Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Bonurile de masă ale fotbalului

Cu prilejul demisiei, Marin Condescu le-a reproşat ortacilor, prin reprezentanţii lor, că nu dau destui bani la Pandurii.

Marin Condescu şi-a anunţat demisia de la Pandurii cu vreo două luni întîrziere. A ales un mod contorsionat de a-şi susţine nevinovăţia, […]

luni, 20 ianuarie 2014, 9:29

Cu prilejul demisiei, Marin Condescu le-a reproşat ortacilor, prin reprezentanţii lor, că nu dau destui bani la Pandurii.

Marin Condescu şi-a anunţat demisia de la Pandurii cu vreo două luni întîrziere. A ales un mod contorsionat de a-şi susţine nevinovăţia, insistînd să conducă un club pe care e acuzat că l-a fraudat.

Echipa gorjeană n-a rămas de capul ei. La nivelul organigramei, în locul lui Condescu l-a desemnat interimar pe Eugen Pîrvulescu, un fost arbitru care cochetează cu politica. E omul lui de încredere, primise de curînd drept de semnătură, dar pe semnăturile de la Pandurii, se pare, nu poţi să pui prea mare bază. Pe partea financiară, clubul stă mai degrabă pe roze decît pe cărbuni. „Sînt bani din transferuri, din drepturi TV şi de la UEFA”, a dat asigurări Condescu.

E greu să-l contrazici. Conform anchetei DNA, fostul preşedinte cunoaşte bugetul clubului ca pe propriul buzunar. Poate chiar un pic mai bine. A avut tot timpul să se familiarizeze. E lider de sindicat din 1990 şi preşedinte de club din iarna lui 2003. Fotbalul a venit de la sine în CV, după ce şeful FNME acumulase suficientă putere, încît să controleze nivelul de trai din toată regiunea.

În discursul de despărţire, Condescu a strecurat şi o notă critică la adresa „vacii de muls”. O vacă de stat, fireşte, în curs de privatizare, în fine, vacă: „Echipa se va descurca şi fără bani de la Complexul Energetic Oltenia, care şi aşa nu a plătit întotdeauna cît a promis!”. CEO, aşadar, nu s-a ţinut de cuvînt. A dat bani cu ţîrîita la club, aproape l-a obligat pe Marin Condescu să comită acte de milostenie şi să împrumte Pandurii cu bani. Chit că procurorii susţin că dobînda a fost mai consistentă decît împrumutul, gestul contează, nu?

Conform rechizitoriului ajuns, zilele astea, pe masa judecătorilor de la Tribunalul Olt, Condescu avea metodele lui să-i facă pe şefii CEO să-şi respecte promisiunile. Complexul Energetic una spunea şi alta rumega, de aceea a fost nevoie de unele demersuri haiduceşti. Banii pentru tichetele de masă ale minerilor au fost direcţionaţi spre conturile clubului. Nu vă imaginaţi că minerii şi-au donat bucuroşi sandvişurile către fotbalişti.

Nu, ca de obicei, nici măcar n-au fost întrebaţi. Sindicatul a decis aşa. Federaţia condusă de Condescu a decis să ajute cu lichidităţi clubul condus de Condescu. Întîi, sindicatul a decis că minerii n-au nevoie de mese calde, la cantină, doar de mese reci. Apoi CEO a ales o firmă furnizoare de tichete de masă. Apoi firma s-a înţeles cu sindicatul, iar clubul Pandurii a încheiat cu ea un contract de cesiune de creanţe. Aşa se face că banii pentru mîncarea minerilor ajungeau în conturile clubului.

Un împrumut temporar, aşa l-a descris Condescu, în momentul cînd contractul din 2011 a ajuns în vizorul procurorilor. Era criză, Complexul Energetic n-avea bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat, nu putea susţine financiar clubul decît prin acest „artificiu”, cum l-a numit liderul de sindicat. Un artificiu dintr-o îndelungată salvă de tun. Banii pentru tichetele de masă, 1,6 milioane de lei, în jur de 370.000 de euro, reprezintă un bacşiş, o amendă de parcare, o modestie pe lîngă afacerile sindicatelor din FNME.

„Artificiul” n-a ajuns nici pe-o măsea echipei. Asta e problema cu fotbalul finanţat de stat, banii publici nu ajung niciodată. Întotdeauna e loc de mai bine. Degeaba plătesc mineri abonamente nenumărate la meciurile Pandurilor, degeaba cotizează la sindicatul care susţine clubul, degeaba cotizează la statul, care deţine CEO. Nu e de-ajuns pentru salariul de vedetă al lui Eric. Clubul trebuie să le ia şi bonurile de masă, şi patul din hotelul sindicatului, şi fondul de pensie, şi asigurarea de sănătate. Totul. Eric avea 100.000 de euro pe an la Pandurii, plus prime. Un miner cîştigă în medie de 20 de ori mai puţin decît un fotbalist „miner” şi primeşte în jur de 6.000 de euro net, dacă e disponibilizat. 6.000 de euro să- şi refacă viaţa, cariera şi plămînii! Justiţie socială? Păi, nu e treaba sindicatelor din minerit. Treaba lor e să asigure egalitate de şanse şi salarii nediscriminatorii pentru fotbaliştii bugetari.

Marin Condescu i-a bătut obrazul unei instituţii, unei companii de stat. O fi popular, dar e cam simpluţ, aşa, să-i scuturi de lovele pe unii cu guler alb, care n-au grija zilei de mîine, doar a mandatului de patru ani. CEO nu manevrează banii lui tata CEO, manevrează bani publici. Banii ortacilor. Dacă are chef de reproşuri, Condescu să se ducă să le bată obrazul direct minerilor. Să le zică: „Bă, Cutăriţă, ruşine, bă! Nu dai destul pentru fotbal! Ia dă matale portofelul încoace, să ne-arăţi că eşti fan adevărat!”.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

vali (4 comentarii)  •  20 ianuarie 2014, 11:27

locul lui Condescu e linga JiJi Becali la Poarta Alba. stie el de-ce se retrage .

miner (2 comentarii)  •  20 ianuarie 2014, 11:53

Condescu se retrage fictiv, el va detine controlul in continuare, avandu-i la mana pe o parte din ceilalti actionari. Pirvulescu trebuie sa-l asigure ca furaciunile de la Pandurii nu vor iesi la iveala. Totul e o miscare de imagine si de amagire a presei.

barbu (104 comentarii)  •  20 ianuarie 2014, 12:32

cred ca antesciitorul vali are multă dreptate. vorba lui neica zaharia: „aveţi puţintică răbdare!”

reformistul (11 comentarii)  •  20 ianuarie 2014, 18:36

un club de fotbal se autosustine, nu cerseste ajutoare.pacat ca locul u craiova a fost luat de o echipa ca pandurii care nu are ce cauta nici in liga a treia

birlic (25 comentarii)  •  21 ianuarie 2014, 9:50

mariuca ,nu exista nici-o diferenta intre banii asigurati de Companie si de banii publici din primarii, asigurati de primarii care-si permit.Toti sunt banii publici ,dar cand fiecare militean sau cadru militar cotizau pentru asa zisele cluburi „fanion” Dinamo si Steaua nu plangea nimeni pentru bani publici ,nu pt. ca erau publici nationali nu publici locali , da pe vremea aceea era mucles nu democratie ca acum.

viorescu (27 comentarii)  •  21 ianuarie 2014, 13:00

Oamenii gen Condescu sint obisnuiti sa li se dea si sa li se faca. Si in loc sa se termine cu astfel de mentalitati, constat ca se inmultesc cazurile in care se cere implicarea statului: vad stadion de lux in acelasi oras in care gindacii colcaie pe peretii celui mai mare spital (din acelasi oras), in timp ce fostul pres lpf cerea statului sa creasca juniorii!! Nu cred ca vor fi rezolvate problemele de acest gen pina nu vom intelege cu adevarat „cine este si ce este statul”!

Adi (95 comentarii)  •  21 ianuarie 2014, 17:51

E un lucru stiut ca toti patronii de fotbal se vaita ca ei baga bani in fotbal, si ies pe pierdere. Alt lucru stiut e ca averile lor tot cresc… din fotbal! 😀

Comentează