Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Cei mai preţuiţi dintre bugetari

După alocaţiile copiilor, Guvernul Ponta va mări progresiv şi salariile funcţionarilor publici, în funcţie de sportul pe care-l practică

Permalink to Cei mai preţuiţi dintre bugetari
sâmbătă, 30 mai 2015, 10:48

O modificare la Legea Sportului 69 / 2000 le dă mînă liberă primarilor şi consilierilor locali şi judeţeni să achite din bani publici salarii şi orice alt fel de cheltuieli din sportul profesionist. Generozitatea gospodarilor cu mandat nu mai trebuie să se manifeste pudic prin ONG-uri. Nu mai trebuie regizate concursuri de proiecte, pentru a achita primele fotbaliştilor. Aleşii locali nu trebuie decît să ridice mîna şi să spună „Hai, băieţii!”. Ce uşurare, nu? Iniţiativa legislativă circulă vioi prin Camera Deputaţilor, în drum spre Monitorul Oficial. Încă un pas şi ne aflăm înapoi, la sportul departamental. Dacă primăriile pot finanţa cluburi-fanion, ministerele de ce-ar fi mai prejos?

Nu e o mare noutate. Adică nu e ca şi cum şefii din MTS şi COSR ar fi scos din mînecă legea aia a sportului la care raşchetează de un an. E doar o modificare de uz practic, cu dedicaţie pentru colegii din teritoriu. Fireşte că înflorirea articolului 181, litera b, va crea tot felul de ambuteiaje legislative şi că lasă loc pentru interpretări mai ceva ca „Mioriţa”. În mod normal, sportivii plătiţi de primării ar trebui asimilaţi funcţionarilor publici. Devin bugetari cu acte în regulă şi ar urma să fie remuneraţi pornind de la valoarea de referinţă a salariilor bugetarilor: 600 de lei pe lună. Vă imaginaţi un fotbalist performînd în Liga 1 pentru aceşti bani? Ia mai încercaţi! Oficialii de la CSM Bucureşti, clubul Primăriei Capitalei, invocă altă valoare de referinţă, la echipa feminină de handbal: „Nu avem salarii de peste 8.000 de euro!”. Acum, dacă Oana Manea şi compania vor fi plătite direct din bugetul local, vor trebui salarizate corespunzător noului lor statut. Sau nu. Mai degrabă nu. Există soluţii! Sportivii, antrenorii şi team-managerii plătiţi de primării vor fi consideraţi o categorie specială de funcţionari, în genul directorilor de agenţii guvernamentale cu salarii nesimţite. Se va emite o lege despre statutul campionului în serviciu public şi toate se vor armoniza de la sine.

Modificarea Legii Sportului o fi măsură de stînga? O fi de dreapta? O fi anarhistă? În decembrie, au fost îngheţate din nou, prin OUG, salariile bugetarilor. Vor fi ele dezgheţate şi majorate, pentru a-l păstra la echipă pe N’Doye? Sau fotbaliştii, baschetbaliştii, handbaliştii vor fi egali în drepturi salariale cu colegii lor din Primărie?

Nu-i exclus ca echipele să fie finanţate în continuare prin aceeaşi metodă discretă, a fundaţiilor şi asociaţiilor „nonprofit”, cum se intitulează şefii ASA Tg. Mureş. Deşi, aparent, modificarea asta îi ajută pe primari şi pe consilieri, îi şi obligă să expună public contractele confidenţiale, cum altfel?, ale sportivilor şi antrenorilor profesionişti. Iată motivul pentru care e puţin probabil ca finanţarea sportului cu bani publici să devină de-o transparenţă orbitoare. La urma urmei, decît să aflăm cît dă Primăria Timişoara unui fotbalist şi să rămînem cu traume emoţionale, mai bine să ştie doar primarii şi să aibă coşmaruri cu falimente!

Angajaţii din administraţia publică locală se pregătesc, contrar aşteptărilor, de grevă, nu de cantonament. „Nici un guvern nu a tratat cu atît de mult dispreţ, indiferenţă şi batjocură cetăţeni angajaţi ai statului român”, i-au transmis liderii de sindicat premierului. Ei, o exagerare proletară! Un salariu de bugetar de 8.000 de euro nu e chiar batjocoritor.

Acum cîţiva ani, cînd angajaţii din primării şi consilii judeţene manifestau contra tăierii salariilor cu 45 la sută, „Victor Ponta şi-a făcut apariţia în mulţime şi ne-a promis, în schimbul voturilor, că, din prima zi în care va deţine funcţia de prim-ministru, guvernul condus de dînsul va remedia această nedreptate”. Mă rog, nu s-a ţinut de cuvînt chiar din prima zi, s-o fi exprimat şi el metaforic, în focul luptei de clasă.
Dar iată, n-au trecut decît trei ani şi putem vorbi despre bugetari cu salarii lunare de 6.000 de euro şi cu prime de 10.000 de euro. Este vorba despre Nicolo Napoli, angajat al clubului Primăriei Iaşi. Tocmai i-a fost reînnoit contractul. E un început, nu? Ca la alocaţiile copiilor. Unii iau mai mult, alţii, mai puţin, în funcţie de cine-i năşeşte. Pe ansamblu, toţi bugetarii vor beneficia de salarii mărite, prin reprezentanţii lor cu preocupări sportive. Dacă nici asta nu-i măsură de stînga, atunci nimic nu e!

Comentarii (12)Adaugă comentariu

iuli (16 comentarii)  •  30 mai 2015, 12:48

poate scrieti de cupa liceelor, 100.000 de euro minimum, bani DATI fcm/asa de primarie si CL. Bani pentru tricourile Joma:) Puhoi de tricouri:) hotie sub egida ISJ Mures.

dani (88 comentarii)  •  30 mai 2015, 15:03

Decit o buna parte din bugetul tarii sa fie dirijat catre aparatul parazitar birocratic-excesiv de stufos-mai bine-mult mai bine-ca acea parte din bugetul tarii sa mearga la sport. Asa fac de decenii ungurii, care la olimpiade cistiga 10-15 medalii de aur, in timp ce romanii aduc acasa…2 medalii de aur. Sa facem noi romanii un referendum:ce preferam birocratie, sau sport?

corect (7 comentarii)  •  30 mai 2015, 18:38

Nu mi se pare corect sa folosesti bani publici pt sport. La Targoviste (poate scrii un articol despre acest caz ,Maria)se folosesc bani publici pt baschet feminin,asa a ajuns Tirgovistea campioana dar pretul a fost prea mare,milioane de euro pt un titlu,in timp ce nu sunt bani pt asfaltarea strazilor sau canalizare. Cu 2 ani in urma un antrenor grec a fost demis si a facut contestatie la FIBA,acum Tirgovistea va trebui sa plateasca alte sute de mii de euro pt acest antrenor plus alte zeci de mii pt 2 baschetbalist neplatite. Toata aceasta risipa este de neinteles ,mai ales ca Tirgovistea este un oras mort,toata industria este la pamint,Combinatul de oteluri speciale,uzina de strunguri SARO,uzina de utilaj petrolier,fabrica de lampi Romlux,etc. Sportul e bun dar nu din bani publici,mai ales in orasele cu mari probleme sociale.

corect (7 comentarii)  •  30 mai 2015, 18:40

DANI,uita-te domnule in arhive si spune-ne si noua cind au cistigat ungurii 10-15 medalii de aur la Olimpiade!!!,ungurii au fost intotdeauna sub Romania la medalii olimpice.Auzi ce gluma 10-15 medalii de aur,poate in toata istoria participarii lor sa fi adunat ei 15 medalii de aur !

corect (7 comentarii)  •  30 mai 2015, 18:46

DANI,totusi scuze frate,ai dreptate ,ungurii au 160 de medalii de aur iar Romania 88.Numai ca ungurii au lipsit doar la 2 olimpiade,in timp ce noi am lipsit la 7 olimpiade din totalul de 25 de editii.

iuli (16 comentarii)  •  30 mai 2015, 19:32

cautati furtul pe cupa liceelor, aveti peste 100.000 de euro dedicati furati de gunoaiele PDL si FCM/ASA. Premii de 15.000 de lei pentru locul 1, pentru cumparat toalele Joma. Daca nu va e teama de mafia romaneasca din Targu-Mures.

Alegz (20 comentarii)  •  30 mai 2015, 22:36

@dani
Ma da tare bine o ducem in Romania de ajungem sa platim salarii de mii de Euro pe luna si sa recompensam mediocritatea din sport pe bani publici.
10000 Euro prima pentru locurile 1-10 la Iasi .. e nimica toata.
Ai dreptate ..
– ce conteaza ca spitale n-au medicamente sau doctori sa consulte pacientii .. – ce conteaza ca strazile sunt pline de gropi ca daca ploua mai tare le facem bazine olimpice.
– ce conteaza ca scolile stau sa cada si sunt mai reci ca-n frigider iarna .. lasa ca ii facem pe toti pustii fotbalisti
– ce conteaza ca administratiile publice nu mai au drept de angajare pentru a mai elibera din acele cozi kilometrice desi pierd oameni anual
– ce conteaza ca functionarii publici fac greva ca la ei veniturile scad invers proportional cu cresterea preturilor.
Si cate astfel de exemple nu se gasesc …

Asta ne trebuie noua sa platim salarii si prime de mii de Euro la sportivi .. intr-un fotbal mocirla .. care teoretic este privat conform regulilor FIFA.
Da vai ce-am uitat .. sa le dam si celor de la hanbal, bascet, volei, hochei, polo salarii si prime de mii de Euro. Ei de ce sa nu primeasca la fel, nu sunt tot sportivi?

Cosu (53 comentarii)  •  30 mai 2015, 22:46

Dani@……………..du-te in Ungaria . Drum bun .

alex 29999 (1 comentarii)  •  30 mai 2015, 23:35

are dreptate baiatu din fata mea hai sa risipim banii in borduri pt un ****** sau in manevre pt un ***** sau chiar daca se fura cica da nu se dau si pt altceva hai ma sa dam si la sport sau chiar sa ne apucam toti de sport ca azi maine devenim aproape toti obezi si o sa plangem toti ca nu s-a sprijinit sportu
Si chiar daca ar fi mai bine furam pt sport decat pt borduri la modu figurat zic

Ocles (3 comentarii)  •  31 mai 2015, 4:28

Doamne,ocroteste-ne,…pe romani! 😉 .Nici macar …”sa ma rad” nu-mi mai vine! Avem timp!

zack (11 comentarii)  •  31 mai 2015, 5:30

In Romania Oameni trebuie sa aibe Salarile Triplate, ca sa poata trai Decent, atunci vor putea Oameni sa Sustina Sportul, NU STATUL, devenind contribuabili, fiind iubitori de sport. In prezent totul este aiurea in Romania. Statul insa Trebuie sa Plateasca la populatie Salari Decente, Min 500 Euro in Mina/luna iar Salarul Max 3000 Euro/luna. Pensia 400 Min/mina- Max 1500 Euro/Luna. Taxele (30 la suta), vor Crea Slujbe pentru multi oameni. Asa se vor dezvolta Oarasele si in special Satele. Primul Ministru va avea Maximul 3000/luna in mina iar Femeia de Serviciu/ Min 5oo Euro/Mina. Salari de 15 000 de Euro, Nu au nici Presedinti tarilor Super-Dezvoltate. Sectorul Privat Poate Plati cit Doreste si cit Poate, la fel si Pensiile lor, insa Nu se pot Plati Sub Plafonul de 500 de Euro/Mina. Multi straini vor veni acasa, iar Romania, va avea bani sa inceapa constructiile in masa.
Mult Trebuie DEMOLAT in Romania si Pornit de la Capat. Satele arata groaznic, canalizari orobile, casele linga Drumuri improvizate, etc. Treziti-va ca Muriti, si desi Aveti Ochi, Nu Vedeti si desi Credeti ca Aveti Minte, totusi Mintea multora, Nu Este Buna. Oameni s-au invatat sa Supravetuiasca si Nu Este Bine. Romania este o Tara Moarta si Saraca unde Nu se Intimpla nimic, care Crede ca este Bogata insa Viseaza Mereu, asa ca totul trebuie refacut. Un Doctor Stagiar trebuie sa cistige 1000 Euro in mina iar un Dr Specialist trebuie sa cistige pina la 2500 Euro. Trebuie intarit sectorul Privat unde oameni pot cistiga mai mult. Cind oameni au bani se vor crea multe servici si exista activitate. Coruptia la Stat si Privat trebuie sa inceapa cu Condamnari de la Min 5 ani Puscarie (pentru 1000 de Euro) pina la 25 ani puscarie ( de la 1 Mil Euro). Si eu a-si Fura 1 Milion de Euro daca Stau Efectiv in Puscarie 2 ani si nu asi avea bani ca sa traiesc decent. Este o Rusine unde a ajuns Romania si asta se intimpla din CAUZA SARACIEI MARI iar uni Hoti de Milioane au deveni Nesimtiti care si-au Creat un Moral Josnic cu care Nu se mai Califica pentru Posturile lor. Tot sistemul trebuie accelerat inspre o directie decenta si trebuie Oprita Crima Sociala care exista de mult timp in Romania. Ajungem ca Tarile subdezvolate unde Domina Coruptia. Fiecare om trebuie sa aibe Decenta si Onoarea lui de OM. Sper sa Vad o Romanie Decenta in urmatori 5 ani pe care fiecare Romin o Doreste si o Merita. Am umplut lumea cu Hoti si toti ne urisc. Noua insa ne pasa sa platim sume exagerate la fotbalisti nostri. Cita prostie. Nimenu nu trebuie sa cistige peste 5000 de euro in Romania in fotbalul Privat, atunci Patroni nu mai Trebuie sa Incalce Legile tari. Unul voia Pensie pe Viata de 15000/ luna. Domnilor treziti-va ca ati Murit.

andrei.f (1 comentarii)  •  31 mai 2015, 16:16

Adevărul este că, de fapt, funcţionarilor din primării nici nu li s-au tăiat salariile, precum profesorilor sau medicilor. Nu, ei au primit sporuri ilegale care au compensat tăierile iar apoi, guvern după guvern, a amnistiat restituirea acestor sporuri ilegale, stabilită de Curtea de conturi.
Altfel, ASA, o echipă plătită de primărie va intra în curând în insolvenţă deoarece nu poate plăti salariile exorbitante pe care le-a dat jucătorilor, ei care sunt lefter popescu.
Odată cu modificarea legii sportuilor, vor apărea noi echipe blatiste gen ASA, Petrolul !

Comentează