Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Stăm în faţă, dar cîţi bani dăm?

În universul microbist gospodărit de Primăria Bucureşti, a mai apărut o gaură neagră: candidatura la Euro 2020 

Arena Naţională are nevoie de îmbunătăţiri pentru a candida la găzduirea meciurilor de la Euro 2020. Un raport UEFA, citat de Ziare.com, arată […]

joi, 20 martie 2014, 7:49

În universul microbist gospodărit de Primăria Bucureşti, a mai apărut o gaură neagră: candidatura la Euro 2020 

Arena Naţională are nevoie de îmbunătăţiri pentru a candida la găzduirea meciurilor de la Euro 2020. Un raport UEFA, citat de Ziare.com, arată că stadionul are nevoie de mai multe locuri în loje, în tribune şi în parcări. Sau, în jargonul „office” dîmboviţean, vor fi întocmite acte adiţionale la cele patru acte adiţionale ale contractului iniţial.

Fiind „eveniment de importanţă naţională”, mobilizarea este la cote maxime! Nu există condiţii UEFA pe care oficialii români să nu le îndeplinească. Bine că forul european nu ne cere un stadion suspendat, care să aducă, văzut din avion, cu o autostradă. Bine că nu ne cere tronsoane noi de metrou!

Era de aşteptat ca, după anunţul candidaturii, să apară şi frînturi din nota de plată. De pildă, conform raportului UEFA, Arena Naţională n-are suficiente locuri de parcare. Cele deja existente au costat, în total, 18,7 milioane de euro. Aşa susţin oficialii Primăriei Bucureşti: 10 milioane de euro pentru parcarea subterană, de 192 de locuri, şi 8,7 milioane de euro, pentru parcarea supraterană, de 1250 de locuri. Un lux pe banii tăi, să parchezi cînd mergi la meci!

Raportul prevede şi alte lipsuri ale Arenei Naţionale. În tribune ar trebui să apară alte 5.000 de scaune. Probabil e o neînţelegere la mijloc. Teoretic, candidăm pentru pachetul standard (trei meciuri în grupe şi un meci în optimi). Capacitatea cerută de UEFA este de 50.000 de locuri. Doar dacă vrem să găzduim sferturi de finală, trebuie să asigurăm un stadion cu 60.000 de locuri în tribune. Ori s-a schimbat „evenimentul naţional”, între timp, ori evenimentul ăsta a fost ţinut secret şi faţă de naţiune.

Da, se vede cu ochiul liber că Arena Naţională tînjeşte după o bidinea, o găleată cu var, nişte ipsos, chit, linoleum şi alte bunătăţi prea ieftine să le ia în seamă edilii. Locurile de parcare oricum nu ajungeau, chiar şi fără candidatura asta. Dar frenezia amenajărilor nu se va opri aici, să nu ne facem iluzii! Cînd vine vorba de Arena Naţională, nota de plată se încarcă şi fără motiv, aşa, de antrenament, ca să nu-şi iasă din mînă directorii din PMB. Tot timpul se iveşte pe-acolo un moţ de pus, o gaură neagră de astupat, un contract de atribuit direct: se schimbă gazonul, se plantează orhidee şi jnepeni în spatele porţilor, acoperişul de 11 milioane de euro are nevoie să fie, la rîndul lui, acoperit, să nu-l plouă, să nu-l ningă etc. Vă daţi seama, cînd există un motiv garantat de Guvern, ce sume, cu sau fără TVA, vor intra în joc?

Oficialii Primăriei Bucureşti au pus în seama UEFA dublarea preţului iniţial al stadionului. Tot UEFA, scorpia de serviciu, va fi arătată cu degetul şi pentru triplarea costurilor candidaturii. Încă nu ne-am depus dosarul, dar deja ne paşte concluzia că am fi ieşit mai ieftin să construim un stadion nou, pe rîu în jos, unul mai trainic şi mai frumos, decît să-l terminăm ca la carte pe cel actual.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

dani (88 comentarii)  •  20 martie 2014, 20:06

Dupa cum merge fotbalul romanesc la vale, in anul de gratie 2020 vom avea in prima liga doua echipe:Steaua si Dinamo. In liga secunda alte doua:Rapid si Craiova. Atit va ramine din faimoasa liga a lui mitica!Adio mama si un praz verde!Nasule iti multumim ca cu tine ne mindrim!

Marian (6 comentarii)  •  20 martie 2014, 20:20

Asta-i o dovada in plus ca stadionul a fost umflat rau,n-are cum sa coste 230 de milioane de euro o arena din beton si ciment,nici macar nu l-au varuit,eu am fost pe stadionul lui galatasaray,pai sa vezi acolo lux, tot stadionul este din otel si sticla zici ca e ozn,magazine si restaurante pe 2 niveluri dar pe tot stadionul nu ca la noi doar la tribuna oficiala si a costat 200 de milioane!!!

Jules (27 comentarii)  •  20 martie 2014, 20:25

Asta cam asa este.

Miki Maus (40 comentarii)  •  20 martie 2014, 20:27

Mai bine ne-am întreba: De ce a trebuit neapărat demolat stadionul Lia Manoliu? Că şi ăla făcea vreo 150 de milioane.

valahu (1 comentarii)  •  20 martie 2014, 20:31

eu cu prietenii mei imperatoru,randoom si tumbzila ne vom uita la euro 2020 pe net cu bere la pet si seminte prajite pe plita.

Nicse (10 comentarii)  •  20 martie 2014, 20:35

Felicitari Maria, un nou articol foarte bun. As putea adauga ca gazonul ar fi mai bun daca s-ar schimba lunar (ce sursa de castiguri)… sau si mai bine, ar fi minunat sa fie schimbat perpetuu…N-ar mai conta ca nu se joaca nimic pe teren, important ar fi un gazon la care nici UEFA nu s-a gandit inca…un gazon neatins de crampoane de fotbalisti…

adi (27 comentarii)  •  20 martie 2014, 20:36

In lumea cat de cat normala,stadioanele produc bani ,cu precadere in primii ani de functionare ,cand totul este nou si nu este nevoie de cheltuieli mari de intretinere.Pai daca acuma merge numai in pierdere ,va dati seama ce va insemna acest stadion pte bucuresteanu de rand peste vreo 10-15 ani?
Uita-ti fratilor de spitale,medicamente compensate ,reduceri la tren…perelinaj la stadion si rugi ptr Mitica,Sandu,Oprescu si vesnicii neo-comunisti care ne vor conduce.

claun (14 comentarii)  •  20 martie 2014, 20:44

draga Maria, acum vreo doi ani te contestam mereu pt articolele tale.dar dar de vreun an, nu mai stiu cum sa dau cu felicitari in tine.te lovesc cu ele pe unde pot.incepi sa-l prinzi din urma pe TOLO.bv tie, FELICITARI.nu mai fac si eu comentarii ca sint de prisos.atita timp cit traim aici, cu acesti politicieni de rahat, asa se va intimpla.dar poate cu ajutorul vostru vor mai intra citiva din ei la mititica, asa cum s-a intimplat cu ultimii 8 pt care salut sentinta judecatorilor si ancheta lui tolo si a celui care l-au ajutat.FELICITARI si la mai multe astfel de rezolvari!!!!!

ninu (1 comentarii)  •  21 martie 2014, 0:50

Fatuca asta scrie numai ce stie ca place publicului. Sa invete de la Ioanitoaia sa innoate contra valului, nu sa isi faca popularitate ieftina cantand in struna celor multi si frustrati.

utraian (40 comentarii)  •  21 martie 2014, 1:11

De ce ne mai chinuim cu imbunatatirile sau renovarile?
Propun sa dinamitam Arena Nationala. Cred ca iesim mult mai ieftin daca facem unul nou.
In plus trebuie sa-si dea si baieteii tunurile…Asa cu renovarile cat poate sa le ramana si lor?

blackdog (7 comentarii)  •  21 martie 2014, 8:19

Daca mai multi ziaristi ar pune punctul pe „I”, ca tine, ne-ar fi drag sa stam langa mama si tata, sa nu mai plecam pe meleaguri straine…Felicitari!

Mike1970 (3 comentarii)  •  21 martie 2014, 8:33

Nu e cumva o eroare în articol? …că mie îmi iese un cost de 52.000 de euro per loc de parcare suprateran (10 milioane / 192 locuri?!?!?). La banii ăştia chiar nu s-ar fi sesizat nimeni?

David (15 comentarii)  •  21 martie 2014, 11:26

Maria, parcarea de 197 de locuri nu e cumva SUBterana? Din articol reiese ca e o parcare supraterana si inca o parcare supraterana.

Bubucul (75 comentarii)  •  21 martie 2014, 12:05

Frumos punctat. Trebuie totusi observat ca avem niste ‘calitati’ ce nu le gasesti la vreun alt popor, anume construirea de autostrazi, stadioane etc. cu bani foarte multi si calitate foarte proasta. Daca altii construiesc cu bani mult mai putini si la o calitate foarte buna, noi reusim o ‘performanta’ greu de egalat.

blackdog (7 comentarii)  •  21 martie 2014, 13:41

Maria, fii atenta! „Mike 1970” a observat ceva dar nu totul:
…10 milioane de euro pentru parcarea SUPRATERANA, de 192 de locuri, şi
8,7 milioane de euro, pentru parcarea SUPRATERANA, de 1250 de locuri…

Niky (7 comentarii)  •  21 martie 2014, 17:32

mentaitate de manelisti…da i cu bani ,ca dupa aceea nu ai bani nici de paine nu conteaza .
daca nu aveam comunismul de unde sa fure astia ,ne era de 1000 de ori mai bine.

DanDan (3 comentarii)  •  22 martie 2014, 10:08

Imi place articolul!!

Comentează