Naşă de liceu
Gabriela Szabo a reuşit pînă la urmă să schimbe ceva: numele unei şcoli.
Există o stradă Gabriela Szabo. În Sectorul 6. Primarul de atunci întîi a „rebotezat-o”, apoi a plănuit să introducă şi canalizarea în zonă. În curînd, va exista […]
Gabriela Szabo a reuşit pînă la urmă să schimbe ceva: numele unei şcoli.
Există o stradă Gabriela Szabo. În Sectorul 6. Primarul de atunci întîi a „rebotezat-o”, apoi a plănuit să introducă şi canalizarea în zonă. În curînd, va exista şi o şcoală Gabriela Szabo. Liceul cu Program Sportiv din Bistriţa vrea să-i preia numele fostei atlete. Nu lipseşte decît aprobarea Inspectoratului Şcolar Judeţean.
Ministrul Tineretului şi Sportului a acceptat fără rezerve propunerea. „Vă rog să regăsiţi prin intermediul acestei scrisori acordul pentru schimbarea denumirii Liceului cu Program Sportiv Bistriţa în Colegiul Sportiv Gabriela Szabo. Pe această cale, vreau să vă transmit faptul că vă mulţumesc şi că mă simt onorată de propunerea dvs. şi a comunităţii din Bistriţa, în mijlocul căreia am crescut şi m-am format”, acesta a fost răspunsul formal al Gabrielei Szabo, conform Bistriţeanul.ro. Putea să refuze? Fireşte că da. Ar fi fost nepoliticos, dar oportun şi sănătos.
Szabo este deja cetăţean de onoare al Bistriţei. Ce urmează? Statuie, probabil. Numai Hagi, săracu’, părea exagerat cînd visa la soclu. Ar fi simplist să împărţim oamenii în cei care refuză astfel de onoruri şi, ca să folosim un termen tehnic, cei care aleargă după ele. Să spunem doar că nevoia de recunoaştere, care zace în noi, toţi, nu este neapărat direct proporţională cu dimensiunea personalităţii. Totuşi, e de prost-gust, cel puţin, să denumeşti instituţii, străzi, arene sportive după oameni în viaţă. Mai ales după oameni care fac parte din partidul aflat la putere şi ocupă fotolii de ministru. Moda asta ne duce direct în Românistan. De ce nu denumesc direct şcoala respectivă „Liceu cu program sportiv şi politic”?
Pe lîngă plăcuţe cu nume de stradă şi de şcoală, cariera sportivă a Gabrielei Szabo este omagiată, lunar, cu o rentă viageră. Renta este de 7.194 de lei (în jur de 1.600 de euro), dar fosta campioană olimpică a făcut cerere pentru recalculare. Ca ministru, încasează mai puţin, în jur de 1.000 de euro lunar. Renta asta de campion nu e o avere decît în comparaţie cu fondurile alocate pentru şcoli. Liceul care-i va purta numele lui Szabo a primit, în 2014, de la bugetul local o sumă mai modestă decît renta pe un an a „naşei” sale: 15.000 de euro pentru reparaţii. Liceul „Grigore Moisil” din Bistriţa a primit o porţie de 10.000 de euro, pentru 15 laptopuri. Poate pentru că Moisil n-a fost ministru, a fost doar ambasador. Dacă liceul s-ar fi numit Colegiul „Remus Pricopie”, ar fi primit şi bani pentru console de jocuri.
Inspectorul şcolar general din Bistriţa, Camelia Tabără, este colegă de partid cu ministrul Sportului. A fost numită politic, în 2012 şi se implică pînă peste cap în organizarea crosului „Gabriela Szabo”. Ce credeţi că va răspunde doamna inspector la propunerea surprinzătoare de a redenumi Liceul cu Program Sportiv? Va aplauda sau va aplauda prelungit?
Ca ministru, Gabriela Szabo a promis că va fi „un om al faptelor”. Prin fapte, se înţelege, pînă acum, felicitarea sportivilor care au rezultate excepţionale. La sfîrşitul săptămînii trecute, doamna ministru s-a deplasat la Cluj, să felicite lotul feminin de judo şi să-l anunţe că dublează premiul pentru argintul mondial al Andreei Chiţu. Cu felicitarea sportivilor şi dublarea premiilor se îndeletnicea şi fostul ministru al Sportului, nu e nici o schimbare. Singura noutate pe care a adus-o Szabo este asta, cu „năşitul” şcolilor.
Liceul ăla din Bistriţa avea promovabilitate sub 50 la sută la Bac, cînd examenul era supravehgheat video. N-o să treacă toată lumea clasa dacă liceul se va chema „Gabriela Szabo”. Dar ceva din credinţa păgînă că dacă schimbi numele unui lucru, îi schimbi şi esenţa rămîne valabil. Liceul cu nume de ministru nu va produce prea curînd atleţi de clasă mondială, dar sînt şanse să scoată promoţii de alegători mai disciplinaţi.