Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Necunoscuta Halep

Cu fiecare meci al Simonei, devine tot mai clar: abia începem să aflăm cine este ea şi ce poate

Permalink to Necunoscuta Halep
vineri, 21 august 2015, 12:35

Kristina Mladenovic, învinsa Simonei Halep din turul doi de la Cincinnati, a venit de nicăieri, ca mai toate cometele aspirante la gloria şi cecurile WTA. Franţuzoaica de origine sîrbă are 22 de ani. Anul trecut, cînd încă nu sărise în top 100, o elimina în două seturi pe Na Li, numărul doi mondial şi dragon al circuitului feminin. Anul acesta, după dese schimbări de antrenor, pînă l-a nimerit pe cel cîştigător, Mladenovic a revenit pe poziţia 40 în clasamentul WTA. S-a declarat „decepţionată” că n-a izbutit s-o învingă pe româncă. „Am dat cu adevărat totul!”, a spus ea, citată de „LEquipe”. Şi Halep a spus la fel. Că a dat totul. Dar totul nu mai e de-ajuns în tenisul-uzină de azi. Dai totul pe teren, totul la antrenamente, totul pentru fani, cîte ceva pentru sponsori, pentru tendoane, pentru moral. Toate astea, într-o carieră cu timp de ardere din ce în ce mai scurt.

Cînd două jucătoare au dat totul, într-un meci de două ore şi 52 minute, te întrebi ce anume a decis învingătoarea? Detaliile, desigur. O amuletă, un gest. Un fluture care bate din aripi pe fileu. De pildă, Mladenovic a aruncat cu mingea în arbitru, iar Halep a dat cu racheta de pămînt, „sper să nu se mai repete, dar cred că m-a ajutat”. Loviturile astea sau altceva din jurul cîmpului de bătălie au hotărît meciul.

„Mi-a lipsit puţin să cîştig”, a spus Mladenovic. La anul, pe vremea asta, în ritmul ăsta, franco-sîrboaica va tropăi unde şi-a propus să ajungă, în Top 20. Nu mai există jucătoare mici. Doar jucătoare cu un an de turnee în minus. Şi atunci, te întrebi cum de Simona a rezistat atîtea luni acolo, pe podium? Ce resort scoate o jucătoare mare din plutonul de jucătoare mari?

Ar trebui să fie un mecanism simplu, dar scapă mereu înţelegerii. De unde fascinaţia. Cînd şi-a început ascensiunea, Halep avea parte predominant de laude. După finala de la Roland Garros, din 2014, au apărut şi criticile. Scepticii şi entuziaştii şi-au amestecat profeţiile, în răsăritul noii stele. E şi acesta un privilegiu al sportivilor de valoare, să fie criticaţi. Numai de mediocri nu se îndoieşte nimeni. Treptat, tot mai mulţi au descoperit că le vine mănuşă psihologia campionului, s-au apucat de „citit” şi interpretat profilul lui Halep ca din carte. Îi înşiră punctele slabe şi punctele tari ca mărgelele pe aţa de silicon. Socotesc, trag linie şi obţin o concluzie care se împrăştie în ceaţă la următorul meci.

În realitate, singurele care au, cît de cît, o idee despre „fenomenul Halep” sînt adversarele ei. Ca s-o „citeşti” pe Halep trebuie să te afli obligatoriu de cealaltă parte a fileului. Cu toate antenele în alertă, cu reflexele acordate la lovitura adversarului. Mladenovic, de exemplu, ştie acum mult mai multe despre Simona Halep decît oricare privitor sau comentator de pe margine al meciului de la Cincinnati. E o ştiinţă cucerită, ca toate lucrurile preţioase, prin luptă. La polul opus Kristinei, o găsim pe Samantha. Samantha Smith, fostă jucătoare de Top 400, acum expert la o televiziune britanică. „Halep e o actriţă foarte proastă!”, a reflectat ea, cu glas tare, cînd românca protesta în faţa arbitrului, la meciul cu Mladenovic. Mda, actriţă proastă. Măcar nu mimează tenisul.

Păreri din astea scrîşnind de originalitate despre Halep vor continua să işte cercuri în apele oglinzii. Nu numai că tenisul a devenit un sport mai solicitant ca oricînd, dar, odată ajunşi în vîrf, jucătorii se trezesc că respiră un aer plin de voci. Mare parte din concentrarea lor se cheltuie, probabil, pe încercarea de a descîlci din vacarm propria lor voce, aceea care le spune franc: „Acum e momentul să dai cu racheta de pămînt!”.

Care e secretul lui Halep? După meci, Mladenovic încă răsucea, ca specialiştii NASA un ciob de meteorit, „puţinul” care a lipsit pentru a o învinge pe româncă. Atît de „puţin” încît seamănă cu hazardul. Tocmai pentru că e „puţin” pare la îndemînă, numărabil, explicabil. „Ea e mai obişnuită cu astfel de meciuri decît mine”. Pînă la urmă, a spus-o. Unii se obişnuiesc sus.

Comentarii (24)Adaugă comentariu

ing.CPV (26 comentarii)  •  21 august 2015, 13:04

Daca invingi… Ai dat totul. Daca nu.Ai fost accidetat.Sau,ti-ai aduaminte ca ti-a
murit un bou de la jug.(asa se zice pe la noi pe la olteni).Ne bucura ca este
romanca noastra. Dar nu are ce cauta la echipa nationala.Acolo si-a pierdut
locul si ca valoare si alte considerente.

Adi (95 comentarii)  •  21 august 2015, 13:18

E un compliment de fapt, ca „e o actrita foarte proasta”, fiindca implica, in mintea Samanthei, ca alte jucatoare (nenumite de ea) sunt actrite foarte bune! 😀 hahaha

Hasbe (11 comentarii)  •  21 august 2015, 13:22

De ce s-a menținut Halep? Intrebare retorică. Ați uitat că celelalte jucătoare, care ar fi putut să o coboare în clasamentul WTA, au fost fie ieșite din formă fie nu au jucat? Acesta e motivul cunoscut de toată lumea.

ing.CPV (26 comentarii)  •  21 august 2015, 13:24

Oricum: Nu are ce cauta la nationala. Acolo si-a pierdut locul si ca joc si alte considerente. Acolo nu mai poti minti ca azi esti accidentata (si pierzi) si maine
nu mai estia

:) (3 comentarii)  •  21 august 2015, 13:53

cred ca „unele”, anti-misogino! Nu?

arh. Gheorghe Petrescu (1 comentarii)  •  21 august 2015, 15:00

Bun articol si la subiect. Am vazut toate meciurile Simonei de la Toronto, inclusiv finala. Meciuri grele dupa parerea mea si o felicit pe HALEP pentru aceste rezultate remarcabile. Nu mai este o necunoscuta, este in top 3 pe care o face stabila in tenisul mondial profesionist feminin. Este romanca noastra si trebuie sa o stimam asa cum este. ALTA, MAI BUNA CA EA, NU AVEM, pe mapamontul tenisului mondial. Eu apreciez munca ei, talentul, darzenia, curajul si lupta ei vicisitudinile vietii moderne in care traim. Bravo SIMONA!

ciupi (400 comentarii)  •  21 august 2015, 16:33

SIMONA STIE, POATE, VREA. are cineva nevoie de mai mult pentru a ajunge sus si – mai ales – pentru a se mentine acolo?! pe serena williams n-o pun la socoteala. ea este un fenomen al naturii, atata tot.

Io (1 comentarii)  •  21 august 2015, 17:18

Un raspuns excelent !!!

Argus (6 comentarii)  •  21 august 2015, 18:26

Ce poti adauga? Crritic deci si POZITIV, nu cum din pacate, Simona intelege prin „cirtica” ca ar fi „rautatzi”…ar fi ca a renunta la „cozorocel”, la „fitza” asta care, s-a dovedit nu numai ca nu a ajutat-o ci dimpotriva…(cred). Altceva? Altceva ce poti spune? Ca in continuare, obsesiv, nu isi da seama cat de important este un antrenor, gen Fisset (daca nu l-am botezat) ori, prefera antrenori fata de care nu are nici un respect (asa cum s-a vazut in relatia cu Ionita). Altfel, se poate spune ca face tot felul de declaratii ce nu tin pasul cu realitatea, cum ar fi:
„am muncit mult la imbunatatirea serviciului” (si serveste in continuare cu serviciul al 2-lea); „am sa joc in stilul meu, nu am sa mai joc in forta, cum am fost sfatuita…” (in meciul de ieir, cu Petkovici, doar FORTYA loviturilor a salvat-o, nu?) s.a. Cat despre varietatea jocului, exersarea loburilor, scurtele, nimic din toate astea. Atunci? Atunci Simona ar trebui sa inteleaga ca „omul ce sfinteste locul” pe terenul de tenis este doar „echipa”! Antrenor si jucator (sau invers). Nici unul, nici celalat, nu pot realiza performanta FARA CA sa aiba o buna colaborare. Inchei prin a spune ca, intre „argumentele” Simomnei la schimbarea lui Fissete a fost acela „ca ma inteleg mai bine cu un antrenor ce vorbeste in limba mea” (citat din memorie). Nerozie mai mare, greu de gasit! Cum oare sa spui ca primeaza in alegerea antrenorului limba din care vorbeste si nu competenta?

Marius (7 comentarii)  •  21 august 2015, 18:47

Frumos spus.
In mod deosebit constatarea cum ca „de mediocri nu se indoieste nimeni”. Perfect adevarat (mai putin in fotbalul de la noi dar, in fine, alta discutie).
Te prinde mai bine un articol serios decat pamfletul.
Spor!

ciupi (400 comentarii)  •  21 august 2015, 19:21

sa-l mai trimit odata?! dar ma plictisesc…

Sylverstar (2 comentarii)  •  21 august 2015, 19:30

Stii ce-i interesant, Maria? Abia acum incepe si ea sa afle cine este cu adevarat si ce poate…

horia calinescu (2 comentarii)  •  21 august 2015, 19:45

ai dreptate…doar jucătoarele din cealaltă parte a fileului știu cum este Halep…și nu cele care se uită la TV și în sinea lor o admiră dar fiind într-un studio TV britanic nu strică puțină invidie și ură …aceea a spus că mimează nu știu ce, iar alta de pe locul 700 și ceva a spus că Halep nu făcea altceva decăt să trimită mincea peste fileu fără nici o idee de joc!!!!!!!și acuma răd,,,și răd… de aceste jucătoare -comentatoare care cred că nu au fost niciodată măcar în calificările unui astfel de turneu…pace pentru sufletul lor!

Emilian (34 comentarii)  •  21 august 2015, 20:14

Excelent articol! Bravo, Maria!

pif (1 comentarii)  •  21 august 2015, 20:59

as spune: nu e obisnuita 100%. dar se va obisnui. e in consolidare, vorba poetului „the trend is your friend”. termen folosit mai mult la bursa si care vrea sa spuna ca o actiune va creste azi asa cum a crescut si pina acum. dupa ce a reusit sa intre intr-un an in top 10 iti trebuie citva timp sa te obisnuiesti. pina intelegi ca nu poti cistiga la nivelul asta numai fugind, trebuie sa si lovesti mingea. sint convins ca va reusi, tot asa cum a reusit sa ajunga in top 10. e adevarat ca timpul unei campioane e acum mai scurt ca pe vremea lui Chris Evert, dar si banii sint mult mai multi.

Romil (3 comentarii)  •  21 august 2015, 23:55

Asa este,s-a obisnuit sus,unde este totusi pe merit,mai ales ca a crescut mult in joc,comparativ chiar cu perioada cand era pe locul doi in clasamentul WTA.Doar carcotasii de serviciu se prefac a nu sti, ca este mult mai greu sa te mentii sus,decat sa ajungi acolo sus.Si mai greu este sa te mentii,daca nu ai incredere in ceea ce ti-a daruit Bunul Dumnezeu:talent,tenacitate,tinerete entuziasta,dorinta permanenta de autodepasire,naturalete,firesc,bun-simt si nu in ultimul rand dorinta de a da totul pe teren.Or in cazul Simonei,aceste minunate daruri sunt imbinate armonios si atata timp cat ea va fi constienta ce datoreaza si mai ales CUI datoreaza toate acestea,multumind smerit LUI DUMNEZEU pentru toate, va sta acolo sus,ca o marturie vie tuturor,ca „cel ce se va smeri pe sine se va inalta”.Doamne ajuta Simona !!!

Romil (3 comentarii)  •  22 august 2015, 0:21

Aşa este, s-a obişnuit sus,unde este totuşi pe merit,mai ales că a crescut mult in joc,comparativ chiar cu perioada când era pe locul doi în clasamentul WTA.Doar cârcotaşii de serviciu se prefac a nu şti,că este mult mai greu să te menţii sus,decât să ajungi acolo sus.Şi mai greu este să te menţii,dacă nu ai încredere în ceea ce ţi-a dăruit Bunul Dumnezeu:talent, tenacitate, tinereţe entuziastă,dorința permanentă de autodepăşire, naturaleţe, firesc,bun-simţ şi nu în ultimul rând dorința de a da totul pe teren.Ori La Simona, aceste minunate daruri sunt îmbinate armonios şi atâta timp cât ea va fi conştientă ce datorează şi mai ales CUI datorează toate acestea, mulţumind smerit Lui Dumnezeu pentru toate, va rămâne acolo sus,ca o mărturie vie tuturor, că „cel ce se va smeri pe sine se va înălţa”.Credința ei o va smeri sau o va înălţa, iar statornicia în credință o va menține acolo sus.Doamne ajută Simona!!!

Cinezan Vladimir (82 comentarii)  •  22 august 2015, 5:57

În sfârșit, Maria ! Un „portret” al așteptărilor noastre despre Halep și nu numai, o așteptare chinuitoare în care să ne învelim bucuroși de toate ( puținele ) realizări ale sportului românesc. Urmărim, pe ecranele Eurosport, deoarece ale noastre sunt închiriate de diferite modalități de a bate apa în piua ( parcă „Piua” ziceam noi în jocul Acela al copilăriei…) bunului simț, încercarea canoiștilor și caiacistelor ( iată că nu suntem misogini…) de a ajunge în finalele „mondialelor”, cu trimitere directă spre Rio și vom urmări și evoluțiile de pe tatami ale judocanelor. Sportul românesc are nevoie de lideri, gen Halep și îi dorim mereu, să scriem despre ei ca despre adevărați membri ai familiei dorințelor noastre. Halep este în semifinală și o așteptăm dincolo de finală cu un zâmbet larg. Măcar cu atâta să-i încălzim pe marii sportive.

Petrache (66 comentarii)  •  22 august 2015, 6:08

Mi-a placut articolul si mi-a placut faptul ca nu te-ai imbulzit pana acum sa o ridici in slavi pe Simona sau sa dai cu pietre in ea.
Ai perfecta dreptate; Simona are acel je-ne-sais-quoi care o face extraordinara: nu foarte puternica, nu e inalta, nu are serviciu napraznic, nu prea vine la fileu, nici antrenor nu prea are – are insa acel dar unic de a castiga meciuri de tenis (Cum unii asculta limba cailor inainte de cursele hipice, ea se sincronizeaza cu bataile de aripi ale fluturelui de care vorbesti…)

Dan M. (8 comentarii)  •  22 august 2015, 6:37

Foarte bine spus ca trebuie sa joci pe bune cu ea ca sa afli cat de cat cine este Simona Halep. Lucru valabil pentru orice jucator, cred. De multe ori m-am gandit cat de mult comentam noi despre acesti sportivi despre care stim, de fapt, foarte putin.

ITRobert (9 comentarii)  •  22 august 2015, 8:22

Fata draga, nu stiu cine esti si nici de ce scrii dar ai o scuza; gazeta e de un nivel greu de descris iar „maestrul” e deja senil.
NIci nu stiu daca primesti bani pentru aceasta activitate si daca primesti poate nu sunt suficienti pentru cheltuelile curente. In orice caz sa vii sa zici despre cineva de pe locul 100 ca „revine” pe 40 stie si un copil de clasa a doua ca e cam aiurea… Doi: Pe „Na Li o cheama de fapt „Li Na” ca nici tu nu vrei sa te numesti Popescu Veronica ci Veronica Popescu… Restul sunt baliverne greu de citit asa ca am facut-o pe diagonala; nu mi-a ramas mintea la nimic…
Sfatul meu e sa scrii daca te cvramponezi de chestia asta, despre ceva la care sa te pricepi care sa-ti aduca si satisfactii pecuniare, iar daca nu, fa si tu o scoala si cauta-ti un servici pe la o companie serioasa.
P.S, Dragutza, u ma astept sa apara postat ce spun eu aici si nici nu e acesta scopul mesajului; scopul e sa ajunga la tine si sa inveti TU ceva din el 🙂

Romil (3 comentarii)  •  22 august 2015, 10:26

De ce nu apare comentariul meu?

Petrache (66 comentarii)  •  22 august 2015, 19:27

@IT Robert. Hai sa invatam ceva.
1)Na este numele mic, Li este numele de familie. Asa ca Na Li este mai corect, pentru a fi consistent cu „Veronica Popescu”
2) Daca nu-ti publica acest comentariu, domnisoara Andries iti facea un mare serviciu.
3) Mai citeste de vreo cateva ori articoulul. Intii il vei intelege; apoi iti vei da seama cat talent are domnisoara Andries.

molda (1 comentarii)  •  22 august 2015, 19:37

adevarul este unul singur Simona munceste enorm, prin antrenamente, si atunci cand ajungi, sus muncesti, mai mult ca sa te mentii , daca ai personalitate si vrei sa devii astfel un exemplu demn de urmat (petru voi cei ce improscati cu noroi doar pentru a arata ca existati, drept neica nimeni cu pareri ca neica……)

Comentează