Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Iarnă englezească, iarbă românească

Deşi stadioanele noastre nu fac faţă iernii, stăpînii climei de la LPF vor fotbal ca-n Premier League

Liga 1 va intra în pauza de iarnă abia pe 21 decembrie. Opt cluburi au făcut cerere de amînare pentru primele două etape […]

luni, 2 decembrie 2013, 8:46

Deşi stadioanele noastre nu fac faţă iernii, stăpînii climei de la LPF vor fotbal ca-n Premier League

Liga 1 va intra în pauza de iarnă abia pe 21 decembrie. Opt cluburi au făcut cerere de amînare pentru primele două etape ale returului, LPF a răspuns solemn că „este mai important pentru fotbalul românesc să-şi conserve propriile decizii, una dintre acestea fiind şi respectarea datelor stabilite în calendarul competiţional, aşa cum se întîmplă şi în fotbalul la care vrem să ne raportăm”.

Să aproximăm la ce fotbal stahanovist se raportează Liga? Încă nu. Să ne amuzăm de cum înţelege să-şi conserve propriile decizii („să-şi congeleze” suna mai potrivit), după ce a schimbat regulile de licenţiere de două ori într-un an? Încă nu. De fapt, nici nu e de rîs. Şefii LPF îşi fac un titlu de glorie din faptul că ştiu să bată ceva în cuie, fie şi un calendar competiţional care ar trebui adaptat lumii reale.

La meciul Steaua – Schalke, pe moderna Arenă Naţională, cu acoperiş de 25 de milioane de euro, vîntul viscolea zăpada în tribune. Încă o viclenie a naturii, pe care constructorii n-au luat-o în calcul! Părţile laterale ale stadionului sînt descoperite. E cel mai bun stadion al nostru. Ce se întîmplă pe restul arenelor unde Liga vrea fotbal de Crăciun, ca în „fotbalul la care ne raportăm”?

Teoretic, stadioanele din Liga 1 ar trebui să aibă sistem de încălzire a gazonului, nocturnă, tribune acoperite măcar parţial. Adică, dacă tot vrem să jucăm de Sărbători ca-n Premier League, ar trebui să ne străduim să şi arătăm ca-n Premier League. Altfel, vorbim vorbe. Aşa, şi Bucureştiul se raportează la Londra pentru că are autobuze cu două etaje, pentru turişti.

Comisia domnului Duru, se ştie, n-a făcut compromisuri. N-a iertat nimic. Nici o regulă din manualul de licenţiere n-a rămas în picioare. Unele au dispărut, au apărut altele noi, să spere şi echipele Primăriilor la promovări. A plouat cu derogări, a nins cu amînări. Şi aşa se face, de pildă, că FC Botoşani încă evoluează sub soarele blînd al după-amiezii, pe teren propriu.

Autorităţile locale au aprobat recent investiţia de 1 milion de euro în nocturnă şi sistem de încălzire pentru Stadionul Municipal. Acum discuţiile se poartă în felul următor: unde vor fi amplasaţi stîlpii de nocturnă? În interior costă mai puţin, dar unii dintre spectatori vor vedea mai multe bare în timpul meciului.

Pînă la finalul sezonului, cînd expiră indulgenţa Ligii, au timp să se hotărască. Englezii la care se raportează LPF probabil au avut şi ei dileme din astea, la vremea lor. Infrastructura din fotbalul nostru este aşa cum o ştim: neprietenoasă cu publicul, vitregă cu suprafaţa de joc. Împingînd campionatul tîrziu, în iarnă, Liga face o demonstraţie de forţă, după repetate demonstraţii de flexibilitate. Nu te poţi raporta nici măcar la fotbalul din Siberia sovietică, dacă n-ai impus şi n-ai obţinut condiţii civilizate pentru disputarea meciurilor.

Asta, în primul rînd. În al doilea rînd, dacă un stadion Elite nu face faţă climei româneşti, atunci LPF ar trebui să regîndească programul campionatului. Aşa cum se prezintă el acum, seamănă a concesie făcută televiziunilor care transmit meciuri.

Fotbal pînă pe 21 decembrie, cum vrea Liga, nu e o aberaţie. Contextul nu e propice pentru astfel de aspiraţii. Contextul e jalnic. Să te raportezi la fotbalul civilizat doar cînd îţi convine este o aberaţie. E un parvenitism ambalat demagogic. O formă fără fond. Dincolo de ea, potopul de toate felurile, de zăpadă, de apă, de bani publici care cresc pe stîlpi.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Sorinaccio (2 comentarii)  •  2 decembrie 2013, 13:12

Parerea mea legat de disputarea meciurilor pana pe 21 decembrie are in singur scop. Si anume legat de casele de pariuri. Cu cat ai mai multe meciuri cu atat lumea pariaza mai mult si mai ales de sarbatori cand tot romanu vrea sa dea lovitura. Deci poti ancheta Maria :).

Cristi (6 comentarii)  •  2 decembrie 2013, 15:20

Daca LPF isi schimba decizile prea des,nu-i bine ,daca nu si le schimba acum,iar nu e bine.Hotareste-te si apoi anunta-ne si pe noi sa nu murim prosti!!!

vlad (66 comentarii)  •  2 decembrie 2013, 15:20

Pai in primul rand, Arena Nationala nu este un stadion Elite. Poate l-au incadrat asta si sunt convins ca este fabulos la loje si tribuna oficiala, dar pentru spectatorul de rand…. nu e cu nimic special. Acelasi pahar de Cola preturnat il cumparam si de pe Ghencea. Acolo ma ningea la fel, dar era chiar mai cald, ca macar ma protejau brazii aia…. in Arena Nationala se face un curent monstruos prin intrarile dintre inele si arcele de sus…. Este practic un stadion neterminat. In mod normal, trebuia inchis pe dinafara cu geamuri ca stadionul din Frankfurt pe care l-am copiat (unde sunt geamuri inclusiv la arcele de-acolo – care sunt e adevarat ceva mai mici). Pai pe majoritatea stadioanelor din Vest deja s-au amplasat radiatoare pe acoperis ca sa incalzeasca spectatorii la meciuri…. o investitie care se merita, ca-ti recuperezi banii din bilete. La noi??? Cui ii pasa de spectatori??? sa vina, sa plateasca milionul pt un meci cu Basel si sa taca.

Cu stadioane serioase, iarna nu este o problema, mai ales ca la noi nu prea mai ninge ca inainte. Iernile sunt statistic mult mai secetoase decat inainte…. ninge de doar cateva ori in toate cele 3 luni. Daca esti dispus sa inlaturi zapada rapid nu ai stres….

In incheiere, eu laud decizia LPF-ului sa-si respecte hotararile. In fiecare an se discuta de amanari de etape, ca si cum in februarie ar fi vremea mai buna, sau ar fi mai indicat sa jucam meciuri in disperare la mijlocul saptamanii (la care iarasi nu se duce nimeni pt ca sunt zile lucratoare). Programul a fost facut de Dragomir, iar daca Gino Iorgulescu il respecta, desi isi da seama ca e prost, este un semn foarte foarte bun. Asta a lipsit LPF-ului, consecventa. Doar asa o sa poata reabilita si comisiile in timp

pamfletaru (12 comentarii)  •  2 decembrie 2013, 15:30

propun ca la fiecare stadion care joaca fotbal pana vine mos craciun,
sa fie dotat cu o soba la mijlocul terenului (de unde se incepe un meci)
englezii ar zice ca avem incalzire centrala

nasu sa mai scoata nasu afara din birou si sa dea nametii de pe stadioane,
il scot eu urgent,ii dau un pont,

sa exporte zapada in africa si s-o faca pe mos gerila

adi (27 comentarii)  •  3 decembrie 2013, 5:40

Fotbalul in Romania nu se joaca ptr spectatori.
Campionatul romanesc este un fel de piticot al unor sarlatani deghizati in mari patroni si oameni de afacere.Nu cred ca poti gasi un conducator de club decent .Numai infractori,puscariabili.

Cinezan Vladimir (82 comentarii)  •  3 decembrie 2013, 7:07

Iarna aceasta ne va aduce în dar un decembrie şi fotbal pe cinste ! Deşi cam târzior, nişte prieteni pun la cale o „bombă”, cum scrieţi voi, jurnaliştii: înfiinţează o firmă care va confecţiona izmenuţe matlasate, flanele din lână de oaie fericită, hrănită ecologic cu promisiuni, şi bundiţe asortate culorilor pe care le apără echipele noastre fruntaşe, sau, la alegere, presărate cu Moşi Crăciuni tatuaţi pe oblâncuri, căci burtica şi dosul vor fi zone ocupate de reclame care, opţional şi pe bani negociaţi, vor încânta privirile şi vor goli buzunarele spectatorilor. Dacă n-am spus până acum, dezvălui că acest echipament este chiar vizat de Federaţie şi LPF, pentru ca Ajunul Crăciunului să poată fi sărbătorit de tot natul pe stadioanele patriei. În taină, pentru ca jucătorii să se poată bucura de toate binefacerile acestui experiment, se vor coase mici buzunăraşe pe interior, către inimioară, unde se pot dosi, chiar şi la vedere, sticluţe cu…, sau cu…, pentru „un gât” luat înainte de o pasă decisivă, sau o pasă proastă. Spectatorilor li se vor asigura, în spatele tribunelor, piste de alergare pentru restabilirea circulaţiei sangvine, folosibile atât în pauze, cât şi în momentele fierbinţi când vor umple sobele cu lemne aduse de acasă. Am uitat să spun, că pentru confortul celor care-şi vor duce cu ei sarmalele sărbătorilor în tribune se vor monta sobiţe cu plite şi Crăciuniţe dezîmbrăcate vor oficia serviciile de gazdă. Aceeaşi firmă va livra sobiţele, Crăciuniţele, mingile tricolore şi arbitrii. Despre arbitri, deocamdată nimic ! Pentru ei doar pancarte cu „La anul şi La Mulţi Ani !” Câţi ? Vom vedea, deocamdată judecătorii nu tremură, sunt „calzi”!

gogu frana (11 comentarii)  •  3 decembrie 2013, 11:35

asa se vede mai bine „grija”ligi,a federatiei,a patronatului din fotbal,fata de spectator,iubitor de fotbal,microbist.fotbalul e un mijloc de inavutire al infractorilor din mafia pariurilor,aspira bani din publicitate,transferuri,masmedia,sponsorizari,spalari de bani,”tepe”la fisc e.t.c.Suporteri?vreti fotbal?AVETI CABLU-T.V!ENGLEZI?DAI IN BALUBA MEA!FRAIERI INVESTESC IN JUNIORI,GAZOANE,TRIBUNE!MAFIOTI NOSTRI”DESTEPTI”IN CASE ,MASINI,DAME DE LUX.

Comentează