I-ați luat renta? Vă ia comisionul
Fostul șef FRF trece de la “stat în stat” la privat. Își face companie comercială. Era de așteptat să-și deschidă o cooperativă
Era de așteptat să-și facă un cabinet de excluderi din fotbal, o fabrică de mașini de tuns gazonul semănat […]
Fostul șef FRF trece de la “stat în stat” la privat. Își face companie comercială. Era de așteptat să-și deschidă o cooperativă
Era de așteptat să-și facă un cabinet de excluderi din fotbal, o fabrică de mașini de tuns gazonul semănat de baroni, o firmă-căpușă de vîndut bilete la meciurile “naționalei”. Ori să lanseze un ghid de supraviețuire în fruntea fotbalului, “Regulamentatul pe înțelesul tuturor”. Însă Mircea Sandu a optat pentru manageriat și impresariat sportiv. Partea cu impresariatul este, oarecum, explicabilă. Condamnările din “Dosarul Transferurilor” au lăsat vacante cîteva posturi-cheie de navetist în offshore. Dar management?
De ce? De ce nu? Uitațivă la hackeri, toată lumea pune mare preț pe vorbele lor, nu pentru că ar da pe dinafară de înțelepciune. Dar, prin natura ocupației, dețin și trafichează tot felul de informații, în diverse scopuri. Sînt stăpînii ilegitimi ai biților. După același model, de virus, condamnații penal ajung să-și facă bloguri și să ne dezvăluie pronosticuri, pariuri, presimțiri și alte intoxicări de cunoscător. Ei au “hackerit” sistemul din interior. Cazierul echivalează cu un atestat de priceput „cum laude”. E diploma lor de „naș”.
NU CUNOȘTI UN DOMENIU, ROTIȚĂ CU ROTIȚĂ, PÎNĂ NU-L RUINEZI. PÎNĂ NU-L ADUCI ÎN STADIUL ÎN CARE RATEAZĂ CU BUFNITURĂ TOATE OBIECTIVELE, TOATE CALIFICĂRILE. Unii au nășit fonduri de investiții, alții au nășit terenuri, companii de stat, ramuri întregi ale economiei. Mircea Sandu a nășit fotbalul timp de 24 de ani. E adevărat, nu are cazier, deține în palmares doar anchete penale conectate la fotbal. Dar rezistența în funcție îi asigură credibilitatea de consultant.
E CA ȘI CUM, DUPĂ CE V-A LUAT BANII, PROFESIONISTUL ÎN ALBA-NEAGRA SE ÎNARMEAZĂ CU UN SOFT DE PROBABILITĂȚI ȘI VĂ CONSILIAZĂ ȘTIINȚIFIC ASTFEL ÎNCÎT SĂ NU MAI FIȚI FRAIERIT. Sfatul nu e gratis, dar, de data asta, nu vă ciugulește brutal din portofel, la marginea trotuarului. Percepe comision. Cam așa și cu noul business al lui Mircea Sandu: își speculează fostele victime, nu atît inocente, cît ignorante. El a contribuit la mitul urban că ROAF este denumirea tehnică pentru lycra. Știe cum să jongleze cu alineatele, paragrafele și criteriile, astfel încît o echipă să prindă Liga 1, chiar dacă n-are nici stadion, nici 11 jucători. Regulile sînt deja virusate, clonate, falsificate. Terenul e pregătit, vulnerabil, în criză de valori, de profesioniști, de conștiințe profesionale. Hackerul-șef n-a stat degeaba, timp de 24 de ani. A spart cod după cod, a frînt barieră după barieră, pînă la unanimitatea deplină.
Nici n-a fost nevoie de cine știe ce algoritmi și superservere să dea “tunuri” în sistem. Gașca de la Wikileaks s-ar ofili de invidie să afle ce grosier, dar eficient lucra Mircea Sandu. Schimba cîte-o cifră, cîte-o virgulă, din pix, la vedere.
Acum va pune la bătaie relațiile cizelate în anii de șefie la FRF. A ajuns să știe nu doar despre reguli, cît mai ales despre oamenii de fotbal cam tot ceea ce trebuie știut, astfel încît să-i transforme în clienți. La urma urmei, cineva trebuie să plătească, în cash, pentru că i-au anulat renta viageră.