Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Jeepule, bicicletă mică

Premieră în ciclism! Anul acesta, FRC se pregăteşte să organizeze Turul României prin tribunale.

La Federaţia Română de Ciclism, se folosesc numai detergenţi Chanel, hîrtie igienică persană, ţesută manual, şi carioci cu Swarovski. Altfel, cum să explici 100.000 de euro […]

miercuri, 2 iulie 2014, 8:51

Premieră în ciclism! Anul acesta, FRC se pregăteşte să organizeze Turul României prin tribunale.

La Federaţia Română de Ciclism, se folosesc numai detergenţi Chanel, hîrtie igienică persană, ţesută manual, şi carioci cu Swarovski. Altfel, cum să explici 100.000 de euro cheltuiţi pe consumabile? Banii respectivi au fost alocaţi pentru participarea sportivilor români la CM de ciclism din SUA. Dar, conform facturilor cercetate de poliţiştii de la Antifraudă, suta de mii ar fi ieşit din decor la primul viraj contabil.

La începutul săptămînii, sediul FRC a fost percheziţionat, iar conducerea forului a fost declarată suspectă de abuz în serviciu, fals intelectual şi evaziune fiscală. Dacă ar mai efectua, prin sondaj, cîte un raid de control pe la alte federaţii sportive, poliţiştii ar descoperi probabil şi alţi bani publici după care s-a tras apa.

Nu sînt sume impresionante, cele menţionate în ancheta de la FRC, dar sînt sume importante, pentru că ne oferă o explicaţie. Iată de ce se plîng, anual, şefii de federaţii că banii daţi de MTS nu le ajung. Trăim vremuri grele, preţurile sînt mari, iar sportul nostru e sărac. Abia-şi permite tenişi Jimmy Choo, din colecţia de acum doi ani. În cazul ciclismului, luxul decadent are vechime. Dacă funcţionarii din MTS ar avea răgaz să intre pe net, să se uite la televizor ori să citească ziarele, intrau la bănuieli încă de acum cinci-şase ani. S-ar fi întrebat dacă nu cumva e ceva putred la FRC. De exemplu, conform site-ului Ciclism.ro, FRC cheltuia în 2009 de trei ori mai mult pe salariile celor şapte angajaţi decît pentru organizarea de competiţii la nivel naţional.

Dar MTS nu s-a întrebat. Înţelepciunea managerială a şefilor din sportul pe două roţi levita, pînă mai ieri, mai presus de orice îndoială. Ministerul s-a obişnuit să le dea bani federaţiilor fără să pună nici un fel de condiţii. Fără să verifice unde şi pentru ce sînt folosiţi. Dacă federaţia respectivă aduce performanţe pe tavă, i se suplimentează bugetul. N-o mai întreabă nimeni de sănătate, de chitanţe.

Ciclismul nu are alibiul rezultatelor. MTS putea măcar să se întrebe de ce n-avem şi noi dopaţii noştri strecuraţi în pluton, în competiţii internaţionale. Conform Kanal D, FRC cumpăra pe hîrtie biciclete cu motor de jeep, de 30.000 de euro bucata. Dar în peisaj nu se presimite nici o Simona Halep,care să concureze în Turul Franţei şi să justifice achiziţii din astea entuziaste. N-o să ne promită prea curînd miniştrii: „Trimiteţi copiii să pedaleze, că noi le construim 1.000 km de piste de biciclete pînă în 2020!”.

A apărut, la un moment dat, Eduard Carol Novak, medaliat cu aur la Paralimpice, în 2012. A fost premiat de Guvern, a fost schimbată o lege pentru el, a candidat apoi la şefia FRC şi a cîştigat, în primăvara lui 2013. După instalare, a declarat că a găsit mare debandadă în actele federaţiei: aproape 1 milion de euro volatilizaţi, în zece ani. Spre sfîrşitul anului trecut, Novak a fost suspendat din funcţie de colegii din FRC. Pe motiv de percheziţii, alegerea noului preşedinte, programată pentru sfîrşitul lui iunie, a fost amînată din nou.

Novak şi secretarul FRC sînt suspecţi în cadrul anchetei Direcţiei de Investigare a Fraudelor. Se fac cercetări şi asupra a peste 20 de firme, către care ar fi fost derturnaţi banii ciclismului. O reţea în toată regula! Şi e vorba de o singură federaţie dintre cele 63 finanţate de MTS. Din cauza luptelor intestine, FRC n-a primit nici un ban de la Minister în 2014. Dar, dacă n-ar fi existat carambolul pentru putere, ciclismul ar fi fost finanţat în continuare, cu ochii închişi.

E bine de ştiut! Iată încă o metodă de a încasa fonduri nerambursabile de la stat: să-ţi faci o federaţie sportivă. Cînd nu simţiţi nevoia să faceţi mişcare pînă la magazin, după detergent ieftin, banal, de care cumpără toată lumea, gîndiţi-vă la un sport şi cum să se cheme. Atît. Oricum n-o să vă întrebe nimeni ce-i aia „Federaţia de Powelifting” sau „Federaţia de Vovinam Viet Vo Dao”. Numele sportului e partea grea, creativă. Restul vine de la sine.

Orice federaţie are un sediu şi nişte cheltuieli standard: creioane No.5, pixuri 4X4, cerneală de sepie şi ascuţitori personalizate pentru pene de gîscă. Atît îi interesează pe birocraţii din MTS. Prin natura funcţiei, ei n-o să aibă niciodată curiozitatea să afle cum arată bicicleta aia de 30.000 de euro. Că doar n-a fost luată din banii lor, a fost luată din banii statului.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

brod (87 comentarii)  •  2 iulie 2014, 9:44

bine spus, bine scris.
în materie de căutat banii dispăruţi, acesta poate fi doar începutul. cine-i de vină? presa, băsescu şi DNA-ul… în ce ordine vreţi dv.

Valyk (4 comentarii)  •  2 iulie 2014, 14:43

Din cate stiu eu decizia de suspendare a lui Eduard Carol Novak a fost declarata nula de Minister pentru ca a fost luata de cativa dinozauri speriati ca le fuge pamantul de sub picioare odata cu debarcarea smenarului sef Selejean. Secretarul federatiei de ciclism anchetat acum este tocmai acest Selejean si ancheta vine la sesizarea actualului presedinte al Federatiei care asa cum spui in articol a descoperit nereguli imense. Ciclismul a fost condus practic de secretarul Selejean si dovada competentei lui stau banii disparuti alaturi de performante. Ciclismul pe sosea a ajuns in coma sub conducerea lui iar celelalte ramuri au fost ignorate. Un punct de vedere oficial al actualului presedinte nu ar fi stricat alaturi de articol.
In rest observatia legata de proasta administrare de catre minister a fondurilor catre federatiii este perfect valabila. Dreptul oamenilor la asociere si dreptul lor de a primi finantare de la minister nu cred ca se poate pune in discutie dar se poate pune in discutie nivelul si controlul finantarilor.

dariu (27 comentarii)  •  2 iulie 2014, 15:01

caterinca des intalnita despre cum se arunca banii pe nimicuri. in rest, se vede ca esti pe un taram nesigur. habar n-ai ciclism si se regaseste asta in fiecare cuvintel. si se pare ca nici tenis nu prea stii. federatiile gestioneaza in tenis si-n ciclism, nu-ti cresc ele nimic. armstrog a fost crescut si sustinut de federatie? sau de us postal? tre sa vina cineva cu bani sa te dopeze pentru ciclism sau tenis. gen, romgaz, electrica sa etc.

M Chile B (383 comentarii)  •  2 iulie 2014, 15:12

de ciclism si cataclisme se ocupa parca Dorel Na si, ce ma intereseaza pe mine ciclicataclismul ? Nu mai sint boabe negre in orez ? Hai Chile !

Andrei (4 comentarii)  •  2 iulie 2014, 15:47

Urmărind materialul de la Kanal D și recitind știrea de pe Mediafax, din câte am înțeles Eduard Novak e cel care a chemat polițiștii de la Direcția pentru Investigarea Fraudelor:

„Acum sunt în derulare percheziţii la sediul federaţiei. Noi am sesizat poliţia în legătură cu neregulile făcute, cu facturi false, neplata datoriilor şi sute de mii de euro dispărute din conturile federaţiei. Conducerea veche este cea anchetată”, a spus Novak.

Există informații că Novak ar fi și el investigat?

Mihai Rusu (33 comentarii)  •  2 iulie 2014, 17:08

„Volatilizarea” finaciara de la FRC, este caracteristica pt. mai toate federatiile din MTS. Disparitia oficiala a banilor fara vreun Audit (independent), a devenit un delict cavaleresc al federalilor nostri, „pradatori” a cca 25% din bugetul pentru plata administrativului. La FRT (unde am candidat pt functia de presedinte) am constatat acest procentaj existent si azi in valoare de cca 120.000€ din 400.000 tot bugetul !! In 2009, auditorii si Doina Melinte, au descoperit o suma de 250.000 € disparuta fara urme, ceea ce arata practica generala de folosire (personala)in FRT a banilor din sponsorizari (publice).
La polo, handbal, fotbal, box sau alte federatii, GSP a investigat si a descoperit „banii mascati” de specialisti, astfel incit MTS este obligat acum, sa faca ordine. Dar sub influenta politica actuala, „Misiunea Tinerilor Securisti” in frunte cu Mihai Plesita consilier MTS, ramine sub protectia Puterii care „executa” orice incercare legala de control/transparenta financiara.

a banilor mai P publici

laibner (1 comentarii)  •  2 iulie 2014, 20:42

Sunt multe de spus,dar atata timp cat regulamentul federatiei este facut pentru ei si nu poti participa la o sedinta decat invitat ,,daca faci parte din echipa”este greu sa ti spui cuvantul!Afacut cineva o analiza a cheltuielilor facute anual si ce rezultate sau obtinut.????Vor trebui ani pentru a sterge imaginea creeata de niste oameni care in mare parte au fost paraleli cu notiunea de SPORT.

Alex One (132 comentarii)  •  3 iulie 2014, 6:39

D-l Rusu, MTS da bani la FRF ?

Cristian M (1 comentarii)  •  3 iulie 2014, 11:33

Am facut parte din comisia de inventariere a actelor de la FRC. Inainte de toate nu NOVAK este anchetat ci SELEJAN, BADEA, FLOARES, TUDORA, BREBENE, BECKMERY si altii.
A doua zi dupa ce am intrat la inventariere pe palier la o alta federatie s-a deschis usa ca iesea o doamna si ce am vazut m-a ingrozit : se tocau acte la masina speciala de tocat. Alt membru a comisiei a vazut la alta federatie 7 saci de acte tocate. O ancheta urgenta a DNA se impune la toate federatiile. Sportivii, cluburile trebuie sa iasa in fata presei si sa semnaleze neregulile.

bo (1 comentarii)  •  4 iulie 2014, 20:55

Ne miram de dimensiunile sumei 100.000 de euro este hilar am impresia ca anul trecut s-au cheltuit la nivel de minister aproximativ 7 milioane de euro pe rente viagere si premieri!!!(de parca s-au antrenat si au mers la competitii pe banii lor apropo eu as platii sa pot urca pe podium este o onoare ce nu justifica alte recompense).

Comentează