Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Pandurii, minerii şi o privatizare

Conturile clubului din Tîrgu-Jiu au ajuns obiect de cercetări penale. Dar peisajul pierde din splendoare dacă vedem doar fotbalul din el În bazinul CE Oltenia, Marin Condescu face figură de caras auriu care le îndeplineşte trei dorinţe politicienilor candidaţi în […]

joi, 14 noiembrie 2013, 11:18

Conturile clubului din Tîrgu-Jiu au ajuns obiect de cercetări penale. Dar peisajul pierde din splendoare dacă vedem doar fotbalul din el

În bazinul CE Oltenia, Marin Condescu face figură de caras auriu care le îndeplineşte trei dorinţe politicienilor candidaţi în Gorj. Dacă vreţi rechini, rechini veritabili, cu dinţi rînduri-rînduri în cerul gurii, trebuie să-i căutaţi, de exemplu, la nivelul administraţiei Complexului Energetic.

Printre liderii de sindicat de tip românesc, Condescu are o particularitate: controlează un club de fotbal. În această calitate, este capabil să facă valuri, să schimbe, de pildă, cursul alegerilor la FRF. În această calitate, de şef în fotbal, este anchetat de DNA. Dar ar însemna să-l privăm de o parte însemnată a vieţii şi activităţii sale dacă am lua în considerare doar rolul lui Marin Condescu la Pandurii. Nu fotbalul îi dă greutate personajului. La fel ca pentru orice autoritate locală, formală sau informală, fotbalul reprezintă doar o pîrghie în plus.

Clarificările privind banii care intrau şi ieşeau din bugetul Pandurilor s-au lăsat mult aşteptate. Nu e niciodată prea tîrziu sau inoportun pentru ca adevărul să iasă la iveală. Dar adevărul despre finanţarea Pandurilor reprezintă, în acest caz, doar cireaşa. Tortul e CE Oltenia. Privatizarea Complexului e un angajament al Guvernului trecut în acordul cu FMI. Listarea la Bursă a fost programată pentru iulie 2014. Pînă atunci, conducerea pregăteşte o serie de măsuri nepopulare, cel puţin: tăieri din salarii şi concedieri masive.

Pentru ca rentabilizarea Complexului să meargă strună, fără şicane, administratorii au temperat energia combativă a sindicatelor. Printre altele, au aplicat metoda clasică de obţinere a păcii sociale: au închis robinetul. Conducerea CEO nu mai reţine direct de pe statul de plată contribuţia la sindicat. Presa locală scria, în august, că FNME-ul lui Marin Condescu a rămas fără bani, pe motiv că n-a prezentat documentaţia necesară pentru reţinerea contribuţiei la sindicat. Documentele n-au reprezentat niciodată domeniul forte al lui Condescu.

Aşadar, clubul Pandurii s-a trezit, în cîteva luni, fără două mari surse de venit: banii de la sindicat şi banii de la CE Oltenia. În august, Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului, a anunţat că opreşte finanţarea către echipa de fotbal. Chiar şi aşa, Curtea de Conturi tot e curioasă să afle cum s-au cheltuit 19 milioane de lei (în jur de 4,5 milioane de euro) dinspre CEO spre Pandurii. „Dacă tot descoperim scheleţi din ăştia, nu ne va fi uşor în viitor!”, a explicat Ciurel tăierea fondurilor. „Scheleţii” au continuat să apară din conturile Pandurilor, pe măsură ce a avansat ancheta DNA-ului. Şi cercetările sînt departe de capăt.

E adevărat, nici „scheleţii” din dulapul domnului Ciurel nu sînt de lepădat, dar deocamdată nu fac obiectul unor anchete penale. De pildă, „Cotidianul” a scris în ianuarie despre legăturile actualului manager privat cu premierul Victor Ponta şi o casă de avocatură. Publicaţia citată a scris şi despre cum a devenit Ciurel, de dragul FMI,  din vicepreşedinte de filială de partid – apolitic şi din român – australian. Dar gunoiul de sub preşul Pandurilor se află acum pe masa anchetatorilor. Lui i-a venit rîndul.

Abia după privatizarea Complexului, vom şti ce se va întîmpla cu Pandurii. Va avea soarta Oltchimului, echipă dependentă de o companie de stat? Sau va deveni un alt Gaz Metan Mediaş, cu buget fix şi obiective minime? Vom vedea. De sprijin, fotbalul gorjean nu pare să ducă lipsă. Primarul din Tîrgu Jiu, Florin Cîrciumaru, aflat la al patrulea mandat, s-a declarat „un suporter chiar prea pătimaş” al Pandurilor. În austerul septembrie 2012, obţinea fonduri de la Guvern pentru renovarea stadionului şi promitea construirea unei arene noi, după normele UEFA, plus un bazin olimpic, plus o sală polivalentă etc, etc. Ştiţi poezia.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

Broscuţa Oac (40 comentarii)  •  14 noiembrie 2013, 12:21

Fără banii publici, în Liga I ar fi doar 3 echipe: ŢSKA, KVSC şi FC Niculae Giurgiu. Şi ar juca pe terenurile de sport din parcuri.

adevar (45 comentarii)  •  14 noiembrie 2013, 12:45

Echipele trebuie sa se autofinanteze,platim prea multe taxe la stat ca sa mai platim si fotbalisti noname de prin toata lumea.Daca echipele vor juca exclusiv cu Romani ,se poate accepta si subventia asta mascata,dar ca sa platesti tot felul de africani cu bani din impozitele noastre nu pot fi deacord.In plus in acest caz este clar ca sant foarte multi bani negri care a facut ca echipa Pandurii sa castige un loc in cupele europene.Ganditi-va ca aceasta echipa a retrogradat de doua ori in ultimii ani si tot timpul a trebuit sa se faca artifiicii pentru a ramane in prima liga si a fost retrogradate alte echipe in locul lor,Craiova,Sportul,Timisoara.

CHALEX (11 comentarii)  •  14 noiembrie 2013, 12:48

Totusi „latura forte” a masterchef-sindical Condescu a reprezentat-o „pelerinajul la urne”, unde „sindicalistii gorjeni” au votat cu sirg(de 5-6 ori, la aceleasi alegeri), garantind perpetuarea unei anumite „specii politice”. Asa a ajuns „omul de la Cotroceni” sa obtina doua mandate. Sa ne „traiesti”, Condescule!

pensionar sarac (3 comentarii)  •  14 noiembrie 2013, 13:15

Totusi fata de copii fara spital la timisoara(BOLNAVI TBC)siringi, medicamente contrafacute, spitale inchise, bataie de joc la camine pentru batrani, pensi de mizerie, somaj ca -NU AI BANI- si altul tine echipa de fotbal cum tin alti jucari de plus, e diferenta extrapordinara, care trebuia de mult cercetat de organele de stat, cum fac tari civilizate, unde nu TE LASA SA FURI COAJA E PITA DIN GURA MURIBUNDULUI CA ESTI NESIMTIT DE HOT.

Comentează