Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Cînd copiii cad în cap pentru nota la sport

Mai multe ore de educaţie fizică în şcoli! Mai multe şanse să pleci cu ambulanţa de la ore!

„Elevii bucureşteni beneficiază de condiţii la nivel european, de laboratoare, săli de sport, cabinete medicale complet utilate”. Este constatarea primarului Capitalei, la […]

miercuri, 3 decembrie 2014, 10:47

Mai multe ore de educaţie fizică în şcoli! Mai multe şanse să pleci cu ambulanţa de la ore!

„Elevii bucureşteni beneficiază de condiţii la nivel european, de laboratoare, săli de sport, cabinete medicale complet utilate”. Este constatarea primarului Capitalei, la începutul acestui an şcolar. Să nu lăsăm adevărul să strice un slogan bun, nu?!

Elevii de la Şcoala Nr. 146 „I.G.Duca” din Bucureşti fac orele de educaţie fizică pe hol, în condiţii de nivel subsaharian. Ministerul Educaţiei n-ar fi anchetat asta dacă nu se întîmpla un accident: o fetiţă de 13 ani s-a rănit în timpul orei şi a fost transportată la spital. Şcoala respectivă are camere video montate pe holuri şi, probabil, înregistrările ar trebui să ne lămurească dacă eleva a fost bruscată de profesor sau nu. Dar, chiar şi fără acest imbold pedagogic medieval, la ce să te aştepţi cînd elevii sar calul pe ciment? La articulaţii sănătoase?

Părinţii ştiau. Ei au un cuvînt de spus în ceea ce se întîmplă în şcoli, dar ezită să-l spună. Sînt şi ei, la rîndul lor, victimele aceluiaşi sistem de educaţie pe care nimeni nu s-a încumetat să-l schimbe din temelii. „Ştiu de mult de orele de sport ţinute pe holul şcolii. Am vrut să merg la şcoală, dar fiica mea nu m-a lăsat, pentru că nu vroia să-i fie micşorată nota!”, le-a spus tatăl copilei accidentate reporterilor de la Realitatea TV. La ce bun să ai discernămînt, la ce bun să fii adult, cînd accepţi că o notă e mai importantă decît sănătatea? De dragul mediei generale, părinţii din România se tem să-şi protejeze copiii. Abia după ce vine ambulanţa, se dezmeticesc. Ştiau, dar copilul nu i-a lăsat să acţioneze. Copilul e de vină.

Copilul nu e de vină niciodată. Şi, dacă ar fi să-l ascultăm pe învăţătorul din „Bani de buzunar”, al lui Truffaut, copiii ar trebui să primească drept de vot. Pentru că, oricum, cele mai multe promisiuni electorale îi privesc direct pe ei. Guvernul Ponta a bătut monedă pe cele patru ore de educaţie fizică pe săptămînă. Asta a fost ideea lui maximă în materie de reformă în educaţie. Nici un ministru nu şi-a pus întrebarea de bun-simţ: oare există condiţii decente pentru ora de sport în toate şcolile din România? De ce să se întrebe? De ce să asigure strictul necesar, cînd pot da lovitura de imagine şi atlfel?

Guvernul chitit pe sport a promis infrastructuri mirobolante, olimpice, polivalente, de cinci stele, dar n-a promis că va construi şcoli. Şi se pare că de asta este, întîi şi întîi, nevoie. La nivelul ăsta ne aflăm, tindem spre pragul minim al civilizaţiei. Trebuie să mai construim şcoli, să le igienizăm şi să le încălzim pe cele pe care le avem şi apoi ne mai gîndim ce s-ar mai potrivi în peisaj.

Sala de sport din interiorul Şcolii „I.G. Duca” a fost transformată în sală de clasă, ca soluţie de avarie pe termen nelimitat, pentru numărul prea mare de elevi. Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti nu vede care-i problema. „Şcoala poate funcţiona şi fără sală de sport. Orele se ţin într-o sală improvizată. Şcoala este construită înainte de război”, a spus purtătorul de cuvînt al ISMB. Aşadar, şcoala veche e de vină. „Sală improvizată” sună mai emancipat decît „hol”, cu noroiul de pe ghete şi cloramina subînţelese.

Megacomplexul sportiv de peste 90 de milioane de euro, anunţat de Primăria Capitalei, nu va schimba nimic din felul cum se fac orele de sport în Şcoala nr. 146 din Sectorul 5. Să zicem că asta e treaba Primăriei de sector. Trei ani şi trei „Vanghelioane” au trecut de cînd s-au efectuat ultimele îmbunătăţiri la „I.G. Duca”: a fost reparat acoperişul şi amenajat terenul de sport. Şi atît. Gata! E nevoie de mai mult, de mai bine?

„Condiţiile de nivel european” în şcoli reprezintă excepţia. Prin condiţii înţelegîndu-se nu doar baza materială, cît mai ales oamenii implicaţi în procesul de educaţie: părinţi, dascăli, primari, Guvern. Iar în procesul ăsta, ora de sport reprezintă genul de fir de care, dacă tragi, destrami tot preşul. Şi dai peste muntele de gunoi, agonisit acolo mandat după mandat.

Din precauţie, nu trage nimeni de fir, decît în caz de accident, iar demagogia se ţese cu model popular în continuare.

Politicienii ca Sorin Oprescu se bat cu pumnul în piept de cîte ori inaugurează un petic de normalitate. Ne asigură că deja ne lăfăim la standarde occidentale. Dar elevii fac sport pe hol, iar muntele de minciuni se înalţă. Culmea lui, Chomolungma lui, tocmai a fost depăşită: copiii sînt singurii decidenţi, deci singurii responsabili cînd cad în cap la ora de sport. În rest, nu sesizează şi nu-şi asumă nimeni nimic.

„Şi fiul meu face ora de sport pe hol, la o şcoală din Sectorul 3. Şi el a trecut printr-o întîmplare”, povestea o mamă, citată de Realitatea TV . „Din fericire, fiul meu nu a suferit un accident!”. Da, dar, din păcate, fiul ei şi alţi mulţi elevi sînt în continuare expuşi la toate pericolele care vin o dată cu educaţia fizică şi cu restul orarului.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Călătoru (2 comentarii)  •  3 decembrie 2014, 13:13

Aţi menţionat că sala de sport a fost transformată în sală de clasă din cauza numarului prea mare de elevi. Corect, dar n-ar fi rău să insistăm din ce cauză a crescut acest număr: mulţi părinţi şi-au mutat copiii, astfel că în loc să meargă la şcoala unde erau arondaţi cf domiciliului, la 5-10 minute de casă, traversează un oraş întreg ca să meargă la o şcoală, vezi-Doamne, „mai la modă”. Prin ce metode acceptă direcţiunea şcolilor (sau inspectoratul) să se facă aceste „transferuri”, ar fi interesant de ştiut… Iar diferenţele între şcoli nu sunt, de fapt, nici pe de parte cele scontate. Şcolile sunt tot alea, sau şi mai îmbătrânite decât acum un an, dar cu încă o clasă pregătitoare apărută în plus, din senin…

vasim (75 comentarii)  •  3 decembrie 2014, 13:56

Aici sunt mai multe probleme.
Cine a aprobat transformarea salii de sport in sala de clasa ???
Am inteles ca liceul ar avea un teren de sport renovat si o sala de sport decenta.
Deci problema este ca cineva a acceptat transformarea sallii de sport in alte scopuri urmandu-si doar interesul.
Oricum in ziua de azi in Romania condititiile de facut sport sunt mult mai bune ca pe vremuri.
Eu am facut liceul intre 92-96 imediat dupa revolutzie si sa vezi atunci sali de sport.
Iti intra cate o aschie in mana prin sala de sport.
Pentru aia tot mergeam si jucam un basket sau handball in sala de sport pentru ca majoritatea avea placere in a practica un sport.
In ziua de azi copii primesc si o educatie gresita!

Dan (1 comentarii)  •  3 decembrie 2014, 14:44

Totusi, sa observam ca accidentatii psihic domina peisajul…

un moldovean (2 comentarii)  •  3 decembrie 2014, 14:49

Este un articol ce mai degraba tinde sa ne arate influenta sentimentelor politice sau apartenenta la o „culoare” politica. Intamplarea de la scoala „I.G.Duca” ar trebui sa ne duca cu gandul la faptul ca in Romania secolului XXI sunt mii de scoli ce nu au sali normale ptr „tinerea” orelor de educatie fizica (sport). Ar mai trebui sa ne (re)aminteasca faptul ca in perioada 2006-2012 au fost desfiintate mii de scoli din mediul rural, unele numai de dragul „reformei din invatamant”. Copii ce parcurg zilnic 8-10 Km la dus si care trec prin fata a doua scoli ce pana in 2006 au fost functionabile. In presa se fac tot felul de speculatii agatandu-se de „accidente” de acest gen din Buc. fara a se tine cont ca Romania este si traieste si prin satele, comunele si targurile ei frumoase. PS. Am lucrat (cu atributii) in activitatea sportiva timp de 22 de ani. Nu sunt inregimentat politic.

sport (1 comentarii)  •  3 decembrie 2014, 14:52

normal este ca sala de sport sa fie lasata pentru sport, si holul pentru trecere, si deplasare .Holul nu trebuie blocat!Cimentul trebuie evitat! Directiunea scolii e de vina ca nu lasa Ed. Fizica in sala de sport. Urgent sa fie modificata problema!

Opinescu (1 comentarii)  •  3 decembrie 2014, 14:58

Marea problema e ca in carnetul de elev al fiului meu apare obiectul EDUCATIE FIZICA (nu SPORT).Profesorul,a transformat ora de educatie fizica in ora de sport. Adica,la inceputul orei le da baietilor o minge sa joace….,iar fetele fac ce pot!! De vreo 2x/trim dau o NORMA DE CONTROL la care copilul trebuie sa treaca de anumite bareme in functie de care sunt notati. (Am putea comenta mult pe tema asta,dar…..)
de aici putem primi raspunsurile la :
1. De ce sunt tot mai multi copii de la orele de educatie fizica?
2. De ce sunt tot mai multi copii supraponderali si obezi ?
3. De ce rezultatele natrionale pe plan sportiv sunt tot mai putine ?
4. De ce eu ,ca parinte,nu-mi pot vedea copilul la ora ?
5. De ce competitiile sportive sunt tot mai putine si cu foarte putini concurenti ?
As putea continua cu intrebarile la care n-as primi raspunsuri , dar stiu un lucru:cei care ar trebui sa-i atraga pe copii spre sport ,spre miscare,spre sanatate n-o fac ,ba dimpotriva,ii indeparteaza.
Nu -mi doresc ca ,fiul meu sa faca parte dintr-o generatie bolnava! Copiii sunt viitorul! Incotro ne indreptam?

Indignat (1 comentarii)  •  3 decembrie 2014, 16:44

Maria,
Nu te-ai saturat de atata politica? A face sau discuta politica in aceasta tara este inutil, perimat!
Promisiunea mentionata (sau proiectul privind orele de educatie fizica) se adreseaza copiilor, dar cui se adreseaza aproape toate spoturile publicitare? Celor educati, muncitori, cultivati, decenti, asceti, cumpatati, perfectionisti? Nicidecum, ci celor care se considera buricul Pamantului in virtutea mileniilor de evolutie a societatii (si a tehnologiei, mai ales)!

Razvan (8 comentarii)  •  3 decembrie 2014, 19:01

Sportul ar trebui sa nu fie notat,tocmai ca sa nu strice media.Asta ar putea incuraja pe cei cu scutiri medicale luate tocmai pentru medie,sa vina sa faca sport.

Din pacate nu doar salile de sport sunt problema.Ci si mentalitatile invechite ale profesorilor dar si programa imbatranita si nereformata cu adevarat.Nu trebuie pus copilul sa sara la capra,sa se invarta de nu stiu cate ori peste cap sau sa alerge intr-un anumit numar de minute.Pentru ca asta-l descurajeaza,iar acele norme si bareme nu sunt facute deloc realist.
Sportul la scoala ar trebui sa fie o placere,sa se faca gimnastica de intretinere,alergari jocuri cu mingea care sa dezvolte spiritul de echipa.Se pot gasi „n” variante in care poti face ca sportul sa atraga.Din pacate e aceiasi mentalitate de dinainte de ’89 si nu vad sa o schimbe nimeni.

Vor mai urma si alte accidentari si foarte multi copii care-si vor lua scutite medicala.Nu se intelege ca e gresita metodologia.

dank (1 comentarii)  •  4 decembrie 2014, 8:52

dragilor multi nu am crescut cu sala de sport, cand un copil isi rupe capul sarind prin parcuri nu spune nimeni nimik, nu am crescut cu sala de sport si de multe ori plecam de la ora julit sau lovit, altii cu maini sau picioare rupte si totusi am supravietuit …. sa intamlat un caz si nu mai avem ce scrie

alex (345 comentarii)  •  4 decembrie 2014, 15:33

Ok, ma risc, chiar daca este un subiect delicat, nu este usor sa lupti zi de zi cu un intreg sistem de valori si mentalitati invechite, enervant si agasant, de origine comuniste. Ar fi o varianta de refugiu scrisul si lectura, dar ce ai realizat pana acum prin articolele tale nu este la indemana oricui, iar lupta generatiei noastre impotriva acestui sistem de ticalosii probabil ca de-abia acum incepe cu adevarat.

Comentează