Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Soldatul din spatele stelelor

Moartea lui Vilanova o pune pe FC Barcelona în situația de a-și reconsidera viața și fotbalul.

Moartea altora are acest efect: ne pune în situația de a ne reconsidera propria viață. Pentru o vreme, tragem aer în piept mai adînc. […]

luni, 28 aprilie 2014, 9:05

Moartea lui Vilanova o pune pe FC Barcelona în situația de a-și reconsidera viața și fotbalul.

Moartea altora are acest efect: ne pune în situația de a ne reconsidera propria viață. Pentru o vreme, tragem aer în piept mai adînc. Cînd este vorba de moartea celor tineri, efectul este și mai intens. Înțelepții n-au decît să caute în tragedii dovezile sensului sau lipsei de sens. Noi nu putem decît să constatăm cum numele și opera celor dispăruți devin, dintr-o dată, proeminente. Tito Vilanova nu avea profilul strălucitor pe care și-l atribuie tot ce trece prin dreptul soarelui Barcelona. Nu era genul care să iasă în față și, probabil, dacă n-ar fi dispărut brutal, la vîrsta de 45 de ani, nimeni nu i-ar fi adus omagii la scenă deschisă. Nu era genul care să instige la vanitate.

Era genul care să lucreze 30 de ani pentru același club de fotbal, fără să bată toba ori să dispere. Vilanova a fost împins la datorie în prim-plan cînd l-a înlocuit pe Guardiola pe banca Barcelonei, după patru ani în care i-a fost secund. Dacă Guardiola nu se asteniza cu capul pe lauri, Tito Vilanova ar fi trăit, antrenat și plecat din lume fără să scoată filosoful din Messi (“Ești etern, Tito!”) și poetul din Dani Alves (“Avem o misiune pe pămînt etc, etc”). Așa, moartea lui a atras atenția și a declanșat alergatul arheologic pe suprafețe, după mesaje și rosturi, obișnuit în astfel de situații.

La scara comunității blaugrana, dispariția lui Vilanova seamănă, dacă vreți, cu un protest, cu un gest extrem, ca gesturile ecologiștior care se leagă cu lanțuri de baleniere. Putem lega, în gînd, numele lui Vilanova de rezistența împotriva mercenariatului dominant în fotbal. La începuturile sale, vă mai amintiți?, Pep a fost și el un Tito, modest, bun soldat, surîzînd indescifrabil în spatele vedetelor din lot. Apoi a fost consumat de fenomen, stors de înțeles particular și transformat în star. Vilanova a antrenat Barcelona un sezon, atît cît i-a permis boala. Plecarea lui a coincis cu începutul derivei catalanilor. Nu vom ști niciodată dacă ar fi repetat traiectoria de faimă și fugă în străinătate a lui Guardiola.

Din biografia lui Vilanova, acum subliniată cu negru, unii s-au apucat să extragă diferite învățături. Alții au extras lecții din bătălia lui cu cancerul. Asta e indecența scotocitoare a morții. Asta e ceea ce noi, europenii, confundăm cu profunzimea și sensibilitatea și ceea ce pe japonezi îi dezgustă pînă la dispreț. În fine, după ce va trece valul de emoții, dispariția lui Vilanova ar trebui să lase semne pe țărmul frămîntat al Barcelonei. 

Cea care trebuie să-și reconsidere viața după această moarte este echipa catalană însăși. Vilanova, la fel ca Guardiola, depune mărturie despre un fotbal care nu avea staruri, nu era industrie, nu era doar entertainment. Antrenorii și jucătorii erau oameni, nu erau branduri, echipele erau echipe, nu vehicule spre glorie și profit.

La acel fotbal de la rădăcina fotbalului de astăzi trebuie să se întoarcă echipa catalană. Acolo trebuie să caute soluții. E adevărat că Vilanova nu găsești pe toate drumurile, dar sigur se mai află unul, doi, antrenînd copii, pe terenurile La Masia. Înainte de a aduce pe banca unde a stat și Tito o glumă proastă sau un pariu de marketing, șefii Barcei ar trebui să mediteze puțin. Dacă nu acum, la moartea unui om dintre ai lor, atunci cînd?

Acum pot să vadă. Un excavator odios a izbit orbește zidul și a dezvelit, sub vopseaua vedetismelor contemporane, desenul uman al altei civilizații. O civilizație aproape pierită, al cărei stingher urmaș era Vilanova. O civilizație a decenței, a loialității, a purității jocului, a libertății de a te lega, zeci de ani, de un club și a altor valori trimise la muzeu de secolul vitezei de ardere și de transfer.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Ion (35 comentarii)  •  28 aprilie 2014, 13:48

Nu va saturati niciodata de penibilism? Omul asta a fost sters si neinsemnat toata viata lui. A condus o Barcelona care a mers din inertie un an si a facut-o slab. Nu mai ridicati oameni in slavi dupa ce mor, ca e egal cu 0.

17 Denis Penciu (383 comentarii)  •  28 aprilie 2014, 14:06

multumesc Maria. Multumesc Denis, Tito, Barca, Steaua.

Xbotz (7 comentarii)  •  28 aprilie 2014, 14:22

Articoloul este bine scris insa este un pic cam exagerat.Barcelona nu trebuie sa regandeasca o echipa noua,trebuie sa cauta un antrenor cu o strategie noua deoarece acest tiki-taka ala Pep nu mai e innovator,nu mai surprinde nicio echipa mare.Barcelona are un lot foarte bun si daca isi adduce un fundas central si un varf de careu,iar Messi este trecut in banda,Barcelona poate domina fotbalul mondial din nou anul viitor chiar si cu Tata Martino pe banca.Pe de alta parte mi se pare gresit modul in car e se vorbeste despre Guardiola.Acesta a considerat ca nu mai poate,ca nu mai face fata si a plecat.Multa lume din anturajul clubului a spus ca Pep a plecat deoarece considera ca va urma o cadere pe club si asa s-a intamplat.In cazul in care va castiga UCL in urmatorii doi ani cu Bayern,Pep va demonstra ca este cel mai mare antrenor,poate din istorie si faptul ca a plecat de la Barcelona nu a fost un gest de lasitate si va demonstra ca a plecat doar pentru noi provocari.In final trebuie sa recunosc ca ai dreptate despre Tito.Nu a fost un mare antrenor si nici un mare jucator iar in cazul in care nu ar fi murit de tanar lumea nu l-ar mai plange astfel.In fine Dumnezeu sa-l odihneasca!

Oby (12 comentarii)  •  28 aprilie 2014, 14:37

Barca este intr-adevar un „soare” in ceea ce priveste performanta sportiva din ultimii ani, nu prin vanitatea sugerata de tine. Cultura Barcei este speciala, bazata ep munca multa si modestie… nu se compara cu modelul promovat de multe alte echipe de top din Spania sau alte campionate puternice. Nu ai auzit niciodata ca jucatorii sau oficialii Barcei sa porneasca vreun scandal de presa prin declaratii belicoase sau comportament. Ca mai sunt jurnalisti vanatori de senzational care vor sa faca din orice gest normal (sa nu uitam ca si sportivii sunt tot oameni cu scapari si slabiciuni) un subiect de presa, asta e alta poveste…

ba(la)nel (45 comentarii)  •  28 aprilie 2014, 15:28

Asa se intampla mereu, Maria…inchinam ode unor oameni deosebiti doar dupa ce acestia dispar…la fel s-a intamplat si cu masorul Stelei, Mitica Neagu…vreme de 40 de ani, nimeni n-a scris un rand despre el…dupa ce-a murit, au inceput sa-l faca toti erou…de ce nu le dam mai multa atentia acestor oameni cat sunt inca in viata si se pot bucura de aceste aprecieri? credeti ca acum mai folosesc acestor disparuti tonele de ode pe care le ridicam? oamenii trebuie apreciati cat sunt in viata, dupa moarte oricum nu mai au cum sa simta respectul celor din jur…

Tavi (1 comentarii)  •  28 aprilie 2014, 17:17

Frumos articol! Felicitari pentru ca indeamna la reflexivitate.

Bulwaif (8 comentarii)  •  28 aprilie 2014, 18:57

Maria, jos palaria! Articol minunat!

Fisherking (21 comentarii)  •  28 aprilie 2014, 22:57

@Ion: omul asta a pus umarul in toate etapele constructiei unei echipe care a revolutionat fotbalul. Tot el a crescut o buna parte dintre jucatorii care au parasit in mod natural La Masia, pentru ca tu sa-i vezi stralucind pe Camp Nou. Sunt si eu un sustinator al geniului lui Guardiola, dar realizez ca fara organizarea si meticulozitatea lui Vilanova, sau mai mult, fara jucatorii de ale caror picioare se lipeste mingea crescuti si consiliati de Vilanova, Bayern-ul lui Pep nu e decat o copie brutala si inestetica a Barcelonei care a supus o intreaga planeta.
Mai mult, omul asta e o expresie a decentei si a bunului simt, precum si o insula de sinceritate intr-un ocean al fotbalului-industrie. A lucrat pentru clubul pe care l-a iubit si ar fi facut-o si daca acel club l-ar fi trimis la matura. As spune ca omul asta merita macar un cap plecat, fara palarie pe el, in ziua inmormantarii lui. Nu crezi?

mdionis (10 comentarii)  •  28 aprilie 2014, 23:20

@Ion:
„Omul asta a fost sters si neinsemnat toata viata lui”
Asa sters si neinsemnat, tot a avut mai multe trofee cu clubul sau decat ai putut avea dumneata in toata viata.

„A condus o Barcelona care a mers din inertie un an si a facut-o slab.”
Atat de slab a facut-o ca a castigat din inertie campionatul spaniol cu un record de 100 de puncte, neatins nici de Barcelona lui Guardiola.

„Nu mai ridicati oameni in slavi dupa ce mor”
Omul nu a fost „ridicat in slavi” ci i-a fost apreciata pozitiv partea umana a parcursului sau profesional. In schimb dumneata ai ratat o ocazie de a te comporta ca un om decent in fata mortii unui semen.

Gary (18 comentarii)  •  29 aprilie 2014, 8:33

Pentru cei ca Ion!
„Si tacuises,phylosophus mansises”.Daca nu pricepi,pune mana pe dictionar.Tot acolo vei gasi si ce inseamna:”De mortuis,aut bene,aut nihil”.
Ceea ce vrei sa fii,un”original”e un boomerang pentru tine.Daca milioane iti vor citi tampeniile,toti de vor cataloga PENIBILISSIM!
Ce stii tu „luceafar al intelepciunii”despre ce a facut si ce a suferit acest OM.Cum poti judeca cu mintea ta de ION,un antrenor care i-a crescut si invatat pe Messi,Pique,Pedro,Iniesta si multe alte talente.
Ai idee de ce inseamna RUSINE?
Pune laba pe dictionar,primitiv fara sentimente!!
P.S.Un sincer BRAVO pentru articol si sensibilitate,Doamna Maria!!

RaduC. (83 comentarii)  •  29 aprilie 2014, 9:51

„Era genul care să lucreze 30 de ani pentru același club de fotbal, fără să bată toba ori să dispere.” Pai era la Barcelona, nu la North Ferriby United. Nu cred ca se ducea in fiecare zi la serviciu strangand din dinti.

barbu (104 comentarii)  •  29 aprilie 2014, 10:28

„Moartea altora are acest efect: ne pune în situația de a ne reconsidera propria viață” .
E scris adânc! Şi profund original….

tupac (1 comentarii)  •  29 aprilie 2014, 12:50

@mdionis, bine te-am gasit. Ma bucur ca ai puterea si rabdarea sa-i combati pe unii ametiti. Te urmaresc si pe site-ul celalalt. Bafta!

okra (9 comentarii)  •  29 aprilie 2014, 18:40

titlu stupid … dar ma rog … este doar dvs. si-n romania mor 200 oameni pe capete/zi … unii de batraneti, altii din accidente si multi din frageda pruncie sau nu au fost nascuti deja. Am spus doua sute… pariati mai mult ? catigati. Iar dintre acestia, cate sunt au fi putut fi stele si cate au fost ? hai acasa ! vorbeste despre noi mai mult !

Blackhawk (23 comentarii)  •  29 aprilie 2014, 19:29

Maria felicitari! Un articol superb scris cu sufletul si cu condei intr-un moment delicat.
Pentru ceilalti comentatori: nu va chinuiti sa-i raspundeti unuia ca Ion. Nu merita sa va coborati la nivelul unui psihopat ca el. Lipsa empatiei dublata de incultura il aseaza mult prea jos ca sa va pierdeti timpul cu astfel de specimene.

Ion (35 comentarii)  •  30 aprilie 2014, 10:06

Bravo ba, carnatilor. Vilanova a fost mama omida.

Gary (18 comentarii)  •  30 aprilie 2014, 15:13

@Blackhawk.
Multumesc.Ultima interventie a lui Ion,”taran sarac,fara avere”,te confirma pe deplin.
Regret doamna Maria,ca ai pus SUFLET,acolo unde musteste gunoiul!

DIAMOND (3 comentarii)  •  1 mai 2014, 5:00

maria, scrii tare frumos !!! si ai in plus o geniala intuitie de a aborda subiecte pe care nu le ataca altii…
se vede ca vii din afara jurnalismului sportiv…

Comentează