Ne scriu federalii
Pentru a evita neadevărurile, FRF va comunica scorul oficial la Italia - România în cadrul unei conferinţe de presă, a cărei dată urmează a fi stabilită

„Articolul tău este total fals. Încă unul, ce mai contează!”. Este punctul de vedere al lui Andrei Vochin, legat de articolul „Coana Chiriţa la Bologna” şi exprimat printr-un sms expediat pe numărul meu de telefon. „Păcat că măcar pe zona pe care o cunosc nu mă întrebi pentru a evita neadevărurile”.
Consilierul preşedintelui FRF avea şi alte modalităţi de a reacţiona la opiniile „total false” exprimate în articolul citat. Putea să posteze un comentariu pe blogsport.ro. Putea să trimită un drept de replică pe mail-ul redacţiei ori să-l publice direct pe site-ul oficial al FRF: „Maria Andrieş are opinii total false. Iată opiniile total adevărate etc, etc”. Putea să scrie un editorial în pagina de Opinii a Gazetei, unde semnează săptămînal, şi să-şi exprime părerea faţă de părerile din „Coana Chiriţa la Bologna”. Şi faţă de celelalte articole „total false”, care vizează „zona pe care o cunoaşte”. Dacă FRF consideră că imaginea îi este denigrată de un articol sau altul, are dreptul să recurgă la justiţie. Să se lupte cu presa la tribunal, nu pe mobil. Între atîtea războaie care există, ăsta chiar nu contează.
Dar oficialul FRF a optat pentru presiune, nu pentru replică. Articolul citat are la bază un comentariu al lui Andrei Vochin, făcut în studioul Digi Sport, după ştirea că Florin Andone nu aflase despre dezastrul din Colectiv. „Să vedem dacă jucătorii echipei naţionale vor mai acorda interviuri pe aeroport, pentru că se vede că nu sînt pregătiţi…”, a spus, printre altele, oficialul FRF. Jucătorii n-au mai acordat interviuri pe aeroport. Au urcat în avionul spre Italia muţi ca nişte peşti. Nu-i exclus ca Andrei Vochin să fi vorbit în calitate de jurnalist în studioul Digi Sport, nu în calitate de oficial FRF. Dar asta e o informaţie imposibil de verificat, chiar şi cu Hagi acolo, în acelaşi platou: care-i omul de fotbal şi care vectorul de opinie? Consilierul lui Burleanu ar trebui măcar să se mute de pe un fotoliu pe altul, să ne prindem şi noi cînd schimbă fişa postului. Să sperăm că nu i-a certat şi pe jurnaliştii de la Digi, pentru că au difuzat în direct aceste declaraţii „total false” ale oficialului FRF: „Păcat că nu mă întrebaţi pe mine pentru a evita neadevărurile!”. Asta, presupunînd că propriile lui vorbe fac parte din „zona” din Federaţie pe care o cunoaşte. Fireşte, e doar o ipoteză.
Mesajul acestui mesaj la persoană este: FRF are o problemă cu presa. FRF consideră că treaba ei de Federaţie este să înveţe presa să-şi facă treaba. Fotbalul e domeniul de competenţă, pe cînd presa, ei bine, presa e domeniul de excelenţă al FRF. Prin urmare, federalii dau indicaţii şi vor să instituie noi reguli ale meseriei. Opiniile care nu coincid cu opiniile FRF sînt „total false”. Iar opiniile FRF sînt total adevărate. FRF a numărat de două ori pînă la infinit şi a elaborat un nou mod de lucru pentru redacţiile de sport: articolele să fie trimise la adnotat la Casa Fotbalului şi publicate abia după ce primesc „bun de tipar” de la consilierii lui Burleanu. Jurnaliştii nu trebuie să mai aibă încredere în jurnalişti. Informaţiile culese de reporteri despre FRF trebuie verificate de FRF însăşi, instanţă supremă a celei de-a patra puteri şi proprietara adevăratelor adevăruri.
Pînă în prezent, FRF n-a contrazis nici un „neadevăr” din articolele mele. Nu şi-a cerut scuze de la spectatori pentru că i-a trimis pe jos acasă, după meciul România – Grecia. Politicienii au mers cu charterul federal la meciurile „naţionalei”. Au fost prezenţi în lojă, lîngă Răzvan Burleanu. FRF a vîndut drepturile TV pentru Liga a 2-a fără să se consulte cu şefii de la „U” Cluj şi Rapid. A susţinut că nu i-a putut contacta. Iordănescu este prietenul şi colegul de partid al lui Gabriel Oprea. A garantat în campanie pentru Victor Ponta. Viorel Duru a spus la radio că trebuie să dăm foc la o bucată din acoperişul Arenei Naţionale, pentru a vedea dacă e inflamabil. Andrei Vochin a spus că jucătorii nu sînt pregătiţi să dea interviuri pe aeroport şi că Federaţia plănuieşte să le interzică asta. Astea sînt informaţiile. Cum ar putea fi ele evitate, numai FRF ştie. Dar nu e în interesul publicului să anchetăm.
Cît despre opiniile din articole, nu sînt nici adevărate, nici false, sînt opiniile mele. Garantate prin Constituţie. Mi le asum. După cum şi oficialii FRF ar trebui să-şi asume statutul de oficiali FRF, nu doar candidatura la catedra de jurnalism pe înţelesul jurnaliştilor. Nu de alta, dar şi-aşa e concurenţa mare în această a doua categorie. Andrei Vochin ziaristul avea ce să-i înveţe pe alţi ziarişti. Dar omul de fotbal Andrei Vochin poate preda doar lecţii de PR, dacă ţine la prestigiul lui didactic în breasla gazetarilor. Şi încă ceva, pentru a preveni pe viitor confuzia de roluri: presa poate fi criticată numai din exterior. Jalba cu ziarul în proţap reprezintă profesiunea de credinţă a oamenilor de fotbal, nu obiectul muncii jurnaliştilor.
Doar pentru că se îndoaie ziarul pe poza lui Burleanu nu e un motiv să „desfiinţezi” jurnaliştii pe telefonul lor personal. Sau te pomeneşti că o fi un motiv, cine ştie ce sensibilităţi bîntuie prin Federaţie! Dar poţi să procedezi şi altfel, nu să joci la intimidare. Data viitoare cînd mai are vreo revelaţie din asta, să se ducă FRF la Protecţia Consumatorului, să reclame. Dom’le, presa asta e defectă. Oricît ai apăsa pe butoane, nu face lobby!