Performanţe plătite la secret
Nu doar fotbalul, şi baschetul este abonat la banii publici din Ploieşti, dar la modul silenţios, confidenţial
După percheziţiile de la Primăria Ploieşti, Cosmin Contra le-a bătut obrazul procurorilor: „Eu zic că nu am făcut oraşul de ruşine şi nu […]
Nu doar fotbalul, şi baschetul este abonat la banii publici din Ploieşti, dar la modul silenţios, confidenţial
După percheziţiile de la Primăria Ploieşti, Cosmin Contra le-a bătut obrazul procurorilor: „Eu zic că nu am făcut oraşul de ruşine şi nu înţeleg de ce este aşa ieşit din comun ca oraşul să plătească performanţa. Nu ştiu de ce îi deranjează pe unii, dar probabil că la noi, în ţară, lumea este obişnuită să se plătească nonperformanţa!”. Lumea, săraca, e de vină!
Echipei de fotbal antrenate de Contra nu-i reproşează nimeni nimic. Nici măcar UEFA nu-i reproşează, dacă, pînă pe 31 ianuarie, conducerea Petrolului va face dovada achitării datoriilor către stat. Primele din bani publici pentru sportul privat, din păcate, nu sînt „ieşite din comun”. Au ajuns o rutină. Faţă de alte primării, mai sărmane, mai îndatorate, municipalitatea din Ploieşti e, într-adevăr, largă de mînă. Fumează ca miliardarii, dacă mai ţineţi minte demonstraţia din „Filantropica”. Plăteşte pentru un coş de gunoi stradal cît pentru un laptop, pentru o bancă din parc – cît pentru un home-cinema. La aşa stil de viaţă, 3 milioane de euro daţi la fotbal nu mai bat la ochi.
Ancheta DNA urmează să stabilească dacă premierea asta este sau nu ieşită pe dinafara legii. Contra are dreptate, există o ruşine la mijloc, dar nu în curtea clubului, ci în actele Primăriei. Şi ruşinea asta nu se referă doar la fotbal. Se referă la maniera netransparentă prin care autorităţile din Ploieşti s-au obişnuit să plătească sportul privat. Fotbalul profesionist, SA-ul domnului Capră, este sprijinit financiar prin intermediul unui ONG. Pentru baschetul profesionist, CSU Asesoft, la Primăria din Ploieşti funcţionează un program: „Promovarea sportului de performanţă”. Este un program anual, bazat pe nişte legi. Legile astea prevăd alocarea de bani publici entităţilor sportive de drept privat pentru proiecte, nu pentru rezultate.
În mai anul trecut, actualul edil a decis să crească de 7 ori suma alocată programului: de la 250.000 de RON în 2012 la 1,8 milioane de RON în 2013. O comisie alcătuită din reprezentanţi ai Primăriei şi ai Clubului Sportiv Municipal Ploieşti a dezbătut intens şi a decis să dea 96 la sută din fonduri către echipa de baschet. CSU Asesoft are sponsori, are patroni „ciprioţi” pe hîrtie, are un buget anual de 1 milion de euro. Primăria Ploieşti a întocmit un caiet de sarcini, astfel încît să o poată premia en-gros. Că tot premiere e şi asta! Acum începe partea pe care n-o înţelege Contra. „Evenimentul zilei” a solicitat Primăriei Ploieşti date despre condiţiile în care s-au efectuat plăţile dinspre bugetul local spre echipa de baschet. Primarul Bădescu a răspuns că e „un contract confidenţial”. Confidenţialitate pe bani publici, da, sîntem obişnuiţi cu asta la noi în ţară, vorba antrenorului.
„Premierea performanţei” pe sub mînă constituie deranjul. E un cerc vicios, pînă la urmă. Autorităţile locale sprijină sportul privat, care are deja rezultate, şi lasă de izbelişte sportul amator. „Observatorulph.ro” scria că juniorii de la CSM Ploieşti se antrenează în condiţii mizerabile, pe un maidan, în zona industrială a oraşului. Asta-i viaţa! Să tragă din greu! Pînă nu obţin vreo cupa grădiniţelor, ceva, n-or să vadă nici ban de la Primărie. Primăria Ploieşti nu plăteşte nonperformanţa. Plăteşte doar campionii. E ruşinos, dar e sănătos, mai ales în timpul campaniilor electorale! Cine vrea să-şi dea copilul la sport în Ploieşti, să se uite la el bine la el: dacă nu seamănă cu Messi sau cu Michael Jordan, mai bine să renunţe.
Primăria Ploieşti a dat 3 milioane de euro la fotbalul privat, 400.000 de euro la baschetul privat. Singura dată cînd s-a zgîrcit a fost în toamna lui 2012, cînd a încercat să preia baza sportivă Petrotel Lukoil pentru juniorii de la CSM. „Preţul cerut e de 1 milion de euro, dar încercăm s-o scoatem la 250.000 de euro!”, s-a lăudat primarul. Aşa grijă pentru banul public, mai rar!