Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Şi ei sînt solidari, între ei

În sectorul lui Piedone, copiii trebuie să plătească pentru a juca fotbal pe terenul construit din banii părinţilor

Permalink to Şi ei sînt solidari, între ei
marți, 3 noiembrie 2015, 6:06

„În gînd cu soare şi Zefir,
Mai depănăm din viaţă-un fir,
Şi în culori de primăvară,
Trăim mare miracol, iară!
Hristos răsare-n fiecare,
În adevăr şi împăcare”.

Aceste versuri, semnate de edilul nepereche Cristian Popescu – Piedone, se află pe site-ul Primăriei Sectorului 4. Dacă mai are astfel de creaţii în sertar, primarul ar face bine să le ţină acolo, să nu le publice acum, ci după. Sigur n-o să-l acuze nimeni de plagiat. Din jenă.

Sursa predilectă de inspiraţie a lui Piedone constă, după cum a mărturisit liricul însuşi, în transă pe canapeaua lui Măruţă, într-o sită în care a văzut chipul lui Iisus, după ce fuseseră scurse macaroanele. Criza mistică s-a întîmplat deasupra chiuvetei din bucătărie, într-unul din restaurantele primarului. „Atunci m-am întrebat de ce eu şi de ce atunci, în noaptea aia!”.

Piedone se afla, aşadar, pe scurtătura spre canonizare ca primar general, înainte de tragedia de la Colectiv. Încă din mai 2014, Dragnea, adevărata fiică din flori a Mamei Omida, a prezis că lui Piedone „i-a rămas mic Sectorul 4, peste doi ani poate administrează Capitala”. A adăugat: „Sectorul 4 are un primar care iubeşte oamenii şi copiii şi un primar care sfinţeşte locul. Eu, de obicei, am gura aurită. Ceea ce este în Sectorul 4 merită să se extindă în tot Bucureştiul”. Pînă acum o lună, partidele la putere s-au bătut pentru a-l adjudeca pe Piedone, sfinţitorul fără de trafalet.

În septembrie 2014, inspirat de o sită prin care tocmai scursese milionul de membri de partid, Gabriel Oprea l-a decorat pe primarul de la 4 cu placheta de onoare a MAI. L-a decorat pentru „sprijinul acordat şi contribuţia majoră la creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor Capitalei”. Peste un an, în septembrie 2015, Oprea l-a primit pe Piedone, cu tot cu ciurul sfînt şi cu placheta laică, la el în partid. „Mă onorează asocierea cu unul dintre cei mai buni primari din România”, a spus vicepremierul. „Piedone reprezintă interesul cetăţenilor sectorului 4”. Să mai spună cineva că nu-şi recunosc valoarea unul altuia şi că nu-s solidari, ei între ei! Tot din solidaritate, ar trebui să se ia de mînuţă şi să demisioneze împreună.

Înregimentarea lui Piedone e o manevră care corespunde cu logica parvenită a personajului Oprea. Ca ministru de Interne, ca vicepremier şi ca premier interimar, el a pus pe primul loc interesul partidului său. Prioritatea lui a fost să cumuleze traseişti şi voturi. A curtat primarii de sector, academicieni, mari sportivi, a reintrodus pensiile speciale, a adus copii cu clasa la mitingul din sectorul lui Onţanu, i-a postat lîngă grătarele cu mici şi i-a păzit cu drona. Nu-i de mirare că Piedone, primarul premium, a ajuns la UNPR. Deşi a cochetat, desigur, din înalte raţiuni profetice, şi cu PSD-ul.

În campania pentru prezidenţiale, proorocul de uz casnic a dat iar în paste şi a avut, fireşte, încă o revelaţie. A văzut chipul lui Ponta într-o sită cu vermicelli. Aşa că s-a implicat în organizarea mitingului de susţinere a premierului la el în sector. Mai mult, a pus-o pe cea mai longevivă femeie din Sectorul 4 să-i dea o diplomă omagială lui Ponta. Treaba asta cu diplomele, plachetele şi doctoratele Piedone a învăţat-o de la cei mai buni! Primarul i-a şoptit femeii în vîrstă de 105 ani să scandeze la microfon: „Cu cine votăm? Votăm Ponta!”. Dar, nota Gândul.info, bătrîna a dat doar din cap. Semn!

Pînă mai ieri, acestea erau doar nişte episoade groteşti, genul acela de scene care, de cînd s-a pierdut scrisoarea şi pînă în zilele noastre, alimentează nota dominantă joasă a politicii la români. Cei care întorc capul dezgustaţi doar întorc capul. Nu scapă de urmările faptului că au un primar ca Piedone, un vicepremier ca Oprea, un premier ca Ponta şi un astrolog ca Dragnea. Nimeni nu scapă. Politica răsare-n fiecare, ca o floare.

Nici „soarele şi Zefirul”, nici „iubirea de oameni şi de copii”, nici nepăsarea faţă de bătrîni nu l-au împiedicat pe Piedone să ceară taxă de la cetăţeni pentru folosirea unui teren de fotbal construit din banii lor. Conform Puterea.ro, copiii plătesc 40 de lei pe oră, între orele 8-12, şi 60 de lei pe oră, între 12-18, dacă vor să joace fotbal pe un teren sintetic din Parcul „Lumea Copiilor”. Pe gardul din jurul terenului, lîngă lista cu preţuri, lozinca „Sănătate prin sport – Piedone pentru tine”. Preţul, ca preţul, dar te costă şi timp, şi alergătură să prinzi un loc pe lista de programări.

Cheia de acces se află la un poliţist local. Dacă prinzi loc, poliţistul te însoţeşte pînă la teren să-ţi verifice echipamentul. N-ai voie cu crampoane din fier sau plastic! Păcat că subalternii lui Piedone n-au fost la fel de vigilenţi cu patronii de cluburi de noapte! Copiii care joacă fotbal trebuie să vină cu apa de-acasă, Primăria nu le pune la dispoziţie şi aşa ceva, lîngă terenul de sport. Culmea, notează sursa citată, chinul programărilor şi taxa de intrare pot fi evitate prin tradiţionala „mică înţelegere”. În „Lumea Copiilor” se intră ca peste tot în lumea adulţilor.

Cei mai mulţi dintre părinţi aleg să nu-şi trimită copiii să bată mingea contra cost pe terenul Primăriei. Asta înseamnă să te mulţumeşti cu puţin. Să te mulţumeşti cu puţin, chiar şi cînd negociezi în numele altora, care nu pot să-şi apere singuri drepturile. Să dai înapoi în faţa lacătului pus pe terenul de sport ridicat din banii tăi nu e doar un compromis. E o abdicare pe toată linia. Deschizi uşa tuturor relelor. Cînd te mulţumeşti cu puţin, nu rămîi cu puţin, rămîi cu nimic. Îţi vor lua şi sufletul din tine. Îţi vor lua firul vieţii din mîini, să-l depene ei.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

dragan (1 comentarii)  •  3 noiembrie 2015, 18:38

pe vremea cand unul din personajele din articol facea filmari la asa-zisele controale din piata Obor, ma aflam intamplator acolo. Doar ce iesiesem dintr-un magazinele ce comercializa carne de pui , intr-un spatiu care arata rau. Si dupa mine a intrat Maestrul si echipa lui de filmare. Curios , m-am uitat si eu. Si Sceneta a fost cam in felul urmator ;. Personajul principal a prins o punga cu pui de un colt si si-a inceput recitalul, ref. la conditiile mizère din acel loc si in ce fel si ce lege au incalcat acestia. Dupa recital , s-a oprit si a intrebat cameramanul: ” e bine ? , mai tragem o dubla ?” , iar dupa ce acesta a confirmat ca nu mai e nevoie, toata echipa a iesit de acolo. Nimic altceva.
CIRCUL se terminase

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  3 noiembrie 2015, 20:35

Pt. dragan, doar parea ca se terminase, iata, nici tragediile nu pot pune capat circului

somebody (18 comentarii)  •  3 noiembrie 2015, 18:40

mai tata astia trebuiesc alergati cu pietre pe strazi. Pai daca Ceausescu a murit impuscat astia trebuiesc trasi pe roata in piata victoriei sa fie un exemplu pentru viitorii pretendenti la putere

somebody (18 comentarii)  •  3 noiembrie 2015, 18:58

Maria, ce parere ai de faptul ca toate bazele sportive ale scolilor si liceelor sun inchise in weekend in timp ce copii ce alta data invadau aceste terenuri sunt nevoiti sa plateasca pentru a juca o miuta ?ministri invatamantului ar trebui impuscati

ottonelu (20 comentarii)  •  3 noiembrie 2015, 18:59

Aveți dreptate, doamna Andrieș. Un exemplu de „maidan”: complexul târgu-mureșean „Weekend”! Soare, vară, toate cele, 10 lei intrarea la „ștrand”, radio zu la maximum cât cuprinde, ciobănism, cocalarism, țâțe goale,… doar că există o „nișă”, școala generala 7 de-alături, unde joacă fotbal copiii în vârstă de la 6 ani la 50 de ani! 😀 , când nu e școală. Pe gratis, că-i lasă paznicul școlii! Sunt metode și pentru copiii săraci!

somebody (18 comentarii)  •  3 noiembrie 2015, 19:15

cand vad poza de mai sus imi vine sa-i scuip direct in ochi pe talharii astia

Naica (74 comentarii)  •  3 noiembrie 2015, 20:37

CAT MAI RABDAM ? Oare o sa ajungem sa fim catalogati de intreaga omenire drept „UN POPOR VEGETAL ” ?

MZM (101 comentarii)  •  3 noiembrie 2015, 21:10

Toata stima, doamna Andries, pentru frumusetea acestui articol si pentru curajul de a-i ataca frontal pe politicienii impostori si incompetenti.

un nene (1 comentarii)  •  3 noiembrie 2015, 23:24

hm,un basm….totul a fost facut cu intentie,n-a ars intamplator.salvarea,pompierii,putin putin cam cu intarziere.trebuia cateva victime .
UNPR n-a votat sa cada nenea ponta…Oprea…demisia….exista un primar UNPR de sector…nenea piedone,exact in sectorul lui …demisia
uite ca usor usor uitam de udrea,fratele lu basescu,etc etc….
azi am vazut a 2-a parte ….prima am vazut o cand a iesit ”neamtul”
cred ca se profita de sufletele acelor arsi sa se schimbe intre ei…doar un basm .

dana (9 comentarii)  •  4 noiembrie 2015, 10:17

mi a spus un suedez ca in Suedia a fost o drama similara si au murit 60 oameni. Din bun simt, toti cei cu functii si-au dat demisia imediat. Dar ai nostri se albesc cu hirtii si parca aud vorba asta romaneasca, oribila, hidoasa: pai da, dar ce vina am eu?! Iti zic eu ce vina ai, diseara in Piata! Si eu nu ma misc din Piata, nu ma las plimbata aiurea pina inghet si renunt. Stau acolo cum am stat GOLANCA in 90, de ma injura lumea in 311 ca am G pe haina! Lumea aia indobitocita de comunism, care n-a iesit in strada cu noi in 90 si ne-a lasat la mineri! Il mai tineti minte pe Corneliu Coposu? Se uita cu admiratie la tineri dar stia ca ne lasa pe mina lu Iliescu… Avea o tristete in ochi pe care am inteles-o mult mai tirziu. El stia ca Iliescu a ramas pe vechile structuri si ca nici copiii nostri nu vor avea nicio sansa! Ponta, pina cind?

mocanu cosmin alex. (14 comentarii)  •  4 noiembrie 2015, 11:58

excelent articol

Lita (1 comentarii)  •  4 noiembrie 2015, 15:01

Problema este mult mai profunda si schimbarea sefilor nu este decat „bucuria nebunilor”. Trebuie schimbat totul din temelii, trebuie schimbata Constitutia si apoi toate legile organice. Acest lucru se poate face daca in locul fostului guvern se va institui un guvern provizoriu format din profesionisti, care sa gestioneze treburile curente, fara ordonante de nici un fel, iar in locul parlamentului, care trebuie de urgenta dizolvat, sa se constitue o Comisie Constituanta formata in majoritate din profesionisti ( juristi, economisti,finantisti,profesori, medici, s.a.md.), si reprezentanti ai tuturor partitdelor politice ( maxim 3 din partea fiecarui partid, indiferent de marimea lui ), precum si reprezentanti ai societatii civile( pe categorii ocupationale si de varsta). Constituanta nu va face altceva decat sa elaboreze, printr-o larga consultare publica, o noua Constitutie si legile organice (Legea autoguvernarii, Legea contribuabilului, Legea electorala, Legea securitatii , Legea sanatatii, Legea educatiei, Legea muncii, Legea salarizarii, Legea pensiilor), astfel incat nimeni sa nu poata fi mai presus de lege, iar cetatenii sa fie beneficiarii procesului legislativ si de guvernare. Mandatul Constituantei va fi de maxim 1 an de zile timp in care se vor trasa si procedurile procesului legislativ care va urma si se va incheia cu un referendum national pentru adoptarea Constitutiei si a legilor organice. Primul act pe care il va intreprinde Constituanta va fi ca in maxim 3 luni de zile sa cheme cetatenii la un referendum national privind forma de guvernamant ( dictatura de orice fel, republica de orice fel, monarhie de orice fel, etc. ) pe baza unei informari la scara nationala privind avantajele si dezavantajele formelor de guvernamant.

durden (209 comentarii)  •  6 noiembrie 2015, 1:27

Vorbesti in necunostinta de cauza!terenul e facut din sponsorizari private,nu bani publici.plus ca eu am jucat acolo de multe ori fara sa-mi ceara nimeni bani!putina documentare nu strica inainte sa scrii un articol,sa stii!

Comentează