Conducta cu voturi
Presa engleză demonstrează cu dovezi ceea ce ştia toată lumea: Qatarul a cumpărat dreptul de a găzdui Mondialul din 2022
Profitînd de momentul oportun – începe Mondialul, toţi ochii sînt pe FIFA, „Sunday Times” a publicat noi probe că […]
Presa engleză demonstrează cu dovezi ceea ce ştia toată lumea: Qatarul a cumpărat dreptul de a găzdui Mondialul din 2022
Profitînd de momentul oportun – începe Mondialul, toţi ochii sînt pe FIFA, „Sunday Times” a publicat noi probe că alegerea Qatarului drept gazdă a CM din 2022 a fost „aranjată”.
FIFA investiga şi ea „bomba” pe îndelete. În urmă cu un an, şi-a trimis anchetatorul, un anume Michael Garcia, avocat american, să interogheze martori şi să strîngă propriile dovezi, pentru dosarul apărării. Garcia, care-şi va prezenta concluziile pe 9 iunie, a anunţat deja că nu va include în raportul său informaţiile din „Sunday Times”.
Conform scenariului din publicaţia citată, votanţii din Comitetul Executiv al FIFA au fost convinşi cu bani şi cu privilegii. În rezumat, arabii ar fi plătit în jur de 5 milioane de dolari „cash” şi alte cîteva milioane de dolari în produse (exclus basoreliefuri) şi funcţii pentru dreptul de a cheltui cîteva miliarde de dolari, cu organizarea CM. Nu prea sună a afacere, dar treaba lor, socoteala lor!
În fine, qatarioţii s-au străduit, nimic de zis. S-au făcut luntre, punte şi conductă. Votul de la Thailanda, de exemplu, a fost obţinut cu un contract de furnizare de gaze din Qatar. Ultimul pe lista suspecţilor, dar nu cel din urmă, fiind vorba de un vecin francez, este Platini. În anul următor votării, fiul lui, Laurent, a fost numit şef al unei companii qatariote de echipament sportiv. Platini se pare că a fost atins la coarda sensibilă de tată. Bine măcar că n-are copii arbitri.
Cazul lui Jack Warner, pe atunci vicepreşedinte al FIFA, rezident în Trinidad Tobago, este vechi, aproape clasat. El şi familia lui ar fi primit de la firme din Qatar în jur de 2 milioane de dolari, pentru a vota cum trebuie. Pe Warner îl investighează şi FBI, din martie. Şi apoi membrii africani ai Comitetului… „Sunday Times” scrie că erau „deprimant de dornici să primească mită”.
Maestrul de ceremonii şi geniul răului ar fi fost Mohammed Bin Hammam, fost candidat la şefia FIFA, exclus din fotbal pe viaţă, în 2012, în urma unui scandal de corupţie. „Avea metodele unui cap mafiot”, îl descrie „Sunday Times”. A ştiut să fixeze un preţ pentru fiecare dintre cei 22 de votanţi. Ar fi trebuit să fie 24, dacă doi dintre ei n-ar fi cerut bani contra voturi de la nişte reporteri deghizaţi în şeici. „Vreau mai multă transparenţă la FIFA!”, susţinea Bin Hammam, cînd îşi pregătea candidatura. Ei, uite, că a obţinut-o. A păţit ca Vasile Avram, cînd chema de zor DNA-ul.
Nu întîmplător FIFA este expusă la stîlpul infamiei în presa britanică. Candidatura Angliei a obţinut un singur vot, pe lîngă cel al englezului din Comitetul Executiv. Păi, dacă au pus doar ceaiul pe masă, la ce se aşteptau? Premierul britanic David Cameron cere explicaţii, invocă orgoliul naţional! Au fost minţiţi el, Beckham şi prinţul moştenitor! Japonia şi Australia, celelalte candidate la găzduirea CM 2022, aşteaptă resemnate raportul de flori de cireş de la FIFA.
Dacă tot au cumpărat oameni, cluburi, organizaţii, drepturi TV, şeicii puteau să pună mînă de la mînă să cumpere şi cîteva ziare. De fapt, toate ziarele, toată presa din Albion. O singură publicaţie dacă rămînea, o singură voce obraznică le-ar fi dat bătaie de cap. Pe viitor, probabil vor lua şi mişcarea asta în calcul. Pînă atunci, avem încă timp să recapitulăm ce avem de vînzare şi ce nu.
Cu patroni din ţările calde, „Sunday Times” ar fi investigat cu spor alte subiecte fierbinţi. De exemplu, cum a obţinut Rusia organziarea CM din 2018.