Nici acum?
Înapoi, la lecţiile noastre. Raed Arafat e arătat din nou cu degetul pentru Cazul Colectiv. De data asta, de către şefii lui din Guvern

„Haideţi să luăm intervenţia – nu s-a greşit, haideţi să luăm gestionarea la nivelul spitalelor – nu s-a greşit în situaţia de dezastre. Asta a fost o situaţie de dezastre. S-a greşit din partea celor care arată cu degetul peste tot şi acuză fără să aibă informaţii complete”.
Asta spunea la TV Raed Arafat în noiembrie 2015, despre cum au reacţionat autorităţile în Cazul Colectiv. În toate intervenţiile sale publice de după tragedie, secretarul de stat în MAI a rămas la această părere: nu s-a greşit. A recunoscut totuşi că a învăţat „câteva lecţii”, dar nu din greşeli, banal, ca muritorii de rând: „Lucrăm la noi proceduri”.
Acum vine Corpul de Control al premierului cu un raport care spune aşa: haideţi să luăm intervenţia – s-a greşit, haideţi să luăm gestionarea la nivelul spitalelor – s-a greşit. Au greşit cei care trebuiau să coordoneze operaţiunile de salvare în situaţii de dezastre.
Conform raportului menţionat, ISU Ilfov a declanşat prea târziu Planul Roşu. Iar „pe durata controlului, nu a reuşit să furnizeze numărul exact şi felul utilajelor care au participat la acţiunea din data de 30.10.2015”.
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, condus de Raed Arafat, nu a respectat normele legale „în ceea ce privește coordonarea în ansamblu a situațiilor de urgență, nu doar a activității de prim-ajutor calificat și asistență medicală de la locul evenimentului”.
În spitale, controlorii guvernamentali au constatat, printre alte neajunsuri, „inexistenţa planurilor albe de asistenţă în caz de urgenţă”.
Apoi, „mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene nu a fost activat de către statul român, deşi acesta era aplicabil”. S-a greşit şi aici. Raed Arafat a susţinut şi susţine altceva: „Pentru că ai un număr de arşi într-o ţară, nu e un caz tipic de activare a mecanismului. Am mers pe bilateral”. Intervenţia de urgenţă în Cazul Colectiv, scrie în raportul de la Guvern, citat de Evenimentul Zilei, „a fost în mare parte o acțiune necoordonată, cu elemente de improvizație a autorităților„.
„Toată lumea are dreptul să acuze”, spunea Arafat acum cinci luni. Inclusiv şefii lui tehnocraţi au dreptul să acuze, pe baza acestui raport. Nu sunt nici ONG-işti furibunzi, nici politicieni în căutarea charismei pierdute. N-au mamă, n-au tată în campanie. Arată cu degetul peste tot şi pe oricine.
Au murit 64 de oameni pentru ca Raed Arafat să înveţe „câteva lecţii”. Mai are încă una.