Iarnă englezească, iarbă românească
Deşi stadioanele noastre nu fac faţă iernii, stăpînii climei de la LPF vor fotbal ca-n Premier League
Liga 1 va intra în pauza de iarnă abia pe 21 decembrie. Opt cluburi au făcut cerere de amînare pentru primele două etape […]
Deşi stadioanele noastre nu fac faţă iernii, stăpînii climei de la LPF vor fotbal ca-n Premier League
Liga 1 va intra în pauza de iarnă abia pe 21 decembrie. Opt cluburi au făcut cerere de amînare pentru primele două etape ale returului, LPF a răspuns solemn că „este mai important pentru fotbalul românesc să-şi conserve propriile decizii, una dintre acestea fiind şi respectarea datelor stabilite în calendarul competiţional, aşa cum se întîmplă şi în fotbalul la care vrem să ne raportăm”.
Să aproximăm la ce fotbal stahanovist se raportează Liga? Încă nu. Să ne amuzăm de cum înţelege să-şi conserve propriile decizii („să-şi congeleze” suna mai potrivit), după ce a schimbat regulile de licenţiere de două ori într-un an? Încă nu. De fapt, nici nu e de rîs. Şefii LPF îşi fac un titlu de glorie din faptul că ştiu să bată ceva în cuie, fie şi un calendar competiţional care ar trebui adaptat lumii reale.
La meciul Steaua – Schalke, pe moderna Arenă Naţională, cu acoperiş de 25 de milioane de euro, vîntul viscolea zăpada în tribune. Încă o viclenie a naturii, pe care constructorii n-au luat-o în calcul! Părţile laterale ale stadionului sînt descoperite. E cel mai bun stadion al nostru. Ce se întîmplă pe restul arenelor unde Liga vrea fotbal de Crăciun, ca în „fotbalul la care ne raportăm”?
Teoretic, stadioanele din Liga 1 ar trebui să aibă sistem de încălzire a gazonului, nocturnă, tribune acoperite măcar parţial. Adică, dacă tot vrem să jucăm de Sărbători ca-n Premier League, ar trebui să ne străduim să şi arătăm ca-n Premier League. Altfel, vorbim vorbe. Aşa, şi Bucureştiul se raportează la Londra pentru că are autobuze cu două etaje, pentru turişti.
Comisia domnului Duru, se ştie, n-a făcut compromisuri. N-a iertat nimic. Nici o regulă din manualul de licenţiere n-a rămas în picioare. Unele au dispărut, au apărut altele noi, să spere şi echipele Primăriilor la promovări. A plouat cu derogări, a nins cu amînări. Şi aşa se face, de pildă, că FC Botoşani încă evoluează sub soarele blînd al după-amiezii, pe teren propriu.
Autorităţile locale au aprobat recent investiţia de 1 milion de euro în nocturnă şi sistem de încălzire pentru Stadionul Municipal. Acum discuţiile se poartă în felul următor: unde vor fi amplasaţi stîlpii de nocturnă? În interior costă mai puţin, dar unii dintre spectatori vor vedea mai multe bare în timpul meciului.
Pînă la finalul sezonului, cînd expiră indulgenţa Ligii, au timp să se hotărască. Englezii la care se raportează LPF probabil au avut şi ei dileme din astea, la vremea lor. Infrastructura din fotbalul nostru este aşa cum o ştim: neprietenoasă cu publicul, vitregă cu suprafaţa de joc. Împingînd campionatul tîrziu, în iarnă, Liga face o demonstraţie de forţă, după repetate demonstraţii de flexibilitate. Nu te poţi raporta nici măcar la fotbalul din Siberia sovietică, dacă n-ai impus şi n-ai obţinut condiţii civilizate pentru disputarea meciurilor.
Asta, în primul rînd. În al doilea rînd, dacă un stadion Elite nu face faţă climei româneşti, atunci LPF ar trebui să regîndească programul campionatului. Aşa cum se prezintă el acum, seamănă a concesie făcută televiziunilor care transmit meciuri.
Fotbal pînă pe 21 decembrie, cum vrea Liga, nu e o aberaţie. Contextul nu e propice pentru astfel de aspiraţii. Contextul e jalnic. Să te raportezi la fotbalul civilizat doar cînd îţi convine este o aberaţie. E un parvenitism ambalat demagogic. O formă fără fond. Dincolo de ea, potopul de toate felurile, de zăpadă, de apă, de bani publici care cresc pe stîlpi.