Educaţia lui Nilă
Mihai Costea îşi întrerupe iar studiile ca să joace fotbal. Noroc că acum poate ajunge doctor fără să ia Bac-ul.
Mihai „Nilă” Costea a fugit cu caii de la Steaua la o echipă din Polonia. E un fel de-a spune […]
Mihai Costea îşi întrerupe iar studiile ca să joace fotbal. Noroc că acum poate ajunge doctor fără să ia Bac-ul.
Mihai „Nilă” Costea a fugit cu caii de la Steaua la o echipă din Polonia. E un fel de-a spune că a plecat de la un club care-l scosese din lot acum aproape un an. Fratele mai mic a ajuns la echipa a doua inexistentă a roş- albaştrilor după ce a sărit peste o masă. N-a vrut să coboare la cina de grup, iar Reghecampf l-a pedepsit.
Lunile au trecut, atacantul-problemă a rămas pe dinafara echipei. A avut suficient timp liber încît să-şi reconsidere priorităţile şi să-şi reia studiile. La insistenţele iubitei lui, scrie „Cancan”, Costea s-a înscris în clasa a zecea, la seral. „Şi ca şofer îţi trebuie Bac-ul!”, observă nelipsitul apropiat anonim al lui Costea. Urmează o remarcă tranşantă: „Nu trebuie să fie olimpic, doar să îşi termine studiile!”.
Cota lui Costea ca fotbalist nu e direct proporţională cu numărul lui de clase de liceu. „Asta nu devine după facultăţi”, cum ar spune tatăl adevăratului Nilă. Cei de la Zawisa Bydgoszcz nu s-au orientat după foaia lui matricolă şi activităţile extracurriculare prin cluburi de noapte. L-au luat pentru că „Steaua nu ar fi plătit 1,3 milioane de euro pentru un fotbalist slab”. La scara fotbalului românesc, Costea mezinul reprezintă nu chiar un olimpic, dar măcar un premiant, cel puţin pe hîrtie.
Prin tradiţie, a doua opţiune, după fotbal, educaţia tocmai cîştigase puţin teren în preocupările lui. Dacă rămînea liber de contract, Nilă ajungea să dea Bac-ul şi să înveţe pe de rost caracterizarea lui Ilie Moromete şi alte comentarii. Oferta de la Zawisa Bydgoszcz a întrerupt din nou viaţa de licean a lui Mihai Costea. Dar chiar şi aşa, în felul abrupt în care pun problema apropiaţii săi citaţi de tabloide, atacantul de 28 de ani are o înţelegere mai profundă decît miniştrii asupra rostului şcolii. El s-a întors la liceu, ca să poată practica mai tîrziu o meserie,nu ca să aibă cu ce umple CV-ul de campanie.
Norocul lui este că Guvernul tocmai a dat o lege în sprijinul fotbaliştilor care n-au timp să treacă pe la ore. În timp ce joacă în Polonia, Costea poate da examenul de Bac de cîte ori vrea, cînd vrea, pînă-l trece. Şi chiar dacă nu trece Bac-ul şi nu va putea profesa ca şofer, dar va putea merge la facultate fără el, va face cursuri la distanţă şi îşi va putea lua şi doctoratul, la distanţă, fără să fie nevoie să intre o dată în amfiteatrul universitar. Ca doctorand, Costea ar avea permisiunea să efectueze cercetările acasă, în vestiar sau pe teren, în pauza meciului.
Aşadar, Nilă, nu fi trist! Şcoala nu te vrea tirist! Te vrea cel puţin taximetrist! Nu e obligatoriu ca atacantul să revină în bancă. Mai degrabă s-ar concentra pe antrenamente şi pe orele de masă de la noul lui club. Că în ţară, sigur nu mai prinde post liber pe la vreo echipă. Cu noua lege inflaţionistă a educaţiei, în curînd la porţile cluburilor va bate prima promoţie de doctori în dribling şi de masteranzi ai paselor în adîncime. Şi apropiaţii generici vor comenta la ziar: „Iată-l, s-a făcut fotbalist tocmai pentru că i-a plăcut cartea!”.