Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Consultă-te, române!

Ministrul Sportului a înlocuit monologul pe Facebook cu dialogul, în chestiunea imnului naţional

Permalink to Consultă-te, române!
luni, 18 ianuarie 2016, 6:45

MTS a revenit asupra adresei prin care le atrăgea atenţia federaţiilor că „legea nu permite” intonarea imnului naţional la competiţiile interne. Nu se întîmplă prea des ca o instituţie publică sau un demnitar din România să admită că a comis o eroare. De aceea, faptul că Ministerului Sportului a făcut efortul unei a doua lecturi a legii reprezintă un eveniment în sine. „Acest cadru legal reglementează caracterul obligatoriu al intonării imnului naţional, în situaţiile menţionate mai sus, fără a interzice acest lucru pentru alte categorii de competiţii”, scrie în comunicatul MTS. Nici o noutate aici. Legea chiar nu e genul acela de text care îşi schimbă sensul de la un cititor la altul. Care se scrie şi se rescrie în funcţie de receptor. Se ştie. Comunicatul ţine s-o repete „pentru a evita interpretările eronate”. „Interpretările eronate” au aparţinut ministrului Elisabeta Lipă. Celelalte au fost interpretări ale „interpretărilor eronate”. Pe astea nu ai cum să le eviţi, în democraţie.

De asemenea, Ministerul a decis să consulte federaţiile cu privire la utilizarea lui „Deşteaptă-te, române!” pe plan intern. Consultări, ce cuvînt magic! Cum se strecoară el, se ascunde pe la colţuri şi apoi se materializează, ca spiriduşii din praf de zîne, abia după luarea deciziei. E semn bun, nu semn de slăbiciune, că MTS şi l-a amintit. Pe viitor, nu-i rămîne decît să-şi îmbunătăţească timpii de reacţie şi „să dea dovezi la lume” că practică şi dialogul, nu doar monologul pe Facebook.

Conform Mediafax, ministrul Sportului i-a cerut secretarului de stat Carmen Tocală un raport asupra incidentelor de la meciurile de baschet feminin disputate la Sfîntu Gheorghe, meciurile care au inspirat interzicerea imnului. Niciodată nu-i prea tîrziu să procedezi ca la carte, chiar dacă în ordine inversă. Oricum, la cîţi politicieni convinşi că „n-au greşit cu nimic”, la cîţi primari care fac legea pe plan local, la cîţi guvernanţi care nu găsesc alte soluţii decît să schimbe legile ca pe şosete, în loc să schimbe softurile proaste, un ministru care nu-şi ascunde gafa sub preş şi o repară la vedere merită felicitat pentru fair-play.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

dudu (12 comentarii)  •  18 ianuarie 2016, 21:35

de fapt, e cat se poate de evident ca madam ministru isi ascunde gafa sub pres si nu repara nimic la vedere. Ministra a comis-o, apoi a tinut-o sus si tare ca „apara legea” si „respecta constitutia” si ca ei nu i se poate reprosa nimic, pentru ca a plans cand i s-a cantat imnul la olimpiade (evident, asta nu are nicio legatura cu actualul scandal, dar intotdeauna e util sa aduci aminte ca esti Cineva, nu un functionar oarecare).
De fapt, comunicatul de presa e dovada unei totale lipse de fair play. Madam Lipa a comis-o atat prin ordinul de ministru, cat si prin comentariile aiuristice de pe Facebook. Apoi, cand vine vorba de scuze, nu si le cere ministra, ci ministerul… Statul isi cere scuze pentru functionarul care a facut prostii. Asta e fair play?!?

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  19 ianuarie 2016, 11:23

ai dreptate, doamna ministru trebuia sa prezinte personal scuze, nu foloseste la nimic sa coborim asteptarile. totusi, in comparatie cu istoriile penale de la MTS, comunicatul asta nesemnat e un adevarat ghiocel 🙂

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  18 ianuarie 2016, 22:36

Da, doamna Lipa merita felicitata ! Eu asa zic.
Dar la tine nu stiu nici eu ce crezi cu adevarat.
Ce crede doamna Lipa cu adevarat sint absolut sigur ca iti va spune intr-un interviu exlusiv.

avra (1 comentarii)  •  18 ianuarie 2016, 22:45

Sa iese in media si sa-si repare greseala prin viu grai nu prin comunicat si consultari. Si asa s-a facut de ras……..rusine madam sportiva nationala…..

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  19 ianuarie 2016, 11:27

sa speram ca asa va face, asta e reactia potrivita, dar, gindeste-te, daca toti ministrii care gresesc si-ar cere scuze in mod public, unde am ajunge oare? In Norvegia? 🙂

dzzz (5 comentarii)  •  18 ianuarie 2016, 23:17

Doamna Lipa e dovada vie ca practicarea sportului de performanta te face extrem de competitiv, de pregatit profesional si de capabil intr-un singur domeniu: practicarea sportului de performanta.

pop ion (12 comentarii)  •  19 ianuarie 2016, 0:39

Evident ca generaleasa habar nu are de problema secuiasca. Este si greu sa vezi din fotoliul de ministru, dupa ce o viata ai vazut doar fata sau spatele coechipierelor din barca. Singura solutie onorabila, ar fi demisia, dar care ministru mai este astazi onorabil ?

ITRobert (9 comentarii)  •  19 ianuarie 2016, 3:26

Nu ma mira intamplarea deoarece „madama” mistru are scoala precum si gradele militare facute la apelul bocancilor. Daca puneau pe SIRI in locul ei, am fi putut spune ca avem in fruntea sportului pe cineva cu pregatire…
Romania inca crede ca cineva care poate „trage la rame” mai bine decat altii (chiar si cel mai bine din lume), poate detine o functie in care dincolo de abecedar, mai trebuie sa stii si sa-l interpretezi.
Vai de noi, unde am ajuns!

ciupi (400 comentarii)  •  19 ianuarie 2016, 6:55

daca „la celelalte competitii” se lasa la latitudinea gazdelor de fapt, este un indemn mascat la intonarea imnului echipei care joaca acasa, ceva ce am vazut la orice partida disputata in giulesti. daca echipa gazda nu are imn propriu se poate gasi oricand un mars mobilizator.

ghita (25 comentarii)  •  19 ianuarie 2016, 7:52

Oare nu era mai bine ptr.noi sa fie numit un ministrucu mai multa inteligenta in locul unora a caror loc este la sapa?

ianiu (2 comentarii)  •  19 ianuarie 2016, 8:05

Un lucru este cert……până nu au început să cânte la Miercurea Ciuc, Gheorgheni (hochei), Sf. Gheorghe (baschet), Odorheiu Secuiesc (handbal) imnul secuiesc, în nici un campionat intern nu s-a intonat imnul național al României. Dacă și în liga 1 ar apărea o echipă din secuime, lucrurile vor sta la fel. În primul rÂnd secuii ar trebui să înțeleagă că acel imn nu are ce căuta la o competiție sportivă, mai cu seamă că, de ex. la Sf. Gheorghe majoritatea jucătoarelor provin de pe alte meleaguri și chiar alte continente. Iar daca ei vor înceta, cu siguranță nu se va mai intona nici imnul de stat….și va fi liniște si pace.

ionut (12 comentarii)  •  19 ianuarie 2016, 9:40

Cu tot respectul, nu este decat o semirecunoastere, mai degraba o falsa recunoastere. Daca in urma ,,consultarilor,, va reiesi ca e bine sa se interzica imnul la competitiile interne e bine ? S-a facut dreptate ? E democratic ? Din cate cunosc eu, sa ma corectati, o definitie a democratiei este sa ai libertatea sa faci ce vrei, atata timp cat acest lucru nu afecteaza pe cel de langa tine. Pai pe cine deranjeaza intonarea imnului ? Trebuie sa intelegem ca vorbim de Imnul National si intonarea lui, chiar si in tribune la un meci Steaua- CFR Cluj, nu poate fi motiv de sanctionare a cuiva sau de interzicere !

mircea daminescu (1 comentarii)  •  19 ianuarie 2016, 12:25

Nu e niciun „ghiocel”, nu e nicio dovada de niciun fair-play. Cu slugarnicia caracteristica, cand a vazut reactia publica s-a facut mica mica si a inceput sa se agate cu dintii de scaun scotand la inaintare tot felul de comunicate care sa ne traduca din romana in romana ceea ce a vrut ea sa spuna. Cat despre consultari…alta minciuna. Femeia asta nu s-a consultat niciodata cu nimeni. Pt ea totul este doar monolog. Asa este Lipa. Nu exista decat EA si doar EA, restul…niste nimeni in drum. Oricum, mie altceva nu-mi vine sa cred. Pt asta am stat in strada zile intregi sa cada Ponta?! Ca sa vina Ciolos sa puna la ministere numai catastrofe din astea de oameni?! Este clar ca pe mine unul, Lipa nu m-a surprins deloc. Respect activitatea ei sportiva dar nu are nicio legatura cu functia de ministru. De cand o stiu atunci cand deschide gura degaja doar tupeu, rautate, lipsa de respect, incultura si incompetenta. Deci, repet, Lipa nu m-a surprins deloc. Ceea ce ma surprinde total neplacut este ca Ciolos nu a demis-o imediat. Sau poate ca asa a fost ordinul de zi pe unitate?!

dudu (6 comentarii)  •  19 ianuarie 2016, 13:59

Cu un ghiocel nu se face primavara… Iar de cele mai multe ori consultarile de fatada nu fac decat sa justifice o decizie luata a priori. A se vedea faimoasele consultari de la Cotroceni” cu Societatea Civila.
In cazul de fata, consultarile sunt inutile. Federatiile sunt independente, se bucura de un grad sporit de autonomie. Iar ministerul nu se poate baga peste ele, decat atunci cand prevederile federatiilor depasesc cadrul lor de autonomie, sau incalca principii de baza (sunt discriminatorii, pun in pericol ordinea publica si siguranta individului etc.)
In chestiuni referitoare la imnul national, autoritatea competenta este Parlamentul, nu Guvernul, si cu atat mai putin Ministerul Sportului. Ca Ministerul Sportului sa spuna cand se intoneaza si cand nu se intoneaza imnul ar fi ca si cum ministerul educatiei ar stabili cate avioane F16 trebuie sa cumpere Romania.
Am observat ca din acest articol lipsesc cinismul subtil, talentul de a sesiza punctul nevralgic al unei probleme si ironia perfect manuita care va caracterizeaza in general. Sa fie de vina o admiratie secreta pe care o nutriti pentru Elisabeta Lipa?

barbu brailoiu (104 comentarii)  •  19 ianuarie 2016, 16:02

nu a făcut decât să sporească nemulțumirile, confuziile. dacă ar fi spus (oficial) că la manifestațiile sportive se pot intona oficial IMNUL DE STAT și IMNUL OLIMPIC, era mult mai înțelept. dar chestia cu înțelepciunea…

ITRobert (9 comentarii)  •  20 ianuarie 2016, 7:06

Merci ca nu m-ai cenzurat, dar eu scrisesem „ministru”, nu „mistru” :)…

Comentează