Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Vehiculul de imagine „off-road”

„Se prefigurează, după părerea mea, o situaţie în care judeţul Botoşani poate apărea pe harta Europei, prin posibilitatea ca echipa de fotbal să acceadă într-o cupă europeană în acest an”. Aşa a argumentat un consilier judeţean decizia de a finanţa […]

duminică, 22 februarie 2015, 9:49

„Se prefigurează, după părerea mea, o situaţie în care judeţul Botoşani poate apărea pe harta Europei, prin posibilitatea ca echipa de fotbal să acceadă într-o cupă europeană în acest an”. Aşa a argumentat un consilier judeţean decizia de a finanţa cu bani publici clubul lui Valeriu Iftime.

Bravo lor! Oameni gospodari! Era mai simplu să sape un crater mare, pentru ca judeţul să apară pe hartă. 19 consilieri din 32 au votat „pentru” tăierea cu 1,3 milioane de lei a bugetului pentru drumurile judeţene, la capitolul întreţinere. Banii tăiaţi au fost împărţiţi asttfel: 1,1 milioane de lei pentru sport, în principal pentru fotbal, 200.000 de lei pentru cultură şi 62.000 de lei pentru activităţi de tineret.

Discuţiile din şedinţa CJ, redate de presa botoşăneană, au stîrnit valuri de emoţii contradictorii. Cineva a amintit de cazul primarului Boşcodeală, de la Buzău, care „a primit 5 ani cu executare pentru că a dat bani la fotbal”: „Ne asumăm că după aia vin instituţiile statului şi pun cătuşele la oamenii care semnează!”. La care s-a replicat: „Să avem totuşi încredere că organele statului nu leagă pe nimeni nevinovat”. Iată ceva nou, o frămîntare necunoscută autorităţilor locale, cînd e vorba să sponsorizeze fotbalul prin intermediul ONG-urilor. Pînă la urmă, încrederea în „organe” a biruit. Încrederea sau dependenţa de adrenalină.

Consilierii botoşăneni au convenit să păstreze faţada legală: „Noi nu spunem acum că dăm bani la fotbal, noi dăm bani pentru acţiuni, conform legii”. Curtea de Conturi n-are decît să-i controleze dacă au organizat concurs de proiecte pentru finanţări. Apoi aleşii locali au revenit la sentimente mai sincere: „Cîtă imagine a adus fotbalul în acest judeţ! Că nu se vorbeşte de Botoşani decît doar de fotbal, în rest nu mai avem nimic!”. Păi, ce să aibă? Cultură, activităţi pentru tineret? De unde atîtea fonduri?

„Ar fi păcat ca noi, de la judeţ, să nu fim părtaşi, într-o formă sau alta, la această realizare!”, a oftat unul dintre consilieri. „Părtaşi” nu e un termen foarte fericit ales, dar se înţelege ideea. Primăria Botoşani a cotizat la bugetul echipei cu 1 milion de euro, după promovare. A plătit încă un milion de euro pentru nocturnă şi sistemul de încălzire a gazonului. Şi, precizează „Adevărul”, proiectează să achite şi modernizarea stadionului, după accesul în Europa League. Cum ar veni, Primăria a pus presiune pe Consiliul Judeţean să fie „părtaş” la fotbal.

La rîndul lui, clubul lui Iftime pune presiune pe botoşăneni să vină la meciuri, să nu dea prost pe hartă tribunele goale. Inspiraţi probabil de autocarele electorale, şefii echipei au decis să trimită prin sate zece autocare, pentru transportul gratuit la stadion. „Am stabilit noi nişte comune, dar pot suferi schimbări. Ideea este unde putem găsi suporteri care să umple un autocar de 50 de locuri şi care să plătească biletul la meci!”, a explicat patronul echipei.

Ironic, fotbalul din Botoşani are susţinători suficienţi, încît să se calce pe picioare între ei. Parcă şi vezi autocarele cu turişti microbişti făcînd pană pe drumurile lăsate la mila ploii de CJ!  Poate că şefii clubului ar fi trebuit să apeleze la soluţia lui Ţiriac, pentru evenimentul FedCup de la Galaţi. Îngrozit de drumurile desfundate, magnatul i-a pus la dispoziţie lui Ilie Năstase elicopterul personal, pentru a-l scuti de chinul deplasării. Într-adevăr, elicopterul e singurul mijloc de transport care circulă optim pe autostrăzile româneşti.

Chitiţi pe anvergura continentală, consilierilor din Botoşani nu le-a trecut prin cap că şi fotbalul, vehicul de imagine, are nevoie de drumuri. Au uitat că judeţul lor nu se vede pe hartă din cauza asfaltului invizibil. Asfaltul ăsta special din Botoşani e ca o armură de supererou, care face ca drumurile să nu se vadă, în caz de atac inamic, dar şi în restul cazurilor. Prin acest judeţ nu trece, cum s-a tot spus, din raţiuni de securitate, singurul drum naţional de pămînt din Europa. Nu, este vorba despre singurul drum naţional din Europa acoperit cu asfalt invizibil. Sînt 40 de kilometri experimentali, de-a lungul cărora timpul şi spaţiul se dilată pînă la infinit şi înapoi.

Dacă un autocar cu suporteri nimereşte, recrutînd în disperare, pe DN24C, riscă să ajungă la stadion, ca-n Zona Crepusculară, fie în urmă cu un secol, fie peste un secol. Partea relativ bună e că fanii Botoşaniului nu vor avea motive să-şi dea seama că au călătorit în timp.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

drumaru (1 comentarii)  •  22 februarie 2015, 20:47

drumul national DN 24 C, caci despre el este vorba, nu este singurul (din pacate), drum national acoperit cu pamant..de fapt, pamant amestecat cu piatra sparta, pietris si nisip..gasiti si prin oltenia si muntenia ceva drumuri nationale identice, ba chiar prin vrancea lui oprisan (DN 2N, DN 2R). daca va interesati la cnadnr sa, ve-ti avea lista completa!!! ce sa-i faci? nici guvernul ponta, care deseneaza mii de km de autostrazi si drumuri expres, nu reuseste sa intretina drumurile nationale, la un nivel cat de cat!!!

Ery (1 comentarii)  •  25 februarie 2015, 9:02

Maria Andrieş vreau să te întreb doar atât AI FOST VREODATĂ ÎN MUNICIPIUL BOTOŞANI ? DE JUDEŢ NICI NU TE MAI ÎNTREB . S-ar părea că scrii doar din auzite, cam ce ar putea fi şi din ce ai mai citit de prin ziare . VINO ÎN BOTOŞANI documentează-te de la factorii locali personal şi apoi ” trage ” un articol.

BT-01 (1 comentarii)  •  26 februarie 2015, 10:00

Nu te contrazic cu ce ai incercat sa insinuezi pentru a mai iesi si tu in evidenta…ca la ce se petrece in Liga1,FC Botosani este chiar cu „fruncea sus”,fata de marele cluburi de traditie din tara…
Cat despre judet,sunt unele si mai rau decat BT,,,…
Eminescu,Iorga,Enescu…ITI SPUN CEVA ???,,,ne demonstrezi CA,doar(poate) ai auzit de ele!

BKL (10 comentarii)  •  1 martie 2015, 1:46

…mentalitate balcanica de tip ruso-moldoveneasca….nu aveti un spital in tot orasul ala…si ala pe care il aveti apare cam des la stiri cu ce se intampla in el…si voi santeti „fierti” ca se baga ceva bani in echipa voastra de fotbal…in orce domeniu trebuie sa existe „prioritati”…pentru romani,nu numai botoseneni,ma refer in general…invatamant,sanatate,infrastructura…cu asta se incepe….romanul niciodata nu cere ce il „doare” cu adevarat…atata timp cat inca merge sa i se dea „pe caiet” la birt,dupa transhumanta de la birt,ajunge acasa,tipa la nevasta de 3 ori si o bate de 5 ori…ce mai conteaza atata timp cat maine merge la meci…si tipa cat poate CARPE DIEM….intre 2 sughituri de Saniuta…
P.S. ne meritam soarta…niciodata nimeni dintre noi nu am facut ceva ca sa se schimbe ceva…

Comentează