Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

„Naţionala” în capcana trecutului

După ce a văzut Grecia umilită la CM, Piţurcă s-a convins că am ratat barajul din vina arbitrilor

Victor Piţurcă a prins din zbor refrenul cu greşelile de arbitraj puse în coasta marilor echipe. Aşa a relansat, după cîteva luni […]

luni, 16 iunie 2014, 11:39

După ce a văzut Grecia umilită la CM, Piţurcă s-a convins că am ratat barajul din vina arbitrilor

Victor Piţurcă a prins din zbor refrenul cu greşelile de arbitraj puse în coasta marilor echipe. Aşa a relansat, după cîteva luni de gestaţie a capodoperei, explicaţia lui preferată pentru absenţa României de la turneul final. N-a sunat destul de convingător după barajul cu Grecia. Aşa că a aşteptat răbdător ca adversarii să-şi frîngă gîtul fără elan în primul meci din grupe, 0-3 cu amicii noştri, columbienii. „Poate dacă nu erau acele greşeli de arbitraj am fi mers şi noi la Mondial!”. Zise antrenorul „naţionalei” care tocmai a pierdut la pas un amical şi a cîştigat experienţa vieţii în faţa Algeriei.

Într-adevăr, arbitrajul n-a fost perfect, nici pe departe, la barajul cu elenii. Dar nu arbitrajul poartă întreaga vină pentru scorurile de 1-3 în deplasare şi 1-1 pe teren propriu. „Asta e, Grecia ne-a bătut şi ei joacă astăzi acolo. Mă simt frustrat”, a mărturisit selecţionerul, la Dolce Sport. Ei joacă astăzi acolo, dar pe post de buni încasatori.

Dacă ar fi să ne luăm după ce scria Piţurcă în raportul de activitate prezentat FRF, Grecia e o putere redutabilă în fotbalul mondial, „o echipă experimentată”, „cu un antrenor portughez valoros”, „grecii se apărau în majoritatea timpului atrăgînd adversarul în capcana jocului ofensiv, surprinzîndu-i ulterior pe contraatac”. Dacă ştiau columbienii cu cine au de-a face, ar fi evitat „capcana jocului ofensiv” şi ar fi aşteptat prudent să fie surprinşi că nu s-a retras Karagounis.

Din motive numai de el ştiute, selecţionerul a descris Grecia ca fiind „extrem de altruistă”. „Trebuie să recunosc că şi valoarea adversarului a făcut diferenţa”, preciza el în raport. Eşecul României era pus pe seama „greşelilor personale ale jucătorilor”, a arbitrajului „total potrivnic” şi, la modul eventual, pe seama tacticii: „Poate că şi eu am greşit din punct de vedere tactic, exercitînd un pressing foarte avansat, cînd se impunea un joc de aşteptare, de hărţuială, pentru a putea dezvolta contraatacuri cînd intram în posesia mingii”. Cînd au citit asta federalii, probabil s-au simţit frustraţi că nu înţeleg nimic din aceste strategii de după război. Ca să-i batem pe greci, trebuia să jucăm la fel ca ei, cu armele lor. Ei aşteaptă, noi aşteptăm, cine cască primul stă acasă, cam aşa, nu?

Ei bine, dacă regretăm că n-am hărţuit Grecia, ca să ajungem la Mondial, înseamnă că am ajuns prea departe cu regretele, am trecut graniţa spre ţara ridicolului. În „altruismul” ei, Grecia ne-a dat patru goluri, deşi pînă şi Piţurcă nota în raport că Grecia e faimoasă pentru victoriile la scor minim. Nouă ne-a dat patru, apoi a încasat trei de la Columbia. Se pare că valoarea grecilor, pe care o ridica în slăvi Piţurcă, nu face diferenţa de fiecare dată.

„Tricolorii” n-au de ce să se simtă frustraţi că nu se află la acest turneu final. Ar trebui să se simtă, dimpotrivă, uşuraţi. Bine că grecii mai fac daruri. Uite cum şi-au pus, altruiştii de ei, obrazul şi sciaticul la bătaie în locul nostru.

Selecţionerul a căzut în capcana timpului şi, în funcţie de ce fac grecii în Brazilia, îşi imaginează diferite variante de trecut. Că în materie de viitor, se ştie, cît rămîne el la „naţională”, nu există decît o singură variantă, cea în care valoarea algerienilor face diferenţa. Trecutul „naţionalei”, însă, se schimbă mereu, de aceea şi Generaţia de Aur străluceşte mai tare acum decît acum 20 de ani. Aşadar, dacă echipa lui Fernando Santos ar fi cîştigat în faţa columbienilor, Piţurcă ar fi comentat: „V-am spus că Grecia nu e un adversar accesibil!”. Dacă era remiză, ar fi lăudat „experienţa” străveche a grecilor la întins capcane troienilor.

Se cheamă că eşti frustrat cînd eşti privat de un bun care ţi se cuvine sau de un drept legitim. Oare cred şi fanii că era dreptul legitim al „tricolorilor” să se afle la Mondialul brazilian, în locul grecilor? Poate că da, poate că nu. De suferit, oricum, suferă tot microbistul care n-are echipă acolo.

Ca să mai punem nişte zahăr pe rană, să ne imaginăm cum ar fi plănuit Piţurcă „un joc de aşteptare, de hărţuială” în faţa Columbiei. Cam ce-au plănuit şi grecii, de altfel. După meci, selecţionerul ne-ar fi explicat motivele înfrîngerii cu 1-7: „Puteam dezvolta contraatacuri dacă intram şi noi în posesia mingii! Dar arbitrul japonez ne-a fost total potrivnic!”.

Comentarii (24)Adaugă comentariu

dani (88 comentarii)  •  16 iunie 2014, 12:27

M-am obisnuit sa citesc comentarii placute, interesante-scrise cu umor si cu bun simt-semnate de cel mai bun ziarist de sport din Romania. Mereu cind citesc cele scrise, ma gindesc la maestrul Ioan Chirila, marele nostru ziarist sportiv. Felicitari Dna Maria Andries!

Blatula (1 comentarii)  •  16 iunie 2014, 13:14

Cred ca s-ar fi revansat columbienii pentru ’94 si ’98 de ne suna apa-n cap. Mai bine acasa la TV cu cocalarii si pitipoancele, pontacii, baseii, antonecii & Co. Hai sa traiti bine !

andrei (1 comentarii)  •  16 iunie 2014, 13:31

Chiar si cu Van Gaal antrenor la nationala tot acasa am fi stat la acest mondial.
Voi chiar nu vedeti ca n-avem jucatori?
Toti cei care pleaca afara sunt rezerve sau sunt imprumutati, iar Liga I este in insolventa.
Nu-i tin partea lui Piturca, dar nu are cine sa antreneze (sperantele noastre antreneaza in Golf) si nu au pe cine sa antreneze.
Pierdut fotbal roamnesc, il declar nul!

ovialex23 (15 comentarii)  •  16 iunie 2014, 13:33

Maria Andries, spune-ne te rog, pe Piturca il mai ia cineva de la FRF in serios ?
Chiar in halul asta a decazut Piturca ?
Multumesc.

1q (5 comentarii)  •  16 iunie 2014, 13:37

cine casca primul….. am ras, ca daca asta era o depesa ,nu un coment electronic, ramaneau urme de lacrimi pe hartie.

Cristi (6 comentarii)  •  16 iunie 2014, 13:50

Bine ca stam acasa. Imi era jena sa privesc cum puneam autobaza in fata portii, nu jucam nimic si pe deasupra ascultam explicatii penibile dupa meci (pierdut bineanteles). Iti vine sa spargi televizorul cand iti explica Torje (sau altul) cat de nestiutori suntem noi privitorii si cat de bine au jucat ei dar au avut ghinion etc.,etc…..

Calin (24 comentarii)  •  16 iunie 2014, 14:27

Bravo Maria ! Te-am criticat la articolul cu del Bosque, dar te laud la asta pentru ca e foarte bun.

DOAR GAZU 1945 (1 comentarii)  •  16 iunie 2014, 14:35

numai la noi la rom ani gasesti scuze banale, precum ca arbitrii nau furat, terenul moale, vantul, ploaia, stelele, ghioionul , etc

NOI NU NEAM CALIFICAT NU CA GRECIA A FOST O SUPER-ECHIPA, CI CA NOI AM FOST CERT MAI SLABI CA EI, DACA IN 180 DE MINUTE nu am intrat in careul lor, si am vaut doar 3 suturi pe poarta. defapt noi suntem prea slabi pt MONDIAL SI nu grecia prea buna!

MACAR SA CALIUFICAT ECHIPA MAI BUNA, GRECIA!

danm (14 comentarii)  •  16 iunie 2014, 14:48

Daca nu am ajuns la Mondial e din vina noastra a tuturor: jucatori, antrenori, conducatori, jurnalisti, suporteri. Si mai bine ca nu am ajuns caci ne faceam de ras mai rau decat Grecia.

Ady Razvan (3 comentarii)  •  16 iunie 2014, 15:31

Andrei,poate e adevarat ce spui tu,dar cu un antrenor macar muream frumos.Muream atacand ,asa cum am facut cu Slovenia.Putem reprosa ceva in acel meci?Doar sa l injuram pe hagi,dar nici asa,pentru ca eram pe ei,pe mama lor.Cu grecii si in general inmandatele Piturca nu jucam nimic,avem un joc atat de plictisitor si previzibil incat si jucatorii se plictisesc .Ce dracu,mai bine luam 54 ,dar vedem ca ai nostrii flacai se zbat,ataca,rateaza,da cu stangul in dreptu,dar nu le lipseste vointa,dorinta.Cum se face ca au jucat asa cu Argentina,intr un amical?Daca jucam asa cu Grecia in cele doua meciuri ,eram acum aici in Brazilia si nu vedeam penibilitatea grecilor.In Romania nu s intrenori,nu jucatori.Jucatorii sunt de scoperiti de antrenori si nu invers.La noi antrenorii se roaga sa apara jucatorii,ei nestiind sa i caute,descopere.O fi Lucescu asa cum spun toti,dar el totdeuna a descoperit jucatori,le a dat sanse,ia bagat la lupta sa se caleasca…

antimafia (13 comentarii)  •  16 iunie 2014, 15:44

Asteptarile de la Piturca sunt trecute, prezente si viitoare. Este singurul „nea” rostit mai ales de „fosti”, este singurul antrenor „nea” apreciat pentru ce o sa faca candva. Cei numiti „mister” au facut ce au facut si au plecat. In general au facut ceva. Piturca putea sa faca ceva cu Italia in 2008, n-a facut dar existau premise ca o sa faca mai departe, putea sa faca ceva pentru calificarea din 2014, n-a facut dar sunt premise pentru 2016 etc. Este socotit omul care acum-acum poate da lovitura, „disciplina”, „caracterul” sunt caracteristice pentru „Nea”. Si, culmea, microbistii au inghitit inca o data, recent, ca Piturca este calea. Nu l-a mai contestat nimeni. Cred ca-l rivalizeaza pe Ponta referitor la cresterea nivelului de trai, nu se intampla acum, nu s-a intamplat nici ieri, dar maine, dar maine…

vic (1 comentarii)  •  16 iunie 2014, 15:56

daca eram la mondial, bateam pe columbieni si ne calificam din grupa. cand ne au batut olandezi toata lumea a comentat ca nu avem jucatori, ca nu jucam fotbal. acum ca i au batut usturator pe spanioli nu mai zice nimeni nimic.

Ion Ionescu (5 comentarii)  •  16 iunie 2014, 16:51

Nu mai comentati de acest barbugiu,ca are pietre in cap!
Bravo Maria , imi place articolul si toate cele scrise de tine!

Ady Razvan (13 comentarii)  •  16 iunie 2014, 18:31

Cu generatia asta cu un antrenor bun spre foarte bun,va spun ca se pot realiza calificari larand,asa cum face Elvetia,Grecia,Rusia…Nu suntem departe de ei ca valoare luat pe individualitati.Dar cu piturca si cu stilul lui cu fundul in poarta nu vom realiza nimic.Cred ca Piturca nici cu o echipa intesata de vedete nu o sa joace altfel.Il avem exemplu pe Murinho (bine comparatia e prea mare)dar acesta la fel e.Are jucatori unu si unu si el joaca cu fundul in poarta si pe contra.Nu avem jucatori de posesie si asta se vede din aviona si nici asa ordonati si atunci nu i normal sa jucam alt sistem si alta partitura?Si inca ceva..chiar nu l vede nimeni pe Chiriceh noul inchizator.Chiar asa orbi sunt si la Tottenham si la noi ca omul asta are acel joc de inchizator,ca nu are lovitura de cap si iesirile din aparare cu mingea la picior ne lasa descoperiti?Raman la parerea mea nu avem antrenori,asta e marea problema.

Filbert (40 comentarii)  •  16 iunie 2014, 19:40

Ma mir ca pizurka nu zice ca pe noi ne-au batut acum vreo 3 luni si ca au mai imbatrinit de atunci, la virsta lor conteaza fiecare luna 🙂

(Mariutsa, lasa-te de fumat mai fato!)

V. (17 comentarii)  •  16 iunie 2014, 21:01

Proabil v-ati prins…Pitzi pregateste (exerseaza) raspunsul pentru esecul de la viitoarele calificari la Europene…aceeasi frustare il va apasa si atunci…posibil tot datorita grecilor.

helioglobalus (21 comentarii)  •  16 iunie 2014, 21:04

Propun înfiinţarea trofeului „Cupa Victor Piţurcă” pentru cel mai habarnist selecţioner. Nominalizările mele la C.M.2014 sunt: categoria Panoramix-Piţurcăchix
Locul 3-Vicente del Bosque, no comment.
Locul 2-Roy Hodgson, care nu i-a utilizat pe Luke Shaw, probabil cel mai bun fundaş stânga şi pe Lambert, jucător de impact şi combinativ în atac.
Locul 1-cu felicitări OSCAR WASHINGTON (ce naş a avut!) TABAREZ alias Tabarles, care l-a menajat pe Suarez, în antrenamentul Costa Ricăi cu public. Deja nu ne este dor de Piţuică!

JJdinFJ (17 comentarii)  •  16 iunie 2014, 21:42

Ce spune despre noi, romanii, faptul ca tinem un incapabil pe banca tehnica a nationalei chiar dupe ce ne-am convins ca omul e total depasit ca antrenor? Ne ride lumea. Un singur lucru va mai spun: cu Piturca in campania pentru Europene, atentie la Insulele Feroe! Sa nu ne mire un egal acasa: sunt foarte experimentati si casca mai rar ca noi. Barbutul ei de treaba, cum ne-a Sandit asta pe toti!!!

sorinescU (11 comentarii)  •  16 iunie 2014, 21:58

prea bun…”prea ca la tzara”… admirativ, nu peiorativ! iar despre ‘nea’………………………………

BarfaDinShantz (19 comentarii)  •  17 iunie 2014, 6:26

Super tare Maria Andries!
Dar asta este educatia, raspunsurile, etc.. tipic care le gasesti la orice ti.g.an de pe strada in astfel de situatie (daca ar fi antrenor).
Din pacate ne inecam la mal ca ti.g.anul, ca deh … asta este tupeul shemcherilor care a pus monopolul pe Nationala Romaniei, si este Nationala a 1-2 familii ti.g.anesti.
In Brazilia am fi facut iara palmares, DAR numai cu un antrenori intradevar valoros/renume, si cu lot de jucatori bazati pe talent, nu pe pile, influente de samsara, etc…
Deci din pacate ar trebui sa nu mai bagam in seama NULITATI autohtone, cand in afara ar fi UN NIMIC, NOTHING, NOBODY, etc…

ady (4 comentarii)  •  17 iunie 2014, 7:21

Vad ca parerea unanima este ca nu avem jucatori de valoare.
Totusi, naturalizarea unor jucatori straini, valorosi, nu a fost deloc una din prioritati.
Ar fi fost bine daca s-ar fi urmat exemplul altor tari, prezente la acest mondial, care au in componenta lor jucatori brazilieni, turci, albanezi ( pana si echipa Iranului are un armean in echipa )…

Nicu (1 comentarii)  •  17 iunie 2014, 7:56

Da vina pe arbitraj. Pai Mitroglu ne-a dat 3 goluri singur cu portarul. Unde erai atunci PiturA ? La turca. Cu acest antrenor incremenit in niste scheme imbecile, nu ne vom califica niciodata.

Hombre (19 comentarii)  •  17 iunie 2014, 9:21

Trist, dar adevarat. Grecia n-a fost mai buna, noi am fost mai slabi.
Si cat timp selectionerul va ramane incremenit in cei cativa jucatori cu care tot insista, viitorul nu suna prea bine.

Bluebay (23 comentarii)  •  17 iunie 2014, 21:06

Maria, apreciez ca pui pe tapet problema prostiei genetice si nesimtirii crase a lui Pitzu asta. Desi, toata discutia e cam ca in povestea cu drobul de sare: aoleo ce ne facem avem selectioner prost, incompetent, imbecil si nesimtit!!! Ce ne facem? Ce ne facem? Pai noi, …..discutam discutii.
Tu, ca ziarista la GSP cu specializarea fotbal, de ce nu te apuci sa muti drobul de sare? De ce nu supui discutiei cauza pentru care drobul de sare e tot acolo? De ce nu intrebi pe noul si impetuosul dar impotentul presedinte FRF ce mama dreaq face acolo? Cum a ajuns el la concluzia ca acest impostor barbugiu e foarte bun pentru nationala Romaniei desi a ratat mizerabil o calificare? De ce FRF nu face nimic sa scape de aceasta balega de antrenor care pute, pute dar nimeni nu o da la o parte? Ce anume ii permite unui presedinte de federatie sa-si bata joc in halul in care isi bate de toti romanii? El e cumva asiatic? Sau eschimos si NU roman? Cata nesimtire poti sa ai ca sa te comporti asa ca presedinte al federatiei? Acolo e buba si a fost dintotdeauna? Sandu a adus cancerul in FRF iar Bouleanu vrea sa-l generalizeze? Asta sa pui in discutie zilnic Maria nu dezbateri sterile. Toata lumea e de acord ca barbugiul e depasit si incapabil dar nimeni nu face nimic. Nici macar nu se gandesc sa le salveze barem copiilor (sau copilului) rusinea de a avea un tata ca Pitzurca.

Comentează