Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Degeaba jucăm în daci!

Şeful COSR a descoperit cine sabotează rugbyul românesc: cele şase naţiuni

Permalink to Degeaba jucăm în daci!
vineri, 25 septembrie 2015, 10:06

Arbitrii ne fură pe unde ne prind. Iată antiteza la care lucrează şeful COSR, în pregătirea JO de la Rio. Alin Petrache s-a declarat „iritat” de arbitrajul din meciul cu Franţa.

După următoarele meciuri ale României la Cupa Mondială de rugby, există premise ca iritarea să se dezvolte armonios şi să treacă prin toate etapele: negare, furie, negociere, depresie şi teoria conspiraţiei. „Ne-au scos un om cînd eram peste Franţa.

Altfel era meciul dacă se juca de la egal la egal”. Asta a înţeles capul olimpismului din România – Franţa, 11-38. Că noi am jucat în daci, dar am fost „lucraţi”. Momentul cînd „ne-au scos un om” s-a văzut la TV. Momentul „cînd eram peste Franţa” nu-l sesizezi cu ochiul liber. E nevoie de o vedere bine antrenată, de fost rugbyst sau de liliac, adaptată perfect la obscuritatea culiselor, nu la luminile stadioanelor.

Meciul ar fi fost, într-adevăr, altfel, dacă francezii nu şi-ar fi odihnit o parte dintre titulari. Alin Petrache, fair-play, ignoră că ne-au bătut „cocoşii” de rezervă. Se ocupă strict de penele arbitrilor: „Sînt dezamăgit că echipele cu suflet mare sînt penalizate de nişte domni de fiecare dată cînd încearcă să scoată capul afară!”. „Nişte domni”, le-a zis-o ca un gentleman. Dincolo de ocara sublimată, se profilează ditamai schema sabotajului din exterior. Nici nu trebuie demonstrată. Nici nu trebuie chemat DNA-ul. Aşa stă treaba, încă de pe vremea dacilor persecutaţi de Traian.

În ţară, rugbyul nostru n-are nici o problemă. Un club vechi de peste 50 de ani tocmai s-a desfiinţat, din pricina unei legi proaste. Dar se va construi iminent centrul de excelenţă, de care Petrache a vorbit vreo patru ani, ca şef la FR de Rugby. Unde credeţi că se va construi? La Cornu, fireşte. Pentru că acolo e habitatul finanţărilor de la Guvern şi al faimoaselor găini care fac numai ouă ovale, numărabile.

Dacă „naţionala” României n-ar fi obligată „să scoată capul afară”, în turnee, am fi campioni mondiali. Dar, cum nu putem fi furaţi de domnii arbitri fără să ne deplasăm la locul faptei, trebuie să ne mulţumim cu tradiţia participărilor la CM, nu cu trofeul.

E drept, Petrache spera într-o victorie cu Franţa. La fel ca la alegerile COSR, conta pe charismă. „Avem sportivi charismatici, sportivi pentru care contează anumite valori de care societatea românească poate că a uitat, cum ar fi patriotism, dragoste de imn, iubire de ţară şi alte asemenea sentimente”, a spus el în „Ring”. „Alte sentimente” pleonastice îi vizează, desigur, pe Turaşvili, pe Van Heerden, pe Kinikinilau, cei mai recenţi dintre traci.

Că şarmul rugbyştilor români a fost sedus în prima repriză, apoi abandonat la scor, nu e de mirare. Surpriza e că Petrache a găsit o soluţie să ne creştem valoarea: „Ce-ar însemna România în Turneul celor Şase Naţiuni? Altul era nivelul nostru dacă jucam anual cu granzii”.

Alta era şi activitatea lui ca tarabostes al sportului, pe lîngă mînz, viezure, varză şi moştenirile din declaraţia de avere. Scotea mai des capul afară din grămada de cunoscători, cu astfel de comentarii pline de substanţă. Devenea un ilustru ideolog al eseurilor cenzurate de arbitri. Arăta de ce e capabil prin forţe proprii: nu doar să confirme teoria nepotismului dacic, „scapi de dac, nu mai dai peste banii lui tac’su”, dar şi să probeze că reciproca imposturii este valabilă.

Comentarii (24)Adaugă comentariu

Dan Mocanu (1 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 11:22

Franta ar fi batut Romania oricum. Sunt prea mari diferentele intre noi si ei oricum. Si da, arbitrul i-a ajutat pe francezi. Sincer nu era nevoie de asta. Insa de la asta si pana la acest articol in care asociem acest sport frumos cu „politica” doar pentru ca poate ai ceva personal cu cineva e distanta mare. Ar fi totusi bine sa diferentiem cele doua lucruri, politica si sportul. In rest numai de bine.

Panda70 (21 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 13:53

Dupa ce ca doar la rugby si polo, dintre sporturile de echipa, mai avem si noi participari constante la CM, hai sa le balacarim si pe astea!
Ce conteaza ca scriem despre ele doar o data la 3-4 ani?
Important e sa ne bagam si noi nasul, desi recunoastem ca pentru noi regulamentul lor e prea stufos, ca doar tot cu balonul se joaca.
Ce mare diferenta poate fi intre ping-pong si baschet sau intre golf si popice?

Rapi (1 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 14:01

De mult timp nu am mai citit un articol atat de bun,inspirat,de-a dreptul excelent!

alex91ro (3 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 14:05

cred ca ati cenzurat un comentariu doamna, pai e frumos? am jignit sau care a fost problema?

danny pump (16 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 14:06

fi-ti mai putin acida domnisoara,pina la urma acei baieti au luptat atit cit s-a putut cu o formatie cu adevarat mare(chiar si cu rezervele),iar daca oficiali traiesc intr-o alta realitate nu e vina celor care au transpirat in teren.si apropo de daci,ce spune-ti de niponi aia pe care nu vreau sa ii numesc,nici macar la bascalie,o lume intreaga laudind performanta jumatati japoeze ,cu africa de sud!!!!

aham (67 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 14:19

sa fim un pic corecti, arbitrajul n-a fost tocmai bun, am avut 1 eseu neacordat si un unul pt francezi care a fost discutabil iar eliminarea a fost o decizie drastica… da, franta a jucat cu echipa secunda dar asta e treaba lor. cat despre naturalizatii aia.. nu e nimic de capul lor, chiar aveam pretentii. daca tot aduci de-astia, macar sa fie peste ce avem noi

jalabert (10 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 14:35

problema in romania este ca acest sport nu este suficient popularizat. pana si voi care va autointitulati ziar de sport aveti de 100 ori mai multe articole despre fantasmele lui becali decat articole despre rugby. prin urmare unde e problema? nu uitati ca statul roman investeste in baschet de 3 ori mai mult decat in rugby iar la baschet nu am reusit NICIODATA sa ne calificam la un turneu final.

andrei (1 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 14:37

maria ce ironica te-ai facut…
Daca s-ar organiza o competitie ziaristica sportiva in lume,eu cred ca maria ar avea de jucat foarte multe tururi preliminare ca sa participe la aceasta competitie.
Partenerii din tururile preliminare ar fi „jucatori” din bangladesh,albania,somalia etc

jambon (1 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 14:37

Si totusi tu ai jucat rugby??? ai fost vreodata la un meci?Nu cred!!!
Acel arbitru chhiar a tras cu Franta!!!Si da Franta nu avea nevoie de ajutor pentru a ne invinge!

Daniel (1 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 15:27

Bravo Maria 10…comentatorii tv…zero

altus (1 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 15:34

Un articol tare bun, ca de obicei. Ca domnul tarabostes COR sa nu creada ca este facut si de presa din Romania trebuie sa I se spuna ca in Franta sunt numai putin de 312 echipe de rugby care au un buget anual de cel putin 500.000 euro fiecare. Si nu sunt bani veniti din combinatii ci bani vizibili dati de diverse sisteme legale. Ai nostril daci, cat de eroici s-ar zbate ei, doar cu varza si viezure in burtica si patratele nu au cum sa impinga monstrii de cocosi! Iar la centrul de excelenta de la Cornu cat de maiestre ar fi gainusele cu oua ovale tot nu au cum vreodata sa jumuleasca cocosii impanati din Franta. Suntem la sute de milioane de euro distanta!

Bubucul (75 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 15:34

Frumos! E evident faptul că naționala noastră e sub marile puteri ale rugby-ului, cu toate că a jucat mult mai frumos și mai curajos decât naționala de fotbal. Cât despre fantomele fără creier care-și dau cu părerea lipsiți de obiectivitate, no comment!

Tankoczi Norbert (1 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 15:56

Felicitari oricum echipei nationale pentru joc!

Vali (10 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 15:59

Romania nu poate invinge Georgia, iar Alin Petrache are pretentia de a juca in Turneul celor sase natiuni !?
Daca acest „domn” conduce COSR, iar Haralambie Dumitras , FRR, comentariile sunt inutile .

Bizonul (1 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 17:41

Scrii despre ce habar n-ai. Ai invatat sa injuri si sa te dai grande. Rusine.

Razvan (3 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 18:15

Eu cred ca asta este un articol politic. Blogger-ul nu comenteaza decat pentru ca ii displace persoana care a dat declaratia. De altfel nici nu este clar daca a urmarit meciul cu Franta.
Alin Petrache a fost totusi un rugbist destul de mare (chiar la nivel european), cred ca intelege mai bine si are mai multa credibilitate atunci cand spune ca „eram peste Franta”, decat Maria Andries. Si nici nu greseste atunci cand afirma ca eliminarea ne-a fost fatala. Oricine a urmarit meciul ar fi trebuit sa observe ca in prima repriza pana la momentul cand a fost eliminat Paulica Ion, echipa Romaniei era superioara la toate capitolele jocului: posesie, teritoriu, joc in gramada. Pana la acel moment noi avusesem un eseu anulat (eu cred ca pe buna dreptate) din cauza unei maine norocoase a unui francez si nu pentru ca am fi gresit noi cu ceva si ratasem posibilitatea trecerii in avantaj dintr-o lovitura de pedeapsa care in mod normal nu am fi avut voie sa o ratam.
Dupa eliminare au venit 2 eseuri franceze in 3 min. Cred ca este destul de evident ca eliminarea a fost decisiva.
Repriza a 2-a a fost diferita. Franta a introdus multi dintre titulari, iar la noi s-a simtit oboseala. De observat ca primele 15 min din repriza a 2-a Franta nu a reusit sa ne marcheze nici un punct.
Daca este ceva discutabil in afirmatia sefului COSR, este aluzia cu privire la incorectitudinea arbitrului. Acesta a afirmat destul de clar (s-a auzit bine in timpul meciului) ca eliminarea se datoreaza unei prabusiri intentionate a molului, prabusire pe care arbitrul a considerat-o cinica, deci un gest nesportiv. Nu ar fi prima data cand se da galben pentru asa ceva.
In concluzie putea fi taxat faptul ca Alin Petrache s-a plans de arbitru, dar mai bland si fara apropos-urile politice.

Dac (1 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 19:42

Dacii nu sunt parte a istoriei ca sa ai tu baza pentru ironii. Dacii au fost viteji ca si echipa in meciul cu Franta. Nu a spus nimeni ca Dacii aubfost de nebatut sau nu au intalnit armate cu tactici superioare. Este onoranta atitudinea jucatorilor da a reaminti de o parte din noi.. Pe mine m-ar deranja de ce avem un imn care elogiaza un criminal roman.

anticircotas (3 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 22:53

Aceasta este o mostra de ceea ce inseamna jurnalismul dambovitean: comentariu la comentariu. Dupa mine, jurnalism inseamna atunci cand faci o relatare despre un anumit eveniment. Sigur, sa faci un comentariu (mai mult sau mai putin avizat) despre acelasi eveniment reprezinta tot o forma de jurnalism (desi prea multi sfertodocti fac comentarii despre lucruri pe care nu le stapanesc). Dar sa faci un comentariu la alt comentariu nu are nicio legatura cu jurnalismul adevarat. Din pacate, celebrul ziar de sport in care nu poti sa gasesti o stire despre campionatele mondiale de ciclism si care se lauda ca e singurul ziar care a trimis oameni la Rugby World Cup (probabil i-a trimis pe Invisible Man si pe Catwoman, ca nu am vazut nicun articol adevarat despre rugby) a instaurat aceasta moda a comentariului la comentariu. Nu-i vorba, in televiziunile romanesti se practica de ani buni acelasi lucru: „Stiti ce-a spus Icsulescu despre dumneavoastra? Cum comentati comentariul lui?”. Din pacate, jurnalismul din Romania a raposat acum vreo cativa ani, iar cei ce se screm azi sa mai „produca” ceva au scris mai mult decat au citit…

Maxentiu (41 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 23:16

Din pacate, tricourile cu motive nationale si caciulile de daci nu pot sterge amintirea urita a tricourilor cu „Gold Corporation” de acum citiva ani. Acel parteneriat cu o corporatie toxica a patat iremediabil imaginea echipei nationale de rugby care ar fi trebuit sa fie un simbol al integritatii. Nu ma indoiesc ca artizanul acelui parteneriat este dl. Petrache, un combinator de prima clasa. Rugby-ul ar fi putut progresa mult in Romania in acesti ultimi ani, dar a luat-o intr-o directie gresita. Pacat.

PS: Pierdem la mai putin de 30 de puncte cu Irlanda, pierdem mai putin de 20 cu Italia, batem Canada si mai bifam o editie de succes a Cupei Mondiale.

radu73 (1 comentarii)  •  26 septembrie 2015, 0:01

In general evit sa lansez cu sintagma cu iz de superioaritate „ramai la fotbal”, dar cand un editorialist bate campii cu asemenea gratie, zau ca e greu de acceptat. Pur si simplu habar nu ai despre ce vorbesti. Ce echipa a doua, echipa Frantei are 30 de titulari? Te pomenesti si ca nu ne`or fi ciupit arbitrii?

Nicu (1 comentarii)  •  26 septembrie 2015, 7:59

Ai invins continua, ai pierdut continua. Calificarea bla CM este o realizare.
Petrache continua sa faca declaratii cu iz electoral si politic.
Comparatia ar trebui facuta cu Georgia care de vreo 3 ani ne bat pe unde apuca.
Dar oricum am fost surprins placut 20 de minute. Sperante reale avem cu Canada.Cu Italia doar speranta.

doru (13 comentarii)  •  26 septembrie 2015, 8:19

Bravo Maria. Scurt si concis. Ai pus punctul pe „i”. Ca si in alte domenii, nu putem creste in valoare cu astfel de conducatori.

BD la munte si la mare (15 comentarii)  •  26 septembrie 2015, 8:33

Dragutza, tu habar nu ai de rugby si te apuci sa faci glume nesarate…

vantura lume (1 comentarii)  •  26 septembrie 2015, 9:58

Domnisoara, te-ai apucat sa scrii despre o tara in care nu ai fost. Aprecierea anumitor decizii ale arbitrajului, in rugby, le poti face numai daca ai ochiul format, adica daca ai practicat sportul sau daca urmaresti cu regularitate meciuri. Sigur, ne aflam intr-o alta epoca, a reluarilor fazelor, cu reguli de joc evoluate, ajutorul arbitrilor este dat mult mai discret, vremea in care un arbitru si-a permis sa anuleze, pe 23 August, un eseu pe care marea noastra echipa l-a inscris, cu toata gramada, Noii Zeelande, eseu pe care l-a vazut un stadion intreg, doar arbitrul nu, a trecut. Dar desigur, in orice epoca si cu orice reguli poti aprecia mai sever abaterile unora si cevamai bland abaterile altora. Domnisoara, mi-e teama ca ajutorul primit de marile echipe nu este, in principal, unul de arbitraj, ci unul privind compozitia lapticului de la micul dejun. Sa luam chiar Romania, echipa prin traditie foarte rezistenta fizic, cu avant pe finalurile de meci si care nu a ignorat nici acum pregatirea fizica, pe care a facut-o cu doi specialisti francezi, la munte, special pentru acest turneu; ca echipa Romaniei sa cedeze exact atunci cand, traditional, era mai tare, adica in ultimele 20 de minute, ei bine, atunci ma intreb ce au mancat si ce au baut la masa adversarii. Doi: Petrache stie ce spune cvu turneul celor 6 natiuni; era vorba sa intre acolo Romania ( de fapt marea echipa a Romaniei a facut sa se deschida discutia), insa, cum Romania era comunista, s-a invartit Italia, o echipa pe care Romania o cam batea, uneori ii mai dadea si peste 50 de puncte. Dupa admiterea in turneu, progresul italian a fost nu doar foarte mare, ci si ciudat de rapid. Adica, lasand la o parte starea de saracie din sportul nostru, nu e doar o chestiune de bani. Nu inteleg aluzia cu Cornu, daca te referi la faptul ca Adrian Nastase ar putea fi un sustinator al rugby-ului romanesc, fie si moral, atunci ce e criticabil in asta? Pentru infractiunile de care a fost acuzat, omul si-a ispasit pedeapsa, are statut de semi-cetatean, ramane doar sa vedem daca a fost inchis pentru ceea ce a faptuit sau nu. Sigur ca exista romani care cred – si zic – ca Nastase trebuia inchis mai mult; vrei sa iti zic pe cine cred ca ar trebui sa injure ei? Pe aceea care a facut codul penal si l-a impus prin asumare de raspundere, adica fara discutie publica. Esti cumva tu metajustitia romaneasca? Ai tu dreptul moral – si calitatea – sa amesteci politica in sport?
Am o sugestie pentru mata, domnisoara, cand iti vei actualiza fotografia, publica una cu cascheta, ar fi mai realista.

Comentează