Statul, idiotul familiei
Iordănescu jr. crede că "unii" au ruinat CE Oltenia cu scopul de a sabota Pandurii

După ce Complexul Energetic Oltenia a anunţat că-şi retrage finanţarea de la Pandurii, Edward Iordănescu a luat melodrama în braţe. „Veniţi să vedeţi jucătorii trişti, cu capul în pământ!”, a spus el, după remiza cu Viitorul, 1-1. A pus „jocul scăzut” al elevilor săi pe seama statului.
Cine altcineva să fie de vină pentru tristeţea fotbaliştilor? Adică nu chiar statul, ci „unii”, din umbră. Cu câteva zile înainte, antrenorul gorjenilor acuza un complot împotriva echipei sale: „Nu e nimic întâmplător, probabil am speriat pe unii, că putem lua ce-şi doresc ei!”.
Un finanţator bun încasator
Dacă Pandurii primeau anual 2 milioane de euro de la domnul Cutare, nu de la domnul CEO, Iordănescu comenta sensibil despre sponsorul la ananghie. Ne punea în temă cu patimile capitalismului. Deprimarea echipei trecea pe locul doi, după calculul pragmatic al patronului.
Nimeni nu l-a acuzat pe Bucşaru de conspiraţie împotriva Unirii Urziceni. Nici un antrenor al Stelei nu s-a considerat „lucrat” când Becali i-a tăiat bugetul de transferuri. Pe Negoiţă de la Dinamo nu l-a bănuit nimeni că ţine cu rivalii, pentru că-şi plăteşte cu zgârcenie fotbaliştii. Când e vorba de o companie de stat, nu de un afacerist cu nume şi prenume, se schimbă scenariul.
Ca finanţator de club, statul nu demite antrenorii în direct, nu-şi pune la zid angajaţii, după fiecare meci. La victorie sau la înfrângere, are aceeaşi seninătate de piftie. E un fel de idiot al familiei, cum ar spune un filosof mai cinic. Tace şi încasează critici. Nu emite pretenţii şi ultimatumuri, nu intră peste Iordănescu în vestiar.
Tehnicianul Pandurilor nu suportă rigorile la care sunt supuşi colegii săi de breaslă, care lucrează „la patron”. Mai mult, are libertăţi de neimaginat în sectorul privat. Îşi permite să prezinte statul ca pe un colos întunecat de prost, care „distruge tot ce e bun”.
3.000 de oameni trişti
Cu excepţia taxelor, nici un leu din banii viraţi în conturile Pandurilor nu s-a întors la stat, adică la CE Oltenia sau la celălalt mare protector, Consiliul Local Târgu Jiu. Echipa de fotbal a avut, recent, conturile blocate de ANAF, după ce inspectorii fiscali au descoperit în actele clubului profit nedeclarat şi neimpozitat.
Iordănescu sugerează că statul poate, dar nu vrea să mai dea bani la cluburile sportive. Statul e o marionetă îmbuibată în mâini ostile performanţei. Potenţa lui financiară e infinită, dar, din păcate, caracterul lui e limitat. Zero barat! Prea se uită la bani, în loc să se uite la fotbal.
CEO a raportat pierderi de peste 200 de milioane de euro anul trecut. La începutul anului, conducerea Complexului a negociat cu sindicatele disponibilizarea a 3.000 de angajaţi în 2016. Nici unul dintre ei nu va pleca în şomaj cu un Audi compensatoriu de 25.000 de euro, cum a primit Maxim când a plecat la Stuttgart.
„Eu îi încurajez, dar cuvintele nu ţin de foame!”. Iordănescu vorbeşte despre jucătorii lui. E trist că un club de tradiţie nu mai are siguranţa zilei de mâine. Că Pandurii învaţă, de nevoie, să-şi numere banii de pâine şi de benzină. Fotbaliştii au motiv să fie demoralizaţi. Dar nu sunt nici primii, nici ultimii şi nici singurii oameni din Târgu Jiu care ţin capul în pământ.