Acest balet din jurul gimnasticii
MTS reformează sportul doar dacă primeşte ultimatumuri. De aceea Bellu şi Bitang pleacă, din cînd în cînd, de la Izvorani
Bellu şi Bitang au plecat la Complexul Izvorani. Avînd statutul pe care-l au şi fiind remuneraţi doar de sponsori, de […]
MTS reformează sportul doar dacă primeşte ultimatumuri. De aceea Bellu şi Bitang pleacă, din cînd în cînd, de la Izvorani
Bellu şi Bitang au plecat la Complexul Izvorani. Avînd statutul pe care-l au şi fiind remuneraţi doar de sponsori, de fiecare dată cînd păşesc în afara sălii de antrenament există posibilitatea să nu păşească înapoi. De unde panica, pe care care şefii sportului s-au zorit s-o risipească. „Tavi Bellu e un om serios şi nu se joacă cu cuvintele. Staţi liniştiţi, am fost la Izvorani şi fetele se antrenează în program normal, sub îndrumarea secunzilor”. Îndemnul la calm îi aparţine „numărului doi” de la COSR, Ioan Dobrescu.
Stăm liniştiţi, „Tavi” (şi trasul de şireturi e o artă!) e om serios. El pune condiţii de mult, cere reformă în gimnastică de mult. Neseriozitatea stă în altă parte. În aprilie, la premierea de la Ministerul Tineretului şi Sportului, Bellu şi Bitang au pomenit iar despre vidul legislativ care nu permite salarii mai mari de 900-1.200 de lei pentru antrenorii federali. Nu poate fi angajat un medic, care să stea tot timpul la lot. Nu puteau fi angajaţi nici profesori pentru gimnaste, iar la Izvorani nu este şcoală. Problema asta a fost rezolvată de Ministerul Educaţiei, „printr-un artificiu, cred”, preciza Mariana Bitang.
Deşi a promis, MTS nu s-a încumetat să schimbe pe ici, pe colo cadrul legal din sport. „Dacă domnul ministru se va ţine de cuvînt şi va finaliza această modificare legislativă, cu siguranţă toţi cei din lumea sportului vor fi mult mai mulţumiţi!”, a insistat atunci antrenoarea. Ei, nu toţi oamenii sînt ca Bellu, să nu se joace cu cuvintele. Ministrul Tineretului, fericitul autor al proiectului de lege „Ziua Naţională a Multipleţilor”, n-a manifestat acelaşi entuziasm în privinţa legilor de strictă necesitate. În martie anunţa că „există deja o formă brută pentru Legea Sportului”. Brută era, brută a rămas.
Bellu şi Bitang au plecat de la Izvorani în octombrie şi s-au întors pentru negocieri la sfîrşitul lui noiembrie. Au un proiect de relansare a gimnasticii, bazat pe un parteneriat public-privat. Există, adică, o companie particulară care să finanţeze ideea. MTS şi FRG nu trebuie decît să contribuie cu „know-how”-ul şi să se ocupe de organizarea unor preselecţii la nivel naţional. Copiii care vor să facă gimnastică de performanţă vor fi înregimentaţi la cele 20 de centre olimpice aflate sub comanda COSR.
E un proiect pe termen lung, care nu implică „artificii” din bani publici. Probabil şi din acest motiv, e un proiect neinteresant pentru MTS, care a tot amînat să-şi dea aprobarea. Pînă cînd Bellu şi Bitang n-au executat baletul clasic cu plecarea de la lot, Ministerul şi Federaţia nu s-au aşezat la discuţii. Aşa se urnesc lucrurile. Unele alcătuiri birocratice devin receptive doar la ultimatumuri. Bellu şi Bitang se află în situaţia fericită de a putea pune condiţii. Dar alţi antrenori, de la alte discipline, nu au drept argument muntele de medalii. Dinspre Minister nu li se întinde nici un mînă, nici un deget, nici o lege mîzgălită pe colţul mesei, de ochii lumii.
Cît timp Bellu şi Bitang au stat departe de sala de la Izvorani, ministrul Nicolae Bănicioiu a jucat o partidă demonstrativă de tenis cu Ilie Năstase. A făcut o vizită de curtoazie la Fălticeni, împreună cu Gică Popescu, angajîndu-se într-un proiect de relansare a Forestei fotbalistice. Apoi a participat la gala Clubului Sportiv Municipal Oneşti, unde a urcat pe scenă alături de Nadia Comăneci, Andreea Răducan, Simona Amînar. Gimnastica nu-i este cu totul indiferentă, ca să vezi! În ritmul ăsta, în curînd, vom avea un Minister al Tineretului şi Fostelor Glorii ale Sportului. Nu că ar fi oportun, nu că ar exista o iniţiativă legislativă în direcţia asta. Dar se pare că avem deja un ministru al foştilor sportivi, al fostelor echipe şi al viitoarelor foste domenii de excelenţă.