Nu va curge lapte, ci Moet&Chandon!
După Fefeleaga şi calul Bator, un nou tandem se pregăteşte să intre în scenă: Vasile Avram şi vaca FRF
La scurt timp după ce a fost eliberat din arestul preventiv, Vasile Avram s-a întors în biroul lui de şef al […]
După Fefeleaga şi calul Bator, un nou tandem se pregăteşte să intre în scenă: Vasile Avram şi vaca FRF
La scurt timp după ce a fost eliberat din arestul preventiv, Vasile Avram s-a întors în biroul lui de şef al Asociaţiei Municipale de Fotbal Bucureşti. Acum graba de a reveni într-un post umil a primit şi o explicaţie. Colegii mei de la Gazeta au descoperit unele nepotriviri în contabilitatea AMFB. Cluburile plătesc taxe mai mari decît apar înregistrate în actele asociaţiei. Rezultă cîştiguri „la negru” de aproximativ 40.000 de RON anual. Un bacşiş, veţi spune, ăştia nu sînt bani să-i transporţi cu elicopterul! Dar ridicaţi totul de la scara asociaţiei municipale la scara FRF şi veţi obţine miza corectă.
Întrebat despre chitanţele cu acelaşi număr de înregistrare, dar indicînd sume diferite, Vasile Avram a răspuns că nu ştie nimic. L-a arătat cu degetul pe directorul tehnic: „Vom cerceta, poate să fie doar o petardă în vînt!”. Fireşte că nu s-ar lăuda cu o realizare atît de modestă pentru anvergura lui. O cercetare superficială a activităţii AMFB scoate la iveală şi alte „petarde”. De pildă, asociaţia se ocupă şi de cluburi din alte judeţe. Iar unii subalterni ai lui Avram îl acuză de puci. A convocat Adunarea Generală pe 9 septembrie, anul trecut, apoi a trimis-o acasă şi „după o săptămînă, am aflat că Avram fusese reales”, relatează un şef de club bucureştean, citat de „Libertatea”. Aşa spirit de iniţiativă mai rar! Dacă e adevărat, înseamnă că fostul şef al arbitrilor a inventat un nou tip de scrutin: autovotul. Deocamdată, se află în teste la AMFB.
Pentru alegerile FRF, Vasile Avram cere „urne transparente”, aşa cum magicienii versaţi îţi arată demonstrativ fundul jobenului, să te convingi că nu se află nici un iepure prealabil acolo. Cine cunoaşte toate trucurile ştie şi să se păzească de ele. „Noi vom încerca, cum să vă spun, să rămînem vigilenţi!”, susţine Avram. Candidatul cunoscător îmbină, vorba lui Bernard Tapie, „pesimismul inteligenţei cu optimismul acţiunii”. Se teme de fraudarea alegerilor, de măsluirea proceselor verbale, de trădări de ultim moment şi de alte nenorociri electorale. De vreme ce a fost votat cu succes la şefia AMFB de persoane decedate, era clar că nu are încredere în nimic din ce mişcă.
Cere să fie votat programul, nu omul. Programul lui Avram e simplu: FRF e o „cash-cow”, ai nevoie de un anumit „know-how” s-o scoţi la produs. „FRF, să mă ierte Dumnezeu, e ca o vacă. Vaca are patru ţîţe, nu poate să aibă mai multe”. Gura candidatului adevăr grăieşte. Îmbină fiorul religios cu zelul tehnocrat. El nu va extenua şeptelul, ca actualul regim: „Vasile Avram va veni cu o structură de conducere simplă, operaţională şi modernă, nu stufoasă!”. Cu alte cuvinte, FRF va fi condusă de Avram şi de directorul tehnic de la AMFB, ăla meşter la tăiat chitanţe. Iar vaca va da şampanie Moet&Chandon în loc de lapte. Poate n-ar strica să-şi mai aducă prin preajmă doi-trei ţapi ispăşitori de rezervă şi nişte măgari de povară.
„În foarte scurt timp, robinetul fondurilor şi al privilegiilor vi se va închide!”, îi ameninţă el pe actualii angajaţi federali. N-a precizat dacă e vorba de un robinet ataşat la vaca FRF sau a aruncat aşa, o metaforă în vînt. De fapt, Avram ştie din proprie experienţă că dacă nu curge, pică. Nu mai e şeful arbitrilor, dar e şef la AMFB. O dată ce-ai intrat în sistem, nu rămîi pe sec.
Dacă a fost posibil ca fostul şef al CCA să candideze cu şanse de turul doi la şefia FRF, asta spune multe despre starea fotbalului nostru în teritoriu. Vasile Avram are partea lui de sprijin politic. Există destui primari conducători de echipe care visează la promovări spectaculoase. Cu echipele susţinute direct sau indirect de aleşii locali, de tipul FCM Tîrgu Mureş, Avram a avut întotdeauna relaţii reciproc avantajoase. De ce să exploatezi doar vaca federală, cînd poţi smîntîni nestingherit oalele cu bani publici?