Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Să ne facem iluzii!

Remiza cu Italia ne pune această întrebare: fotbalul nostru trece printr-o criză de valori sau doar printr-o inflaţie de idei fixe?

Permalink to Să ne facem iluzii!
joi, 19 noiembrie 2015, 11:45

„Danezii au vrut să mă retrag, dar eu i-am trimis pe toţi la pensie!”. Semnat: Zlatan, regele Suediei. La rîndul lor, „tricolorii” se pot făli că i-au trimis pe cîţiva veterani italieni în croazieră, şi asta fără a avea un Ibrahimovici sau măcar vreo rudă îndepărtată de-a lui în lot. „Naţionala” României s-a descurcat şi fără un cap de afiş flamboaiant în faţa „squadrei”. Fără presiunea calficării, şi-a regăsit suflul şi alura de campioană mondială a amicalelor.

La Euro vom vedea altă Italie, nu Italia egala României. „Vom arăta mai bine după ce ne vom antrena 20 de zile împreună”, a promis Conte. O condiţie de visător, într-un fotbal care dă repede înapoi cluburilor ceea ce-i al cluburilor. Şi „tricolorii” ar trebui să arate mai bine de atît, mai concentraţi, mai proaspeţi, şi ca nume, şi ca tonus, dacă vor să lase o amintire după turneul final. „Puteam să obţinem mai mult de-atît!”, s-a înfoiat Raţ, un „vecchio lupo di mare”, cum l-a descris „Gazzetta”. După cîte calcule am făcut şi desfăcut în preliminarii, acest 2-2 cu Italia reprezintă o mare surpriză. Mai puţin pentru Bergodi, care a pronosticat un „meci interesant”, dar „nu cred că veţi cîştiga”. Puteau obţine mai mult de atît? Da, puteau. Pot face şi minuni din seria 5-1 pe Giuleşti, cîtă vreme nu au stresul obiectivului. În meciurile oficiale, prin tradiţie, li se taie „tricolorilor” cheful de autodepăşire. Sînt tot lupi de mare, dar stau în acvariu, nu-şi arată muşchii.

Amicalul de la Bologna a înclinat cu un fulg de păun balanţa aşteptărilor. Ungurii, care tocmai au trecut de baraj, nu-şi fac iluzii, după 44 de ani de deziluzii, ca să-l parafrazăm pe domnul Emeric Ienei. Vecinii noştri merg la Euro siguri, în proporţie de 56 la sută, că o să se facă de rîs. Aşa arată un sondaj întreprins de un cotidian sportiv budapestan. În ceea ce ne priveşte, se risipeşte siguranţa cu care punem resemnarea înainte. Există, iată, loc de mai bine. Procentele se echilibrează. Diluarea presiunii a scăzut miraculos şi doza de mediocritate. După două goluri în poarta italienilor, după ce maeştrii apărării ţi-au testat şi lăudat zidurile, avem motive să sperăm că „naţionala” va juca fotbal contemporan la Euro. Indiferent cine va sta pe bancă, „tricolorii” par să-şi fi regăsit voinţa de viaţă şi de aplauze de la propriul public. Încep să arate ca o echipă, abia acum. Abia după preliminarii au strîns destule meciuri încît să se găsească între ei pe teren. Nu e suficient, dar e un semn bun. Semn bun e şi că stăm în aceeaşi urnă cu Suedia, deci l-am evitat pe Ibrahimovici, noul ministru al muncii din Danemarca. Dar, preventiv, trebuie scăzută media de vîrstă a lotului înainte de a da la Euro peste un alt adversar mai ambiţios din fire, care să pensioneze „naţionala” cu tot cu staff-ul tehnic.

În meciul de la Bologna, România a aliniat, în mare, aceeaşi trupă ca şi în meciurile de calificare. Puţine experimente, puţine nume noi, şi mai puţine nume tinere. Multe idei fixe. Cel mai nepotrivit lucru ar fi să ne facem panaş din această remiză şi să nu mai schimbăm nimic pînă la turneul final. E adevărat, „tricolorii” n-au ordin de sus să treacă de grupe. În programul de guvernare sînt trecute „cît mai multe medalii la Rio”, nimic despre „cît mai multe goluri la turneul final”. Dar şansa de a creşte cota fotbalului românesc apare o dată la opt ani. Iar imaginea de „cel mai urît meci de la Euro”, cu care ne-am pricopsit în 2008, nu se şterge doar cu prestaţiile spectaculoase din amicale. Sau cu eticheta de cea mai bună defensivă cucerită într-o grupă de neajutoraţi. E nevoie de o viziune mai încăpătoare la „naţională” şi, neapărat, de scouteri. Pentru că jucători de valoare se nasc şi la noi, iată, dar primesc telegrama de convocare cînd ajung în pragul retragerii.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

pamfletaru (40 comentarii)  •  19 noiembrie 2015, 13:05

sa fim seriosi, meciul italia -romania a fost un cadou facut romanilor, tristi dupa evenimentele de la bucuresti,de aceea s-a si incheiat la egalitate,frateste.

doua suturi norocoase au dat romanii,iar generalul cu trening de politician ,
tzopaie intr-un picior , parca a castigat finala europeana si pune conditii pentru prelungirea contractului.

sa vina hagi !

Naica (74 comentarii)  •  19 noiembrie 2015, 13:32

Articol cu mult miez ascuns. Cei care trebuie sa-l vada, il vad?

subscriu (1 comentarii)  •  19 noiembrie 2015, 14:28

la ce a scris baiatu’ asta de mai sus nu pot sa zic decat..

Amin !

radu (22 comentarii)  •  19 noiembrie 2015, 14:28

Bine scris.

radu (22 comentarii)  •  19 noiembrie 2015, 14:29

Ibrahimovici ,noul ministru al muncii din Danemarca…superb.

danny pump (16 comentarii)  •  19 noiembrie 2015, 15:35

baloane de sapun!! nu s-a schimbat nimic,dar daca vrei sa te imbeti cu apa rece nu te opreste nimeni.to dinopuiu e antrenor si tot gasca veche care se pare ca se va intregi cu alde tamas &co!!!!

Bubucul (75 comentarii)  •  19 noiembrie 2015, 17:14

De-acord cu dvs.! Chiar nu înțeleg de se îmbată unii cu aparține rece.

anti (22 comentarii)  •  19 noiembrie 2015, 17:29

Vreti tineri?,pai sa vina Hagi,il pune pe Ianis capitan si sa vezi rezultate.Toata echipa lui Hagi va fi la nationala,cu Banel si Cernat…

arh.Gheorghe Petrescu (246 comentarii)  •  19 noiembrie 2015, 18:29

Bun articol si nu mai este nimic de zis decat sa trecem la treaba. Sa facem curatenie in FRF si LPF, sa venim cu un antrenor strain cu o alta mentalitate, sa promovam noul val tineresc de fotbalisti ce vor fi viitorul de maine, ca in final, sa putem fi mai aproape ca joc, tehnica si imaginatie in fotbalul asa zis European. Si mai este ceva, jucatorul ROMAN, sa puna osul la treaba indiferent de varsta, caci altfel, batem apa in piua si nu facem NIMIC cu asta. HAI ROMANIA!

George (15 comentarii)  •  19 noiembrie 2015, 20:44

Iar doamna care stie sa alimenteze cefosii la scandal. Intradevar nu erau toti italieni titulari de drept insa si asa italia de acum 2 zile era formata din jucatori de la Juventus, Manchester, Sampdoria, Roma, nicidecum Lugoretz, Pandurii, Beer Sheva, Hapoel si care joaca nu fac banca de rezerve. Asa ca un 2-2 e mai mult decat bine. Decat sa tot incerci sa furi clickuri de la cefosi mai bine ai scrie un articol care sa aduca ceva bun, ceva constructiv, care sa apropie romanul de echipa nationala.

Gigi Carabina (2 comentarii)  •  19 noiembrie 2015, 21:27

Care sunt sporturile profesioniste in care nu ai presiunea rezultatului? Nu de alta, dar daca asta e explicatia, poate si-au gresit meseria.
Faina aia cu Zlatan, dar nu cumva are mandat la Protectie Sociala? Tehnocrat, oricum.

somebody (18 comentarii)  •  20 noiembrie 2015, 7:56

Draga Maria Euro nu e o competitie unde sa mergi cu tineri DECAT DACA SUNT DEJA CERTITUDINI ,nu poti lua tineri doar pentru a le da experiente interesante,pentru ca acolo e nevoie de baieti maturi harsiti in batalii. Nu conteaza ca unul are 32 sau 34 de ani daca joaca constant bine la un club si poate face fata efortului cred ca ar fi o solutie mai buna decat un tanar( vezi cazul Schillaci). Acestia pe langa experienta au si o motivatie de alta natura si sigur vor fi mai eficienti. La o competitie majora important e rezultatul si punctele ce aduc BANI PENTRU FRF iar cu tineri fara maturitate competitionala ma indoiesc ca poti face prea multe .Se promoveaza tineri MULT PREA REPEDE SI DE ACEEA NU FAC FATA ASTEPTARILOR pentru ca bagajul de cunostinte cu care parasesc junioratul este dezastruos si deci trebuie sa ne indreptam atentia catre zona juvenila cu problmele ei. Promovarea tinerilor trebuie facuta prin campionat si pe la loturile sub 21 de ani unde il poti evalua pentru urmatoare perioada . Unii se coc mai tarziu dar fotbalul se joaca acum. Pai spre exemplu Ianis nu a demonstrat inca nimic ce naiba sa faca el la un european?
Cat priveste atacarea euro cu jucatori tineri ar fi ALIBIUL PERFECT PENTRU UN SELECTIONER CE NU STIE SA DEZVOLTE UN JOC OFENSIV si nu ma refer neaparat doar la Puiu .
Un tanar in forma deosebita poate fi o solutie dar nu tineri cu potential care PANA ACUM NU AU DEMONSTRAT NIMIC, pentru ca li s-ar da o sansa pe care nu si-au castigat-o si foarte probabil le va crea o falsa imagine despre propria valoare plafonandu-i in cariera .
CAND CIOCOLATA ITI ESTE OFERITA FARA SA FI FACUT CEVA DEOSEBIT AJUNGI SA O TRATEZI PRECUM UN PESMET DIN GAMELA SOLDATULUI .
URMEAZA PLAFONAREA

Comentează