Protasov, volumul II
La Steaua, ucraineanul şi-a apărat independenţa în faţa patronului. La Astra, va încerca să schimbe genul de spectacol
Revenirea lui Oleg Protasov în campionatul românesc nu putea fi acompaniată mai potrivit decît de scînteile din jurul meciului cu Ungaria. […]
La Steaua, ucraineanul şi-a apărat independenţa în faţa patronului. La Astra, va încerca să schimbe genul de spectacol
Revenirea lui Oleg Protasov în campionatul românesc nu putea fi acompaniată mai potrivit decît de scînteile din jurul meciului cu Ungaria. Efectul de contrast e asigurat. Dacă ucraineanul se întorcea într-un fotbal silenţios, cu nervi tari şi emoţii de sertar, n-ar fi băgat nimeni de seamă. Dar aşa, pe inflaţia asta de trăiri intense, bate la ochi.
A bătut la ochi şi cît a antrenat Steaua, în turul sezonului 2005-2006. A scăpat fără umilinţe, fără compromisuri, capete plecate şi uşi de cort fluturînd în jurul lui ca aripile păsărilor de curte. N-a făcut caz de autonomia de profesionist, nu s-a lăudat că nu-i dictează nimeni primul „11”. Şi-a văzut calm de treabă. Toţi tehnicienii de la Steaua s-au cramponat de telefoanele de la oficială, de comentariile televizate ale finanţatorului, acum de indicaţiile la vorbitor. Protasov – nu. Dacă presiunea are un naş, el este acela. După ratarea calificării în grupele Ligii, în august 2005, a anunţat sec: „Dacă patronul are ceva să-mi spună, îl aştept. Să-mi spună ce-i place şi ce nu-i place”. După replica asta, într-un western, se iese din bar şi se trece la fapte. Nu-i de mirare că patronul n-a răspuns provocării.
La Astra, Protasov va lucra cu un patron din aceeaşi ginte capricioasă ca şi finanţatorul Stelei. Dacă Ioan Niculae va avea ceva să-i spună antrenorului, va trebui să i-o spună direct, bărbăteşte, nu la televizor, ca vedetele rhythm&blues care au probleme în menajul „a trois”. Va fi interesant de urmărit ciocnirea meteoritului slav de nisipurile mişcătoare de la Giurgiu.
Nu-l vom vedea pe Protasov demis şi reinstalat cu avocaţii, cum a fost cazul cu Isăilă. Fostul tehnician dus Astra cît de departe a putut. Dar echipa are nevoie, banal, de un şoc. De un „restart”. Protasov este genul de constructor de echipe, în regim de viteză. După ce a reformulat jocul Stelei, roş-albaştrii au ajuns în semifinalele UEFA. Sub comanda unui alt antrenor, e drept, dar impresia a fost că Olăroiu a finisat şi a coordonat maşina de fotbal concepută de Protasov. Nu se ştie exact ce-a făcut, cum a făcut ucraineanul, ce şuruburi a strîns, ce piese a mutat, dar efectul a fost spectaculos şi de durată.
Cît antrenează Astra, o zi, două, o săptămînă, în funcţie de buletinul meteo din ţara Niculae, poate ne vom lămuri care-i metoda Protasov. De data asta, a preluat el proiectul şurubărit cu cîntec de Isăilă. „La Giurgiu nivelul este foarte sus. Îmi place să iau lucrurile de foarte de sus”, a declarat noul antrenor la prezentarea oficială. La Steaua a compus o echipă ofensivă, care încasa foarte puţine goluri. La Astra, pe lîngă ajustările tactice, trebuie să umble şi la moralul jucătorilor. Să-i scape de tracul, de spaima de victorie, care a urmat „dublei” cu Lyon.
„Siguranţa jucătorilor se datorează în primul rînd antrenorului”, îl lăuda Lăcătuş pe ucrainean, acum nouă ani. Păi, da, exact siguranţa de sine le lipseşte jucătorilor Astrei. Încrederea. Că în rest, le au pe toate. Sînt „infatuaţi, mercenari, mere stricate” şi, în general, „să le fie ruşine că au pretenţii de fotbalişti”. Caracterizarea îi aparţine patronului cunoscător. Tot atunci şi-a exprimat o părere şi despre Isăilă. „E al treilea meci în care nu înţeleg echipa de start. Nu înţeleg ce a gîndit cînd a făcut echipa”.
Cu Protasov pe bancă, lui Niculae îi va fi tot mai greu să înţeleagă fotbalul, care pare un joc atît de simplu, la care se pricepe oricine. Iar dacă, printr-o bizară coincidenţă, patronul va ajunge să citească în mintea lui Protasov cînd face echipa, s-ar putea să regrete. Se va trezi în faţa unei alegeri dificile: ori renunţă la tehnico-tactică, ori la respectul de sine.