Bugetul din buzunarele condamnaţilor
După Dosarul Transferurilor, doar Rapid cere despăgubiri. Insolventele Dinamo, Gloria şi Oţelul nu se simt încă vătămate de lipsa unor milioane de dolari.
Patru cluburi au fost prejudiciate cu o sumă totală de aproximativ 10 milioane de dolari, în urma […]
După Dosarul Transferurilor, doar Rapid cere despăgubiri. Insolventele Dinamo, Gloria şi Oţelul nu se simt încă vătămate de lipsa unor milioane de dolari.
Patru cluburi au fost prejudiciate cu o sumă totală de aproximativ 10 milioane de dolari, în urma faptelor din Dosarul Transferurilor. Dintre cele patru, unul singur a solicitat în instanță recuperarea prejudiciului. Este vorba de FC Rapid. Pe culmile derutei financiare, clubul giuleștean s-a întors înapoi, spre cauza primă a ruinei sale. Cere socoteală nu pentru că ar fi un club răzbunător de felul lui, care ține amarnic la bani, nu la farmecul vieții. Însă echipa din Grant se află în insolvență și trebuie să încerce să recupereze toate datoriile. Din fericire, există legi care să ne oblige să ne cerem drepturile.
Nici celelalte trei cluburi prejudiciate în Dosarul Transferurilor – Dinamo, Oțelul și Gloria Bistrița – n-o duc mai fericit cu banii. Primele două au intrat anul acesta în insolvență. De fapt, au fost împinse ușurel de actualii lor proprietari. Gloria Bistrița a intrat în insolvență acum un an și se zbate să supraviețuiască în Liga a 2-a. Toate trei au 8,7 milioane de dolari puși deoparte, în buzunarele condamnaților. Trebuie doar să întindă mîna și să-i ceară, la tribunal. Chiar dacă nu-i obțin, măcar îi obligă pe datornicii lor, condamnați în Dosarul Transferurilor, să se declare ei înșiși falimentari.
Pe baza verdictului pronunțat cu patru luni în urmă, actualii șefi ai celor trei cluburi puteau cere despăgubiri și fără a fi strînși cu ușa insolvenței. E adevărat că situația în acte s-a încurcat ca un car de fîn. Mai repede găsești acul decît adevăratul posesor al echipei. De pildă, Ionuț Negoiță, majoritarul de la Dinamo, i-a acuzat pe predecesorii lui de jaf, dar, cînd să treacă la fapte, lasă totul în seama vechii societăți, cea care deține 11,08 la sută (farmecul zecimalelor!) din tot Dinamo. Vechea societate, CS FC Dinamo, este controlată de Nicolae Badea, marele absent din saga transferurilor penale. Badea, pe sub nasul căruia s-au comis fraudele, iar el nici măcar n-a bănuit…
Cît despre Oțelul, ei bine, ironia sorții, paguba din Dosarul Transferurilor reprezintă mărunțiș pentru spălătorie, în jur de 400.000 de euro, pe lîngă milioanele de euro din Champions League, evaporate din conturi, după schimbarea de conducere. Dacă cluburile ar fi persoane fizice, și-ar cere singure dreptul. Cine nu-și cere înapoi portofelul furat, cine nu se consideră vătămat dacă i-a intrat un hoț în casă?
Uite cine! Gloria Bistrița. Este o echipă finanțată de la bugetul local. După ce au virat în contul Gloriei fotbalistice milioane de lei, bani publici, Primăria și Consiliul Local din Bistrița nu concep că ar putea cere ceva înapoi. Nu de la fostul președinte, Jean Pădureanu, să nu pară sadice. Să ceară de la cei care au profitat de pe urma afacerilor cu Jean Pădureanu! Dar primăriile și consiliile locale care dau bani la fotbal procedează ca pasărea pluvian, de pe Nil, se mulțumesc cu ce rămîne printre dinții crocodililor.
Dosarul Transferurilor rezumă un deceniu de fotbal în România. Iar placiditatea conducătorilor de echipe care nu ridică nici un deget pentru a repara răul făcut nu anunță nimic optimist și nou.