Corupţia ne-a bătut la fotbal
N-avem jucători de valoare, printre altele, pentru că selecţionerii favorizează infractorii din fotbal.
Foarte simpatică declaraţia lui Goian, după meciul cu Grecia. „Pe casetă, vom vedea mai bine unde şi ce am greşit!”. Coincidenţă sau nu, exact asta a declarat […]
N-avem jucători de valoare, printre altele, pentru că selecţionerii favorizează infractorii din fotbal.
Foarte simpatică declaraţia lui Goian, după meciul cu Grecia. „Pe casetă, vom vedea mai bine unde şi ce am greşit!”. Coincidenţă sau nu, exact asta a declarat şi melcul după ce s-a uitat în priză. Să-i lăsăm să se pregătească pentru meciul de marţi, poate prind o zi bună. Au şi ei şansa lor. Chiar au! Cel mai sceptic pare Piţurcă, care ne-a pregătit sufleteşte astfel: „N-avem jucători de valoare!”. Degeaba avem un selecţioner care a stat 89 de meciuri pe banca echipei naţionale, nu?
Lipsa asta de recruţi talentaţi nu avem cum s-o reparăm pînă marţi. N-avem jucători de valoare pentru că fotbalul juvenil e într-o stare jalnică. Nici şefii de la FRF şi LPF, nici şefii de cluburi n-au avut proiecte solide şi coerente legate de sectorul de juniori. Nu e vorba de lipsa banilor, de faptul că sîntem săraci şi nu ne permitem să formăm jucători. Plaga fotbalului este aceeaşi cu plaga întregii societăţi: corupţia.
În Dosarul Transferurilor, conform rechizitoriului, patru cluburi au fost prejudiciate de propriii lor conducători cu suma totală de aproximativ 9 milioane de euro. În noiembrie anul trecut, DIICOT Cluj a început ancheta într-un alt Dosar al Transferurilor, care implică oficiali de la Petrolul Ploieşti şi „U” Cluj. Aceştia sînt acuzaţi că au produs clubului ardelean un prejudiciu de 10,9 milioane de euro.
În timp ce Piţurcă delibera dacă să-l titularizeze pe Maxim sau nu, la sediul Pandurilor se efectuau percheziţii. Marin Condescu, preşedintele CA al echipei din Tg. Jiu, este acuzat de procurori că a prejudiciat clubul cu suma de 2,6 milioane de lei (în jur de 600.000 de euro).
În Dosarul Dezafilierii Craiovei, este vorba despre şefii FRF şi LPF care au prejudiciat un club de tradiţie din Liga 1. Referatul DNA menţionează că Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir au produs societăţii SC FC U Craiova SA o pagubă de 15,8 milioane de lei (3,6 milioane de euro).
Oţelul Galaţi a încasat 18,3 milioane de euro pentru participarea în Liga Campionilor, conform uefa.com. Şi acum fosta campioană e în insolvenţă. Banii europeni s-au dus pe valurile Dunării. La această enumerare, trebuie adăugată şi suma din valiza sechestrată: 1,7 milioane de euro, „favorizaţi” de selecţionerul Piţurcă. Şefii Stelei au ales scurtătura: să finanţeze terţii şi să-şi desfiinţeze grupele de juniori.
Dispariţia Sportului Studenţesc, anii de retrogradare ai Timişoarei, altă pepinieră valoroasă, toate pierderile recente şi grele ale fotbalului românesc nu au fost şi probabil nici nu vor fi transpuse în sume, în vreun rechizitoriu, fie el şi simbolic. Sînt daune incomensurabile.
Ne bazăm doar pe sume menţionate în documente oficiale. Punîndu-le la un loc, rezultă că, în ultimii 15 ani, fotbalul nostru a fost prăduit de şefii lui cu aproximativ 44,1 milioane de euro. Cît patru Academii ale lui Hagi. Sau cît bugetul Academiei lui Hagi pe 44,1 ani. Cît bugetul alocat de FRF juniorilor pe 58 de ani. Din banii ăştia, puteam creşte o generaţie, două, mai multe.
Aşa, ne paşte primejdia să devenim nostalgici, peste ani, uitîndu-ne la „caseta” meciului cu Grecia.