Cei mai preţuiţi dintre bugetari
După alocaţiile copiilor, Guvernul Ponta va mări progresiv şi salariile funcţionarilor publici, în funcţie de sportul pe care-l practică

O modificare la Legea Sportului 69 / 2000 le dă mînă liberă primarilor şi consilierilor locali şi judeţeni să achite din bani publici salarii şi orice alt fel de cheltuieli din sportul profesionist. Generozitatea gospodarilor cu mandat nu mai trebuie să se manifeste pudic prin ONG-uri. Nu mai trebuie regizate concursuri de proiecte, pentru a achita primele fotbaliştilor. Aleşii locali nu trebuie decît să ridice mîna şi să spună „Hai, băieţii!”. Ce uşurare, nu? Iniţiativa legislativă circulă vioi prin Camera Deputaţilor, în drum spre Monitorul Oficial. Încă un pas şi ne aflăm înapoi, la sportul departamental. Dacă primăriile pot finanţa cluburi-fanion, ministerele de ce-ar fi mai prejos?
Nu e o mare noutate. Adică nu e ca şi cum şefii din MTS şi COSR ar fi scos din mînecă legea aia a sportului la care raşchetează de un an. E doar o modificare de uz practic, cu dedicaţie pentru colegii din teritoriu. Fireşte că înflorirea articolului 181, litera b, va crea tot felul de ambuteiaje legislative şi că lasă loc pentru interpretări mai ceva ca „Mioriţa”. În mod normal, sportivii plătiţi de primării ar trebui asimilaţi funcţionarilor publici. Devin bugetari cu acte în regulă şi ar urma să fie remuneraţi pornind de la valoarea de referinţă a salariilor bugetarilor: 600 de lei pe lună. Vă imaginaţi un fotbalist performînd în Liga 1 pentru aceşti bani? Ia mai încercaţi! Oficialii de la CSM Bucureşti, clubul Primăriei Capitalei, invocă altă valoare de referinţă, la echipa feminină de handbal: „Nu avem salarii de peste 8.000 de euro!”. Acum, dacă Oana Manea şi compania vor fi plătite direct din bugetul local, vor trebui salarizate corespunzător noului lor statut. Sau nu. Mai degrabă nu. Există soluţii! Sportivii, antrenorii şi team-managerii plătiţi de primării vor fi consideraţi o categorie specială de funcţionari, în genul directorilor de agenţii guvernamentale cu salarii nesimţite. Se va emite o lege despre statutul campionului în serviciu public şi toate se vor armoniza de la sine.
Modificarea Legii Sportului o fi măsură de stînga? O fi de dreapta? O fi anarhistă? În decembrie, au fost îngheţate din nou, prin OUG, salariile bugetarilor. Vor fi ele dezgheţate şi majorate, pentru a-l păstra la echipă pe N’Doye? Sau fotbaliştii, baschetbaliştii, handbaliştii vor fi egali în drepturi salariale cu colegii lor din Primărie?
Nu-i exclus ca echipele să fie finanţate în continuare prin aceeaşi metodă discretă, a fundaţiilor şi asociaţiilor „nonprofit”, cum se intitulează şefii ASA Tg. Mureş. Deşi, aparent, modificarea asta îi ajută pe primari şi pe consilieri, îi şi obligă să expună public contractele confidenţiale, cum altfel?, ale sportivilor şi antrenorilor profesionişti. Iată motivul pentru care e puţin probabil ca finanţarea sportului cu bani publici să devină de-o transparenţă orbitoare. La urma urmei, decît să aflăm cît dă Primăria Timişoara unui fotbalist şi să rămînem cu traume emoţionale, mai bine să ştie doar primarii şi să aibă coşmaruri cu falimente!
Angajaţii din administraţia publică locală se pregătesc, contrar aşteptărilor, de grevă, nu de cantonament. „Nici un guvern nu a tratat cu atît de mult dispreţ, indiferenţă şi batjocură cetăţeni angajaţi ai statului român”, i-au transmis liderii de sindicat premierului. Ei, o exagerare proletară! Un salariu de bugetar de 8.000 de euro nu e chiar batjocoritor.
Acum cîţiva ani, cînd angajaţii din primării şi consilii judeţene manifestau contra tăierii salariilor cu 45 la sută, „Victor Ponta şi-a făcut apariţia în mulţime şi ne-a promis, în schimbul voturilor, că, din prima zi în care va deţine funcţia de prim-ministru, guvernul condus de dînsul va remedia această nedreptate”. Mă rog, nu s-a ţinut de cuvînt chiar din prima zi, s-o fi exprimat şi el metaforic, în focul luptei de clasă.
Dar iată, n-au trecut decît trei ani şi putem vorbi despre bugetari cu salarii lunare de 6.000 de euro şi cu prime de 10.000 de euro. Este vorba despre Nicolo Napoli, angajat al clubului Primăriei Iaşi. Tocmai i-a fost reînnoit contractul. E un început, nu? Ca la alocaţiile copiilor. Unii iau mai mult, alţii, mai puţin, în funcţie de cine-i năşeşte. Pe ansamblu, toţi bugetarii vor beneficia de salarii mărite, prin reprezentanţii lor cu preocupări sportive. Dacă nici asta nu-i măsură de stînga, atunci nimic nu e!