Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

TVR nu crede în bani

Deşi se află într-o groapă financiară, postul public continuă să sape, în schimbul meciurilor de la Euro 2016

Permalink to TVR nu crede în bani
vineri, 19 februarie 2016, 12:47

TVR va intra în istorie pentru cel mai lung atac de panică din istoria televiziunii. În ultimii patru ani, niciun mare eveniment sportiv n-a scutit postul public de palpitaţii contabile şi de scrisori către Guvern şi Parlament.

Soarta transmiterii Euro 2016 a trecut prin mâinile a doi directori epistolari ai SRTv. După un susţinut „lamentatio”, Stelian Tănase rezolvase criza „în proporţie de 99 la sută”. „Noi am plătit datoriile curente, dar rămân cele din ultimii zece ani, o grea moştenire”, spunea Tănase, în aprilie 2015. „Şansa să eşuăm e de doar 1 la sută”.

În decembrie, şansa de eşec a crescut iar la 99 la sută. Directorul interimar al TVR, Irina Radu, a trimis, ghiciţi ce?, o scrisoare către… către? Către Parlament. „TVR este la un pas de blocaj, afectând exercitarea misiunii sale publice şi dreptul constituţional al românilor la informare”. După acest exordium grav, doamna Radu a adus apocalipsa informării cetăţenilor pe strada fotbalului. Transmiterea Euro 2016 este „un obiectiv strategic”, dar postul public n-are bani să-l atingă. Nu e vorba de datoriile către EBU. Altă firmă, CAA Eleven, deţine drepturile. La mijloc nu se află „greaua moştenire”, ci 3,5 milioane de euro lipsă.

Troc cu repetiţie
Termenul limită de depunere a ofertelor a fost prelungit. Dar conducerea TVR nu mai crede în bani. Încearcă un troc cu Dolce, televiziunea care deţine integral drepturile asupra Euro 2016. TVR vrea să-i sublicenţieze jumătate din partidele de la CM 2018, iar cu banii obţinuţi să cumpere meciuri de la Euro 2016. „Încercăm orice este legal şi fezabil”, a confirmat Irina Radu, pentru Paginademedia.ro, informaţiile din Gazeta. TVR a mai avut un parteneriat de sublicenţiere cu Dolce. I-a cedat postului comercial jumătate din meciurile de la Euro 2012, într-un contract care includea şi meciuri de la CM 2014, şi probe de la JO 2012. În schimb, TVR s-a ales cu 2-3 milioane de euro în conturi, scria Ziare.com. Şi cu o „gaură” de 6 milioane de euro.

Acum TVR repetă scenariul. Dă 32 de meciuri de la CM 2018, în valoare de 4,5 milioane de euro, pentru 23 de meciuri de la Euro 2016, în valoare de 3,5 milioane de euro. Pierde un milion de euro, care se va duce aţă după cele 155 de milioane de euro, cât avea în minus postul public anul trecut. E legal, e fezabil, e tradiţie.

Nici pâine, nici fotbal
La sfârşitul lui ianuarie, Irina Radu a trimis, ghiciţi ce?, o scrisoare către… către? Către Parlament. Noul „obiectiv strategic” al TVR a devenit plata salariilor angajaţilor. „Va trebui să hotărâţi”, le scrie directorul interimar parlamentarilor, „dacă România mai are nevoie de un serviciu public de televiziune”. Măcar unul dintre mulţii scribi îngânduraţi din fruntea TVR să ne întrebe şi pe noi, o dată, fie şi retoric, câţi bani suntem dispuşi să pierdem, ca pedeapsă pentru că ţinem cu „naţionala”?

„Încercăm orice este legal şi fezabil pentru a le oferi românilor Campionatul European de fotbal”
Irina Radu, director general interimar al TVR

Comentarii (7)Adaugă comentariu

AlterEgo (23 comentarii)  •  19 februarie 2016, 14:02

Astept totusi un articol de apreciere pentru noul premier...

Compostel (2 comentarii)  •  19 februarie 2016, 14:23

„dacă România mai are nevoie de un serviciu public de televiziune”. Răspuns: NU! Valea, ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

@Compostel (2 comentarii)  •  19 februarie 2016, 18:59

România, DA, are nevoie de un serviciu public de televiziune. Dacă nu-ţi convine, VALEA!

Golombioschi Ilie (29 comentarii)  •  20 februarie 2016, 12:05

@Compostel. Romania, DA, are nevoie de privatizarea rapida a TVR.

@Golombioschi Ilie (2 comentarii)  •  20 februarie 2016, 14:22

Odată privatizat, TVR nu va mai fi al României. Va încăpea pe mâna unui individ dubios, aşa cum sunt mulţi dintre patronii de media din ţara noastră. În loc să urăşti TVR, mai bine te-ai gândi că românii au nevoie de un post tv care să difuzeze programe culturale şi ştiri imparţiale, nu doar emisiuni gen Acces direct, La măruţă etc. sau ştiri ca la Ghiţă tv.

Golombioschi Ilie (29 comentarii)  •  21 februarie 2016, 15:48

@Golombioschi Ilie-14:22... Proprietaru, actionarii pot sa fie si romani, ba chiar de preferat. Nu-i obligatoriu ca acestia sa fie dubiosi, el, ei, trebuie sa respecte legislatia romaneasca in toate domeniile si cred ca totul poate fi in regula. In nici un caz nu urasc TVR, esti intr-o mare eroare, chiar cred ca privatizata TVR poate sa difuzeze programe culturale si stiri impartiale impreuna cu celelalte emisiuni intr-un mod superprofesionist care sa creeze un profit financiar considerabil si sa fie numarul unu in media, exemplu pentru ceilalti, model de integritate si deontologie, de deschidere si interactiune cu publicul larg, la un alt nivel fata de ce cunoastem noi astazi in domeniu.

STANESCU MIHAI (1 comentarii)  •  24 februarie 2016, 16:13

DE CE NU VORBESTE NIMENI DE CITE PROGRAME ARE TVR...PAI VOI SINTETI IN BUDA SI AVETI CITE CANALE????VRETI TAXE MAI MARI SA VAD CE ???LASATI VRAJALA CA ESTE CEA MAI MICA TAXA SI CA VOI DE LA FIRMELE DE CABLU NU INCASATI NIMIC ..SA INTELEG CA PE BANI MEI VOI DATI SEMNAL GRATIS LA FIRMELE DE CABLU???VENITI IN PRIVAT TATA SA VEDETI CUM SE CISTIGA BANII SI APOI SA VRETI TAXE MAI MARI.. MARIRI DE SALARIU.. ETC..DECI BAIETI MAI PUTINE CANALE SI O RESTRUCTURARE LA SINGE ...ATI DAT DE GREU ??BANII SE FAC GREU NU USOR PREA USOR DIN TAXELE PE CARE LE INCASATI VOI...ATI TRAIT O VIATA INTREAGA LA STAT HABAR NU AVETI CE INSEAMNA PRIVATUL SI CIND ATI DAT DE GREU VRETI TAXE MAI MARI ...BUN VENIT IN ROMANIA REALA...LA MUNCA TATA NU LA INTINS MINA.

Comentează