Excepţia Rădoi
Uzina de trofee Mircea Lucescu s-a dezlănţuit împotriva fabricii de diplome de antrenor
După cum era de aşteptat, Rădoi antrenorul a devenit un caz. Au apărut avocaţi pro şi contra diplomei, iar dintre ei, cel puţin doi merită ascultaţi. Unul este Mircea Rădulescu, fostul director al Şcolii federale de antrenori din FRF. „E ilegal, atît timp cît nu are nici bacalaureatul şi e numai vina lui!”, aşa sună verdictul profesorului. „Nici eu n-am licenţă Pro şi am cîştigat Cupa UEFA!”, a replicat alt Mircea. Mircea Lucescu. Amîndoi au dreptate. Şi amîndoi greşesc. Nu pentru că adevărul e undeva la mijloc, ci pentru că educaţia se află acolo.
Nu e ilegal ca şeful unui club privat să angajeze pe cine vrea, licenţiat sau nu, să pregătească echipa. E legal ca Rădoi să conducă antrenamentele, dar e împotriva regulamentului din fotbal să funcţioneze şi oficial ca antrenor al Stelei. Are nevoie de diplomă de la Şcoala federală. Conform fişei postului, Mircea Rădulescu a ţinut mereu partea şcolii şi a diplomelor. „Nu mă aşteptam ca un club precum CFR să apeleze la astfel de artificii!”, s-a indignat el, acum şase ani, cînd gruparea din Gruia căuta o portiţă să-l instaleze pe Dusan Uhrin senior. „Să vedem de cînd nu a mai antrenat tatăl lui Uhrin. Licenţa acestuia poate a expirat. Un antrenor, dacă nu antrenează o perioadă, trebuie să facă din nou nişte cursuri de împrospătare”, a explicat profesorul federal. Aşadar, poţi să ai Bac-ul şi să fi dus Cehia pînă în finala unui European, că tot trebuie să te împrospătezi cînd intri pe teritoriul lui Mircea Rădulescu. Unii sînt „ieşiţi din mînă”, răsuflaţi, alţii, ca Rădoi, sînt mult prea proaspeţi. Greu să-l mulţumeşti pe exigentul domn Rădulescu! E apărătorul literei de lege, un rol deloc comod în fotbalul nostru.
Dacă stai să te gîndeşti, la cît dispreţuieşte lumea românească disciplina, rigoarea şi normele, era o chestiune de timp să producem şi cantităţi exagerate de fond fără forme. Mircea Rădulescu spune că regulile sînt importante, într-un fotbal unde tradiţia e să le driblezi. Pentru ca regulamentul să însemne mai mult decît o hîrtie e nevoie de alte hîrtii, de diplome. Dar diploma asta de antrenor, de la fosta şcoală a domnului Rădulescu, înseamnă ea mai mult decît o hîrtie oarecare, o adeverinţă de la administraţia blocului? Le foloseşte licenţa Pro tehnicienilor în cîmpul muncii sau e doar o formalitate fără sens, impusă pentru a justifica existenţa Şcolii federale?
Mircea Lucescu susţine că valoarea nu aşteaptă numărul diplomelor: „Dacă Rădoi are valoare, se va impune şi împotriva şcolii, şi împotriva regulamentului!”. Dar Mircea Lucescu reprezintă o excepţie. Poate să apere o altă posibilă, viitoare excepţie, să înfiinţeze un sindicat al excepţiilor, dar nu poate să instituie reguli. Doar să le confirme. Să zicem că diploma de Bac pentru a intra la şcoala de antrenori e o regulă absurdă. Dar nu e absurd să insişti ca fotbaliştii să aibă parte de educaţie, să urmeze o instituţie de învăţămînt, nu doar şcoala vieţii. Nu din nevoia de diplome, ci pentru ei, ca oameni.
Da, şcolile noastre suferă, au încremenit sub blestemul comunist al fabricilor de diplome. Dar aşa cum sînt ele, tot te învaţă şi altceva decît „focu’ la ei!”. Mircea Rădulescu se pripeşte cînd spune că Rădoi n-a terminat liceul din vina lui. E vina mediului, a fotbalului românesc, ignorant şi arogant, pentru că nu s-a mai găsit nimeni să-l ducă de mînuţă la Operă. Cum făcea Lucescu, pe vremuri, cu jucătorii, în scop vădit pedagogic.