Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Dictatorii mulţimi visează!

O "revoluţie" care nu va fi transmisă în direct: Naşu' spaniol vrea suspendarea meciurilor din Primera

Permalink to Dictatorii mulţimi visează!
luni, 11 mai 2015, 9:49

Cînd un şef de club din ligile inferioare a sugerat, timid, ca şi FRF să primească 20 la sută din prada drepturilor TV, şeful de atunci al Ligii i-a dat, verbal, peste mînă. „Ia, domnule, nişte apă în gură!”. Se întîmpla în 2009, în vremuri aparent prospere pentru fotbalul românesc. De atunci firul roşu al hidratării n-a fost reluat de nimeni.

În Spania, aceeaşi problemă a declanşat o telenovelă, cum a numit-o sec presa engleză. Însuşi Mircea Sandu al spaniolilor, Angel Maria Villar, s-a indignat că Federaţia lui primeşte doar 4,55 la sută din preţul drepturilor TV. S-o fi aşteptat şi el la 20 la sută! A ameninţat cu suspendarea meciurilor pe termen nelimitat, începînd din sîmbătă. De fapt, nu dispune de nici un buton de panică pe care să apese şi să stingă nocturnele. Villar mizează pe o grevă.

O grevă, da. Un dictator care stăpîneşte de peste 26 de ani Federaţia de la Madrid cheamă mulţimile să-l sprijine. Şansele ca lui Villar să-i reuşească manevra sînt aproape nule, dar măcar i-a adus unde a vrut, nu? La scara dîmboviţeană, imaginaţi-vă cum asociaţia jucătorilor, AFAN, şefii FRF şi şefii CCA mărşăluiesc ameninţător spre sediul LPF. Parcă te ia cu fiori revoluţionari!
Cearta dintre Liga şi Federaţia de la Madrid a pornit de la noua lege privind vînzarea drepturilor TV. Guvernul spaniol a aprobat-o şi a trimis-o în Parlament. Guvernul intervenţionist e de vină! Villar ar fi trebuit să protesteze curajos, intrînd în grevă la plata impozitelor. S-a supărat însă pe Ligă, să nu bată la ochi.

UEFA asistă la răfuială ca spectator. Nu e treaba nyonezilor să critice guvernarea unei ţări sau a alteia. Statul nu schimbă şefii de federaţii, dar schimbă legile. Executivul de la Madrid plănuia mutarea de doi ani. A negociat ce-a negociat cu părţile implicate, mai ales cu Liga, spre neplăcerea crescîndă a lui Indignado de la Federaţie. În forma finală, legea stabileşte revenirea la vînzarea colectivă a drepturilor TV. Pe foarte scurt, 90 la sută din bani vor fi împărţiţi în două: 50 la sută se vor distribui în mod egal tuturor cluburilor din Primera, 50 la sută se vor distribui în funcţie de poziţia în clasament. Din restul de 10 la sută, Federaţia lui Villar primeşte partea leului pensionar. De unde răgetul demagogic, cu suspendarea competiţiilor. Dintre toate campionatele mari, Spania va avea cea mai egalitaristă porţionare a potului. În Liga 1, proporţia este de 30 la sută în mod egal şi 70 la sută, după ierarhie.
Nici măcar Comisia Europeană n-ar avea nimic de obiectat, susţine presa spaniolă. Noul decret privind drepturile TV este o măsură colectivistă, care, paradoxal, încurajează libera concurenţă capitalistă. Restabileşte echilibrul în competiţie, contracarînd poziţia dominantă a „trustului” Real – Barca, cluburi care-şi negociază separat contractul de drepturi. „Nu plafonăm nivelul competiţiei, îl ridicăm, vom avea mai multe echipe puterncie”, crede şeful Ligii de la Madrid, Javier Tebas. Vom vedea. Măsura va intra în vigoare în 2016. Într-un fel sau altul, boom-ul deşănţat al marilor cluburi trebuie temperat. Spre binele general al fotbalului şi spre binele particular al IMM-urilor ca Getafe, Almeria, Levante.

Nu e cazul de contraste uriaşe în campionatul nostru, unde veniturile din drepturi TV reprezintă pîinea zilnică a tuturor echipelor. Oricum, mai avem de aşteptat, pînă cînd vreun Guvern se va implica în dialogul dintre Gino Iorgulescu şi off-shore-urile din Malta. Atunci să vedeţi bătaie pe comision! Dar fotbalul nu-i o industrie chiar atît de importantă, încît să schimbe legile. Nu e ca industria tezelor de doctorat. Aşa că guvernanţii noştri se mulţumesc să-i schimbe doar pe şefii fotbalului, o dată la un sfert de secol.

De fapt, nu atît banii şi dreapta lor împărţire stau în centrul telenovelei din Primera. Mai degrabă, e vorba, ca-n orice basm, despre lăcomie, egoism şi delirul grandorii. Iată ce ravagii provoacă 26 de ani de stat într-o funcţie. Ar trebui negociat un termen de valabilitate şi pentru dictaturi.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

vasco (317 comentarii)  •  11 mai 2015, 10:23

Fotbalul,ca si biserica,stat in stat,cu nasi „alesi „pe viata..

john.peris (22 comentarii)  •  11 mai 2015, 14:14

Excelenta analiza, felicitari Maria !

GOLOMBIOSCHI ILIE (29 comentarii)  •  12 mai 2015, 11:45

Propun de mai multa vreme, fara un efect palpabil, fara a fi luat in considerare, in mod nejustificat, de presa, de FRF sau LPF, un sistem complet nou, complet original si dupa parerea mea simplu, echitabil si stimulativ, care priveste reglementarea drepturilor TV la Divizia A, Liga I. Astfel la nivelul LPF sau FRF(in caz ca Liga se desfiinteaza), o comisie prezidata in principiu de presedintele institutiei si in componenta cu un reprezentant al Ministerului de Finante si unul al Politiei, cu 10 zile inaintea desfasurarii fiecarei etape, organizeaza licitatie publica de vanzare a drepturilor TV pentru fiecare meci in parte al etapei respective. Licitatia poate fi deschisa(cu strigare), eventual cu plecare de la o suma minima sau cu plecare de la o suma maximala in jos, sau inchisa cu oferte la plic, cu sau fara suma minima. Oricine doreste, persoana fizica sau juridica, putand achizitiona drepturile TV pentru fiecare partida in parte. Evident favorite pentru achizitionarea acestor drepturi ar fi televiziunile sportive, cele cu capacitate si disponibilitate financiara corespunzatoare, cu dorinta de a investi profitabil in fenomenul fotbalistic intern, dar si posibilitatea aparitiei unor jucatori surpriza in domeniu nu ar putea fi exclusa si ar putea mentine miza la un nivel corespunzator. Suma obtinuta pentru fiecare partida in parte constituie reteta TV a partidei respective si trebuie virata organizatorului licitatiei cel tarziu cu 5 zile inaintea desfasurarii meciului respectiv altfel drepturile TV revin urmatorului clasat la licitatie. Reteta fiecarui meci in parte e distribuita apoi in 48 de ore de la desfasurarea meciului dupa urmatoarea schema( in cazul unui campionat normal, dezirabil, pe sistemul 16 cu 4 la retrogradare directa), astfel: 40% cele2 echipe participante(25% invingatoarea, 15% invinsa, respectiv 20% fiecare in caz de egalitate) si 60% in mod egal respectiv 4% catre celelalte 14 echipe+FRF. Cred ca aceasta propunere judicioasa trebuie serios abordata in presa, e o inventie originala si trebuie sa constituie rapid modelul de baza in acest domeniu unde in acest fel Romania poate fi deschizatoare de epoca privitor la drepturile de TV aferente transmisiilor sportive.

durden (209 comentarii)  •  13 mai 2015, 14:30

bine, e stupid sa-l judeci p-ala acum ca a stat 26 de ani la federatie.totusi, in mandatul lui spania a avut cele mai mari performante din istorie si a ajuns poate cea mai buna echipa din lume.asa ca nu e acelasi lucru cu a-l compara cu mafiotul nostru

Comentează