Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

De dragul schimbării, triplaţi premiile!

E timpul ca guvernanţilor să le vină şi alte idei legate de sport, în afară de dublarea premiilor, după ce greul a trecut

Permalink to De dragul schimbării, triplaţi premiile!
marți, 22 decembrie 2015, 11:36

E ceva cu biroul de premier de la Palatul Victoria. Ceva care dăunează grav feng shui-ului. Prea multă vatelină în căptuşeala scaunului, vreo bacterie care roade din milieuri… Altfel nu se explică de ce premierul Cioloş s-a contaminat şi el cu ticul dublării premiilor sportivilor. Maniera diferă, e drept. Cioloş nu convoacă fanfara pentru a-şi populariza mărinimia. Discret, i-a transmis prin sms intenţia generoasă preşedintelui FR de Handbal, care, mai puţin discret, a povestit în conferinţă despre „eforturile Guvernului”.

Pentru bronzul mondial, fiecare handbalistă din lotul României va primi de la Guvern cîte 4.000 de euro. O sumă pentru care un fotbalist nici nu şi-ar pune ghetele. Fireşte, performanţa fetelor lui Tomas Ryde nu are preţ în bani. Bucuria pe care ne-au adus-o handbalistele, lecţia de curaj pe care ne-au dăruit-o, importanţa acestei medalii în economia de tranziţie a handbalului românesc, toate astea nu se pot cîntări sau negocia. Premierul şi şefii sportului consideră, pe bună dreptate, că acesta nu este un bronz oarecare. Prin urmare, merită o răsplată mai substanţială. Şi aici se termină partea logică.

Nu doar în cazul bronzului de la handbal guvernanţii au decis să îngroaşe gluma de primă. Dublarea premiilor pentru sportivi a devenit un sport în sine. Ministrul Elisabeta Lipă a amintit că e permisă prin lege. Are dreptate. Prin H.G. 888/2013, MTS „poate aproba pentru locurile I, II, III la campionatul mondial sau european de seniori la probe olimpice (…) suplimentarea cu 100 la sută a premiului…”. Exista o lege din 2007 care prevedea premii prea mici, iar această hotărîre din 2013 îndulceşte zgîrcenia şi permite dublarea recompensei. Însă e o prevedere opţională.

Părerea politicienilor reprezintă singurul criteriu după care cresc primele sportivilor. Dacă Guvernul Ponta dădea o lege care dubla, de la un capăt la altul, premiile sportivilor, rata ocazia să apară pe baricade după fiecare succes românesc în sport. Lumea uită repede, că e lume, nu computer. Cine şi-ar fi amintit că acel guvern şi nu altul a dublat şi premiile sportivilor, pe lîngă atîtea altele: alocaţiile, stratul de ozon, vocea lui De Niro într-un film de animaţie?

Acest „poate”, strecurat ca un pion otrăvit în textul legii, politizează răsplata ţării pentru sportivii ei. Recunoştinţa pentru medalii, simbolică, indiferent de sumă, n-ar trebui să depindă de calculele de imagine ale guvernelor. Chiar dacă dispune de sms-uri nelimitate în reţea, premierul Cioloş ar trebui să găsească o metodă să ne scutească de suspansul scotocitului prin buzunare, de cîte ori românii urcă pe podium. Au bani să dubleze, n-au? Toată tensiunea asta artificială s-ar risipi dacă Guvernul ar decide recompense mai mari pentru toţi medaliaţii, punct. Cu prejudiciul recuperat de la una bucată mare corupt, statul român ar avea bani să-i premieze şi pe campionii vecinilor, ani la rînd.

De atîtea ori au fost dublate premiile încît sare în ochi: primele fixate în lege sînt prea mici, în comparaţie cu voinţa politicienilor de a susţine sportul. Eh, cu voinţa asta e altă poveste. Pentru că ea începe imediat după festivitatea de premiere şi se sfîrşeşte subit după festivitatea de la Palatul Victoria. Aşa a ajuns dublarea premiilor ideea unică a guvernelor României în legătură cu sportul de performanţă. Nu e o idee deloc rea, dar se plictiseşte. Iar consecinţele acestei găselniţe ridicate la rang de viziune se văd în palmares. Numărul de medalii nu s-a dublat, s-a înjumătăţit. La Atena am avut 8 medalii de aur, la Beijing – 4, la Londra – 2. Dacă pe lîngă dublarea premiilor nu vin şi alte măsuri, alte programe, vin tot triplări şi cvadruplări, numai după ce greul a trecut, ştim de pe acum ce urmează în şir: o infimă, dar atît de amară economie la bugetul de stat.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

valeriu (2 comentarii)  •  22 decembrie 2015, 12:35

Ca sa trimita Tolontan DNA-ul . Lasati voi dela GSP manevrele astea. Voi aveti colectiv , gala Bute ,ISU….

catio (32 comentarii)  •  22 decembrie 2015, 15:33

Cred ca de data asta gresesti, Maria. Nu uita ca actualul guvern este unul care va functiona doar un an de zile, prin urmare nu vad ratiunea pentru care ar cauta sa acumuleze capital politic. E un guvern de tehnocrati, nefiind inregimentati politic chiar nu vad ce ar vrea sa obtina, politic vorbind. De ce excluzi din start ideea ca si Ciolos, la fel ca si noi toti, nu a fost entuziasmat de performanta handbalistelor si, implicit, de serviciul adus imaginii tarii? Inteleg, guvernantii de pana acum ne-au adus in situatia de a-i banui pe toti de interese obscure, insa nu putem trai vesnic asa. De prezumtia de nevinovatie ai auzit?

Dan (33 comentarii)  •  22 decembrie 2015, 16:55

Banii de benzina sau motorina pe o luna ai unui parlamentar. Mda…
Hai Romania si Sarbatori Fericite!

Petrache (66 comentarii)  •  22 decembrie 2015, 20:29

In general sportul de fete nu este apreciat la justa valoare. Sportivele romance au succes in multe sporturi (scrima, tenis, ping-pong, gimnastica, handbal). E timpul sa se bage niste bani in fotbalul feminin si vom avea si acolo medalii.

Radu (1 comentarii)  •  22 decembrie 2015, 21:01

Parlametarii isi dau pensii speciale dar pentru sportivii Romaniei nu se gandesc . RUSINE

Antipsd (2 comentarii)  •  22 decembrie 2015, 21:50

Stimată Maria.
De acord cu tot ce scrii.
Am câteva întrebări:
-cine a condus delegația la nivelul frh ?
-cine se ocupă de echipament (logo-ul frh de culoare albastră pe tricou albastru )

http://www.frh.ro/nationala.php?id=2#lot_largit
(Asta e de final, apoteotic in ceea ce priveste incompetența)
Maria Andries, mulțumesc mult anticipat dacă bagi în seama cuvintele mele.

magaru vesel (2 comentarii)  •  22 decembrie 2015, 23:19

Maria ai copt sarmalele alea ?

talpaiadului (8 comentarii)  •  23 decembrie 2015, 5:40

Guvernul nu da bani din buzunar, sunt banii contribuabililor. Titlul ar trebui sa sune asa: „tinand cont de situatia economica a Romaniei, de dragul schimbarii, injumatatiti premiile”.

razvan (41 comentarii)  •  23 decembrie 2015, 6:09

Ma tem ca uitam un lucru: banii pe care Guvernul mimeaza (sau nu) generozitatea sunt banii nostri. Iar eu prefer (si am dreptul ca si contributor) ca banii respectivi sa se investeasca in scoli si spitale. Neagu nu o sa moara de foame fara 4000 euro, dar sunt oameni care o fac. Daca vreti sa o premiati pe Neagu, atrageti sponsorizari.

cimpoeasu ionel (3 comentarii)  •  23 decembrie 2015, 8:42

Doamna Andries,pentru voi orice va face cineva din tara asta ,nu este bine . Dar ceace spuneti voi credeti ca este pe placul cuiva?

Gheorghe (2 comentarii)  •  23 decembrie 2015, 8:47

Poate tizul meu Gheorghe Becali se învrednicește sa pălmuiască obrajii domnului Dedu cu o prima binemeritata hambalistelor noastre . Domnule Dedu echipa de junioare a fetelor ,CAMPIOANA MONDIALA IN 2014 , nu joaca in liga 1 pentru ca antrenorii NOSTRII nu au interes si nici obligația ca jumatate din echipa in joc sa fie românce .

Alex One (132 comentarii)  •  23 decembrie 2015, 9:01

Oricum ar proceda un guvern, nu-i bine ! Macar un chelalait tot trebuie sa se auda. Bascalia cu dublarea vocii lui De Niro chiar e penibila.

Ionut (1 comentarii)  •  23 decembrie 2015, 10:06

Un articol aiurea cu bataie in actualul guvern care abia a venit si trebuie sa rezolve toate problemele Romaniei. Din pacate pentru handbaliste nu guvernul Ciolos este de vina ca nu este reglementata premierea asa cum merita aceste sportive. Sa-l intrebam pe Ciolos daca nu cumva are o lampa fermecata pentru toate nevoile si sa ni le rezolve duhul pana ieri, daca se poate. Nu stiu ce sa zic dar de cand cu Andronic, ziaristii nu prezinta garantia adevarului (si asa greu incercat datorita altor ziaristi manjiti) ci primeaza interesul fiecaruia. Ioanitoaia, Tolontan si poate inca cativa, restul sunteti suspecti prin prisma mesajelor ce le transmiteti in articolele publicate.

parerea mea (1 comentarii)  •  23 decembrie 2015, 10:09

Fotbalul nu prea mai intra in categoria „Sport”. S-a transformat in cu totul altceva, datorita sau din cauza (depinde cum privesti) popularitatii sale uriase. Din acest motiv nu prea mai are rost sa-l compari cu handbalul sau cu rugby-ul.

dani (88 comentarii)  •  23 decembrie 2015, 20:39

Daca s-ar reduce cu 50% numarul trintorilor de la ministerul de finante si primarii,numarul parlamentarilor de la 580 la cel mult 300 vor fi si bani pt sport. Acte de normalitate.

brod (87 comentarii)  •  24 decembrie 2015, 11:15

și eu consider că, luat la grămadă, gestul poate părea oportunist.
dar, la a doua privire… așa cum spune Dan, ce înseamnă 4 000 euro?! apoi, Cioloș chiar nu-și face campanie electorală, l-am auzit și aseară la TV – și îl cred.
mai curând cățeii din preajmă, cu interesele lor de prea-mărire… „hai, fată, că ți-am dublat premiul. votează-mă că, dacă nu eram eu…!

Comentează