Mai vine un Gyuri la CCA
Să vină Moet-ul! Vasile Avram a obţinut în primă instanţă dreptul de a reveni în funcţia de „pericol public”.
Cît de ironic sună acum deviza şefului FRF: „Vom absorbi toţi banii care sînt posibili!”. Era vorba despre 250.000 de euro, […]
Să vină Moet-ul! Vasile Avram a obţinut în primă instanţă dreptul de a reveni în funcţia de „pericol public”.
Cît de ironic sună acum deviza şefului FRF: „Vom absorbi toţi banii care sînt posibili!”. Era vorba despre 250.000 de euro, de la FIFA, pe care Federaţia plănuia să-i folosească pentru pregătirea personalului. Mă rog, problema FRF e tocmai personalul mult prea pregătit, care se zoreşte să revină în funcţii. Vasile Avram a cîştigat în primă instanţă procesul cu Federaţia şi cere să fie repus în drepturile de şef al CCA. Cere, de asemenea, salariile din perioada cît a fost suspendat, în jur de 100.000 de euro. Pare mult, dar, fie vorba între noi, Avram ar accepta probabil să fie recompensat cu echivalentul acestei sume în tablouri, exclus cele nonfigurative.
Nici n-a absorbit bine Burleanu fondurile, că au şi apărut litigioşii să-i cotrobăie în punguţa cu doi bani. Prodan vrea reparaţii morale cu cîntec, Prunea cere despăgubiri în plic, Kassai e în continuare plătit de FRF, pînă la sfîrşitul anului. Dumitru Mihalache, fostul director de competiţii, a ameninţat şi el că-şi răzbună în instanţă postul desfiinţat. Deja nu mai seamănă a federaţie, e o arcă a procesomanilor greu de demis.
În cazul lui Vasile Avram, FRF a fost reprezentată de o casă de avocaţi prestigioasă, care a pledat cu succes cauza federală şi într-unul din dosarele legate de dezafilierea Universităţii Craiova. De data asta, reclamantul le-a rîs în nas pledanţilor: „FRF n-a emis nici un act legat de suspendarea mea!”. Mircea Sandu o fi uitat, s-a luat cu vorba. Sau o fi comis „un act ratat”, cum ar zice psihologii. A vrut să-l suspende, dar măsura asta îi contrazicea atît de mult convingerile personale, încît n-a oficializat repudierea. L-a scăpat din braţe pe Avram doar verbal, după izbucnirea scandalului „Mită în elicopter”. Şi-a cerut chiar scuze opiniei publice: „Imaginea fotbalului românesc a fost afectată!”.
Păi, da! Iată un fapt care nu are nevoie de o hîrtie să fie probat. Dar pe care nu-l reclamă nimeni. Noul şef al FRF reacţionează doar cînd e vorba de ironii la adresa propriei persoane. Îl dă în judecată pe Prodan, pentru că l-a defăimat, şi pe Mircea Sandu, pentru a-şi proteja imaginea de anchetele DNA. Dar nu îi dă în judecată pe Avram şi compania, care au lipit cod de bare pe imaginea arbitrajului.
Scandalurile de corupţie în care au fost implicaţi membrii fostei echipe de la FRF, plus proasta gestionare a fotbalului au provocat pierderi de zeci de milioane de euro, din vînzări de bilete, bonusuri de calificare, sponsorizări. Fără să mai discutăm despre daunele morale. Despre felul cum acest sport a fost pecetluit în memoria colectivă cu însemnele şmecheriei şi mahalalei. „Nu sînt un pericol public din moment ce nu mai sînt preşedintele CCA”, suspina Avram în faţa judecătorilor. Gura inculpatului…
Fostul şef al arbitrilor, amic al şefilor de cluburi şi inamic al şampaniilor ieftine, n-a ieşit nici un moment din fotbal. N-a fost suspendat în acte. După arestul preventiv, a revenit ca preşedinte la Asociaţia Municipală de Fotbal Bucureşti. A candidat la şefia FRF, a ajuns în turul doi. Cît tupeu! Da, dar ce să mai zicem de cei care l-au votat? Păcat că naivitatea nu doare! Ei au crezut cinstit în butoane.
„Sper ca Burleanu să ţină cont de decizia Tribunalului şi să se folosească de experienţa mea în domeniu în loc să arunce la avocaţi zeci de mii de euro din bugetul Federaţiei”, a comentat triumfător Avram. Comisia Centrală are deja doi şefi, pe Vassaras şi Deaconu, adică primul Gyuri şi al doilea Gyuri, ca să-l parafrazăm pe Avram din stenograme. Şi-acum se pregăteşte al treilea Gyuri.
Şefii arbitrilor vor îndeplini, astfel, criteriul cantitativ pentru a reprezenta o masă critică la nivel decizional. De la trei în sus, îşi pot face sindicatul lor şi pot pune presiune pe conducerea FRF, să le plătească sporuri de ruşine jenant de mari. Că imaginea arbitrajului este atît de afectată, încît nici nu mai e o imagine, ci o mie de insulte.
Ambuteiajul de la CCA reprezintă doar începutul. Mircea Sandu proiectează şi el să dea în judecată FRF. La fel va proceda şi Gică Popescu, la ieşirea din închisoare. Va cere reinstalarea în postul de candidat la şefia Federaţiei. Şi-atunci să vezi cheltuieli cu mobilierul de birou la Casa Fotbalului!