Steaua şi turta dulce mecanică
“Dubla” cu ambiţioasa Trencin va fi oricum, numai simplă, nu

Echipa care s-a chinuit cu Iaşiul, în ultima etapă, n-ar trece nici de mijlocul terenului în meciurile cu AS Trencin. Faptul că Astra lui Isăilă i-a eliminat pe slovaci din Europa League, în 2013, n-ar trebui să alimenteze impresia unei „duble” simple, de rutină, pentru roş-albaştri. Trencin promovase în 2011, de doi ani abia, cînd a cedat cu 3-1 la Giurgiu şi a remizat apoi, 2-2, pe teren propriu.
Steaua va întîlni un alt advesar decît Astra, un adversar care a crescut, a luat eventul şi a trecut de la Europa League la Champions League. În plus, în 2013, după eliminare, Trencin şi-a instalat alt antrenor şi, contrar obiceiurilor din Liga 1, nu l-a schimbat pînă în prezent. Tehnicianul Martin Sevela le-a transmis deja un mesaj destul de războinic steliştilor: „Sîntem puternici în ofensivă, cred că vom găsi soluţii pentru a înscrie!”. Nimic despre turta dulce cu sare şi alte ospitalităţi slovace.
„Campioana Slovaciei”, adică echipa cea mai bună din ţara cartofilor şi a celor 12.000 de proverbe, nu sună prea înfricoşător. Doar patronul chinezo-olandez (portocala e şi mecanică, şi ieftină) şi parteneriatele cu Ajax te îngrijorează un pic. Trencin este un club care derulează proiecte pe termen lung, iarăşi contrar improvizaţiilor şi toanelor atît de scumpe managerilor din Liga 1. Steaua nu numai că nu şi-a completat lotul, dar nici nu aplică o schemă logică de transferuri. Depinde de mica negociere şi de marile mofturi ale ofertaţilor. În timp ce echipa lui Rădoi rata ţintă după ţintă, din motive meschine, de o sută în plus la leafă, FC Botoşani a înregistrat la LPF şapte transferuri. Şapte! Steaua şi-a propus să ia zece jucători, a luat patru, dintre care poate folosi doar doi în meciurile cu Trencin.
Pe lîngă viteza lentă spre înapoi cu care îşi populează vestiarul, Steaua a primit o veste neplăcută de la UEFA. Din pricina incidentelor de la meciul cu Dinamo Kiev, va evolua fără spectatori pe teren propriu, în tururile doi şi trei al preliminariilor UCL. Adică la returul cu Trencin, Rădoi şi compania vor avea parte doar de avantajul ierbii de acasă, nu şi al publicului. Într-un fel, faptul că fanii au tot boicotat meciurile campioanei, în ultimele luni, s-ar putea dovedi un bun antrenament pentru situaţii din astea, răsunătoare. Să spunem că roş-albaştrii s-au obişnuit deja, şi-au luat picătura de ecouri cu regularitate. Nu vor suferi o prăbuşire de moral în faţa tribunelor pustii.
Meciurile de pregătire şi talentele preparatorilor fizici, aceşti alchimişti moderni ai fotbalului, reprezintă cheia Stelei la porţile Ligii. La avertismentul ofensiv al slovacilor, campioana răspunde cu tratative pentru Felgueiras, „îngerul” CFR-ului în grupele Champions League. Dacă se rezolvă venirea goalkeeper-ului portughez, mai rămîne problema „vîrfului”. Keşeru s-ar fi întors dacă arabii l-ar fi plătit ca pe un chinez, nu ca pe un internaţional olandez. Cît despre „nucleul dur” al echipei, acesta va rămîne, în mare, cel din meciul cu Iaşiul. Doar că o idee mai odihnit. Cine are nevoie de noutăţi, nu-i aşa, cînd vechiturile ţi-au cîştigat, pe brînci, la baionetă, în perfuzii, trei trofee? Cum zice şi un proverb slovac: de ce să cari lemne în pădure? Corect. Mai bine baţi nişte mătănii!