Generalul undei verzi
Atît de mult a trecut de cînd am primit meciuri la Euro 2020, încît vicepremierul Oprea crede că a organizat deja turneul final

Cînd Elisabeta Lipă a lansat zvonul că Stadionul Dinamo va fi înlocuit, din temelii, cu o arenă nouă, de 30.000 de locuri, avea scuza că, nefiind tehnocrat, se entuziasmează prea repede.
Cînd însuşi vicepremierul şi ministrul de Interne, Gabriel Oprea, creditează zvonul cu stadionul, nu poţi să pui exagerarea pe seama lipsei de informaţie. La aniversarea de 67 de ani a clubului din Ştefan cel Mare, generalul s-a lăsat în voia imaginaţiei: „Ca om politic şi politician, ştiu că acest club este iubit.
Sper ca aniversarea de 70 de ani, am coordonat comitetul de organizare a Campionatului European din 2020, să fie pe un stadion nou, modern”. Din toamnă, de cînd România a primit dreptul de a găzdui meciuri de la turneul final, Euro 2020 a dispărut din agendele şi discursurile „oamenilor politici şi politicienilor”.
Ceea ce îşi închipuie că a condus domnul Oprea a fost un comitet interministerial de coordonare şi susţinere a candidaturii, nicidecum de organizare. Acel comitet încă aşteaptă să fie constituit şi să se pună cu burta pe treabă. Dar, imediat după ce UEFA a anunţat oraşele-gazdă, la Bucureşti s-a instalat marea relaxare. Nimeni n-a mai pomenit nimic despre Euro 2020. Sub „unda verde” dată de Guvernul Ponta au crescut mucegaiuri albastre. Şi, mai nou, ciuperci din soiul Allianz Arena.
Au trecut opt luni. Timp în care domnul Oprea a fost absorbit de alte obiective. A fost decorat de Patriarhie pentru contribuţia la Catedrala Mîntuirii Neamului. A supravegheat ceea ce el a numit „cea mai liniştită campanie electorală”. Apoi şi-a suflecat mînecile jerseului de sezon şi a condus comitetele de urgenţă „Prima Zăpadă”, „A doua zăpadă” şi „Unde sînt zăpezile de altădată?”.
Şi-a sfinţit sediul de partid din Focşani şi a pus o icoană fix deasupra siglei. A declarat că susţine „cu toată certitudinea” modificările Codului Penal, astfel încît suspecţii de corupţie să nu mai poată fi arestaţi fără „indicii temeinice”. De 1 Mai, a organizat o serbare populară în Piaţa Obor, cu prilejul aniversării partidului său.
Discursurile despre „interesul naţional”, berea, micii, fasolea cu ciolanul aferent şi viţeii la proţap au fost filmaţi cu o dronă. Pentru istorie! Dacă propagandă nu e, nimic nu e, mai ales imunitate.
La sărbătoarea Dinamo, domnul Oprea a avut clipa lui de sinceritate în cadru festiv. Şi-a amintit, printre toasturi şi ditirambi, că a coordonat cîndva, ceva cu Euro 2020 în coadă. A dat reflex asigurări că Dinamo va avea stadion nou: „Aveţi tot sprijinul meu şi al Guvernului României”. Dacă anunţa, onest, că stadionul va fi doar renovat, la un moment dat, pentru a servi drept bază de antrenament a echipelor participante la Euro 2020, pierdea din anvergura de „vice” al Guvernului.
Aşa că a supralicitat. Oricum, doamna Lipă săltase deja aşteptările, cu cele 30.000 de locuri aprobate pe hîrtie de Ministerul Dezvoltării: „Lucrăm la documentaţie, pe noi documentele ne omoară, durează foarte mult!”. Într-adevăr, aşa cum studiile de fezabilitate paralizează tronsoanele, maculatura fără ştampilă se pune de-a curmezişul cîrtiţelor care sapă habotnic la magistrale.
Opt luni. Le-a trebuit ceva timp guvernanţilor să realizeze că subiectul Euro 2020 n-a fost exploatat corespunzător. Pentru cinci ani, de acum înainte, le va furniza inspiraţii sforăitoare oamenilor politici şi politicienilor. Gata, nu mai e vreme de pierdut! Azi promit un stadion nou pentru Dinamo. Mîine, vor promite că demolează Naţional Arena şi fac alt stadion în loc, mai trainic şi mai frumos.
La ritmul în care se mişcă organizatorii români, şi în 2030 vor promite noi infrastructuri pentru Euro 2020. Ca oameni politici şi politicieni, ce altceva ar avea de făcut? Între un ciolan filmat cu drona şi-o agheasmă mică în teritoriu, generalul Oprea nu-şi va cruţa forţele. Va sprijini de la microfon toate faraonismele derivate din găzduirea meciurilor de la turneul final. Contăm pe el. Pînă la următoarele inundaţii.