Judeţul care bătea Cuba
După Fidel Constantinescu şi Che Mazăre, „el lider maximo” din voleiul constănţean a ajuns şi el să dea socoteală în justiţie.
126 de şcoli din judeţul Constanţa nu au sală de sport. Adică un sfert din totalul şcolilor din judeţ. […]
După Fidel Constantinescu şi Che Mazăre, „el lider maximo” din voleiul constănţean a ajuns şi el să dea socoteală în justiţie.
126 de şcoli din judeţul Constanţa nu au sală de sport. Adică un sfert din totalul şcolilor din judeţ. Adică în jur de 126.000 de copii fac educaţia fizică în încăperi de 60 metri pătraţi. Inspectorii şcolari se felicită, în presa locală, că „nicăieri în Constanţa nu se fac orele de sport pe hol”.
Nu, nu e vorba de lipsa banilor, e un caz clasic de „legea compensaţiei”. Patru licee din oraşul de la malul mării n-au sală de sport. În schimb, comuna constănţeană Castelu are două săli, la distanţă de 7 kilometri. Aţi citit despre asta în paginile Gazetei. „Şi ce dacă?”, răspundea primarul din Castelu. „În localitatea franceză Plescop, cu care sîntem înfrăţiţi, sînt trei săli de sport”. Un primar informat este aproape ca un primar occidental.
„E prematur să ne gîndim că, în următorul interval de ani, absolut toţi elevii din judeţul nostru vor beneficia de un spaţiu optim pentru aceste activităţi!”, a declarat inspectorul şcolar pentru educaţie fizică din Constanţa, citat de Digi 24. Adică e prematur să ne gîndim că vom avea condiţii decente să ne creştem şi educăm copiii. Acum 25 de ani, tot prematur era. Acum 50 de ani, la fel. Dacă e să ne luăm după autorităţile din Constanţa, normalitatea e prematură prin definiţie.
În Republica de pe litoral, există bani pentru sport, există şi echipe de elită. Dar trebuie să te naşti senior, să fii profesionist din scutece, altfel nu „beneficiezi de un spaţiu optim” pentru a bate mingea. Preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, este acuzat, printre altele, că a finanţat ilegal cu 5 milioane de euro, bani publici, mai multe cluburi sportive. Constantinescu, el însuşi, este preşedintele clubului de handbal HCM Constanţa. O parte din mana de la CJ, un sfert de milion de euro, cît o sală de sport, a mers la campioana României la volei, CVM Tomis. Preşedintele acestui club, Sorin Strutinsky, a fost dus şi el, săptămîna asta, cu mandat de reţinere la DNA. Este acuzat de trafic de influenţă, fals în înscrisuri, instigare la spălare de bani. Dosarul lui nu e legat de sport. Sportul e doar panaşul, un pretext pentru a jumuli chitanţierul CJ.
Strutinsky a deţinut, la un moment dat, funcţia de vicepreşedinte al Federaţiei Române de Volei. A avut un cuvînt de spus în gestionarea finanţărilor de la MTS. Nicuşor Constantinescu are cuvinte doar despre handbal. În decembrie, certa federaţia lui Dedu că „nu aduce schimbări majore”, iar „naţionala” noastră masculină „capotează în faţa unor amatori”. Dacă n-ar fi aleşi locali ca ei, să ridice ştacheta pînă la cer, ne-am tăvăli fericiţi în noroiul înfrăţit cu asfaltul din Franţa.
Şi despre arestarea lui Strutinsky a avut o părere primul suporter al judeţului. A luat-o foarte personal. S-a plîns de „justiţia televizată”, care, mai nou, prezintă şi versiunea acuzării: „Este o lovitură dată mie, lui Radu Mazăre, cetăţenilor judeţului Constanţa care m-au votat”. Nu e vina justiţiei că, văzîndu-şi de treaba ei, ajunge să-i deranjeze de la treburile lor pe gospodarii de gherilă Nicuşor Constantinescu, Mazăre şi Strutinsky. Nu e vina justiţiei că treburile lor nu sînt legate doar de sport, sînt legate de tot ceea ce se întîmplă în Constanţa. Prin urmare, cînd cei trei sînt scoşi din ritm de procurori, îşi pierd concentrarea, cluburile sportive îşi pierd finanţarea, totul se duce de rîpă. Sigur, există riscul ăsta, ca anchetele penale să blocheze întreaga ţară, judeţ după judeţ. Dar există rele şi mai mari. Mult mai mari.
Cît despre cetăţenii care s-ar simţi nedreptăţiţi de justiţie, e prematur să ne gîndim că absolut toţi se cred loviţi de anchetele care-i vizează pe capii judeţului. De exemplu, elevii din Constanţa, viitorii alegători, au alte priorităţi. De cînd fac de nevoie şah la ora de educaţie fizică, au început să-şi bată capul cu strategii. L-au reclamat la DNA pe primar pentru că nu le acordă reducerea la abonamentele pentru transportul în comun. Iar primarul le-a transmis că „Dumnezeu îi pedepseşte pe cei care fac lucruri rele”. De cei care fac lucruri bune se ocupă, evident, Parchetul.