Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Corupţia nu ia medalii

Sandra Izbaşa crede că la Rio vom fi foarte săraci în medalii din cauza lipsei banilor. Un refren prea fredonat să mai fie adevărat

Permalink to Corupţia nu ia medalii
duminică, 20 decembrie 2015, 10:40

„Acum, în sportul românesc, dacă venim cu o medalie, să fim fericiţi!, pentru că în sport, din păcate, s-au investit cei mai puţini bani”. Explicaţia vine de la Sandra Izbaşa, dar am mai auzit-o şi o vom auzi, din toate părţile, pînă la Rio şi dincolo de el. Sărăcia sportului a devenit un mit urban, o legendă rurală, un basm politic.

Bucureşti n-a pierdut din cauza lipsei banilor dreptul de a organiza Campionatul European de gimnastică din 2017. Competiţia se va desfăşura în Polivalenta de la Cluj. În Capitală, încă n-au început lucrările la noua Polivalentă. S-a ajuns aici din cauza lipsei de timp nelimitat, astfel încît Primăria condusă de Sorin Oprescu să repete licitaţia de cîte ori este nevoie, pînă la victoria finală.

Lipsa banilor n-a fost niciodată adevăratul motiv pentru înapoierea lumii noastre. Nu din lipsă de bani a ratat Capitala finanţări de 30 de milioane de euro, de la UE şi de la bugetul de stat. Nu din lipsă de bani construim cele mai scumpe şi mai învolburate autostrăzi din Europa. Cel puţin verbal, sportul a preocupat la culme toate guvernele. S-au investit sute de milioane de euro în săli de sport. Sute de milioane de euro în stadioane.

La Otopeni, pe şantierul Complexului Olimpic de Nataţie, s-au turnat betoane de 6 milioane de euro. Cam cît plăteşte Ministerul Educaţiei într-un an pentru toate manualele din clasele primare. De patru ani, de cînd au fost oprite lucrările, cele 6 milioane de euro se dezagregă lent, ca vampirii la soare. În molozul din Otopeni se află bani, nu bune intenţii!

Nu e singura investiţie a statului român în infrastructura sportivă căzută pe frontul fără onoare al luptelor politice. Bazinul semiolimpic din Slobozia a costat în jur de 9 milioane de euro, iar construcţia lui a durat cinci ani, cu doi ani mai mult decît a durat construcţia Arenei Naţionale. În acest caz, rocada de la putere a dilatat timpul lucrărilor. Sportul românesc a primit bani mai puţini în comparaţie cu sportul din ţări nu atît mai bogate, cît mai eficient guvernate. Dar, în comparaţie cu alte domenii din România, sportul chiar a avut parte de heirupuri de la bugetul de stat. A lipsit însă MasterPlanul. Fiecare guvern a ticluit planul lui, a practicat sporturile lui de campanie, la care fiecare autoritate locală a adăugat fanteziile ei: patinoar pe iaz, nocturnă pe islaz.

Sandra Izbaşa are dreptate cînd spune că „în sport s-au investit cei mai puţini bani”. Pentru că, în majoritate, în sport s-au aruncat bani cu nemiluita, nu s-au investit. De aceea. infrastructura sportivă e mai vizibilă ca doctrină de partid decît ca realitate cotidiană.

Cînd se aruncă bani şi nu răsare nimic, înseamnă că solul e corupt. Dacă sportivii români nu se întorc cu medalii de la Rio, nu va fi o dramă naţională. Va fi un bun prilej de meditaţie pentru cei care gestionează bugete locale, federale sau naţionale. În lipsa strălucirii orbitoare, cine ştie? Poate vor reuşi să vadă sportul aşa cum arată el de fapt: o căruţă cu pneuri de limuzină, nu un omnibus supraîncărcat cu promisiuni.

Pînă atunci, ar trebui să spunem lucrurilor pe nume. Să schimbăm refrenul fals cu lipsa banilor din sport. Corupţia nu ia medalii, iată problema. De aceea, oricîţi bani ar fi alocaţi sportului, niciodată nu vor fi destui. Tot vor lipsi cei 10 la sută pentru primar. Deşi nici noul ministru al sportului nu speră la prea multe de la Rio, doar la „o imposibilitate”, a cerut bani în avans pentru premierea sportivilor medaliaţi. „Se vor găsi, dacă e cazul”, a răspuns premierul.

Aşa este. Spre deosebire de rădăcini, pentru vîrfuri întotdeauna s-au găsit bani. Mîndria naţională în sport, nepreţuită! În 2014, am dat 2 milioane de euro pe importuri de vaccin antigripal pentru că nu s-a găsit 1 milion de euro să fie achitate datoriile Institutului Cantacuzino. 1 milion de euro! Nu ridici nici un cămin cultural de kick-boxing cu suma asta!

Comentarii (12)Adaugă comentariu

test (9 comentarii)  •  20 decembrie 2015, 11:09

ca de obicei, foarte bun articolul si sunt de acord cu 95% din el, mai putin cu partea legata de Cantacuzino:
– cine ar fi ales vaccinul romanesc daca r fi putut sa aleaga?
– cine ne spune ca acel $1M nu s-ar fi pierdut cum se pierd banii la stat?
– de ce sa nu se privatizeze daca e cat de cat bun/competitiv? daca nu se inghesuie nimeni, nu ar trebui sa ne punem intrebari?

codrin (2 comentarii)  •  20 decembrie 2015, 11:16

dar și gimnastele, și antrenorii lor au fost premiați foarte generos, la fiecare succes important.
cât despre aruncarea banilor… ei au fost aruncați țintit – în anumite buzunare. să avem puțintică răbdare, vor ieși la iveală niște afaceri foarte urât mirositoare.

victor L (165 comentarii)  •  20 decembrie 2015, 11:53

Felicitari pentru articol.

mal. (71 comentarii)  •  20 decembrie 2015, 13:07

Felicitări pentru articol! Tare mult mi-aș dori să-l publicați într-un ziar de știri, pe prima pagină, la editorial. Să fie văzut și de cei din sănătate, cultură… unde lucrurile se întâmplă la fel… Am fost chiar încântat să citesc așa ceva. Felicitări!
PS: vazând eu calitatea tot mai slabă a gsp.ro din ultima vreme (să fie oare valabilă „morala” articolului dvs. și în acest caz?) îmi luasem angajamentul față de mine însumi că nu voi mai comenta nimic pe acest site. Articolul dvs. m-a stârnit și mi-a plăcut așa de mult încât mi-am călcat pe inimă și v-am scris câteva vorbe.

ciupi (400 comentarii)  •  20 decembrie 2015, 14:45

se zice ca (prescurtare de la CICA) atunci cand se vor oferi mrdalii pentru coruptie, acestea vor reprezenta un sconcs facandu-si nevoile.

e-vis (1 comentarii)  •  20 decembrie 2015, 16:42

Din pacate greu se va schimba ceva la nivel politic si sportul e unul din sursele de profit pentru politicieni(material sau de propaganda). Daca am reusi sa iubim cu adevarat aceasta tara, sau macar sa facem ca toata lumea sa inteleaga ca intereseul personal coincide in mare masura cu interesul national poate putem spera sa schimbam CEVA. Din nefericire comunismul a ‘creat monstrii prin somnul ratiunii’. EDUCATIA incepand din familie si de la gradinita ar trebui sa stimuleze o viziune noua asupra ceea ce suntem si a ceea ce putem deveni impreuna!

Dan M. (8 comentarii)  •  20 decembrie 2015, 18:45

Nici ani de puscarie intotdeauna…

mda (1 comentarii)  •  20 decembrie 2015, 18:46

@Test. Privatizarea nu este solutia. Gabon,cea mai bogata tara a lumii a privatizat tot sau incearca,si tot zero este.
Norvegia,statul este cel mai puternic,tine monopol pe toate,si uite unde sunt ei. PRIVITIZAREA are acelas efect ca imprumuturile de la FMI,ascund o problema care in timp devine mai mare. Nu poti externaliza raspunderea,implicit NICIUN SISTEM medical vital,gen fabricare de vaccin,serviciu 112 nu trebuie privatizat. PRIVATUL ARE UN SINGUR INTERES : PROFITUL. Solutia este sa facem un sistem de stat responsabil,la fel ca cel din Norvegia. Privatizarea o sa fie pe termen scurt poate cu efecte putin pozitive,dar pe termen lung o sa fie cancerigena. DEJA IN ROMANIA NU SE GASESC MULT MEDICAMENTE TOCMAI PENTRU CA PRIVATUL ARE INTERES DOAR SA FACA PROFIT,nu sa serveasca pe cineva.Daca vrem un sistem economico-neonazist,privatizati tot…Daca vreti un stat fara criminalitate,unde se gastiga si se traieste bine,luati exemplul Norvegiei. Si in Norvegia exista capital privat,dar statul in domenii cheie detine monopolul si foloseste resursele in folosul societatii,nu ar profitului privat. In Romania nu exista o lege a raspunderii,a administrarii frauduloase,si de aia se intampla atat. In Norvegia daca faci o piscina in pustietate care dupa ce o inaugurezi intra in paragina,se gaseste un vinovat. In Romania nu exista asa ceva…. S-a incercat si se va incerca si privatizarea hidroelectrica si a sistemului de 112.Hidroelectrica avea datorii de peste un miliard,doar fiind administrata decent,in 2 ani mai are sub 100 de milioane,si asta pentru ca vb.de credite luate pe ani de zile care nu pot fi platite acum.Deci este fara datorie. S-a urmarit privatizarea ei,si daca ar fi reusit asta,pretul oricum mare la electricitate ar fi FOST SI MAI SCUMP. Trebuie facuta lege,cine fura,raspunde,cine fura,plateste,cine fura face puscarie si devine foarte sarac…Sa vezi apoi cum nu se mai fac investii proaste,cum se vor documenta,cum se vor informa stiind ca pot fi trasi la raspundere.

Sorin (1 comentarii)  •  20 decembrie 2015, 19:58

Foarte bine scris.
Din pacate problemele de fond din Romania nu vor fi rezolvate in viitorul apropiat.

felix (3 comentarii)  •  22 decembrie 2015, 7:48

doresc mult de tot sa nu luam vreo medalie la Rio de Janeiro, dar vreau o tara civilizata, cu investitii inclusiv in domeniul sportului peste tot, nu numai in bucuresti si pe ici pe colo in provincie (craiova, tg. jiu, slobozia – bazin semiolimpic!!!!!), dupa cum au interese to’arasii politicieni..romania e mult mai mare si nu inseamna doar sudul si ceva ceva transilvania…..nu mai vreau propaganda ieftina cu cateva medalii luate la o competitie importanta si magarie cat cuprinde in tara!!!!

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  22 decembrie 2015, 20:03

se poate si una, si alta, putem 🙂

Hosting (1 comentarii)  •  30 noiembrie 2016, 19:21

Pe sportivii nord coreeni care nu au castigat medalii la Jocurile Olimpice ii asteapta o viata grea.

Comentează