Şi extratereştrii se uită!
Şeful Ligii, zis şi „Calculatorul Uman”, a anunţat că Liga 1 are mai mulţi privitori decît populaţia României
Preşedintele LPF a numărat spectatorii din campionat, cît pe ce să-i dea cu virgulă. A obţinut un total rotund de 150.000 de […]
Şeful Ligii, zis şi „Calculatorul Uman”, a anunţat că Liga 1 are mai mulţi privitori decît populaţia României
Preşedintele LPF a numărat spectatorii din campionat, cît pe ce să-i dea cu virgulă. A obţinut un total rotund de 150.000 de spectatori în primele patru etape. Adică în jur de 4.000 de spectatori pe meci. Mai puţin decît anul trecut, observă el, cînd au venit 170.000 de oameni la stadion. Diferenţa îl lasă rece pe Gino Iorgulescu.
Nu e un minus de 20.000, e un plus! Teoretic, ar fi trebuit să fie mai mulţi spectatori decît anul trecut. Dar e cald, e perioada concediilor, Steaua – Dinamo n-a fost programat în primele etape, iar Steaua a jucat două meciuri fără spectatori. „Deci trebuie să mai lucrăm la disciplinarea suporterilor!”, a tras concluzia şeful Ligii.
Păi, să lucreze! În iarnă, Iorgulescu milita pentru spectacole pirotehnice la peluză, era fanul torţelor şi al fumigenelor la derby. Acum să facă şi instrucţia în caz de incendiu. Ideea „disciplinei” a reprezentat firul roşu din conferinţa de presă a şefului Ligii. Iorgulescu i-a disciplinat pe antrenori: „La întocmirea contractelor, ar trebui să fie mai atenţi.
Dar şi ei se grăbesc cu demisiile!”. L-a disciplinat pe Victor Piţurcă. După ce i-a recomandat, de mai multe ori, să plece de la „naţională”, acum îi recomandă jucători pentru meciul cu Grecia. L-a disciplinat şi pe şeful FRF, „să se mai gîndească şi să-l propună pe Mircea Sandu”, la postul din Comitetul Executiv al UEFA: „Nu văd o persoană mai potrivită decît el, care să ne reprezinte mai bine!”.
La un moment dat, în iunie, Iorgulescu a pomenit şi de un cod de etică, dedicat şefilor de cluburi, ce să spună, cum să spună şi cît în dezbaterile televizate. Dar se pare că a renunţat între timp, la proiect. Şefii de cluburi au deja un cod după care se orientează, Codul Penal.
„Promit să fiu preşedinte deschis care să recredibilizeze fotbalul. Vrem să readucem lumea la stadion!”, a promis Iorgulescu, după ce-a fost ales în fruntea LPF. Un fotbal reprezentat, la orice nivel, de Mircea Sandu e oricum, numai credibil, nu. Dacă antrenorii nu se grăbesc cu demisiile, nu înseamnă că a dat stabilitatea peste Liga 1. Dacă suporterii sînt disciplinaţi, cu batistele călcate şi unghiile tăiate, nu devin brusc mai numeroşi. Iar „naţionala”, cu sau fără Mutu şi Sînmărtean, nu mai este de mult oglinda campionatului.
Oglinda campionatului îi arată pe cei 4.000 şi ceva de spectatori pe meci. Mai puţini ca anul trecut. E adevărat că LPF comunică mai eficient cu lumea din jur. Comunică un pic prea eficient. Iorgulescu a ţinut să se laude cu milioanele şi milioanele de români care urmăresc Liga 1 la TV, pe mobil sau pe calculator. De data asta, n-a socotit mental, a citat statistici: „10,8 milioane de utilizatori de Internet”, „peste 3 milioane de familii” (adică, în medie, peste 9 milioane de persoane).
Dacă-i adăugăm pe cei 150.000 de spectatori, rezultă o mulţime aproape cît populaţia României. În ritmul ăsta de creştere demografică a microbiştilor, la următoarea conferinţă a lui Iorgulescu, Liga 1 bate Premier League şi la audienţă, şi la spectatori. Mai ales că se termină perioada concediilor şi vine frigul.