Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Conducta cu voturi

Presa engleză demonstrează cu dovezi ceea ce ştia toată lumea: Qatarul a cumpărat dreptul de a găzdui Mondialul din 2022

Profitînd de momentul oportun – începe Mondialul, toţi ochii sînt pe FIFA, „Sunday Times” a publicat noi probe că […]

marți, 3 iunie 2014, 6:40

Presa engleză demonstrează cu dovezi ceea ce ştia toată lumea: Qatarul a cumpărat dreptul de a găzdui Mondialul din 2022

Profitînd de momentul oportun – începe Mondialul, toţi ochii sînt pe FIFA, „Sunday Times” a publicat noi probe că alegerea Qatarului drept gazdă a CM din 2022 a fost „aranjată”.

FIFA investiga şi ea „bomba” pe îndelete. În urmă cu un an, şi-a trimis anchetatorul, un anume Michael Garcia, avocat american, să interogheze martori şi să strîngă propriile dovezi, pentru dosarul apărării. Garcia, care-şi va prezenta concluziile pe 9 iunie, a anunţat deja că nu va include în raportul său informaţiile din „Sunday Times”.

Conform scenariului din publicaţia citată, votanţii din Comitetul Executiv al FIFA au fost convinşi cu bani şi cu privilegii. În rezumat, arabii ar fi plătit în jur de 5 milioane de dolari „cash” şi alte cîteva milioane de dolari în produse (exclus basoreliefuri) şi funcţii pentru dreptul de a cheltui cîteva miliarde de dolari, cu organizarea CM. Nu prea sună a afacere, dar treaba lor, socoteala lor!

În fine, qatarioţii s-au străduit, nimic de zis. S-au făcut luntre, punte şi conductă. Votul de la Thailanda, de exemplu, a fost obţinut cu un contract de furnizare de gaze din Qatar. Ultimul pe lista suspecţilor, dar nu cel din urmă, fiind vorba de un vecin francez, este Platini. În anul următor votării, fiul lui, Laurent, a fost numit şef al unei companii qatariote de echipament sportiv. Platini se pare că a fost atins la coarda sensibilă de tată. Bine măcar că n-are copii arbitri.

Cazul lui Jack Warner, pe atunci vicepreşedinte al FIFA, rezident în Trinidad Tobago, este vechi, aproape clasat. El şi familia lui ar fi primit de la firme din Qatar în jur de 2 milioane de dolari, pentru a vota cum trebuie. Pe Warner îl investighează şi FBI, din martie. Şi apoi membrii africani ai Comitetului… „Sunday Times” scrie că erau „deprimant de dornici să primească mită”.

Maestrul de ceremonii şi geniul răului ar fi fost Mohammed Bin Hammam, fost candidat la şefia FIFA, exclus din fotbal pe viaţă, în 2012, în urma unui scandal de corupţie. „Avea metodele unui cap mafiot”, îl descrie „Sunday Times”. A ştiut să fixeze un preţ pentru fiecare dintre cei 22 de votanţi. Ar fi trebuit să fie 24, dacă doi dintre ei n-ar fi cerut bani contra voturi de la nişte reporteri deghizaţi în şeici. „Vreau mai multă transparenţă la FIFA!”, susţinea Bin Hammam, cînd îşi pregătea candidatura. Ei, uite, că a obţinut-o. A păţit ca Vasile Avram, cînd chema de zor DNA-ul.

Nu întîmplător FIFA este expusă la stîlpul infamiei în presa britanică. Candidatura Angliei a obţinut un singur vot, pe lîngă cel al englezului din Comitetul Executiv. Păi, dacă au pus doar ceaiul pe masă, la ce se aşteptau? Premierul britanic David Cameron cere explicaţii, invocă orgoliul naţional! Au fost minţiţi el, Beckham şi prinţul moştenitor! Japonia şi Australia, celelalte candidate la găzduirea CM 2022, aşteaptă resemnate raportul de flori de cireş de la FIFA.

Dacă tot au cumpărat oameni, cluburi, organizaţii, drepturi TV, şeicii puteau să pună mînă de la mînă să cumpere şi cîteva ziare. De fapt, toate ziarele, toată presa din Albion. O singură publicaţie dacă rămînea, o singură voce obraznică le-ar fi dat bătaie de cap. Pe viitor, probabil vor lua şi mişcarea asta în calcul. Pînă atunci, avem încă timp să recapitulăm ce avem de vînzare şi ce nu.

Cu patroni din ţările calde, „Sunday Times” ar fi investigat cu spor alte subiecte fierbinţi. De exemplu, cum a obţinut Rusia organziarea CM din 2018.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

unfand (2 comentarii)  •  3 iunie 2014, 18:55

Mai mira pe cineva ca se intampla astfel de lucruri? O sa se ajunga sa se decida si cine castiga campionate mondiale si europene, daca nu s-a ajuns deja la asa ceva. Pacat de sport si de oamenii care-l iubesc si-l traiesc.

aham (67 comentarii)  •  3 iunie 2014, 18:58

e de mult asa si nu doar la fifa. pai ce om normal i-ar fi dat rusiei olimpiada de la soci? cine i-ar fi votat fara avantaje personale? nu e clar? si qatarul.. eu am fost prin doha. e o tara oribila. in afara de constructiile megalomanice, majoritatea de prost gust, nu e nimic nimic…decat nisip rosu si caldura infernala. fara aer conditionat esti mort, la propriu.

gima (16 comentarii)  •  3 iunie 2014, 19:23

da-le la temelie!

americanu197 (1 comentarii)  •  3 iunie 2014, 19:53

or sa fie mai multe stadioane decat oameni in qatar dupa cupa mondiala o sa le dea gratis la fiecare om….apropo stiti ca anume qatarul este singura tara din lume fara apa dulce toata apa folosita acolo e ori importata ori desalinizata

bogdan (2 comentarii)  •  3 iunie 2014, 20:29

cateva observatii:
1. este singurul articol pe tema asta de pe site-ul celui mai important ziar de sport din tara. In presa de afara este tema nr. 1!
2. Michael Garcia este fost procuror in state, nu avocat.
3. Procurorul asta conduce o ANCHETA! anchetele nu apara pe nimeni, ci dimpotriva.
4. Pe baza anchetei lui (care este aproape finalizata) care va fi publicata intr-o luna, se vor lua sau nu masuri.
5. Gsp-ul nu si-ar fi permis niciodata in istorie sa titreze un articol cu ” cum a ajuns pe blat Qatarul gazda ” fara nici o proba. dar cand faceti referire la un editorial bazat pe abilitatile tale de a intelege o limba straine, ei sunt fara nici o culpa.

Amir (1 comentarii)  •  3 iunie 2014, 21:28

*În rezumat, arabii ar fi plătit în jur de 5 milioane de dolari “cash” şi alte cîteva milioane de dolari în produse (exclus basoreliefuri) şi funcţii pentru dreptul de a cheltui cîteva miliarde de dolari, cu organizarea CM. Nu prea sună a afacere, dar treaba lor, socoteala lor!

Nu e chiar asa.

Acesti oameni au o agenda foarte bine stabilita si nu gazduiesc Mondialul doar ca sa arunce niste bani.

Iti dau un exemplu: pe orice harta cu insemnele Mondialului din 2022, in loc de „Golful Persic” (Persian Gulf) va scrie „Golful Arab” (Arabian Gulf).

Arabii din zona Golfului Persic incearca de peste 40 de ani sa obtina schimbarea unei denumiri istorice. Uite, aici dovada:

http://www.youtube.com/watch?v=WHzPpj5KdH0

Si acum, daca te duci in Emirate, in Qatar, in Arabia Saudita, practic, in orice tara araba din zona, peste tot vei vedea „Arabian Gulf”, aceasta denumire inventata si nerecunoscuta oficial.

Emirate, de exemplu, si-a rebranduit prima liga de fotbal din sezonul trecut. Nu se mai numeste „UAE Pro League”, ci se numeste „Arabian Gulf League”.

Mondialul din 2022 va oferi Qatar-ului ocazia de a promova denumirea inventata de „Arabian Gulf” la o scara globala la care n-ar fi putut visa altfel.

Nu zic ca asta e singurul motiv pentru care acesti oameni vor Cupa Mondialul, dar, stai linistita ca au motivele lor, iar ele depasesc granitele fotbalului.

*Maestrul de ceremonii şi geniul răului ar fi fost Mohammed Bin Hammam, fost candidat la şefia FIFA, exclus din fotbal pe viaţă, în 2012, în urma unui scandal de corupţie. “Avea metodele unui cap mafiot”, îl descrie “Sunday Times”.

Oho! Si ce metode mafiote avea Bin Hammam.

Gunoiul asta, cat timp a condus Confederatia Asiatica de Fotbal, a comis gesturi care in Europa si in restul lumii sunt de neimaginat.

Un exemplu: prin 2004, Iran si Iordania au jucat un meci decisiv in calificarile pentru CM 2006.

In functie de rezultat, una din cele doua nationale urma sa fie eliminata din cursa de calificare.

Bin Hammam, fiind arab, a dorit calificarea Iordaniei.
Si a tinut sa demonstreze asta:

Cu o zi inainte de meci, a aparut pe coperta unui ziar imbracat in tricoul Iordaniei! Si a zis, fara nicio jena: „Imi doresc calificarea Iordaniei, fiindca sotia mea e de acolo”.

Iti poti imagina ca Platini, in calitate de sef UEFA, inaintea unui meci Franta – Spania, decisiv pentru o calificare, sa faca o poza in tricoul Frantei?

Si, ca un ultim amanunt: in acel meci Iordania – Iran, arbitrul le-a anulat persilor un gol perfect valabil la scorul de 0-0. Cu toate acestea, Iranul a castigat cu 2-0.

mihai (5 comentarii)  •  3 iunie 2014, 21:29

@americanu: si malta e in aceeasi situatie

Paul (4 comentarii)  •  3 iunie 2014, 21:32

Cu siguranta insa acolo vom avea stadioane de clasa mondiala, pe cand in Brazilia, meciul de deschidere se va juca pe o arena care nu a trecut toate testele FIFA si care nu va fi gata in totalitate la ora meciului…

Elen (1 comentarii)  •  3 iunie 2014, 21:33

Locuiesc in Doha. Nu merita. Praf, caldura …reguli peste reguli..Una e sa muncesti aici, alta e sa organizezi un CM..mai ales de fotbal..cultura lor, religia, nu sunt compatibile cu fotbalul..Unde nu mai pui ca nu ar avea loc fanii..fiind o tara foarte mica..Pana si ei recunosc ca au dat mita..nu merita..desi au resursele sa construiasca stadioanele, si au si ceva infrastructura nu au nici o treaba cu fotbalul, in afara de faptul ca Qatar Airways este sponsorul FC Barcelona. Aici la meciurile de fotbal locale..e un fel de divizia D :))) Sunt vreo 50 de persoane pe stadion incluzand jucatorii, arbitrii si antrenorii…e penibil..si ei vor sa fie organizatori? :)))

io (8 comentarii)  •  3 iunie 2014, 21:49

si unii spun ca noi suntem pe primul loc la disciplina *coruptie*! iar Farage asta se plange de noi!

corvette59 (24 comentarii)  •  4 iunie 2014, 0:18

In 2018 CM ar fi trebuit sa se joace aici ,in Australia ! Avem toata infrastuctura deja si n-ar fi trebuit decit mici reajustari.Dealtfel Australia este „on stand by ” in caz ca ceva neobisnuit se intimpla pentru 2018,sau2022 . Slaba consolare ! Un delegat aussie povestea la o partida de pescuit ca in camera lui de hotel fiind si asteptind „room service”,s-a deschis usa si o „service girl ” cu caruciorul ei a intrat inauntru .Nici n-ajunsese bine in mijlocul camerei si de la sortulet pina la lenjeria intima zacea totul pe carpet.Omul n-a spus daca a consumat ce i s-a oferit ! Mai uimit a fost cind a ridicat capacul tavii micului dejun . Intr-un „sealed bag” 40000 de dolari cu o notita -„just a little petty cash,the rest is already in your designated place „. Adica- ” numai ceva bani de buzunar,restul sint deja in locul ce l-ai ales ” Fata de serviciu gresise usa !

adi_stelistul (107 comentarii)  •  4 iunie 2014, 6:38

Organizatiile sportive internationale cu influenta, ca FIFA, UEFA sau CIO, se afunda din ce in ce mai mult in povesti de genul acesta. Organizarea unor CM in Africa de Sud, Brazilia, Rusia sau Qatar (iata, ca vorbim deja de 4 editii consecutive) sunt aventuri periculoase. Daca primele 3 tari au o criminalitate crescuta (Rusia – locul 8 in lume la rata criminalitatii, Africa de Sud – 37, Brazilia -44 , cu rezerva ca la ultimele doua exista zone in interiorul tarii sau chiar al unor orase cu o rata care le-ar situa in primele 10 din lume), Qatarul (care la rata criminalitatii este una dintre cele mai sigure tari – locul 188) pacatuieste prin tabuurile legale pe care un occidental nici macar nu le poate intelege, daramite sa le cunoasca, legate de traditii si cutume religioase, vechi de secole. Ce va face FIFA daca suporteri veniti la CM sunt ucisi de bande dintr-o favela braziliana sau, peste 8 ani, sunt arestati pentru ca au aruncat o ocheada vreunei fete qatariote? Ori vreo femeie violata de un arab este judecata EA pentru imoralitate, cum i s-a intamplat acelei jurnaliste norvegiene? Sa ne amintim ce scandaluri au fost in Ucraina in 2012 in legatura cu locurile de cazare – proaste si scumpe, pe care le-au gasit suporterii la CE. Si acolo e vorba de Europa, totusi, si a fost pana la urma doar o neplacere cauzata suporterilor – agasanta, e drept, dar doar neplacere. In 2016 Brazilia va organiza si Jocurile Olimpice. Cine stie ce se mai poate intampla. Stiu, exista si reversul medaliei, o editie ca cea din 1996, de la Atlanta, organizata mizerabil de americani, dar acelea sunt exceptii.
Cel putin politica FIFA ma scoate din sarite. Ideea ca, dupa ce decenii intregi se organiza o editie in Europa, una inafara ei, iar acum doar una din trei editii mai e organizata in Europa (si atunci in Rusia!), mi se pare nefericita. Pe urma e enervant faptul ca, daca atunci cand participau 24 de echipe la turneul final Europa avea 14 locuri iar acum, cand sunt 32, are un loc mai putin. In timp ce America de Sud, a urcat de la 4 locuri la 6! (din cele 10 membre ale CONMEBOL). Asta in conditiile in care la ultimele 2 editii Europa a ocupat toate pozitiile pe podium, de pilda. Iar UEFA tace, ca sa poata obtine europenii ce vor sa candideze la sefia FIFA (Blatter si, din ce am auzit, Platini urmeaza) voturi din te miri ce zone.
Si, ca si inchei ( 🙂 ), site-ul FIFA te intampina cu anuntul „Apply for tickets” cu o saptamana inaintea turneului. Am fost si eu la europenele din 2008, in Elvetia. Am cumparat biletele pentru ca am avut noroc la o tragere la sorti care s-a efectuat, cele scoase la vanzare pe site-ul UEFA s-au epuizat in cateva ore, iar la Zurich sau Berna, in preajma stadioanelor, erau sute de oameni in cautarea unui bilet la suprapret. In Brazilia exista bilete cu o saptamana inainte de start!

Walhallanu’ (19 comentarii)  •  4 iunie 2014, 7:47

Mai e cale lungă pînă-n 2022. Pun pariu că n-o să fie nici un Mundial în Qatar, ediţia va fi redirecţionată în ultima clipă către o ţară cu o infrastructură cît de cît pusă la punct (de tipul Germaniei sau Franţei), aşa cum s-a întîmplat în 1986 cu Columbia care a cedat psihic iar turneul final a fost găzduit de mexicani (care totuşi erau alţi sărăntoci cu coada pe sus).

tudor mosh (3 comentarii)  •  4 iunie 2014, 14:29

Din Mexico ’86 incoace, niciun campionat nu mi s-a mai parut „pe bune” organizat; sincer, eu, unul, mi-am cam pierdut interesul, chiar si in ’94, cand ai nostri au fost, totusi, prezenti, si-au facut minunile pe care le stim cu totii (mai putin una: sa castige Cupa Mondiala, si acum sunt ferm convins ca puteau s-o faca, doar sa fi trecut de Suedia…) Nu stiu altii cum sunt… dar mie, ca microbist invechit in pareri de rau si rare, din ce in ce mai rare, icnituri de bucurie din gat, mi se pare ca FIFA incepe sa semene tot mai mult cu marile imperii din istorie in momentele dinainte de cadere: cu cat „decrementa” este mai evidenta si inevitabila, cu atat acele imperii se manifestau mai pompos, mai pline de fast. Nu inteleg (poate ca nu ma duce pe mine capu’!) de ce FIFA tine neaparat sa organizeze Campionate Mondiale pline de receptii fastuoase, de ceremonii de deschidere faraonice, de brizbriz-uri extrem de costisitoare care n-au nicio legatura cu fotbalul… imi dau impresia ca au uitat care-i elementul cel mai important in toata aceasta competitie, si anume: „jocu’ cu basica, na de-aci si du-te-n stanga, ia o banana si-o foglia seca si hai sa ne radem sau sa plangem, ca d’aia am venit la meci!” Ce-avea, de exemplu, o Cupa Mondiala organizata intr-un Maroc mai sarac, dar cinstit si curatel, singura tara araba cu un regim deschis si o societate foarte primitoare, in loc de Africa de Sud, cu problemele ei arhicunoscute?… Nu stiu, poate ca-s eu naiv si pe de laturi, dar FOTBALUL, ca sport care reuseste ca creeze „capodopera imediata, golul!” (de la Ruda Wetzer citire) mi se pare ca e tarat de chiar organizatoarea lui, FIFA, intr-un soi de… nu stiu cum sa-i zic, marginalizare? minimalizare? poate chiar mai grav: uitare, dezinteres din partea publicului. Or, eu sunt mie-n suta convins ca cei mai importanti actori din jocul asta minunat sunt fotbalistii, ca doar ei fac jocul, dar, daca dispare interesul spectatorilor, atunci nu mai putem decat sa-i spunem „adio si n-am cuvinte!”, si sa ne-apucam, cu totii, de curling sau table pe dezbracatelea, sau de amandoua, combinate… Si, domnule Walhanallu, cu tot respectul, esti gresit informat: Mexicul a facut niste eforturi considerabile, in ’86, ca sa organizeze Mondialul, au mai fost, saracii, loviti si de un cutremur, inainte… si, totusi, se pare ca au reusit cel mai bun Campionat Mondial din istorie! (O, da, asa e, trebuie sa recunosc, au avut si noroc de Maradona)

Eugen Borbely (27 comentarii)  •  4 iunie 2014, 18:48

Dragă Maria,
Mă bucur că e cineva din România care să scrie despre acest scandal. Dar FIFA nu e la prima abatere. Argentina a „cumpărat” pur şi simplu cupa în 1978. Cu toate că aveau echipă tot au aranjat meciuri, iar în finală Rensembring a dat-o în bară şi Olanda rata pentru a doua oară titlul, de altfel meritat. Acum au trei finale şi s-ar putea să o piardă şi pe a patra. Fiindcă brazilienii nu mai vor o finală ca în 1950. Vor demola „Maracana” dacă nu iau titlul. Blatter himself îl critica pe Havelange că e corupt… E ca la noi! Hoţul strigă „Hoţii!”. Mie îmi pare rău de Platini. Părea bun prieten cu cel mai incoruptibil om de fotbal, zis Naşu. Cine se aseamănă se adună! De Qatar ce să zic? Am fost de două ori acolo. Imaginaţi-vă Al Khor, 20000 de suflete, unul, din cele mai murdare localităţi pe care le-am văzut! Şi am stat 10 ani în Nigeria…E parfum faţă de Orientul Mijlociu. Voi vedeţi doar zgârie-nori, dar dacă mergeţi pri nvăgăuni vă cruciţi. Eu am fost în Cidade de Deus şi Rosinha. Şi dacă ar fi să aleg, prefer Brazil pentru orice zgârie-nori. Verdele e o culoare frumoasă!
Baftă multă!

Sanabria (19 comentarii)  •  4 iunie 2014, 23:08

„Si, domnule Walhanallu, cu tot respectul, esti gresit informat: Mexicul a facut niste eforturi considerabile, in ‘86, ca sa organizeze Mondialul, au mai fost, saracii, loviti si de un cutremur, inainte… si, totusi, se pare ca au reusit cel mai bun Campionat Mondial din istorie! (O, da, asa e, trebuie sa recunosc, au avut si noroc de Maradona)”

Efprtuei considerabile … păi asta am zis și io … niște sărăntoci cu coada pe sus care și-au rupt de la gură ca să organizeze un Mundial de care nu prea aveau nevoie. „Maradona, Maradona / La crisis es cabrona / No queremos goles / Queremos los frijoles”.

Pe de altă parte, te rog definește termenul de „cel mai bun turneu final”. În ce domeniu? strict sportiv? organizatoric? și una și alta? al securitîții? al interesului?

gigi (67 comentarii)  •  5 iunie 2014, 7:19

pentru d-l borbely; englezii sunt ultimii care ar trebui sa se planga..in 1966, au castigat cupa mondiala cu ajutorul arbitrilor rusi…nu stiu daca argentina a ,,cumparat” cupa din 1978 (probabil te referi la meciul lor cu peru 6-0, dupa ce peru lasase o impresie buna); au gazduit meritat cupa mondiala de atunci, de altfel bine oraganizata, desi acolo era la conducere generalul jorje videla, considerat un ,,dicatator”, iar in finala au castigat corect cu olanda..am vazut meciul..intr-adevar, rensembrink, a ratat o mare ocazie in minutul 90, dar argentinienii jucasera mai bine….kempes, luque, ardiles, housemann, fillol, galvan, gallego, tarantinni, etc. antrenati de celebrul louis cesar menotti, au aratat fotbal..atunci a stralucit la italieni si celebrul paolo rossi – ,,nostro bambino d-oro” cum il alintau italienii..deci englezii sa ne slabeasca cu criticile, ei marii perfizi, care au vandut europa de est la rusi!!!

tudor mosh (3 comentarii)  •  5 iunie 2014, 13:35

Pt. Sanabria: Imi pare rau ca v-am deranjat cu comentariul meu, dar, pentru mine, Mexico ’86 este cel mai bun Campionat Mondial, din toate punctele de vedere. Chiar daca, organizatoric, au avut unele probleme, stiu din surse de la fata locului ca lumea nu prea a dat importanta hibelor, iar mexicanii, marea majoritate, au trait turneul ca pe o binevenita fiesta.
Ei, da, erau alte vremuri, lumea era mai naiva… dar, astazi, cand stau de vorba cu cei doi prieteni din Monterrey cu care lucrez de peste trei ani, crede-ma ca amandoi lacrimeaza nostalgic, povestind despre ’86; mai ales daca te gandesti ca orasul lor, unul dintre cele mai „safe” din LUME pana acum cativa ani, a devenit o adevarata jungla a criminalitatii azi, din cauza cartelurilor de droguri.
De ce cred ca a fost cel mai bun turneu final? E o chestie absolut subiectiva: a fost primul Campionat pe care l-am vazut ca adult, live (pe televiziunea bulgara!), meciurile, multe, mi s-au parut spectaculoase si le-am trait, tot grupul de 15-20 de prieteni care urmaream impreuna la un Goldstar (cred) color, la intensitate maxima, si nu numai meciurile, ci si acel „replay” de seara, cu invitati gen Terry Venables, care faceau niste analize serioase si haioase, in acelasi timp, ale partidelor de peste zi (nu, noi nu stiam bulgareste, dar Stoiko, prietenul din Giurgiu, stia!)… Si, bineinteles, a mai fost, Maradona, despre care sustin si azi ca a fost, pe terenul de fotbal, mai inventiv decat Charles Chaplin pe platoul de filmare… plus, sa nu uit, „assist”-ul decisiv al lui Enrique de la golul „inmortal” cu englezii. E greu de crezut ce-am sa va povestesc acum, dar faza e strict autentica: dupa golul „inmortal”, am ramas cu totii siderati, nu mai aveam cuvinte ca sa ne exprimam admiratia; dintr-un colt de canapea, cu o bere „Grivita” in mana, Liviu Jurca, un inginer mucalit din Brasov ( acum e in Canada, repara metrouri pe-acolo) ne-a lasat sa revedem faza de cateva ori, dupa care a a lansat: „Pai cum sa nu marcheze, fratilor, nu vedeti ce pasa de gol i-a data ala?!” Culmea culmilor e ca, mai tarziu, am citit undeva ca, la vestiare, dupa meci, Enrique chiar asa i-a zis lui Dieguito:” Frate, la ce pasa ti-am dat, te cred ca eu ca ai marcat!”, sau ceva asemanator.
Hai, ca am luat-o pe aratura, inca o data: SCUZE! sunt vechi, sunt perimat, ma duc sa ma uit la curling si sa ma joc table pe dezbracatelea. Singur!

tudom (1 comentarii)  •  5 iunie 2014, 20:43

noi avem deja in prima divizie locuri cumparate la craiova si targu mures, ambele cu licente ilegale, pentru ca nu au stat 3 ani in a doua divizie. SA MAI SPUNEM DE QATAR, noi, hotii romani? pai ati scris de alte hotii la timisoara, ploeisti, cluj, targu mures, cu banii publici si pe noi ne freaca ce mita a dat qatar:)

Comentează