Mentalistul colectiv
Justiţia a dat o lovitură cruntă fanteziei: l-a condamnat pe Liviu Dragnea înainte ca acesta să anunţe şi alte investiţii masive în baze sportive

Cu cîteva zile înainte de pronunţarea verdictului, în Dosarul Referendumul, Liviu Dragnea îi atenţiona pe judecători că o eventuală condamnare a sa „ar crea un precedent periculos”. A aruncat avertismentul aşa, fără să clipească, de parcă anunţa construirea iminentă a unui bazin olimpic la Răspopiţii din Deal.
După ce a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, ministrul infrastructurilor sportive a formulat următorul panseu nedospit: „Poate apărea, în mentalul colectiv, impresia că a te prezenta la vot poate fi ceva rău, greşit sau chiar condamnabil”. Dacă era condamnat pentru viol, nu pentru fraudă electorală, ar fi spus: „Poate apărea, în mentalul colectiv, impresia că a face sex e ceva rău, greşit sau chiar condamnabil”.
După asemenea analize şi sinteze, mentalul colectiv ar putea rămîne cu impresia că Dragnea îl ia de naiv în formă continuată. La fel cum s-a întîmplat şi cînd mentalistul demisionar al Dezvoltării anunţa că ridică vreo 34 de complexuri pentru cei 2,6 milioane de sportivi de performanţă. Mă rog, cînd vorbeşti despre infrastructuri şi beneficiari, îţi permiţi să variezi pe tema realităţii. Că promiţi 1000 de baze sportive sau că promiţi 1003,5, tot aia e. Nu se creează nici un precedent, de genul formelor care să aibă fond. Dar cînd te exprimi despre numărul de alegători sau despre o hotărîre judecătorească, mai ales cînd nu-ţi vine pe şiret, driblezi pe riscul tău.
Domnul Dragnea constată că sentinţa care-l condamnă „dă o lovitură cruntă democraţiei”. Cum ar veni, faptul că inclusiv morţii au ajuns să voteze şi să semneze pe liste ar reprezenta un triumf al democraţiei. Faptul că alegătorii au avut ocazia să ia autobuzul şi să voteze de mai multe ori e iarăşi o culme a drepturilor şi libertăţilor constituţionale. La fel, faptul că românii plecaţi la muncă în străinătate au votat prin metode extrasenzoriale la urnele din ţară. Rechizitoriul din Dosarul Referendumul cuprinde şi alte victorii de palmares de acest fel. Păcat că tribunalele dau numai verdicte, nu şi medalii!
Aşa, domnul Dragnea a fost condamnat şi s-a creat un precedent „periculos”. De ce „periculos”? Pentru că mentalul colectiv ar putea rămîne cu impresia că nimeni nu este mai presus de lege. „Sper ca cel care va veni la minister să nu blocheze proiectele sau să le omoare, sînt ambiţioase, curajoase”, a spus Dragnea. La Craiova, fostul ministru urma să semneze azi contractul dintre CNI şi constructorul noului stadion. A fost o licitaţie cu un singur participant, de aceea nu se mai aşteaptă zece zile, pentru contestaţii, a precizat Dragnea. Apoi şi-a amintit că juca fotbal „în liceu şi în facultate”. Ce vremuri! Încă nu se crease precedentul cu mari fotbalişti condamnaţi la închisoare.
La referendumul din 2012, primarul Craiovei se mîndrea cu o prezenţă la vot „mai mare decît la alegerile locale”. „Referendumul ar trebui validat, chiar dacă lipsesc cîteva procente!”, susţinea Olguţa Vasilescu. La trei ani distanţă, dintre cele 52 de proiecte sportive anunţate de Ministerului Dezvoltării, proiectul stadionului de la Craiova se află într-un stadiu foarte curajos, îndrăzneţ la limita tupeului. Are finanţarea aproape asigurată. Nu ne-am mira ca în mentalul colectiv al primarilor să apară (dacă n-a apărut deja) impresia că sportul are legătură cu turismul. Adică edilii primesc bani pentru stadioane şi bazine doar dacă organizează excursii electorale. Dacă nu plimbă alegătorii cu microbuzul, să admire frumuseţile secţiilor, sau dacă nu plimbă măcar urna mobilă, rămîn de rîsul ştirb al şantierelor. Fireşte, e doar o impresie. Nu e lege. În orice caz, nu e scrisă.