Finanțatorii fără chip
Un paradox de vară: proprietarii CS U nu punctează la imagine în dreptul lor, ci în dreptul Primăriei Craiova.
CS U Craiova se află pe locul doi în clasamentul cheltuielilor pe transferuri, din intersezon. Pe primul loc se află Steaua, […]
Un paradox de vară: proprietarii CS U nu punctează la imagine în dreptul lor, ci în dreptul Primăriei Craiova.
CS U Craiova se află pe locul doi în clasamentul cheltuielilor pe transferuri, din intersezon. Pe primul loc se află Steaua, conform unei statistici realizate de reporterii Gazetei. Campioana are un obraz de ținut, nimic neobișnuit. Ciudat e ca o noupromovată să plătească sute de mii de euro, în plină secetă financiară în Liga 1.
O altă curiozitate legată de echipa olteană constă în faptul că finanțatorii se mențin într-o umbră deasă. Nu apar la prezentări oficiale, nu intră prin telefon să comenteze faulturi, nu fac conferințe de presă. Nu dau din mînă în lojă la stadion. Finanțatorii fără chip și fără sonor reprezintă, de fapt, normalitatea în fotbal. Dar, în acest caz, normalitatea încă bate la ochi. N-a fost suficient testată. La începutul anului, Adrian Andrici, unul dintre acționarii de la CS U, para eventualele suspiciuni, spunînd că nu ia bani de la primărie, nici direct, nici indirect: “Noi urmărim un cu totul alt model de business, dorim să facem din CS U prima echipă românească listată la bursă”.
A zis asta și a tăcut. Acționarul majoritar, Mihai Rotaru, a vorbit și mai puțin. Ca investitor în acționariatul SIF Moldova, Rotaru are o tabără a lui, conectată puternic cu zona politicului. Ca proprietar de firmă de construcții, majoritarul Craiovei deține în porfofoliu cîteva contracte consistente cu statul. Cîteva zeci de contracte, mai exact, multe dintre ele – cu Primăria București. Cum ar veni, nici el nu ia banii Primăriei Craiova. El ia bani de la Primăria București și-i dă (nu-i aruncă pe fereastră!) la echipa înființată de Primăria Craiova.
CS U se află într-o situație aproape ideală. Are spatele financiar asigurat și nu trebuie să suporte toanele televizate ale finanțatorilor. Aproape ideală, pentru că, în absența proprietarilor, primarul din Craiova rămîne singura prezență notorie de la echipă. Asta nu e tocmai normal, dar fotbalul local a fost mereu un subiect forte în agenda Liei Olguța Vasilescu.
Și după ce-a fost preluată de către Rotaru și Andrici, CS U rămîne asociată cu Primăria Craiova. Este o altă raritate aceasta: “O echipă a Primăriei” cu proprietari privați. Nu e un model de business, e un model de PR, care garantează cîștiguri de imagine. Nu se știe cît va dura, de vreme ce primarul Craiovei nu exclude posibilitatea de genul CS U să primească fonduri și de la bugetul local, pe viitor.
“Din fericire, nu va trebui să investim cît investește Iașiul sau alte municipalități”, a spus primarul din Bănie. Din nefericire, pe lîngă faptul că sînt susținute netransparent din bani publici, mai este o problemă cu echipele “nășite” de primării. Nașii lor politico-administrativi au tendința să se amestece în treburile fotbalului.