Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Tecău nu este un fenomen

Trofeul la dublu la Wimbledon reprezintă o "lovitură", dar o "lovitură" dată în 24 de ani

Permalink to Tecău nu este un fenomen
luni, 13 iulie 2015, 11:11

Victoria lui Horia Tecău la Wimbledon forţează nu atît statisticile, cît obişnuinţele noastre de a pîndi minuni, de a le aplauda frenetic şi de a pica fulgerător în extrema dezamăgită, la primul semn că obiectul adoraţiei colective e din carne, oase şi alte păreri.

Simona Halep a ieşit neanunţată la rampă, covorul roşu i-a fost întins prompt la aeroport, vă mai amintiţi cum se înghesuiau miniştrii să intre în poza finalei de la Roland Garros? După saltul spectaculos în clasamentul WTA, a săltat şi în ochii acelor compatrioţi care schimbă motivele de mîndrie naţională ca pe şosete. Apoi a stat pe loc. A făcut paşi greşiţi. Şi, în locul aplauzelor de susţinere, covorul de sub picioare i-a fost tras şi periat repejor de praful cosmic al Fenomenului Halep. Altul la rînd!

A apărut Tecău. Nu este un fenomen, slavă Domnului! Joacă tenis de la 6 ani, a început cu o rachetă de lemn Pluto, „mult prea mare şi prea grea pentru vîrsta aceea”, cum povestea într-un interviu din Gazeta. A jucat prima oară pe terenul „mai mult de pămînt” din curtea şcolii. 24 de ani i-au trebuit să ridice trofeul deasupra capului, cu gleznele în iarba de la Wimbledon. 24 de ani. N-a dat un „tun”, n-a dat lovitura. Succesul lui are altfel de explicaţii decît cele care ne lasă cu gura căscată. Şi Halep a muncit mult, ani lungi, în care nici măcar oamenii de tenis nu se sinchiseau că sînt contemporanii ei.

De asemenea, şi pentru Halep, şi pentru Tecău, şi pentru Mergea, sistemul absent din patria tuturor imposibilităţilor a fost suplinit de „părinţii cu posibilităţi”, ce expresie tristă, dar adevărată! Părinţii au plătit antrenorii, taxele de concurs, rachetele, au cărat zgura cu basculanta.

În această privinţă, povestea lui Tecău este tipic românească. Faptul că Horia a depăşit stadiul de copil-minune, după primele trofee la dublu juniori, alături de Florin Mergea, reprezintă o performanţă în sine. E drept, a avut nevoie de ceva vreme, dar pînă la urmă a scăpat de blestemul Shirley Temple. Dintre ei doi, de fapt, Mergea era văzut drept minunea, talentul precoce, pe cînd Tecău era seriosul prematur.

„Nu-mi plac lucrurile făcute pe jumătate şi nici lipsa de seriozitate”, se descria el pentru site-ul treizecizero.ro. Să faci lucrurile pe de-a-ntregul presupune, uneori, să pierzi trei finale la Wimbledon. Dacă pierdea şi acum, modelul lui se rătăcea rapid în peisajul nostru, fremătător să ovaţioneze orice, numai banala muncă, nu.

Tecău a săpat stînca 24 de ani. Bravo lui, dar ce plictiseală! Cum să te identifici şi să aspiri la aşa ceva? Mai degrabă aderăm la  cîştigătorii show-urilor de talente telegenice. Pentru că mesajul lor este: iată, toţi sîntem genii. Pe cînd Tecău şi-a sprijinit întreaga carieră pe un raţionament abrupt şi deloc confortabil: seriozitatea bate geniul. De aceea succesul lui nu va stîrni valurile de entuziasm cu care a fost întîmpinată ascensiunea aparent atît de uşoară a Simonei, răsărită ca Luceafărul, graţios, din haos.

Hagi s-a bucurat moderat de titlul lui Tecău. „Mă bucur pentru el, e un sportiv serios, care a muncit”. Dacă însuşi Regele spune că eşti serios, e clar! Apoi Hagi a adăugat o observaţie curioasă pentru un fost căpitan de naţională: „Să ajungi să cîştigi un Grand Slam, chiar dacă la dublu… Merită felicitări!”.

Chiar dacă la dublu, auzi! Exigent monarh! Munca în echipă e şi mai delicat de aplaudat. Echipa exclude geniul. Îi retează din merite. Firesc, şefii din tenis şi miniştrii au întîrziat cu felicitările din pricina unei dileme dîmboviţene clasice. Cu cine să se declare contemporani extaziaţi: cu Tecău al nostru, rezident american, sau cu Jean-Julien Rojer, olandez originar din Curacao?

Comentarii (6)Adaugă comentariu

bash (1 comentarii)  •  13 iulie 2015, 11:47

Tenisul la dublu e atat de apreciat incat Tecau a plecat acasa cu putin mai multi bani decat cei care au fost eliminati in turul 4 la simplu. Declaratia lui Hagi e absolut corecta.

julien (1 comentarii)  •  13 iulie 2015, 14:52

Felicitari Horia Tecau!!!

alexandru valeriu pantelimon (13 comentarii)  •  13 iulie 2015, 15:49

Felicitari Horea ! Ai un „frst name”de roman invingator .
Prof. Alexandru – rezident la fel .

Sorex (13 comentarii)  •  13 iulie 2015, 18:59

Hai sa nu ne facem ca nu pricepem. Tenisul de dublu este vazut asa pentru ca este tratat asa… de catre conducatorii tenisului, de catre participanti si de catre televiziuni. Care este premiul lui Horia si Rojer, comparativ cu Djokovic ori Serena? Care este cel mai bine clasat jucator atat la dublu cat si la simplu? Va spun eu … Fognini – locul 8 la dublu, 30 la simplu. Niciun jucator din top 10 la simplu nu este in top 100 la dublu ( cel mai aproape este Cilic 109!!!). Si atunci? Despre ce vorbim? Sunt fan neconditionat Tecau/ Mergea inca din „noaptea” de la Quito (cine stie, cunoaste !!!) dar asta e realitatea, oameni buni. Tenisul de dublu nu mai e azi ce era in urma cu 25-30 de ani. Asta nu ma face mai putin mandru de performanta lui Horia ori a lui Mergea (sunt convins ca si el va ridica un astfel de trofeu).

nucred (1 comentarii)  •  13 iulie 2015, 20:20

pe ce loc e tecau la simplu?

gin (12 comentarii)  •  14 iulie 2015, 20:28

Tecau nu are clasament la simplu

Comentează