Doamna Lipă face poliţie sportivă!
Şefa de la CS Dinamo vrea bani şi de la primării, în spiritul egalităţii cu echipele care nu sînt finanţate de ministere

Una dintre cele mai furtunoase reacţii la schimbarea Legii Sportului îi aparţine Elisabetei Lipă, şefa CS Dinamo. „Lupta nu este corectă!”, a spus ea, în conferinţă de presă. „Modificarea asta mă face să nu mai am somn şi linişte noaptea!”.
Alineatul înflorit din Legea 69/2000, care le dă liber autorităţilor locale să dea bani la sport, se bate cap în cap cu alte legi, cum ar fi legea privind salarizarea bugetarilor. Şi este atît de vaporos formulat încît lasă loc de interpretări care-i dau insomnii doamnei Lipă.
Dar, aşa din topor cum e, alineatul modificat nu menţionează că doar cluburile private de fotbal au dreptul la salarii din bani publici. Singurele condiţii pentru finanţare sînt ca structura sportivă să fie de „performanţă” şi „de interes naţional”. CS Dinamo întruneşte ambele condiţii. Deci e de bine, doamna Lipă! Somn uşor! Nu e de bine pentru cluburile de copii şi juniori, dar ei oricum nu cer mare lucru. O minge şi nişte cărămizi, să delimiteze poarta.
Ca şef de federaţie, şef de club şi şef prin COSR, doamna Lipă ar trebui să-şi acorde răgazul unei a doua lecturi a textelor de lege. CS Dinamo este o structură sportivă a Ministerului de Interne, finanţată din subvenţii de la bugetul de stat şi din venituri proprii.
Cu toată susţinerea MAI, doamna Lipă se nelinişteşte din pricina concurenţei cluburilor protejate de primării. Se agită ca o fetiţă aristocrată care a pus ochii pe păpuşa de cîlţi a copilului de servitori: „Ne-am propus împreună cu juriştii noştri să facem nişte memorii către MTS, către COSR, Guvernul României, Preşedinţia României”.
Asta, pentru început. Urmează ONU, CIO şi Curtea de la Haga. Cînd canotoarea secolului vrea răspunsuri, se cutremură ţestoasele pe care stă tolănit Pămîntul. Păi, mai bine se duce doamna Lipă cu memoriul direct în Parlament, că bugetarii de-acolo au sporuri şi pensii mari, pe măsura imunităţii.
La Preşedinţie şi la Guvern riscă să le reamintească miniştrilor şi consilierilor că sînt remuneraţi la fel ca poliţiştii sportivi. Un ofiţer care activează la clubul doamnei Lipă cîştigă lunar cît şeful statului, conform datelor oficiale de pe site-ul CS Dinamo. Mă rog, nu chiar la fel, cu opt lei mai puţin, să nu bată la ochi.
„Sper ca pînă la promulgarea legii să fim incluşi în această modificare”. De fapt, CS Dinamo s-a inclus demult la coadă la robinetele cu bani din provincie. Pe lîngă subvenţiile de la MAI, clubul doamnei Lipă a primit fonduri şi de la Consiliul Judeţean Buzău, printr-o hotărîre din septembrie 2012. Banii s-au alocat prin intermediul Asociaţiei „Marian Cozma”, pentru secţia de handbal.
Finanţarea a ajuns să fie anchetată, în 2014, de DNA. Consiliul condus pe atunci de Cristinel Bîgiu a promis 500.000 de lei, doamna Lipă a susţinut că la club au ajuns gata dijmuiţi: „Să fim serioşi, suma a fost de zece ori mai mică!”. Apoi a lăsat răspunsurile pe seama procurorilor: „Cei de la DNA vor rezolva dilema”. Bîgiu este trimis în judecată pentru luare de mită, conflict de interese şi tentativă de spălare a banilor.
Doamna Lipă s-a concentrat pe altă pușculiţă publică: „Probabil că şi noi ne vom îndrepta către Primăria sectorului 2!!”. Niciodată nu sînt destule oi bugetare pentru mielul departamental. „Este foarte greu să găseşti oameni cu bani care să vină alături de echipă!”, explică şefa dinamovistă. Oameni cu bani, nu, dar contribuabili găseşti pe toate drumurile. E plină ţara de ei. Nu trebuie decît să faci minimul efort şi să-i jumuleşti.