Por qué trepăduși, campionilor?
Cu scutire complice de la Reghecampf, jucătorii Stelei se antrenează după programul de funcționare a tribunalelor
Șefii de club din Spania au semnat o petiție în care cer eliberarea lui Jose Maria Del Nido, fostul președinte al Sevillei, condamnat […]
Cu scutire complice de la Reghecampf, jucătorii Stelei se antrenează după programul de funcționare a tribunalelor
Șefii de club din Spania au semnat o petiție în care cer eliberarea lui Jose Maria Del Nido, fostul președinte al Sevillei, condamnat la șapte ani de închisoare pentru corupție. Cei 33 de semnatari ar fi fost obligați la acest demers de către președintele federației de la Madrid, susține un cotidian spaniol, care consideră campania de eliberare drept “scandaloasă”. Într-un comunicat, o asociație de suporteri ai Realului a cerut explicații de la Florentino Perez. Vor să afle de ce a semnat petiția și “de ce se folosește de numele clubului pentru a apăra un condamnat penal”.
“Justiția trebuie să fie aceeași pentru toți și nu trebuie să fie supusă presiunilor nici dinspre fotbal, nici din altă parte. Fotbalul spaniol trebuie curățat de corupție”, i-au scris fanii lui Perez. Pe 10 dintre jucătorii Stelei nu i-a obligat nimeni să se prezinte la Curtea de Apel, ca suporteri ai fostului manager. Mihai Stoica a contestat verdictul din Dosarul Transferuri – lor, adică trei ani și șase luni de detenție, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. Sentința nu i-a impresionat din cale-afară pe Tănase, Latovlevici, Adi Popa, Stanciu, Szukala, Chipciu, Georgievski, Prepeliță, Pintilii și Keșeru. S-au dus în excursie în instanță, ca elevii la Muzeul Antipa. Reghecampf i-a învoit și a schimbat ora antrenamentului.
Campioana României se antrenează, iată, după programul de funcționare a tribunalelor. Fotbaliștii nu mai merg la teatru, la film sau la biliard, nici nu mai fac chefuri cu echipa. Au depășit stadiul team building- urilor frivole. Acum au avansat la faza de cor antic, care acompaniază cu suspine performerii din boxă. Nu e prima dată cînd jucătorii Stelei se aliniază între dubă și scările tribunalului. Au defilat și la termenele finanțatorului roș-albaștrilor.
Atunci solidaritatea lor avea o motivație mai degrabă materială decît sentimentală. Veniseră să-și negocieze salariile și primele. Acum nu e clar ce i-a făcut să agațe în cui și ghetele, și rutina de profesionist. Vorba fanilor madrileni: “Por qué?”. Indignații lui Reghecampf sînt liberi să simpatizeze cu cine vor. Dar la tribunal nu s-au dus în calitate de cetățeni oarecare, s-au dus în grup compact, în calitate de fotbaliști. Fotbaliști, nu experți în drept. Au girat cu notorietatea lor un condamnat penal.
S-au folosit de culorile, de valorile și de popularitatea Stelei în interes personal, să-și apere un amic cu probleme. Nu e vorba despre sportivi implicați pînă în gît în treburile cetății, în genul lui Kliciko pe baricadele din Kiev. Nu! Lista cauzelor pentru care pledează jucătorii steliști începe și se termină cu dosarele penale ale șefilor lor. Una e să-ți exprimi părerea pe Facebook, la TV, pe pereți cu tapet cu cai verzi despre un dosar penal. Alta e să amîni antrenamentul pentru a încerca să pui presiune asupra ac tu lui de justiție.
Bine că înfățișarea nu se suprapunea cu ora meciului! În campionatul nostru se obișnuiește să tratezi cu lejeritate tot ce presupune profesionismul. De la dieta cu sarmale în pauza de iarnă pînă la susținerea condamnaților pentru fapte de corupție legate de fotbal. Reghecampf are partea lui de responsabilitate pentru că le-a dat scutire avocaților cu crampoane. O fi lupta la titlu relaxată, dar și mai relaxat e principiul care subîntinde această decizie. “Nu înțelegem de ce acest sprijin!”, exclama unul dintre liderii galeriei madrilene. “Cumva șefii de cluburi se consideră o castă aflată deasupra tuturor, chiar și a legii?”. Iar dacă șefii de cluburi formează o astfel de categorie plină de impresii, fotbaliștii care-i susțin tropăind pe holurile tribunalelor compun și ei o clasă socioprofesională aparte. O breaslă a trepădușilor.