Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Generalul, în labirintul federal

Prins în busculadele dintre nou şi vechi, „antrenorul secolului” nu-şi găseşte locul în fotbalul de azi

Anghel Iordănescu a împlinit duminică 64 de ani. O aniversare care s-a petrecut discret spre anonim. E prea aproape de aniversarea victoriei de la […]

miercuri, 7 mai 2014, 11:53

Prins în busculadele dintre nou şi vechi, „antrenorul secolului” nu-şi găseşte locul în fotbalul de azi

Anghel Iordănescu a împlinit duminică 64 de ani. O aniversare care s-a petrecut discret spre anonim. E prea aproape de aniversarea victoriei de la Sevilla şi prea departe de vara lui ’94. Fostul selecţioner nu mai antrenează din 2006 şi n-a mai candidat în nici o campanie electorală din 2012, cînd viza postul de primar al Capitalei.

Numele lui e legat de două momente glorioase ale fotbalului nostru şi totuşi generalul nu-şi găseşte locul. Vechea gardă de federali, cea care îl reinventase în structuri, l-a repudiat, pentru că a sărit în barca învingătorilor. Învingătorii au vrut, la rîndul lor, să-l manevreze stîngaci peste bord, din lipsă de alte idei. S-au poticnit de el, nu i-au găsit altă întrebuinţare decît un post onorific. În general, birocraţia aproximativă din FRF are probleme cînd vine vorba de asimilat valori în viaţă. Avem un fotbal prea neaşezat.

Într-un interviu pe site-ul Federaţiei, Iordănescu afirmă că l-au îmbătrînit înfrîngerea cu Suedia, de la CM, şi remiza de la Copenhaga, acel 2-2 care a marcat finalul anilor de aur. Din perspectivă personală, aşa se văd lucrurile. Privind din afară traseul antrenorului general, punctele de cotitură sînt altele: revenirea pe banca „naţionalei”, în 2002, şi intrarea în politică. Trebuia să devină director tehnic încă din 1994. Să se retragă elegant, la apogeu, nu să forţeze comparaţia defavorabilă între ce juca „naţionala” lui Hagi şi ce juca „naţionala” lui Şoavă.

Intrarea în politică ar trebui să fie marele regret al fostului selecţioner. Faptul că s-a folosit de numele şi de statura lui în fotbal pentru a prinde un loc în Parlament a reprezentat marea greşeală. Iordănescu a procedat la fel ca veteranii Armatei Roşii, care, în lumea tulbure de după ’89, îşi înşirau decoraţiile pe trotuar. Doar că foştii soldaţi încercau să supravieţuiască, iar generalul dorea banala putere. Şi-a închiriat popularitatea pentru a parveni din ierarhia fotbalistică în ierarhia politică. Experienţa lui, reputaţia lui nu le-a investit în interiorul fenomenului, le-a exploatat egoist, în scopuri străine de sport. Acum încearcă, nu foarte convins, să-şi găsească locul într-un fotbal care e doar umbra fotbalului în care Iordănescu scria istorie.

Imediat după ’94, generalul a acţionat ca şi cum performanţa din vara americană nu însemna nimic în sine. Trebuia folosită ca mijloc pentru alte mize, pentru alte privilegii şi pentru declaraţii neinspirate ca aceasta: „Am reuşit cu ani buni în urmă să construim o echipă sportivă, astăzi vin la dumneavoastră şi vă cer să-mi daţi votul…”. Iată rostul gloriei sportive, să fie un instrument de manipulare în plus. Aşa ne lasă să credem Iordănescu: fotbalul nu e de ajuns. Meciurile „tricolorilor” sub comanda generalului n-au schimbat lumea aşa cum au schimbat-o opt ani de tăcere îndărătnică a senatorului Iordănescu pe băncile Legislativului.

E trist că Iordănescu nu-şi află un loc util în prezentul fotbalului nostru. Că regretă înfrîngerea la loteria de la 11 metri, nu faptul că şi-a scos victoriile pe taraba electorală, asta e şi mai trist. Poate la următoarea aniversare. Pînă atunci, fireşte, „La mulţi ani!”.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

CHALEX (11 comentarii)  •  7 mai 2014, 12:13

Uff! Grea misia asta de general! Unu-ti comanda: „Stai aici, sa votezi, ca nu avem cvorum!”, altul: „Du-te pe la FRF si LPF si vezi daca ne sunt respectate indicatiile!”, iar altul: „Stai cu ochii pe Steaua si vezi ce afaceri mai invirtesc familiile Becali si Borcea!”.

Bubucul (75 comentarii)  •  7 mai 2014, 12:28

Frumos! Multumim Maria!

dac.impielitzat (29 comentarii)  •  7 mai 2014, 12:36

andrenorul secolului?…
acolo s-a oprit lectura mea

george (12 comentarii)  •  7 mai 2014, 12:43

Ca de obicei : BRAVO Maria !! ( jos palaria !…..in fata arti-
-colului tau ;…. ca doar nu credeati…?!….)

mrnb (15 comentarii)  •  7 mai 2014, 13:30

foarte tare comentul lui @charlex! felicitari!
cat despre articol….e un fel de reparatie vinovata si atat de tarzie ca nu mai conteaza la apelativul de „antrenorul secolului” ce i-a permis din pacate unui antrenor bun dar limitat posibilitatea de a acapara nationala unei generatii extrem de valoroase ce sigur putea mai mult.

lord belial (182 comentarii)  •  7 mai 2014, 14:00

hai ca m-am intors in tara, que tal, voinicii mei?
a, tot cu ale voastre? foame, sete, galagie, balcanism, bilci, politichie
in strada mai iesiti si voi?
pe mine iordanescu & co m-au scos in strada, cind cistiga romania la mondial
ai gasit si tu in cine sa dai cu ca-cat

vasim (75 comentarii)  •  7 mai 2014, 14:08

Este pacat ca un om asa de valoare nu si-a gasit locul in footbalul romanesc.
Chiar si la un club director technic daca la nationala nu si-a gasit locul.
Probabil selectionerii nationalei s-au simtit amenintatzi de Iordanescu!
Dar nici un patron de club nu vrea un specialist langa el care se pricepe de football ????
Asta arata cat de profesionist este footbalul in Romania!
Va putetzi da seama de ce ne merge asa de bine nu ???

adi_stelistul (107 comentarii)  •  7 mai 2014, 14:12

„Prins în busculadele dintre nou şi vechi, “antrenorul secolului” nu-şi găseşte locul în fotbalul de azi”
——————
Pai normal – e alt secol. 🙂

Xbotz (7 comentarii)  •  7 mai 2014, 14:33

Ai scris de ziua lui un articol in care il numeste „antrenorul secolului” pe nedrept,cel mai mare antrenor roman al secolului este Emeric Ienei ori Mircea Lucescu(si inclin spre Ienei) iar apoi il critici spunand ca el si-a folosit numele in politica,cea ce nu este correct in opinia ta.Dar ce se intampla daca el chiar se pricepea la politica si reusea sa schimbe ceva in bine in Romania.Atunci ce ai fi zis?In plus fotbalul in care a trait Iordanescu era un fotbal de 2 ori mai corrupt ca cel din ziua de azi,un fotbal in care se cunosteau castigatoarele de campionat si cupa inca dinaine sa inceapa campionatul.Timpul lui Iordanescu a apus de mult si din partea sa ar fi corect sa se retraga,sa-si petreaca linistit ultimii ani de viata si sa nu-si mai pateze imaginea.

vasco (317 comentarii)  •  7 mai 2014, 14:52

Iordanescu nu trebuie judecat prea aspru,e si el, ca multi altii victima goanei dupa imbogatire ,aparute dupa ’89.A fost un jucator de mare,mare talent,driblingurile lui sunt inegalabile si azi,dar….ca om..anturajele si lacomia,l-au facut sa penduleze intre o tabara si alta,fara a avea taria de a alege decisiv una dintre ele.De aceea nu i se pot aduce,deocamdata ,nici un fel de invinuiri ca si „colegilor” din fotbal,fratii samsari,presedinti de cluburi si altii,cu care doar a cochetat atit cit sa nu-i deranjeze prea tare si cit sa profite si el de pe urma faimei cistigate ca si antrenor.E ceva de blamat in asta?Nu stiu ce sa zic.L-am iubit ca fotbalist,l-as fi vrut mai indraznet ca si selectioner,nu-mi place cu cine s-a inhaitat in politica,dar…”La multi ani,Puiule!”Sunt multi altii inaintea ta pe care sa fiu suparat,si in fotbal si in politica.

Calu (21 comentarii)  •  7 mai 2014, 15:12

Corect, mai degraba nea Mircea are caracter de politician, decat Puiu. Iordanescu e cinstit, mai bine ramanea in fotbal.

Garrincha (1 comentarii)  •  7 mai 2014, 16:11

Bravo Maria,

Înca un articol la obiect şi scris cu har.

jiji (6 comentarii)  •  7 mai 2014, 18:06

Care antrenor tanti?Pai daca am stat cu virgula kuru in poarta la mondiale in 94si am lovit pe contraatac inseamna k e antrenorul secolului?Rezultatele au venit pt k jucatorii erau de exceptie,nu ca cei din ziua de azi,dar asta e alta discutie.Mi a placut de nea Puiu cand a antrenat rapidul,le a facut un bine.:))

Marc (36 comentarii)  •  7 mai 2014, 21:41

Pentru a ramane in fenomen ca specialist trebuie sa fii la zi cu toate informatiile. Cum sa faci asta cand in loc sa stea cu ochii in carti el statea si ridica mana in cadrum masinii de vot.
Daca nu am fost clar, o sa exemplific.
Jocul de Fotbal este ca si medicina, in care apare tot timpul ceva nou. Degeaba iti iei diploma de medic, daca nu profesezi si daca nu esti la curent cu toate descoperirile in domeniu.
In plus, Iordanescu mai are un handicap major. N-a activat ca fotbalist decat in Romania.

China Blue (14 comentarii)  •  7 mai 2014, 23:11

He, he! Viata e cinstita, in final.
„Generatia de aur” putea juca cel putin o finala mica de CM daca era condusa de un antrenor. Hagi&famiglia l-au preferat pe nea Puiu. Sa recunoastem ca au facut furori intrind pe teren vopsiti blond. Pardon, auriu.

Robert (9 comentarii)  •  8 mai 2014, 0:11

Antrenorul secolului trecut,cu tactica preferata pupatul crucilor… Daca nu beneficia de acea generatie de fotbalisti nu stiu cat de antrenor mai era…

Comentează