Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Mai vine un Gyuri la CCA

Să vină Moet-ul! Vasile Avram a obţinut în primă instanţă dreptul de a reveni în funcţia de „pericol public”.

Cît de ironic sună acum deviza şefului FRF: „Vom absorbi toţi banii care sînt posibili!”. Era vorba despre 250.000 de euro, […]

luni, 10 noiembrie 2014, 9:59

Să vină Moet-ul! Vasile Avram a obţinut în primă instanţă dreptul de a reveni în funcţia de „pericol public”.

Cît de ironic sună acum deviza şefului FRF: „Vom absorbi toţi banii care sînt posibili!”. Era vorba despre 250.000 de euro, de la FIFA, pe care Federaţia plănuia să-i folosească pentru pregătirea personalului. Mă rog, problema FRF e tocmai personalul mult prea pregătit, care se zoreşte să revină în funcţii. Vasile Avram a cîştigat în primă instanţă procesul cu Federaţia şi cere să fie repus în drepturile de şef al CCA. Cere, de asemenea, salariile din perioada cît a fost suspendat, în jur de 100.000 de euro. Pare mult, dar, fie vorba între noi, Avram ar accepta probabil să fie recompensat cu echivalentul acestei sume în tablouri, exclus cele nonfigurative.

Nici n-a absorbit bine Burleanu fondurile, că au şi apărut litigioşii să-i cotrobăie în punguţa cu doi bani. Prodan vrea reparaţii morale cu cîntec, Prunea cere despăgubiri în plic, Kassai e în continuare plătit de FRF, pînă la sfîrşitul anului. Dumitru Mihalache, fostul director de competiţii, a ameninţat şi el că-şi răzbună în instanţă postul desfiinţat. Deja nu mai seamănă a federaţie, e o arcă a procesomanilor greu de demis.

În cazul lui Vasile Avram, FRF a fost reprezentată de o casă de avocaţi prestigioasă, care a pledat cu succes cauza federală şi într-unul din dosarele legate de dezafilierea Universităţii Craiova. De data asta, reclamantul le-a rîs în nas pledanţilor: „FRF n-a emis nici un act legat de suspendarea mea!”. Mircea Sandu o fi uitat, s-a luat cu vorba. Sau o fi comis „un act ratat”, cum ar zice psihologii. A vrut să-l suspende, dar măsura asta îi contrazicea atît de mult convingerile personale, încît n-a oficializat repudierea. L-a scăpat din braţe pe Avram doar verbal, după izbucnirea scandalului „Mită în elicopter”. Şi-a cerut chiar scuze opiniei publice: „Imaginea fotbalului românesc a fost afectată!”.

Păi, da! Iată un fapt care nu are nevoie de o hîrtie să fie probat. Dar pe care nu-l reclamă nimeni. Noul şef al FRF reacţionează doar cînd e vorba de ironii la adresa propriei persoane. Îl dă în judecată pe Prodan, pentru că l-a defăimat, şi pe Mircea Sandu, pentru a-şi proteja imaginea de anchetele DNA. Dar nu îi dă în judecată pe Avram şi compania, care au lipit cod de bare pe imaginea arbitrajului.

Scandalurile de corupţie în care au fost implicaţi membrii fostei echipe de la FRF, plus proasta gestionare a fotbalului au provocat pierderi de zeci de milioane de euro, din vînzări de bilete, bonusuri de calificare, sponsorizări. Fără să mai discutăm despre daunele morale. Despre felul cum acest sport a fost pecetluit în memoria colectivă cu însemnele şmecheriei şi mahalalei. „Nu sînt un pericol public din moment ce nu mai sînt preşedintele CCA”, suspina Avram în faţa judecătorilor. Gura inculpatului…

Fostul şef al arbitrilor, amic al şefilor de cluburi şi inamic al şampaniilor ieftine, n-a ieşit nici un moment din fotbal. N-a fost suspendat în acte. După arestul preventiv, a revenit ca preşedinte la Asociaţia Municipală de Fotbal Bucureşti. A candidat la şefia FRF, a ajuns în turul doi. Cît tupeu! Da, dar ce să mai zicem de cei care l-au votat? Păcat că naivitatea nu doare! Ei au crezut cinstit în butoane.

„Sper ca Burleanu să ţină cont de decizia Tribunalului şi să se folosească de experienţa mea în domeniu în loc să arunce la avocaţi zeci de mii de euro din bugetul Federaţiei”, a comentat triumfător Avram. Comisia Centrală are deja doi şefi, pe Vassaras şi Deaconu, adică primul Gyuri şi al doilea Gyuri, ca să-l parafrazăm pe Avram din stenograme. Şi-acum se pregăteşte al treilea Gyuri.

Şefii arbitrilor vor îndeplini, astfel, criteriul cantitativ pentru a reprezenta o masă critică la nivel decizional. De la trei în sus, îşi pot face sindicatul lor şi pot pune presiune pe conducerea FRF, să le plătească sporuri de ruşine jenant de mari. Că imaginea arbitrajului este atît de afectată, încît nici nu mai e o imagine, ci o mie de insulte.

Ambuteiajul de la CCA reprezintă doar începutul. Mircea Sandu proiectează şi el să dea în judecată FRF. La fel va proceda şi Gică Popescu, la ieşirea din închisoare. Va cere reinstalarea în postul de candidat la şefia Federaţiei. Şi-atunci să vezi cheltuieli cu mobilierul de birou la Casa Fotbalului!

Comentarii (9)Adaugă comentariu

nea caisa (70 comentarii)  •  10 noiembrie 2014, 10:29

Maria, articolul e bun, insa vinovat este, zic eu, Burleanu. O fi venit el ca zefirul peste gunoaie, insa zefirul e de calitate cam indoielnica. O fi fost echipa lui Mircea Sandu de proasta calitate, dar se vede ca aveau contracte bine intocmite. In aceasta conditie, Burleanu ar fi trebuit sa aiba rabdare si sa ii lase sa greseasca. Jocul greseala asteapta. A gresit Burleanu, presat si el de aceia care l-au sprijinit sa le faca loc. Consecinta pentru Burleanu este spre negru inca de pe acum: si asa a reusit sa topeasca (pe ce oare?) in doar cateva luni, bani care pe Mircea Sandu il tineau, bugetar, un an de zile si am inteles ca federatia „burlaneasca” are deja o datorie cat o treime de buget. Peste asta il asteapta alte pierderi banesti rezultate din procese in urma concedierilor facute aiurea. Si inca, Maria, Burleanu nu s-a lovit de problema principala si anume aceea de a procura bani pentru primul sau buget. El a tocat pana acum bani lasati de Mircea Sandu, bani pe care, injurat – neinjurat, i-a procurat prin trecerea lui personala la diferiti sponsori. Dar sa vedem acum trecerea pe care o are Burleanu. Sansele sale nu sunt zero, deoarece calificarea echipei nationale va aduce sponsori indiferent ca acestia il vor pretui ori dispretui pe Burleanu, iar pe plan imagistic, Burleanu va face exact ceea ce iti displacea la predecesor, adica isi va aroga merite in calificare. Totusi, nu stiu daca va reusi sa aduce cat este el in stare sa cheltuiasca. Iar faptul ca Mircea Sandu tinea federatia cu 6 milioane de euro anual, in timp ce Burleanu, in cateva luni, a cheltuit 6 milioane de euro si a indatorat (cf. Sandu, insa necontrazis) federatia cu inca 2 milioane, ar putea sa ii determine pe baietii lui nea Nicu Vacaroiu sa vina si sa le dea un buna ziua, indiferent ca federatia zice ca ea nu are treaba cu statul. Pentru ca, Maria, cred ca ai observat ca, in ultimii ani – si datorita unor oameni de fotbal – raporturile, mai ales judiciare intre fotbal si stat s-au schimbat.

lebateauivre (28 comentarii)  •  10 noiembrie 2014, 10:32

in domeniul arbitrajului s-a ajuns la perfectiune… ce (mai) poate aduce avram in plus ?

vasco (1 comentarii)  •  10 noiembrie 2014, 10:43

Astia suntem,din pacate!In toate domeniile!

altona (6 comentarii)  •  10 noiembrie 2014, 11:35

” Prodan vrea reparaţii morale cu cîntec, Prunea cere despăgubiri în plic, Kassai e în continuare plătit de FRF, pînă la sfîrşitul anului. Dumitru Mihalache, fostul director de competiţii, a ameninţat şi el că-şi răzbună în instanţă postul desfiinţat”

Ce gasca de escroci infometati!…

george (12 comentarii)  •  10 noiembrie 2014, 16:18

Locul tzaranului si securistului de avram e la „pus..culita” !

vasile reformatorul (1 comentarii)  •  10 noiembrie 2014, 17:31

spre stiinta tuturor, avram a fost obligat sa dispara din fotbalul bucurestean de o sentinta definitiva a tribunalului bucuresti, la sfarsitul lunii octombrie. cu buna stiinta nesocoteste acest fapt, motiv pt care un nr de 123 cluburi din bucuresti l-au actionat in judecata cerand daune de 3500000 lei, conform prejudiciului creat.
maria, ocupa-te putin si de fotbalul bucurestean, nu numai pe cel de liga1.

Filbert (40 comentarii)  •  10 noiembrie 2014, 20:54

Ca si in cazul contractului lui pitzurca, dactilografa va fi gasita vinovata de inexistenta actului de demitere. Sint curios daca pe respectiva o cheama Paun…

alex (345 comentarii)  •  11 noiembrie 2014, 11:22

Cu aceasta stare de fapt constatata, scade vertiginos si increderea, are de suferit. Speram la altceva in prima faza, ne aflam la un moment de rascruce favorabil, dar totul s-a transformat intr-un cosmar, Casa Fotbalului, devenind Casa Ororilor, un taram ciudat, o lume bizara si monstruoasa pe care nu o mai inteleg si recunosc.

Alex One (132 comentarii)  •  12 noiembrie 2014, 10:03

Burleanu a gasit la Federatie o situatie organizata pe structuri mafiote. Practic prin contractele incheiate intre FRF si angajatii sai Mircea Sandu ar fi controlat Federatia inca ani buni,exact ca in cazul in care presedinte ar fi fost Gica Popescu.Adica un presedinte nou peste oamenii celui vechi. Daca Burleanu ar fi inghitit situatia toata lumea, presa si microbisti ar fi zis de el ca este un personaj slab, de doi bani, sau in cardasie cu ei. Incercand sa schimbe ceva s-a trezit la Tribunal unde are sanse sa piarda toate procesele. Stie d-na Andries cum ar fi trebuit sa procedeze Burleanu ca sa nu aiba cheltuieli cu mobilierul ? PS. Situatia de la FRF nu este unica in peisajul romanesc, vezi Eximbanc unde daca aste demis presedintele, angajat fara obligatia realizarii unor criterii de performanta, exact ca antrenorul Piturca si salariatii federatiei, i se platesc lefurile pana la sfarsitul contractului.

Comentează