Iar i-am invadat!
Marea Britanie sub şoc! „Huliganii” dinamovişti au aruncat cu doze de bere pe teren în loc să le ducă la coş, pentru reciclare La cum relatează „Daily Mail” isprăvile dinamoviştilor în amicalul cu Hearts, ai impresia că acolo s-a petrecut […]
Marea Britanie sub şoc! „Huliganii” dinamovişti au aruncat cu doze de bere pe teren în loc să le ducă la coş, pentru reciclare
La cum relatează „Daily Mail” isprăvile dinamoviştilor în amicalul cu Hearts, ai impresia că acolo s-a petrecut ceva teribil. Ceva ce vor învăţa copiii englezi la şcoală, la ora de istorie: 6 iulie 2014, bătălia cu doze de bere de la Leigh. „Petarde explodau, rachete zburau, iar în timpul ăsta fanii lui Dinamo urlau la garduri”, povesteşte, abia stăpînindu-şi sîngele rece, reporterul trimis cu temele făcute, la faţa locului.
Nu, nu veniseră sutele de mii de imigranţi pe care „Daily Mail” îi aşteaptă încă la aeroport. Cei peste 300 de suporteri ai lui Hearts au rezistat eroic la asediul unei armate mici, dar dezlănţuite, de 5-6 ultaşi alb-roşii, rezidenţi în Marea Britanie. „Frustraţi” şi „furioşi”, românii au aruncat cutii de bere şi petarde pe teren. Nu erau furioşi pe localnici, erau furioşi pe jocul lui Dinamo, dar mai contează?
La pauză, au fost daţi afară din stadion şi au fost lăsaţi să urmărească repriza a doua contra unei taxe de 10 lire. Chiar şi dincolo de gardul de sîrmă, grupul de „huligani” a semănat panică în tabăra inamică. Au urlat, au despăturit un banner şi au furat steagul moştenire de familie din mîinile unor fani Hearts. Corespondenţa de pe frontul amicalului este însoţită de poze pe măsură. Cei 5-6 fani ai lui Dinamo stau sprijiniţi de banner şi se uită cum fumegă „rachete” din iarbă.
În ton cu galeria, Laurenţiu Rus l-a alergat pe arbitru, l-a bruscat şi a refuzat să iasă de pe teren, cînd i s-a arătat „roşu”. „În ciuda tututor acestor piedici, Hearts a reuşit să cîştige cu 2-1”, se încheie apoteotic articolul din „Daily Mail”. Înainte de a ofta, de a ne frînge mîinile, „Uite, iar ne facem de rîs pe-afară!”, să ţinem cont că este vorba de o publicaţie care a întreţinut isteria „invaziei” de români în Marea Britanie. Articolul din „Daily Mail” nu menţionează, de exemplu, scandările paşnice ale fanilor lui Hearts, din seria „Jos mîna de pe portofelele noastre!”. Trebuie să ni-i imaginăm pe fanii lui Hearts, toţi nişte cetăţeni exemplari, pietrificaţi de teroarea românească.
Faptele de vitejie ale fanilor dinamovişti nu sînt zburdălnicii nevinovate. Nu ne mîndrim cu ele, nu e nimic de lăudat. Avem şi noi huliganii noştri, britanicii îi au pe-ai lor, băieţi de pension, unul şi unul, care aruncă doar linguriţe, zaharniţe şi ceşti de ceai pe teren. Ai noştri trag cu petarde, ai lor trag cu arme în elicopterele poliţiei. Dacă s-ar bate între ei, reporterul de la „Daily Mail” ar scrie cam aşa: „Ai noştri, ca brazii, i-au pus pe fugă pe laşii români”.
Articolul despre violenţele românilor la amicalul cu Hearts nu schimbă cu nimic răcoroasa impresie pe care o au insularii despre barbarii din Balcani. Doar întreţine un clişeu. Ziarul îşi fidelizează cititorii confirmîndu-le cele mai negre temeri şi flatîndu-le inteligenţa în acelaşi timp. Da, sînteţi deştepţi, v-aţi prins cum stau lucrurile: românii haotici ne vor lua cu asalt ţara, ne vor ocupa locurile de muncă, locurile de parcare, locurile din galerie, toate locurile, în general. Cei 5-6 fani dinamovişti sînt doar avangarda, la un moment dat o să debarce şi Vlad Ţepeş, escortat de Hagi şi Nadia.
Dacă reporterul bătăliei epice de la Leigh ar fi consemnat că au existat derapaje şi de-o parte, şi de alta, nu-l credea nimeni. Chiar dacă ultraşii lui Dinamo ar fi aruncat cu flori, tot ieşeau rău. „Daily Mail” şi-ar fi înştiinţat publicul că la amicalul cu Hearts nişte români au produs o explozie de petale. Nimic de făcut. Francezii rîd de noi că sîntem „cerşetori”, englezii – că sîntem „huligani”, italienii – că sîntem „ţigani”. Şi dacă stai să te gîndeşti, felul cum ne văd fiecare dintre aceste popoare civilizate spune mai multe despre ei decît despre noi. Pe noi, aşa cum ne ştim, ne reprezintă mai degrabă fuga lui Laurenţiu Rus după omul cu regulile decît fumigenele aruncate peste gard.