Umbra lui Condescu. La Craiova
Adevăratul mandat al sindicalistului fără sindicat: Condescu a venit în Bănie cu planuri de fuziune
„Nu mi-am dat demisia. Retragerea din executiv e o măsură de siguranţă a mea, de a-mi păstra funcţia de la sindicat!”, explica Marin Condescu de […]
Adevăratul mandat al sindicalistului fără sindicat: Condescu a venit în Bănie cu planuri de fuziune
„Nu mi-am dat demisia. Retragerea din executiv e o măsură de siguranţă a mea, de a-mi păstra funcţia de la sindicat!”, explica Marin Condescu de ce a plecat de la Pandurii. A dezminţit şi că plecarea lui are vreo legătură cu dosarul penal în care este implicat. La nici o săptămînă de cînd lua această „măsură de siguranţă” de-a lui, Condescu renunţa la precauţii şi apărea pe post de om providenţial la Universitatea Craiova. Cam tot pe-atunci, sindicatele miniere decideau să-l scutească de dileme şi să-i uşureze alegerea. „Adevărul” scrie că Marin Condescu nu mai este lider sindical. La sfîrşitul săptămînii trecute, a fost demis din fruntea Uniunii Sindicatelor Miniere Oltenia (USMO) şi a Federaţiei Mine Energie (FNME).
Toate aceste schimbări din cariera şi activitatea lui Marin Condescu n-au, fireşte, legătură cu acuzaţiile de spălare de bani, înşelăciune şi fals în acte. Să fim serioşi! Explicaţiile ţin de horoscop, de aşezarea astrelor şi de faptul indiscutabil că fostul lider de la Pandurii ţinea cu Universitatea de mic: „Mă uitam la sigla ei ca la o icoană!”. Ca să vezi spirit de prevedere! Probabil acum se uită la Mititelu, care are sigla, ca la un sfînt martir.
La Craiova, Condescu, fanaticul precoce, a fost primit ca un frate risipitor şi instalat în funcţia de manager general. Aranjamentul financiar dintre el şi Mititelu nu e deloc clar. Condescu a promis banii de la sindicat, porţia de 800.000 de euro care ajungea anual la Pandurii ar urma să fie virată la clubul din Bănie. „Voi finanţa Craiova aşa cum am făcut-o şi la Tîrgu Jiu. Vom da drumul la treabă în cel mai scurt timp!”, a promis noul manager.
Numai că, într-un timp şi mai scurt, şi-a pierdut şi funcţia, şi dreptul de semnătură de la sindicatele miniere. Nu mai e lider. Dacă nu cumva mai are vreun sindicat de rezervă, format, în limitele legii, din el, el însuşi şi persoana lui. Că trebuie să fie cel puţin trei membri.
De la Pandurii, Condescu n-a plecat înainte de-a ameninţa că desfiinţează clubul, prin retragerea sindicatelor din acţionariat. La Universitatea, a descins vînturînd ideea salvării echipei prin aducerea sindicatelor, cu tot cu fonduri. Dar anvergura lui de lider de mase nu mai e, acum, decît o iluzie optică. Adrian Mititelu, patron la strîmtoare, se uită la iluzia asta ca la un balon nesperat de oxigen. E gata să cedeze controlul asupra clubului primului venit care-i promite marea cu sarea. Bune şi promisiunile, în loc de faliment.
Înainte să apară îndoielile, Marin Condescu a intrat în pîine. A schimbat antrenorul şi l-a convins pe Mihai Costea să revină în Bănie. În plus, a izbutit ceea ce Primăria Craiova n-ar fi izbutit de una singură. L-a încîntat pe Mititelu cu planul fuziunii celor două echipe din oraş. Patronul Universităţii vorbeşte acum despre pacea cu primarul cu atît entuziasm, de parcă ar fi ideea lui.
Condescu nu-l contrazice. „Eu l-am şi întrebat pe Mititelu care este mandatul meu la club, iar el mi-a zis că vrem ca împreună cu Primăria să facem o singură echipă!”. Managerul recent s-a achitat de partea grea, diplomatică: datul pe brazdă al patronului Universităţii. Să presupunem că aprigii beligeranţi olteni se vor aşeza la masa negocierilor şi vor cădea de acord asupra fuziunii. Cine va susţine financiar Universitatea renăscută? Mititelu? Sindicatul de buzunar al lui Condescu? Condescu, prin împrumuturi? Primăria Craiova? Afaceriştii agreaţi de Primăria Craiova? Iată cîteva întrebări pentru suporterii olteni, ca să nu se lase cuprinşi prematur de visare. Există mari şanse ca fotbalul din Bănie să fie alimentat cu bani publici, pe viitor. Sînt suficiente un sondaj de opinie comandat de autorităţile locale şi o hotărîre de consiliu.
Pe termen lung, actualul patron al Universităţii va păstra, probabil, un rol decorativ la echipă, de ambasador onorific împotriva FRF, de pildă. Cît despre Marin Condescu, el şi-a păstrat scutul pe care îl oferă fotbalul tuturor personajelor sale. Va avea drept de tribună publică, pentru a-şi pleda cauza, oricare ar fi ea. De data asta, în calitate de manager la Universitatea, va vorbi la TV despre subiecte care nu vor avea, fireşte, nici o legătură cu dosarul penal în care este implicat.