Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Operațiunea “Amendă în deșert”

Dramă în fotbalul european: investitorii arabi nu mai au voie să arunce cu bani.

Fair-play-ul financiar impus de UEFA, cel care le dă atîtea mustrări de conștiință federalilor de la București, se află în fața primei probe de foc. “L’Equipe” […]

luni, 12 mai 2014, 8:44

Dramă în fotbalul european: investitorii arabi nu mai au voie să arunce cu bani.

Fair-play-ul financiar impus de UEFA, cel care le dă atîtea mustrări de conștiință federalilor de la București, se află în fața primei probe de foc. “L’Equipe” a dat prima știrea “pe surse”. Fără să mai aștepte confirmări oficiale, știrea s-a întins ca o nervură de gheață în lumea fotbalului european. Manchester City și PSG, campioanele din Franța și Anglia, au fost amendate cu cîte 60 de milioane de euro de căciulă (mai precis, de turban), pentru că au cheltuit prea mult. O amendă mai mare decît bugetele din Liga 1 la un loc are de ce să înfioreze!

Ceea ce n-a reușit statul francez, care amînă taxarea cu 75 la sută a salariilor mari din Ligue 1, a reușit suprastatul de la Nyon. S-ar zice că UEFA e mai de stînga decît stînga la putere de la Paris. Doar că fair-play-ul financiar (sau, dacă vreți, bunul simț economic) atinge deopotrivă și bogații, și săracii din fotbal. Unii sînt pedepsiți pentru cheltuieli prea mari, alții – pentru cheltuieli prea mici. Liga 1 se află la extrema unde City și PSG jonglează cu petrodolarii. Noi jonglăm cu El Zorab.

În cazul celor două favorite ale sultanilor, nu e vorba doar de amenzi în bani, ci și de înghețarea salariilor și de limitarea numărului de jucători în cupele europene, de la 25 la 21. Cîtă vreme unul dintre cei rămași pe listă e Ibrahimovici, nu e mare pierdere. Între timp, clubul parizian a ajuns la o înțelegere cu forul european și a obținut eșalonarea amenzii pe trei ani. Manchester City, în schimb, amenință că va reclama UEFA la UE, pentru încălcarea legilor antitrust. Da, da, chiar așa! Șeicii din Qatar își permit avocații ăia capabili să demonstreze că UEFA a abuzat de poziția dominantă pe piață și a lovit în sărmanii antreprenori qatarieni exact acolo unde nu-i doare, adică la portofel.

Regula forte a fair-play-ului financiar ar suna cam așa: un club de fotbal nu are voie să cheltuiască mai mult decît cîștigă. E valabil și pentru cluburile conectate la sonda de petrol, și, la capătul celălalt al paradoxului, e valabil și pentru abonatele autohtone la bani publici. În afaceri, să consumi mai mult decît produci înseamnă faliment. În fotbal, e o modalitate de a trișa. Să ai la dispoziție o sursă practic nelimitată de bani e ca și cum ai avea în mînecă nu un as, ci o fabrică de ași.

Dacă Manchester City ar fi o echipă de jocuri de noroc, patronii arabi ar înțelege mai repede unde bate UEFA cu standardele ei stînjenitoare. Nu poți să vii la cazino cu sacul de fise de-acasă, nu? Dar, pentru că e o echipă de fotbal, City se plînge că UEFA îi restricționează libertatea de mișcare pe piața fotbalului. Dacă se mișca și mai liber, în ritmul ăsta, ajungea să cumpere forul european, cu tot cu departamentul contabil.

UEFA încearcă să demonstreze că nu protejează marile cluburi. Deocamdată, se arată fermă în pedepsirea marilor cheltuitori. E și ăsta un pas. Expert în chilipiruri, Arsene Wenger crede că City și PSG trebuiau excluse direct din competițiile UEFA și că amenzile sînt nisip în ochi, “prea subtile”. “Omul de pe stradă nu înțelege ce-i ăla fair-play financiar. Nici eu nu înțeleg prea bine, deși sînt din fotbal”, a spus managerul lui Arsenal. “Dacă toate cluburile ar avea la start un buget de 100 de milioane de lire, atunci da, ar fi o competiție corectă!”, a socotit el.

La noi, în campionat, pentru o competiție corectă, ar trebui ca toate cluburile să fie susținute de stat. Sau să nu fie susținute deloc. Ceea ce e puțin probabil. Cît despre amenzi monstruoase, nu e cazul să ne panicăm. Pe noi ne exclud direct, fără subtilități, să-i închidă gura lui Wenger.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

barbu (104 comentarii)  •  12 mai 2014, 9:34

„mustrări de conștiință” la nivelul federalilor români?! domnişoară, nu vă credeam atât de naivă.
poate ceva spaime, pe tema regimului de ilegalitate multilateral dezvoltată în care a funcţionat FRF în toată perioada actualului uefist mircea sandu… dar şi acelea trec repede – cu tupeu, cu ceva manevre de culise şi ceva încredere. cum se termină „d’ale lui mitică”? să fiţi deştepţi şi fără frică. eu vă salut – mitică.

vendetta (15 comentarii)  •  12 mai 2014, 11:58

dar Real Madrid,Barcelona,Bayern ? domnu Platini e un Sandu cu epoleti!

Blaustein (3 comentarii)  •  12 mai 2014, 12:05

Nici nu stiu daca e bine sau e rau, sunt atatea inginerii la mijloc incat ne depaseste. Cum bine ai zis, concluzia ar fi ca nu ai voie sa cheltuiesti mai mult decat produci dar era o limita din cate stiu: 50 de milioane. Adica sa nu ai pierderi mai mari de atat. Astfel cluburile de pe la noi (in afara de Steaua) si probabil multe altele din Europa ar trebui sa se desfiinteze practic pt ca nu produc mai nimic. Organele abilitate vor decide daca va ramane in picioare aceasta regula, in actualul format, eu cred ca se va mai indulci pe ici-colo.

PS: Din cate stiu seicii de la City sunt din Emirate, cei de la PSG sunt din Qatar.

alexu (11 comentarii)  •  12 mai 2014, 12:13

Daca vreodata s-ar aplica cu adevarat fairplayul financiar, echipele din Germania ar juca singure in Europa :)) Nicio echipa de top in afara de Bayern sau Borussia nu e cu adevarat „pe plus”. Ar insemna disparitia fotbalului, care nu mai e demult un sport, e o afacere in toata regula. Si nu o afacere chiar legala. De aia o sa se dispute campionatul mondial in mijlocul desertului, la 45 de grade, cu o toleranta aproape zero pentru suporteri…Pentru ca arabi si petrodolari !

florin (3 comentarii)  •  12 mai 2014, 12:13

clar, sunt avantajate cluburile care au o „relatie ” buna cu autoritatile locale de la noi. echipe gen petrolul, ceahlaul, csu craiova, sau in trecut gaz metan medias si pandurii, sunt/erau in avantaj pe piata transferurilor de jucatori, dar isi permit/permiteau un buget stabil pentru activitatea curenta (motivarea jucatorilor prin prime acordate, salarii consistente si platite la timp, conditii de pregatire superioare, deplasari cu avionul etc)

Steaua-1986-forever (15 comentarii)  •  12 mai 2014, 12:14

Am auzit ca stirea asta a produs un moment de panica in Giulesti: cica nu mai doresc sa fie patronati de seici arabi si ca nu mai vor ca „taifunul” sa se bata cu echipe precum City si PSG. Intre timp, Manea sau ManÊa (accentul este o problema in limba romana) cauta sponsor pentru a suplimenta rosia de la micul dejun care a facut patronul sa ajunga la faliment aproape.

cristi (2 comentarii)  •  12 mai 2014, 12:26

@vendetta Real Madrid, Barcelona, Bayern etc produc cel putin o suta de milioane de euro pe sezon din vanzare de tricouri, sponsorizari, abonamente… Ei nu cheltuiesc mai mult decat produc

Alex (2 comentarii)  •  12 mai 2014, 12:52

Exact de asta era nevoie, pentru echipele care cheltuie sute de milioane – sa le dea o amenda financiara….i-a nenorocit, ce sa mai….

E o idiotenie – trebuiau penalizate sportiv, depunctate, sa li se interzica participarea in cupe europene etc. Amenda financiara – chiar si de zeci de milioane de euro, este o frectie la picior de lemn pentru miliardarii arabi.

aham (67 comentarii)  •  12 mai 2014, 14:05

de undeva trebuie sa inceapa. cat despre real si barca sau bayern.. pai amice, tu ai cea mai vaga ideie cate tricouri vinde, de ex, real in asia? iti zic doar atat, pe beckham au scos banii in 3 zile doar din tricouri cu numele lui vandute in asia. e doar un exemplu care arata ca se poate

alexu (9 comentarii)  •  12 mai 2014, 14:28

unii dau exemplu lui Real cu tricourile in Asia..oameni buni, pe langa achizia de sute de milioane ale jucatorilor, clubul mai are de platit salarii de milioane de euro lunar, angajati, intretinere stadion, deplasari, centre de copii si juniori, scouteri, colaboratori etc, etc. Ca sa nu mai vorbim de datoriile la banci..
Pe scurt e ca si cand noi avem butic, cumparam marfa de 100 de milioane si la final, desi vindem mii de sticle de bere (tricouri) vara, tot avem vanzari doar de 80 de milioane. Deficit 20 de miloane. Cam asa e si in fotbal. 🙂 Si repet, daca ar fi pe bune legea asta, n-ar mai juca decat nemtii in Europa

newyork (1 comentarii)  •  12 mai 2014, 14:55

Vad ca tot s-a vorbit de veniturile altor cluburi si intreb si eu. O firma „prietena” al seiciilor nu poate cumpara milioane de tricouri anual deci inseamna ca incepe si clubul respectiv sa produca ca real sau barca?

okra (9 comentarii)  •  12 mai 2014, 17:45

pai ce are uefa cu fotbalul arab ? fiti seriosi si documentati-va ! cati bani face fotbalul arab si cati champs league ! veti fi surprinsi !

cornel (5 comentarii)  •  13 mai 2014, 1:15

Maria, faliment inseamna cu totul altceva decat ai spus tu. Falimentul nu apare cand consumi mai mult decat produci, ci atunci cand produci mai mult decat se poate vinde si ramai cu stock…..

vasco (317 comentarii)  •  13 mai 2014, 4:49

@Cristi,
stii tu ca Real si Barca nu cheltuiesc mai mult decit produc?Cel putin in cazul Real ai auzit cum mai da regele Spaniei din cind in cind cite o scutire de datorii a clubului casei regale?Asa,ca sa plateasca tot contribuabilul spaniol dezmatul la care se dedau cei de la Real cu salariile fabuloase si achizitiile de sute de milioane de euro.
@Barbule,esti sigur ca are rost sa citesti?Se pare ca nu intelegi mare lucru,cum ar fi ironia Mariei cu „mustrarea de constiinta”.
@Alexu,
rezon.

Marc (36 comentarii)  •  14 mai 2014, 1:18

@Cornel,
Da, si in situatia ta se ajunge la faliment pentru ca e aceeasi schema:
Orice business trebuie sa respecte formula; Venituri -(minus) Cheltuieli > 0 (mai mare sau macar egal cu zero)
Cand scaderea asta da cu minus si cand creditorii, adica cei care te ajuta sa faci cheltuielile isi vor subit banii inapoi, intri in procedura de faliment.
Arabii (ca si patronii de la noi) imprumuta cluburile si la un moment dat daca vor sa-si retraga banii, sau nu mai pompeaza bani sa intretina o gaura neagra pe care tot ei au creeat-o, cu salarii enorme, clubul dispare, pur si simplu.
Aceasta posibilitate vor sa o impiedice cei de la UEFA.
Arabii isi pot fac mendrele ca sa castige, de exemplu CL, dar apoi oricand pot distruge clubul
Exemplul cel mai elocvent este Rapid.

daniel (40 comentarii)  •  14 mai 2014, 13:13

jos seicii, jos rusii (evrei), care batjocoresc sportul…

Comentează