Stăm în faţă, dar cîţi bani dăm?
În universul microbist gospodărit de Primăria Bucureşti, a mai apărut o gaură neagră: candidatura la Euro 2020
Arena Naţională are nevoie de îmbunătăţiri pentru a candida la găzduirea meciurilor de la Euro 2020. Un raport UEFA, citat de Ziare.com, arată […]
În universul microbist gospodărit de Primăria Bucureşti, a mai apărut o gaură neagră: candidatura la Euro 2020
Arena Naţională are nevoie de îmbunătăţiri pentru a candida la găzduirea meciurilor de la Euro 2020. Un raport UEFA, citat de Ziare.com, arată că stadionul are nevoie de mai multe locuri în loje, în tribune şi în parcări. Sau, în jargonul „office” dîmboviţean, vor fi întocmite acte adiţionale la cele patru acte adiţionale ale contractului iniţial.
Fiind „eveniment de importanţă naţională”, mobilizarea este la cote maxime! Nu există condiţii UEFA pe care oficialii români să nu le îndeplinească. Bine că forul european nu ne cere un stadion suspendat, care să aducă, văzut din avion, cu o autostradă. Bine că nu ne cere tronsoane noi de metrou!
Era de aşteptat ca, după anunţul candidaturii, să apară şi frînturi din nota de plată. De pildă, conform raportului UEFA, Arena Naţională n-are suficiente locuri de parcare. Cele deja existente au costat, în total, 18,7 milioane de euro. Aşa susţin oficialii Primăriei Bucureşti: 10 milioane de euro pentru parcarea subterană, de 192 de locuri, şi 8,7 milioane de euro, pentru parcarea supraterană, de 1250 de locuri. Un lux pe banii tăi, să parchezi cînd mergi la meci!
Raportul prevede şi alte lipsuri ale Arenei Naţionale. În tribune ar trebui să apară alte 5.000 de scaune. Probabil e o neînţelegere la mijloc. Teoretic, candidăm pentru pachetul standard (trei meciuri în grupe şi un meci în optimi). Capacitatea cerută de UEFA este de 50.000 de locuri. Doar dacă vrem să găzduim sferturi de finală, trebuie să asigurăm un stadion cu 60.000 de locuri în tribune. Ori s-a schimbat „evenimentul naţional”, între timp, ori evenimentul ăsta a fost ţinut secret şi faţă de naţiune.
Da, se vede cu ochiul liber că Arena Naţională tînjeşte după o bidinea, o găleată cu var, nişte ipsos, chit, linoleum şi alte bunătăţi prea ieftine să le ia în seamă edilii. Locurile de parcare oricum nu ajungeau, chiar şi fără candidatura asta. Dar frenezia amenajărilor nu se va opri aici, să nu ne facem iluzii! Cînd vine vorba de Arena Naţională, nota de plată se încarcă şi fără motiv, aşa, de antrenament, ca să nu-şi iasă din mînă directorii din PMB. Tot timpul se iveşte pe-acolo un moţ de pus, o gaură neagră de astupat, un contract de atribuit direct: se schimbă gazonul, se plantează orhidee şi jnepeni în spatele porţilor, acoperişul de 11 milioane de euro are nevoie să fie, la rîndul lui, acoperit, să nu-l plouă, să nu-l ningă etc. Vă daţi seama, cînd există un motiv garantat de Guvern, ce sume, cu sau fără TVA, vor intra în joc?
Oficialii Primăriei Bucureşti au pus în seama UEFA dublarea preţului iniţial al stadionului. Tot UEFA, scorpia de serviciu, va fi arătată cu degetul şi pentru triplarea costurilor candidaturii. Încă nu ne-am depus dosarul, dar deja ne paşte concluzia că am fi ieşit mai ieftin să construim un stadion nou, pe rîu în jos, unul mai trainic şi mai frumos, decît să-l terminăm ca la carte pe cel actual.