Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Toţi olandezii lui Dragomir

Drepturile TV pentru Liga 1 au fost cesionate unor presupuşi olandezi, în spatele cărora se află nişte interpuşi români, în spatele cărora se află aşa-zisul fost şef al LPF

Liga 1 s-a întors în timp, în anul 2004, cînd drepturile […]

miercuri, 5 martie 2014, 7:41

Drepturile TV pentru Liga 1 au fost cesionate unor presupuşi olandezi, în spatele cărora se află nişte interpuşi români, în spatele cărora se află aşa-zisul fost şef al LPF

Liga 1 s-a întors în timp, în anul 2004, cînd drepturile TV erau vîndute unui intermediar. Atunci, Dumitru Dragomir încheia contractul cu postul lui Horaţiu Nicolau. Prima întrebare, rămasă şi în zilele noaste fără răspuns, a fost: de unde are Telesport 30 de milioane de dolari, o sumă considerabilă pentru o televiziune cu audienţe mignone. N-a fost nevoie ca Telesport să pună pe masă potul, contractul a rămas confidenţial. Nicolau a revîndut drepturile la bucată, pentru bani şi mai mulţi, altor posturi.

Fostul patron al Telesport a jucat un rol-cheie şi la licitaţia din 2008, dar ca negociator şi ca apropiat al lui Dumitru Dragomir. După ce n-a mai jonglat cu drepturile TV, Nicolau a păstrat relaţii de afaceri excelente cu LPF. În 2009, firma lui, HN Sport, a cîştigat licitaţia pentru drepturile de publicitate ale echipelor pe inelele din jurul gazonului. Ziuanews.ro scrie că HN Sport primeşte, prin contract separat, şi o parte din banii viraţi de sponsorul principal al Ligii 1. Cluburile nu ştiu de ce şi, fireşte, nu ştiu nici cîţi bani sînt deviaţi spre HN Sport!

Un alt contract dintre LPF şi Nicolau se prelungeşte şi în mandatul lui Gino Iorgulescu. Conform site-ului sport24h.ro, unul dintre partenerii oficiali ai Ligii este o firmă de tractări auto a lui Nicolau. Dar noul preşedinte nu dă semne că îl supără „greaua moştenire” preluată de la Dragomir. De pildă, vînzarea drepturilor TV pentru următoarele trei sezoane a decurs conform programului întocmit de fostul preşedinte.

Malta Confidenţial
Scenariul seamănă izbitor cu cel din 2004, doar că de data asta cumpărătorul este şi mai misterios: o companie înfiinţată în octombrie anul trecut, cu sediul în paradisul fiscal din Malta. În spatele gardului offshore, se poate afla oricine: leopardul, arabii prieteni cu Gino Iorgulescu sau Dumitru Dragomir însuşi. Printr-un comunicat abil strecurat pe site-ul oficial, într-o zi furtunoasă a fotbalului nostru, LPF a dat asigurări că preţul n-a scăzut. Echipele vor primi la fel de mulţi bani din drepturi TV şi în următoarele trei sezoane.

Da, foarte liniştitor, dar dacă puteau încasa mai mult prin licitaţie cu strigare? Şi cît vor încasa intermediarii din revînzarea drepturilor TV? Iată enigma! Legislaţia malteză permite descretizarea contractelor companiilor doar în caz de spălare de bani. Slabe şanse ca echipele să afle, măcar de curiozitate, cam ce valoare de piaţă are fotbalul pe care-l joacă. Felul cum s-a negociat, modul cum au fost anunţate cluburile – totul miroase a blat în defavoarea echipelor.

Ţăranii de la cluburi şi arendaşii de la Ligă
Dragomir şi acum Gino Iorgulescu tratează cluburile ca nişte arendaşi. Se folosesc de proprietatea lor şi le dau în schimb doi saci de grîu la hectar, să nu moară de foame. Ceilalţi zece saci îi păstrează pentru ei şi pentru colaboratorii lor de cursă lungă. Ei au relaţiile, pilele, cunoştinţele, mentalitatea de stăpîn şi atitudinea de speculant. Ei ştiu cum se fac afacerile, spre deosebire de „ţăranii” de la cluburi.

Numele lui Horaţiu Nicolau apare din nou în jurul afacerii numite drepturi TV. Lîngă el, apare şi numele lui Arpad Paszkany. Primul a rebranduit DolceSport, al doilea este apropiat al patronului RCS-RDS. Dar nici unul dintre ei nu este „omul cu banii”, nu! „Garanţiile financiare”, cum le numeşte delicat Dumitru Dragomir, că banii nu i-a văzut încă nimeni, vin de la un concern olandez.

Primele tratative cu această firmă au fost purtate încă din martie 2013. Dragomir a verificat seriozitatea clientului la faţa locului: „S-ar putea să fie români în spate, din cauza fiscalităţii relaxate de acolo. Am mers în Olanda cu translator, am rezolvat toate detaliile, aşteptăm să nu perturbăm pînă în luna februarie aceste lucruri!”.

Afacerea s-a făcut. N-a fost perturbată, ci mai degrabă facilitată de apele tulburi din campionatul intern. Pînă la urmă, se pare că olandezii „cu români în spate” s-au lăsat convinşi că în Malta fiscalitatea e şi mai relaxată decît în Olanda. Acum cîţiva ani, ar fi ales Cipru, dar se ştie că nu mai rentează ca paradis.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

Marc (36 comentarii)  •  5 martie 2014, 20:15

mda, miroase urat

q (2 comentarii)  •  5 martie 2014, 20:19

se poate asa ceva? unde e transparenta?
pai asa face fiecare ce vrea!! vai de mama lor..am crezut ca va fi altceva..dar vad ca aceeasi mizerie..pe ascuns sa nu stie nimeni..ar trebui sa faceti o ancheta..sa nu fie lasata treaba asta asa..miroase a o treaba mare……..

gigi (12 comentarii)  •  5 martie 2014, 20:43

Cine sa mai inteleaga ceva. S-a tot spus ca RDS a fost nebuna de legat sa dea atitia bani pe drepturile de televizare la licitatia anterioara.Ca nu se vor mai lua banii astia niciodata la cit de slab este campionatul nostru.
Acum avansati ideea ca de fapt panarama asta de campinat valoreaza cu mult mai mult decit s-a estimat. Cu toata fiscalitatea din Malta si Olanda. Oricum o suma exagerata.
Sunt curios ce telespectator roman va plati macar 3 euro pe meci de liga 1 in sistem pay per view.
Balint a spus la Digi Sport 1 c anu crede ca drepturile s-au vindut pe suma asta. Nici eu.
Ceva e putred la msud de Pago Pago.

George (6 comentarii)  •  5 martie 2014, 20:59

Il cunosc personal pe Gino Iorgulescu . Nici o clipa nu mi-asi fi inchipuit ca va face altceva decat a facut la Progresul si peste tot unde a fost : matrapazlacuri si furtisaguri . NU STIU UNDE II GASESC ASTIA : intai Mitica si apoi Gino . ISI MERITA SOARTA SI CLUBURILE SI FOTBALUL
ROMANESC !

Cristian (10 comentarii)  •  5 martie 2014, 21:15

Da ce ma romanasilor, cand ati aflat cine e noul sef al LPF nu ati crezut de fapt ca ati cazut din lac in putz(a)? sa vedem cine mai transmite meciurile dintre cablisti, cine mai plateste pentru ele, ca la pay-per-view asa cum e in RO sistemul acum, slabe sanse sa-si recupereze aia banii.
La FRF sufla „The wind of change”. Din pacate la LPF, tzaranoii de patroni de cluburi sunt inca angrenati in trecut, anacronici, agramati si afazici.

Mircea Nicoara (2 comentarii)  •  5 martie 2014, 23:13

Se pare ca si Gino e doar un cocalar ordinar ca Mitica Puscarie…asta e societatea romaneasca a ultimilor multi ani….e compusa din multi indivizi tiganizati

Mircea Nicoara (2 comentarii)  •  5 martie 2014, 23:15

…si inca ceva:se va uita dracu` la liga lor de amatori tembeli

bh (12 comentarii)  •  5 martie 2014, 23:41

Cable Communications Systems Olanda deţine 88,54% din acţiunile RCS&RDS…

Daniel (4 comentarii)  •  6 martie 2014, 0:06

Stai ca se sch treaba cand intra Burleanu pe fir…..s FRF are nevoie de bai nu numai LPF….parca vad ca zboara si Gino ..chira mai repede decat Kassai….

dani (88 comentarii)  •  6 martie 2014, 0:21

Bine, bine, dar de ce nu scormoneste un picut DNA-ul destinatia banilor de la UEFA, asa zis primiti de Unirea Urziceni si Otelul Galati. Poate si Steaua. Ca s-ar putea sa avem surprize, surprize foarte interesante. Ceva este putred la FRF-ul condus de Nasu. Ar fi vorba doar de un mizilic de 50-60 milioane de euro. Maruntis.

aham (67 comentarii)  •  6 martie 2014, 3:28

cine e de vina daca nu chiar cluburile? cine l-a sustinut? mitica da cu alta palarie. bai da numai hoti in tara asta?? chiar nu mai gasesti oameni normali nicaieri.. mitica e liber inca, cum sa-i fie frica lui gino sa fure exact la fel? nu vede si el ca nu se intampla nimic?

Alin (1 comentarii)  •  6 martie 2014, 7:30

Nu dau doi bani pe fotbalul din campionatul nostru. Cat timp digi transmite partide din alte campionate ma doare undeva. Restu e cancan 🙂

mihai tanase (26 comentarii)  •  6 martie 2014, 8:39

Am citit ca firma e a lui Popoviciu .E adevarat ?

nea caisa (70 comentarii)  •  6 martie 2014, 8:59

Maria, pai nu l-ati dorit voi, la gsp, pe Gino Iorgulescu? Si nu degeaba mi-a aratat dezaprobarea? Veti vedea ca vom ajunge sa regretam „frumoasele vremuri” ale lui Mitica!
Inteleg ca Pascani devine taticul cluburilor din Liga I: l-a aranjat pe Becali, cine-i mai sta in cale?

Alegz (20 comentarii)  •  6 martie 2014, 9:42

Visati in continuare …
35 mil Euro pentru drepturile tv in Liga I sunt incredibil de mult pentru nivelul fotbalui care se joaca la noi. Si credeati ca se putea mai mult ? Cum oara cand din cele 300 de meciuri din Liga I doar 30% au peste 50k telespectatori ?
Si daca anul acesta mai pica in B niste cluburi cu vechime scade si aceea medie.
S-au dat vreo 15 mil E pentru a transmite UCL .. si voi visati la cine stie ce sume pentru Liga I ?

nimeni (1 comentarii)  •  6 martie 2014, 11:09

Mi se pare chiar hilar cat de naivi sunt oamenii astia. Cine o sa plateasca sa vada meciuri gen sageata-chiajna?? Chiar si gratis, in afara de derbyuri audienta era jalnica pentru ca sunt niste meciuri atat de slabe incat nu ai ce vedea! Abia astept sa rad vazand cum nu o sa isi recupereze banii dupa ce au mai dat si spagi pt contract! 🙂

rapidistul (2 comentarii)  •  6 martie 2014, 11:30

Marlania si tiganiada din fotbalul romanesc continua.
Cei mai mari infractori din fotbal, Mircea Sandu si
Mitica Dragomir sunt inca liberi. Alaturi de ei ceilalti
pungasi isi fac de cap in continuare. Toti „greii” ramasi
in libertate sfideaza fara scupule orice urma de bun
simt ( vezi, de exempl., RENTA acestui malefic Mircea
Sandu care impreuna cu Mitica PUSCARIE si „cooperativa”
lor au ingropat fotbalul din Romania ). ADEVARUL LA ZI
( dupa 24 de ani de „democratie” ) : campionatul romanesc SUBMEDIOCRU
, fata de Europa, iar nationala
Romaniei o echipa de urna a 4-a in orice competitie
internationala. Multumim Mitica, multumim Sandele !?

John. Peris (22 comentarii)  •  6 martie 2014, 12:00

Excelent articol, felicitari Maria, sper ca acest articol sa fie un punct de plecare pentru un nou dosar la DNA !

NR (12 comentarii)  •  6 martie 2014, 18:22

@bh Stimate d-le,Cable Communications Systems NV detine 2,47%. Iata si ceilalti actionari: Zoltán Teszári – 58,92%, Sfetozar Bugarszki – 7,23%, Nicusor Dorel Schelean – 6,98%
Mihai Patap – 5,31%
Maria Docea – 4,56%
Ioan Bendei – 4,51%
Gheorghe Maftei – 4,51%
Dorina Schelean – 3,02%
Cable Communications Systems NV – 2,47%
Traian Aurelian Sirian – 2,18%.
Cheia problemei insa, e alta.NV in batava-Naamloze vennootschap(Societate Fara Nume cu raspundere limitata) este o inginerie financiara menita sa-si protejeze actionarii garantandu-le anonimatul, neinregistrandu-i..Transferul actiunilor poate fi restrictionat in temeiul art 2:87 BW(Codului Civil).Aspectele jurdidice sunt reglementate de articolele 64/174a Cartea a doua a Codului Civil,titlul IV:Societati Anonime…dar cine sunt anonimii ?

Comentează