Categoria defavorizată Negoiţă
După „legende noi”, şeful lui Dinamo a mai inventat un concept: „milionarul neajutorat de stat”
Acţionarul majoritar de la Dinamo n-a stat degeaba de cînd a preluat puterea în Groapă, cu foamea unui lup tînăr. Printre altele, Ionuţ Negoiţă a […]
După „legende noi”, şeful lui Dinamo a mai inventat un concept: „milionarul neajutorat de stat”
Acţionarul majoritar de la Dinamo n-a stat degeaba de cînd a preluat puterea în Groapă, cu foamea unui lup tînăr. Printre altele, Ionuţ Negoiţă a inventat expresia „legende noi” şi le-a promis fanilor că le face rost, în timp util, de cîteva exemplare din această specie încă necatalogată de entomologii britanici. „La vremuri noi, legende noi”, cum s-ar zice.
Spre deosebire de legende, metodele lui Negoiţă sînt vechi, unele datează din perioada realismului socialist şi a pîinii pe cartelă, dacă ţinem cont de unchiul preşedinte la Dinamo. Tot vechi e şi reflexul „statul să ne dea, statul să ne facă”, un reflex care n-are ce căuta în manierele unui om de afaceri care evoluează într-o economie de piaţă. Dar Ionuţ Negoiţă nu e orice om de afaceri. E un om de afaceri care conduce un club de fotbal. Şi, în această calitate, se simte îndreptăţit să ceară finanţare de la Primăria Sectorului 2: „Cum unele cluburi sînt ajutate de către entităţi ale statului, mi se pare firesc să încerc şi eu atragerea unor fonduri pentru Dinamo”. I se pare firesc. Ce poate fi mai firesc de atît? Statul trebuie să finanţeze în mod echitabil societăţile private. Să le dea lunar un mic ajutor social şefilor de club. O alocaţie, o pensie de investitor, un spor de ruşine că nu se descurcă de unii singuri. Soluţii se găsesc, iar acţionarul majoritar de la Dinamo are tot ce-i trebuie ca să revoluţioneze capitalismul cu totul.
Spre cine s-a gîndit, mai exact, şeful de la Dinamo să întindă şapca? Spre primarul Sectorului 2. Contează pe faptul că Neculai Onţanu ţine cu Dinamo. Ionuţ Negoiţă putea să apeleze şi la primarul Sectorului 3, care ţine direct cu el, pentru că e fratele lui. Dar ar fi fost un caz prea puţin subtil de nepotism, dacă se poate spune aşa.
Sectorul 2 are, aşadar, toate şansele să devină Sectorul Sportului: găzduieşte o academie de tenis, patinoarul, Arena Naţională, în curînd, va avea în perimetrul lui şi noua Sală Polivalentă. În ipoteza că primarul Onţanu dă frîu simţirilor faţă de culorile alb-roşii, Sectorul 2 va avea şi echipă de fotbal. Iar în viitoarea campanie, va promite Cupa şi Campionatul pentru tot electoratul! Dacă, din pricini independente de voinţa autorităţilor locale, în Sectorul 2 locuiesc şi fanii altor echipe, să facă bine să-şi reconsidere afinităţile ori să se mute mai la vale.
Într-o singură variantă, anunţul lui Negoiţă are logică. În varianta în care şeful de la Dinamo a vrut doar să tragă un semnal că fotbalul profesionist sprijinit de bani publici nu e în regulă. Are dreptate să reclame „entităţile statului” care susţin, netransparent, entităţile private din fotbal.
Dar, dacă vorbea serios, dacă vrea într-adevăr să atragă fonduri din bugetul Sectorului 2, atunci e grav. Şi ridicol, într-un fel. Din 18 echipe cît numără inflaţionista Ligă 1, 8 echipe au patroni multimilionari. În topul revistei „Capital” pe luna noiembrie, Ionuţ Negoiţă figurează cu o avere de 150-152 milioane de euro. Este al şaptelea cel mai bogat om din sportul românesc.
Acum se declară depăşit de situaţia financiară de la Dinamo, dar nu caută alţi investitori privaţi sau sponsori. Cere bani de la Primărie. Că primari microbişti se găsesc pe toate drumurile. Să ceară! Să-şi facă şi un sindicat, să iasă în stradă pentru recunoaşterea unei noi categorii sociale defavorizate: „Milionarii fotbalului”.