Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Ne paşte un minister al fotbalului!

Unde se duc sutele de milioane de euro, bani publici, pentru stadioane şi echipe de Liga 1, se duce şi milionul de euro pentru săraca FRF

În raportul de activitate pe 2014, conducerea MTS a anunţat că va creşte cu […]

marți, 23 decembrie 2014, 12:02

Unde se duc sutele de milioane de euro, bani publici, pentru stadioane şi echipe de Liga 1, se duce şi milionul de euro pentru săraca FRF

În raportul de activitate pe 2014, conducerea MTS a anunţat că va creşte cu şapte procente bugetul pentru sport. Inspirată de optimismul ministrului, secretarul de stat Carmen Tocală nu s-a putut abţine şi a adăugat că FRF va primi anul viitor o finanţare de aproximativ un milion de euro. Nu e foarte sigur prin ce metodă, prin Programul „Pierre de Coubertin”, prin Hotărîre de Guvern, ca ajutor nerambursabil pentru categoriile socio-profesionale-mondene defavorizate.

Conducerea FRF a recunoscut că a vrut să se înscrie pentru finanţare prin programul „Pierre de Coubertin”. Dar a ratat înscrierea. „Au venit seara şi nu era nimeni!”, i-a compătimit Tocală. Plus că era seara de vineri, 13, şi le-a tăiat calea o mîţă neagră, neînregimentată politic. Anul trecut, conform ministrului Szabo, prin programul respectiv, „s-au derulat 51 de proiecte, prin 33 de federaţii, în valoare de 6.366.000 de lei”, bani de la Minister. Şi, după cum menţionează un comunicat al MTS, nici un proiect nu a primit mai mult de 150.000 de lei pe proiect. Să vedem cum o vor scoate la capăt să-i vireze milionul de euro FRF-ului. Poate fac o lege a fotbalului!

Sportul-rege ar urma să beneficieze în 2015, prin graţia MTS, de aproape tot atît cît au încasat 33 de federaţii în 2014. „Sînt bani pentru loturile naţionale de copii şi juniori”, precizează Tocală. Ce înduioşător! Scopul scuză lipsa mijloacelor. Scuză şi abureala din declaraţiile unui membru al Guvernului. FRF primeşte bani pentru seniori, pentru că „are 23.000 de sportivi legitimaţi, trebuie să le dăm şi lor”? Sau pentru juniorii pe care nu i-au luat încă în evidenţă: „Au o mulţime de copii nelegitimaţi, păcat, i-ar fi ajutat”?  Dacă mai cugeta un pic, înainte de-a vorbi, secretarul de stat ne-ar fi dezvăluit că MTS dă bani la FRF pentru a-i ajuta cu mulţimea de mici fotbalişti care nu s-au născut încă.

În momentul în care va încasa primul leu direct din bugetul MTS, FRF va trebui să renunţe la fardul cu neamestecul politicului în fotbal. Va trebui să lucreze, în premieră, cu facturile la vedere. Dar asta e problema Federaţiei. Din afara Casei Fotbalului, ajutorul ăsta en-gros pentru juniorii nelegitimaţi, se vede destul de suspect. Adică nu se duc, şi-aşa, destui bani publici la fotbal, prin ONG-urile finanţate de primării? Autorităţile locale tocmai au primit „verde” prin OUG, să finanţeze ce sporturi vor, inclusiv fotbalul juvenil. Nu s-au dus sute de milioane de euro bani publici pe Naţional Arena şi alte stadioane? Şi nu se vor mai duce alţi bani de la Guvern spre infrastructura din fotbal, sub pretextul pregătirilor pentru Euro 2020? De juniorii fotbalişti, se ocupă deja alte foruri, mai prospere ca MTS, campionul rectificărilor negative. Se ocupă UEFA şi FIFA, FRF nici nu trebuie să ceară, primeşte fonduri de solidaritate. Se ocupă (sau ar trebui, conform regulilor) cluburile profesioniste.

Nu ne trebuie toată mîna, ne ajung patru degete cînd numărăm federaţiile care iau anual în jur de un milion de euro de la MTS. Ne rămîne rest degetul mijlociu, unde încape finanţarea de la bugetul de stat pentru celelalte sporturi. Aşa că nu ne permitem să plîngem de mila fotbalului. Creşterea aia mirifică de 7 procente, prognozată de Szabo, e departe de a susţine astfel de generozităţi, din vîrful pixului.

Experţii MTS şi COSR n-au fost în stare, tot anul, să ticluiască o lege mai bună pentru sport. „Update-ul necesar”, cu care se lăuda şeful olimpismului, mai stă o tură, e doar necesar, nu şi urgent. Însă miniştrii se zoresc să susţină fotbalul, încurajaţi de superstiţia electorală că, vorba premierului în campanie la Izvorani, „sînt mai mulţi bani în ţară, în ansamblu”. Da, or fi, dar prea umblă de capul lor!

Comentarii (4)Adaugă comentariu

Obiectiv (11 comentarii)  •  23 decembrie 2014, 12:51

@ Maria
Nu poti scrie chiar nimic care sa n-aiba legatura cu politica? Doi obsedati de politica la un ziar de sport sunt prea multi!
Daca preturile nu sunt artificial umflate, banii publici pot fi folositi si pentru stadioane! Ti-am dat exemplul Poloniei; toate cluburile care au noi stadioane (vorbesc despre cele care n-au gazduit meciuri in 2012, la Euro) si le-au putut permite, asemena unor grupari precum Arsenal, Bayern si Juventus? O.

dani (88 comentarii)  •  23 decembrie 2014, 18:47

Mai are FRF 23000 de fotbalisti legitimati? Formidabil! La inceputul lungii domnii a Mafiei Nasului, FRF avea cam 100000 fotbalisti legitimati. Deplorabil Nasule, dupa tine Potopul! Pt cita nenorocire ai adus fotbalului romanesc, pt averile pe care le-ai stors fraudulos din acest fotbal-tu si acolitii tai-meritati odihna la Jilava pe viata si averile confiscatate. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

calin (6 comentarii)  •  26 decembrie 2014, 2:33

Poate spui ca nesatulilor de acum nu le-au ajuns 6/7 mil cat le-a lasat M.Sandu, le mai trebuie 1 mil , nu? SA vedem acum management performant, ca l-ati blamat pe Sandu, cu toate ca din activitatea sportiva (calificari in competitii mondiale si europene) nu a putut sa obtina nici un ban si totusi s-a facut infrastructura destula (Mogosoaia s.a.) si au iesit pe plus, totul achitat la zi. Ai putea sa incerci sa detaliezi mai mult pe tema asta!

miti (1 comentarii)  •  26 decembrie 2014, 15:08

daca bani sunt numai pentru capii ,sunt de accord,nu uita-ti in fiecare judet existau scoli sportive care aveau cel putin 4 grupe de copii numai la fotbal,amplificati cu nr de judete si vedeti ce nr de copii ar putea face miscare si vedeti cum creste aria de selectie pentu acest sport

Comentează